Facebook pokazao sljedeću generaciju video enkodiranja za 360 i VR videoisječke

Facebook pokazao sljedeću generaciju video enkodiranja za 360 i VR videoisječke

Društvena mreža Facebook nastavlja s radom na poboljšanju i ugradnji novih tehnologija, prateći rast VR i 360-stupnjevitih videa.

Dijeljenje videoisječaka je popularno na društvenoj mreži, no s razvitkom VR tehnologije takvi videoisječci su sve veći i zahtjevniji za kompaniju. U tu priču ulaze 360-stupnjeviti videoisječci. Kako bi rješili problem količine i veličine videa, Facebook Engineering napravila je način na kojem je uspjela renderirati imerzivne sadržaje na efikasniji način. Kompanija je objavila na svom blogu tehnike kojom su to uspjeli.

Usvojila je alate koji se već godinama koriste za kompjutersku grafiku i procesuiranje slike. Uspjeli su tehnikom remapiranja uvelike smanjiti veličinu datoteke i riješiti se distorzije slike na vrhu i dnu videa.

Cijeli proces prikazali su i u videoisječku kojeg su objavili jučer na Facebooku, pokazujući podijelu sferičnog videa na šest kockastih plosnatih dijelova, što je smanjilo veličinu datoteke za 25 posto. Svoj izvorni kod ove tehnike stavili su na GitHub, implementiran kao plug-in (nazvan "Transform").

Facebook Engineering koristio je i proces piramidalne geometrije za korištenje 360 videa za VR. Stavili su sferu u piramidu, gdje je u bazi bio FOV pune rezolucije, s tim da su se bočne strane piramide postepeno smanjile u kvaliteti, dok nisu došle do točke direktno suprotne od gledišta, iza gledatelja.

Face eng 2

Sfera unutar priamide

U ovom procesu postoji 30 gledišta za renderiranje (odijeljenih od oko 30 stupnjeva), te se svaki video procesuira u pet drugačijih rezolucija. Enkodiranje 360 videa s ovom tehnikom pomglo je u reduciranju veličine datoteke od 80 posto, u odnosu na orginal. Izjvaili su kako su pre-generirali videoe i spremili ih na server, nego da ga enkodiraju u pravom vremenu na korisnikov zahtjev. 

Poboljšali su algoritam testirajući nekoliko verzija u kontroliranom mrežnom okruženju, bilježeći informacije poput vremena provedenog u svakom gledištu, njegovu rezoluciju i latenciju itd. U bubućnosti su najavili rad na opciji strojnog učenja za selekciju kojeg dijela videa uzet i predickije orijentacije glave.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.