Najavljena Croatian Makers robotička liga u kojoj će 400 robota biti podijeljeno osnovnoškolcima

Najavljena Croatian Makers robotička liga u kojoj će 400 robota biti podijeljeno osnovnoškolcima

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) pripremio je robote za 60-ak škola i centara za rad s mladima.

U tijeku su prijave za natjecanje, a najuspješniji u Croatian makers robotičkoj ligi za nagradu će dobiti još naprednije robote. Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), privatno financirana udruga.
Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici dobit će potrebne robote na posudbu i kasnije u trajno vlasništvo.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1.-5. i 6.- 8. razred osnovne škole. Natjecanja će se odvijati mjesečno, a prve discipline biti će praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka.

CM liga 2

Nenad Bakić, osnivač IRIM-a je izjavio: „Kao glavnu platformu za razvoj mladih i hvatanja koraka sa svuremenošću IRIM vidi robotiku i automatiku, koji su postali vrlo dostupni – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnim didaktičkim alatom." 

CM liga

Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja ('coding') i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost, jer je jedini napredak moguć u okretanju prema budućnosti.

„Najmlađi imaju ogroman potencijal u područjima robotike i automatike i želimo ih kroz ovaj program potaknuti da taj potencijal razvijaju od malih nogu. Pozivamo učitelje i voditelje centara pozivamo da ih prijave i omoguće im ovo izvrsno iskustvo.“ - nadodao je Bakić.

U prvoj sezoni planiraju uključiti 60-ak škola i centara za rad s mladima, a za svrhu lige nabavljeno je 400 mBot edukacijskih robota, sa 6 po timu. Za iduće sezone planira se i uključenje većeg broja škola i centara uz korištenje i drugih platformi.

mbot 1

Škole i centre mogu prijaviti punoljetne osobe uključene u institucionalnu edukaciju mladih. Prijave se mogu napraviti isključivo kroz web stranicu Lige na adresi CroatianMakers.hr. Prijaviti se mogu i ustanove bez znanja o robotici jer odabrana platforma omogućava vrlo jednostavan ulazak u to područje, a na CroatianMakers.hr bit će dostupni i inicijalni edukacijski sadržaji. Sudionici se mogu prijaviti do 29.2.2016.

Odbor u sastavu Nenad Bakić, Rujana Bakić, Igor Žonja, Vlado Lendvaj i Paolo Zenzerović odabrat će sudionike.

Sudjelovanjem u ligi svaka ustanova zadužuje svoje mBotove s kojim se druži kroz cijelu natjecateljsku sezonu koja traje do kraja 2016. Planirano je održavanje 6 kola, počevši od 15.4., a sudjelovanje je obavezno na barem 5 kola za sve prijavljene. Svi sudionici koji sudjeluju u barem 5 kola, na kraju natjecanja dobivaju mBotove u trajno vlasništvo. Podjela robota bit će sredinom ožujka 2016., preuzimanjem u jednom od regionalnih centara Lige, pri čemu će se organizirati i inicijalne radionice za nastavnike i voditelje.

mbot2

Svi sudionici će biti podijeljeni u šest regionalnih grupa i natjecanja će biti organizirana u šest regionalnih centara: Gradu Zagrebu, Velikoj Gorici, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Kao razlog navodi se mogućnost da sudionici iz cijele Hrvatske mogu u jednom poslijepodnevu u toku radnog tjedna odraditi sudjelovanje. Pri tome će se dva ili tri kola održati fizičkim dolaskom u centar, a ostatak kola video linkom ili video dokumentacijom- sudionici sudjelovanje mogu obaviti iz svojih škola ili centara.

mbot 3

Najuspješniji sudionici iz regija dobit će prikladne robotičke nagrade – još naprednije robote, kako bi stečena znanja mogli dići na višu razinu.
Rezultati će biti dostupni na web stranicama Lige, a za svako kolo objavljivat će ih Jutarnji list.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.