Vidi 240: Slušamo glasno i jasno i radimo robote - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Vidi 240: Slušamo glasno i jasno i radimo robote

Vidi 240: Slušamo glasno i jasno i radimo robote

Testirali smo odlične hi-fi slušalice, usporedili 28 SSD-ova, izradili Vidibota, koristili mobitel kao PC...

U posljednje vrijeme sve smo više svjesni velike robotske revolucije, a dolazak malih jeftinih računalnih platformi poput prvog Genuino 101 mikrokontrolera s Intelovim SoC-om, omogućuje doslovce svakome da si u kućnoj radinosti jednostavno izradi vlastitog robota.

Izrada robota VIDIClanakVelika

Stoga vam u novom Vidiju br. 240 donosimo pravu i detaljnu "korak-po-korak" radionicu izrade pristupačnog auto robota s popisom svih potrebnih komponenti, pa se možete baciti odmah na posao prema savjetima Željka Krnjajića, robotičkog masterchiefa iz nagrađivanog Robotičko-informatičkog kluba Popovača.

Kada izradite prvog robota, gotovo smo sigurni smo da se nećete zaustaviti na tome, već ćete krenuti u razvoj novih projekata, koji bi vam jednog dana mogli omogućiti da dospijete u našu Cool priču, poput ekipe velikog hrvatskog game developera Croteama, koju smo posjetili ovaj mjesec i saznali obilje detalja o njihovom velikom svjetskom uspjehu koji im omogućuje da doslovce žive od igranja.

Cool prica Croteam VIDIClanakVelika

Pojam audiofilija obično podrazumijeva nabavu egzotične skupe opreme za reprodukciju zvuka, no mi smo vam odlučili pokazati da se kupnjom kvalitetnih hi-fi slušalica u cjenovnog rangu do 1.500 kuna, prilično uspješno može zakoračiti u svijet visoko-kvalitetnog preslušavanja glazbe.

Stoga smo za potrebe našeg usporednog testa testirali 14 modela slušalica, a potom ih još dodatno usporedili s nekoliko modela gamerskih headsetova, kako bismo saznali mogu li se i takve slušalice s mikrofonom približiti kvaliteti zvuka koju donose audiofilski modeli.

HiFi slusalice VIDIClanakVelika

Za ovaj broj Vidija odlučili smo napraviti i veliki usporedni test čak 28 SSD-ova koji se mogu naći na našem tržištu, jer nam se čini da je njihovo vrijeme tek sada došlo, obzirom da im kapaciteti rastu a cijene padaju. Ukratko rečeno, smatramo da bi u današnje vrijeme svatko u svojem računalu trebao imati SSD kao jednu od obaveznih komponenti. Što se isplativosti tiče, reći ćemo vam samo da smo za glavne mete ovog testiranja imali SSD-ove od 240, 250 i 256 GB, koji se prodaju po cijenama koje su prije godinu dana bile rezervirane za modele od 120 i 128 GB.

SSD usporedni test VIDIClanakVelika

Koliko je uredno vaše desktop računalo? Izvana izgleda savršeno, ali kada ga otvorite vjerojatno vam dođe muka, jer djeluje kao da je u njemu eksplodirala bomba. Stoga smo zaključili da bi bilo vrijeme malo poraditi na tome, pa smo napravili malu "how to" radionicu o cable managementu, koja će vam pomoći da vaš PC iznutra izgleda kao ljekarna.

Jedna od tema za koje vjerujemo da će vas također zainteresirati je "Windows-to-go" u kojoj smo odlučili isprobati jesu li Windowsi s mobitela opremljenog mišem i tipkovnicom koji se spaja na veliki zaslon monitora ili TV-a doista budućnost PC-a. Točnije rečeno testirali smo Windows mobitel opremljen aplikacijom Continuum i dodali mu Display Dock, te smo otkrili da iako takav sustav ne može pokretati računalne aplikacije, može biti bolji o mnogih low-end laptopa.

Kada se poveća broj aplikacija u Windows storeu, niži segment PC-a bi mogao biti malo ugrožen, ali se zbog ovoga ne trebate bojati za budućnost većine desktop PC-a i prijenosnika. Ukoliko već posjedujete Windows mobitel i razmišljali ste o Continuumu, vjerujemo da će vam rezultati našeg testiranja biti vrlo zanimljivi.

Windows Continuum VIDIClanakVelika

Na tržištu se isprofilirao veliki broj pametnih satova i narukvica, a Android Wear je najčešće korišteni OS za wearables dodatke, pa smo stoga isprobali što sve nudi kako bismo platformu "customizirali", odnosno prilagodili aplikacije za svoje potrebe koje uključuju notifikacije, organizaciju, glazbu, igranje i fitness.

Android wear 5

U našem posebnom prilogu VIDI.smartHome, proučili smo najpristupačniji povezani dom, najjača moguća rješenja i uređaje koji omogućuju da vam svijet interneta stvari (IoT) stvori pametni dom i uvede vas u novu fazu digitalnog doba. Sve što vam treba za to već je dostupno na našem tržištu.

Smarthome VIDIClanakVelika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.