TCL 55C725 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
TCL 55C725

TCL 55C725

Mainstream QLED pogonjen Androidom

Ovogodišnji mainstream QLED televizor iz TCL-ove ponude krase vrlo dobra kvaliteta slike zahvaljujući QLED tehnologiji i moderna Smart TV platforma u obliku Android TV-a 11 s mnoštvom naprednih opcija.

Ovogodišnju ponudu TCL televizora svakako su obilježili novi 8k modeli i po prvi puta 4k Mini LED televizori. Međutim, podjednako značajni svakako su mainstream modeli s tehnologijom QLED. Na ovaj način je TCL svoje QLED televizore učinio dostupnijim daleko širem krugu korisnika.

Svakako, jedan od najzanimljivijih TCL-ovih mainstream televizora u 2021. godini je C725 koji je svojevrsni nasljednik vrlo popularnog prošlogodišnjeg modela C715. Ključne novosti koje donosi ovogodišnji C725 vezane su uz dodatno poboljšanu kvalitetu slike zahvaljujući unaprijeđenoj QLED tehnologiji, nova verzija Android TV sučelja, kao i neke nove mogućnosti, poput podrške za eARC i ALLM.

 

QLED i Android TV 11

C725 u 55-inčnoj varijanti, koji smo mi imali priliku testirati, po svemu je moderan mainstream televizor poprilično dopadljivog dizajna. Moramo posebno istaknuti vrlo kompaktne dimenzije za 55-inčni LED televizor, što je posljedica minimalnih rubova oko ekrana, ali i sa stražnje je strane ovaj TV prilično tanak, što ga čini posebno pogodnim za montažu na zid.

Kvaliteta korištenih materijala prilikom izrade je na zadovoljavajućoj razini, a kao stalak služe dvije malene nožice koje možete montirati na dvije različite pozicije ispod ekrana. S ovim televizorom TCL isporučuje dva daljinska upravljača. Jedan klasični većih dimenzija te drugi moderniji, manji, koji se spaja putem Bluetootha.Što se tiče opremljenosti, priča je u osnovi standardna, barem dok ne dođemo do HDMI priključaka.

 

TCL TV 7 1

Naime, proizvođači su objeručke počeli koristiti mogućnost da HDMI 2.0 priključke s određenim naprednim HDMI 2.1 opcijama u marketinške svrhe označavaju s HDMI 2.1. U ovom slučaju C725 posjeduje tri HDMI 2.0 priključka, od kojih neki podržavaju eARC i ALLM, međutim ovdje nema podrške za 4k na 120 Hz s obzirom na to da ovi HDMI priključci ne podržavaju punu propusnost HDMI 2.1 sučelja. Ukupno gledano, C725 je solidno opremljen televizor, no njegove ključne prednosti ipak leže negdje drugdje.

Ponajviše u modernoj kombinaciji Direct LED VA panela s tehnologijom QLED i softverskog sučelja u obliku najnovijeg Android TV-a 11. Ovo je prilično moćna kombinacija koja u 2021. godini jamči vrlo dobru kvalitetu slike, kao i moderno softversko sučelje s velikim brojem opcija. Osim toga, tehnološki je vrlo važno spomenuti i podršku za HDR10+ i Dolby Vision.

 

Oku ugodna slika

Krenemo li malo više u detalje po pitanju kvalitete slike, možemo zaključiti kako ugrađeni VA panel omogućuje odličan kontrast i vrlo dobar prikaz tamnih tonova. Nadalje, tehnologija QLED, odnosno Quantum dot unaprjeđenja omogućuju prikaz daleko šireg spektra boja. Sve skupa djeluje vrlo prirodno, slika ima svoju dinamiku, boje su dovoljno zasićene, a opet ne prenaglašene. Rekli bismo – slika je vrlo ugodna za oko.

 

TCL TV 2

Nažalost, prikaz HDR sadržaja nije osobito impresivan, prvenstveno zbog ograničenja po pitanju maksimalne svjetline. Zbog toga ovaj TV nije u stanju prikazati one posebno svijetle highlightse kod prikaza HDR sadržaja.

Tu nam čak ni odličan kontrast ne može puno pomoći. Bez obzira na to, HDR na ovom televizoru nije neupotrebljiv, već jednostavno nije toliko dojmljiv kao kod televizora više klase. Osim toga, kao jedan od nedostataka korištenja VA panela svakako valja navesti vidljivi kut koji nije osobito širok, no u većini slučajeva ovo ne bi trebalo predstavljati veći problem.

Što se tiče prikaza sportskog sadržaja, ovaj TV se pokazao sasvim solidnim iako je ograđeni VA panel ograničen na brzinu osvježavanja slike od 60 Hz. Prikaz brzih scena i slika u pokretu je zadovoljavajuće riješen, premda daleko od idealnog. Slično bismo mogli ustvrditi i za gaming performanse.

