HOW TO: Arduino mjerač kapaciteta Li-Po baterije

HOW TO: Arduino mjerač kapaciteta Li-Po baterije

Kako uz pomoć Arduina napraviti mjerač kapaciteta Li-Po baterija

Punjive baterije, glavna komponenta svakog prijenosnog uređaja. Punjive baterije neizostavan su dio svakog prijenosnog uređaja.

One se razlikuju po naponima, kapacitetima, ali i materijalima od kojih su izrađene. Li-ion, Li-Po, NiMH, olovne itd. Svaka vrsta baterije ima svoje prednosti i mane. Nove vrste punjivih baterija poput Li-Po mogu dati veliku količinu električne energije u usporedbi s njenom težinom (a to se zove gustoća energije), dok kod olovnih akumulatora najčešće nije tako. Li-Po baterije su osjetljive na visoke i niske temperature, dok olovni akumulatori nemaju takvih problema, također mogu u kratkom periodu isporučiti veliku struju koja je potrebna za pokretanje motora s unutarnjim izgaranjem, stoga se olovni akumulatori upotrebljavaju u vozilima. 

Gotovo svi prijenosni uređaji koje smo izgradili uz pomoć Arduina napajali su se pomoću Li-Po baterija raznih kapaciteta u ovisnosti o potrebama uređaja, poput dimenzija i autonomije rada. Arduino Mini Pro možemo napajati s 3.3V, pa nam korištenje Li-Po baterije nazivnog napona 3.7V neće predstavljati problem. Kod korištenja drugih pločica koje inzistiraju na naponu većem od 5V, potrebno je spojiti dvije Li-Po baterije u seriju kako bismo dobili napon 7.2V. Bitno je napomenuti da 3.7V nije maksimalan napon baterije. Napon pune baterije doseže vrijednost 4.2V, ali kod pločica poput Uno ne morate se brinuti za „višak“ napona jer pločica sadrži stabilizator koji podržava ulazni napon od 12V. 

arduino

Izvedbe TP4056 pločice za punjenje Li-Po baterija.



Punjenje baterija nije tako jednostavno i ne radi se tako da dovedemo stabilizirani izvor nazivnog napona baterije. Kao što je i spomenuto, ako je baterija nazivnog napona 3.7V, napon pune baterije iznosit će cca 4.2V. Za punjenje takve baterije potrebno je imati izvor napona većeg od 4.2V jer u suprotnom neće doći do punjenja nego pražnjenja. Kao pločicu za punjenje koristili smo TP4056. Ta se pločica napaja putem micro USB kabela i na sebi sadrži sklop koji štiti bateriju od kratkog spoja, prepunjenosti i sadrži izvode koje smo upotrijebili za mjerenje trenutnog napona na bateriji. Postoje dvije varijante TP4056 pločice, obje služe za punjenje Li-Po baterija, ali ne može se pratiti napon baterije s obje. Po vizualnom obliku je moguće vidjeti da jedna varijanta sadrži 4 priključna pina, 2 za bateriju i 2 za očitavanje napona. 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.