Otvorena nova učionica budućnosti u osnovnoj školi Horvati u Zagrebu

Otvorena nova učionica budućnosti u osnovnoj školi Horvati u Zagrebu


Sedma škola dobila je suvremenu i tehnološku opremljenu učionicu budućnosti.

Projekt Učionica budućnosti u Hrvatskoj zajednički je projekt Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i tvrtke Samsung Electronics, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nakon prethodno otvorene učionice budućnosti u Popovači početkom prošlog mjeseca, sada je otvorena prva učionica u Zagrebu.

Učionicu budućnosti u Zagrebu su otvorili ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić, regionalni voditelj marketinga u Samsung Adriatic regiji Milan Vujović, ravnateljica Osnovne škole Horvati profesorica Biserka Matić-Roško te zamjenica pročelnika gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u Gradu Zagrebu Mila Jelavić.

Samsung ucionica buducnosti 01 04 2016 4

Samsungove učionice budućnosti opremljene su tablet računalima, tipkovnicama i pametnom pločom, koje povezuje Content Management System rješenje naziva Samsung School. Takav CMS omogućuje oblik nastave koja se u potpunosti odvija u virtualnom sučelju, razmjenom nastavnih sadržaja, upotrebom Interneta i digitalnih nastavnih materijala a sve pod nadzorom nastavnika, koji ima uvid u zaslone svih učeničkih tableta i potpunu kontrolu nad sadržajem za vrijeme sata. Pametna ploča ima zaslon osjetljiv na dodir te i na taj način omogućuje interaktivnu nastavu za učenike i nastavnike.

Korištenje napredne tehnologije potiče interaktivnu nastavu na kojoj učenici mogu međusobno i s nastavnikom dijeliti nastavne aktivnosti, provjeriti svoje znanje kroz testove, pretraživati informacije na Internetu te sudjelovati u aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje. Nastavnici mogu s učenicima podijeliti informacije i nastavne materijale putem pametnog ekrana ili izravno na učenička tablet računala, imaju trenutan uvid u učeničko praćenje pojedinog predavanja ili aktivnosti, a mogu i provjeriti njihovo razumijevanje kroz kratke kvizove znanja, ankete ili raspravu. Svi podaci nalaze se na kompanijinom cloudu, a kad učitelj zada zadatke za doma, učenici ih mogu skinuti putem clouda i raditi ih doma.

Samsung ucionica buducnosti 01 04 2016 5

Donirana 30 Samsung Galaxy Tab A tableta za učenike imaju 10,1-inčni ekran, pametnu olovku i flip book cover, kojim si učenici mogu namještati nagib tableta.

Svi su tableti u učionici spojeni na tri rutera. Putem kamere na interaktivnom monitoru moguće je povezati se video konferencijskom vezom s drugim školama, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

Samsung ucionica buducnosti 01 04 2016 8

Učenici ne mogu upravljati tabletima bez nadzora nastavnika, ne mogu ići na web sadržaje bez nadzora, a sustav je zaštićen i od vanjskih upada. Ovaj način omogućuje uštedu vremena i novca jer učenici ne moraju prepisivati zadatke sa školske ploče, a nije potrebno ni kopiranje papira za testove. Baterija tableta može izdržati oko osam sati, a preko noći se tableti stavljaju na docking station kako bi se baterije napunile.

Tako se projektu Učionica budućnosti u Hrvatskoj, nakon Osnovne škole Kamešnica u Otoku, IX. gimnazije u Zagrebu, Gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice i II. osnovne škole u Bjelovaru te Osnovne škola Antuna i Stjepana Radića u Gunji, Osnovne škole Popovača, pridružuje i osnovna škola Horvati u Zagrebu.

Samsung ucionica buducnosti 01 04 2016 11

U budućnosti je moguće nadograđivati sustav s novim uređajima i funkcionalnostima, što je i osnova CARNet-ovog Škola 2.0 projekta.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.