 

TCL TV 9

Zahvaljujući ALLM (Auto Low Latency Mode) opciji, ukoliko posjedujete noviju konzolu, input lag je na vrlo maloj razini, a brzina odziva je također vrlo dobra. S druge strane, C725 ne podržava 4k gaming na 120 Hz ili VRR tehnologiju.

 

Moderno softversko sučelje

Velika prednost ovogodišnjih TCL-ovih modela televizora svakako je najnovije Googleovo softversko sučelje Android TV 11. Možemo reći kako Android TV nije nikad izgledao bolje i imao više opcija. Dostupan je zaista ogroman broj aplikacija, podržani su Google Assistent i Google Duo, kao i Amazonova Alexa, a integriran je Chromecast. Samom sučelju zaista je teško naći ozbiljniju zamjerku, međutim performanse na ovom televizoru bi mogle biti nešto bolje s obzirom na to da C725 ponekada sporije reagira na korisničke inpute.

Kao i ranije, TCL s ovim modelom televizora isporučuje Onkyove zvučnike s podrškom za Dolby Atmos snage 2x 20 W. Kvaliteta zvuka je po našem sudu vrlo dobra, iako će vam odgovarajući soundbar ponuditi osjetno bolji zvuk.

 

TCL TV 1

Na kraju možemo zaključiti kako je TCL-ov C725 vrlo dobar moderan, mainstream televizor s dosta izraženim dobrim i lošim stranama. QLED tehnologija omogućuje vrlo dobru kvalitetu slike uz podršku za HDR10+ i Dolby Vision. Android TV 11 je pak vrlo kompetentno softversko sučelje s mnoštvom naprednih opcija.

S druge strane, HDR performanse limitirane su skromnom maksimalnom svjetlinom, a ugrađeni 60 Hz panel nije idealan za gaming i prikaz sportskog sadržaja. Konačno, napomenimo kako je prošlogodišnji C715 trenutno dostupan po akcijskoj cijeni, što ga čini dobrom alternativom ovogodišnjem modelu.

 

Plus: Dizajn, podrška za HDR10+ i Dolby Vision, odličan kontrast, QLED tehnologija omogućuje vrlo dobru kvalitetu slike, Android 11 s podrškom za veliki broj aplikacija, podrška za eARC i ALLM

Minus: Ugrađeni 60 Hz panel nije idealan za gaming i prikaz sportskog sadržaja, HDR performanse bi mogle biti bolje, vidljivi kut, samo tri HDMI priključka, nema podršku za 4k na 120 Hz i VRR

 

USPOREDNI TEST TELEVIZORA: KOJI ODABRATI?

MINI-LED U LOVU NA OLED

2021. godina na tržište nam je televizora donijela nekoliko tehnoloških novotarija, prije svega Mini-LED televizore koji na papiru obećavaju dosada ponajbolju kvalitetu slike među LED modelima. Istovremeno su OLED televizori sve jeftiniji, a QLED modele sada već možemo pronaći u mainstream segmentu.

Više informacija

  • Model: 55C725
  • Smart TV: Da
  • Multimedijska podrška: Da
  • Potrošnja struje: 87 kWh/ 1000 h rada SDR
  • Veličina ekrana: 55 inča
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Proizvođač: TCL
  • Vrsta panela: QLED, Direct LED
  • Dijagonala/ rezolucija: 55 inča (139 cm) / Ultra HD 3840x2160 piksela
  • Kut vidljivosti: 178°
  • Osvježavanje: 60 Hz
  • TV tuneri: 1x DVB-T/​-T2/​-C/​-S/​-S2 HEVC (H.265)
  • AV priključci: 3x HDMI 2.0 (eARC, ALLLM, HDCP 2.3), digital audio Out (1x optical), 1x slušalice
  • Procesorske jezgre: Četverojezgreni procesor, IPQ 2.0 Engine
  • Zvučnici (RMS): 2x 20 W
  • HEVC (x265) kodek: Da
  • Miracast / DLNA: Da
  • HDR kompatibilan: HDR 10, HDR10+, Dolby Vision, HLG
  • Ostali priključci: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x LAN, 1x CI 1.4
  • Dodatno/Ostalo: ALM, upravljanje glasom
  • SMART platforma: Android TV 11
  • Dimenzije: 1227x 765x 300 mm (sa stalkom)
  • Masa: 19,4 kg (sa stalkom)
  • Plus: dizajn, podrška za HDR10+ i Dolby Vision, odličan kontrast, QLED tehnologija omogućuje vrlo dobru kvalitetu slike, Android 11 s podrškom za veliki broj aplikacija, podrška za eARC i ALLM
  • Minus: ugrađeni 60 Hz panel nije idealan za gaming i prikaz sportskog sadržaja, HDR performanse bi mogle biti bolje, vidljivi kut, samo tri HDMI priključka, nema podršku za 4k na 120 Hz i VRR
  • Ustupitelj i cijena: Agramservis, Cijena: 5.099,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za TCL 55C725

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

TCL 55C725 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.