LG 65QNED913

LG 65QNED913

Snaga Mini LED-a

LG-eva najnovija serija high televizora posjeduje Mini LED pozadinsko osvjetljenje koje donosi osjetno poboljšani kontrast, precizniju kontrolu lokalnog zatamnjenja i bolje HDR performanse.

LG je zajedno sa Samsungom i TCL-om ove godine premijerno predstavio svoje Mini LED televizore. Na samom vrhu ponude ovogodišnjih LG-evih Mini LED televizora nalaze se 8k modeli QNED99 i QNED 96. Ispod njih smješta se 4k model oznake QNED91 koji smo mi testirali. Posve je jasno kako su ovo televizori koji svojim tehnološkim mogućnostima, ali i cijenom, spadaju u sam vrh trenutne ponude.

 

Ni OLED, ni QLED već... QNED!

Zasigurno ste već zamijetili novi, famozni, marketinški naziv QNED, kako je LG prozvao svoje nove Mini LED televizore. Nakon OLED-a i QLED-a, stiže nam i QNED da još dodatno zbuni prosječnog korisnika. Što se tiče samih konkretnih razlika između 4k i 8k ovogodišnjih QNED-a, recimo kako 8k modeli dolaze s naprednijim procesorom slike α9 Gen 4, dok 4k modele pogoni procesor slike α7 Gen 4. Zanimljivo je također napomenuti kako je početna veličina dijagonale kod ovih televizora 65 inča, a dostupni su i u dijagonalama od 75 i 85 inča.

65-inčni QNED91, koji je stigao do naše redakcije, po svemu je moderan high-end televizor koji svojim dizajnom u potpunosti slijedi tržišne trendove. Spomenimo minimalne rubove oko ekrana i vrlo dobru kvalitetu izrade. Već smo se susretali sa zaobljenim polukružnim stalkom koji dolazi s ovim modelom, međutim, pomalo ga je čudno vidjeti kod ovako velikog televizora. Ovakva izvedba stalka osigurava zadovoljavajuću stabilnost, premda će se TV lako prodrmati ukoliko jače zatresete samu površinu na kojoj se nalazi.

 

LG QNED 65 4

S ovim televizorom dolazi LG-ev daljinski upravljač Magic Remote koji je ove godine redizajniran pa je sada više kvadratičan nego zaobljen. Nekako nam je djelovao „plastičnije“ i manje robusno. S druge strane, sada na njemu nalazimo čak 6 tipki za brzo pokretanje određenih servisa, što uključuje Netflix, Prime Video, LG Channels i drugo.

Nedvojbeno je kako je LG-ev QNED91 jako dobro opremljen TV, što i očekujemo u ovoj klasi uređaja. Međutim, samo dva HDMI priključka (3 i 4) dolaze s punom HDMI 2.1 funkcionalnošću, što uključuje podršku za 4k na 120 Hz, ALLM i VRR, odnosno AMD FreeSync Premium. Ukoliko želite koristiti eARC, za to je isključivo namijenjen HDMI 3 priključak. Na kraju spomenimo kako ovdje nema priključka za slušalice, a ugrađeni su zvučnici prilično standardni 2,2-kanalni zvučnici ukupne snage od 20 W.

 

Mini LED za bolji kontrast

Naravno, ovdje nas najviše zanima na koji način Mini LED osvjetljenje utječe na kvalitetu slike. LG ovdje koristi svoj dobro poznati 10-bitni IPS panel s Quantum Dot i Nano Cell tehnološkim unaprjeđenjima. Na ovaj način omogućen je prikaz vrlo širokog spektra boja uz odličnu preciznost. Mini LED osvjetljenje trebalo bi pak efektivno riješiti ključni nedostatak IPS panela u obliku slabog kontrasta.

 

LG QNED 65 2

 

Kod ovog je televizora pozadinsko osvjetljenje podijeljeno u više od 1000 zona, pri čemu je moguće za svaku zonu pojedinačno mijenjati razinu svjetline. Unutar izbornika televizora dostupna vam je opcija za podešavanje opcije lokalnog zatamnjenja. Postavljanjem ove opcije na „high“ jasno je vidljivo osjetno poboljšanje kontrasta, što slici daje mnogo bolju dinamiku. Ovo je svakako ponajbolji IPS televizor po pitanju kontrasta koji smo dosada imali priliku vidjeti.

Nadalje, druga ključna odrednica QNED serije televizora je prilično visoka maksimalna razina svjetline. Ovdje možemo govoriti od oko 1000 nita, pa i više u HDR načinu korištenja. Također, valja napomenuti kako je ovaj TV u stanju zadržati vrlo visoku razinu svjetline bilo da govorimo o peak vrijednostima, vrijednostima svjetline na manjem dijelu ili preko cijelog ekrana.

 

Superiorni gaming TV

Poboljšani kontrast i visoka razina svjetline pozitivno su se odrazili na prikaz tamnih nijansi i općenito prikaz HDR sadržaja. HDR na ovom televizoru djeluje vrlo živopisno, uz jako dobar prikaz najsvjetlijih dijelova scene. Što se tiče prikaza crne boje, ovo dakako nije OLED, no svakako je jedan od ponajboljih LED televizora u tom pogledu.

LG tradicionalno nudi veliki broj vrlo korisnih predložaka za brzu prilagodbu slike u SDR i HDR načinu korištenja. Po nama su najfunkcionalniji ISF Expert Dark i Bight, te Cinema. Novost kod ovogodišnjih high-end LG-evih televizora je i tzv. Game optimiser. Zapravo poseban način rada koji efektivno zamjenjuje ranije dostupni Game mode, a sada uključuje nešto više opcija i poseban dashboard s informacijama.

 

LG QNED 65 5

Kada smo PlayStation 5 priključili na ovaj TV, automatski su se aktivirale sve gaming opcije što uključuje ALLM. S obzirom na mali input lag i vrlo dobru brzinu odziva, HDR gaming na ovom televizoru svakako je poseban doživljaj. Podržana je i VRR tehnologija u rasponu od 40-120 Hz, premda zasada ovo isključivo možete koristiti na PC-u ili s Xbox konzolama najnovije generacije jer PS5 još uvijek ne podržava VRR. Novi QNED je u svakom slučaju odličan gaming TV, pri čemu za razliku od OLED-a ne morate brinuti o potencijalnom burn-in-u slike.

Ovogodišnji LG-evi televizori dolaze s najnovijim WebOS-om u verziji 6.1. Ogroman izbor aplikacija, jednostavnost korištenja i podrška za veliki broj naprednih opcija i servisa svakako su ključne prednosti LG-evog softverskog sučelja.

 

Dobar, ali precijenjen

U konačnici se postavlja pitanje je li QNED bolji od QLED-a ili OLED-a? Smatramo kako Mini LED tehnologija značajno poboljšava kvalitetu slike kod LG-evih televizora s IPS matricom, posebno kada govorimo o osjetno boljem kontrastu. Testirani QNED91 omogućuje odličan prikaz HDR sadržaja i općenito jako dobru kvalitetu slike. IPS panel zaslužan je i za prilično širok kut gledanja, a visoka maksimalna razina svjetline čini ovaj TV pogodnim za korištenje u jače osvjetljenim prostorijama. Novi QNED je svakako i odličan gaming TV.

 

LG QNED 65 1

Nažalost, nije sve sjajno. Primjetni su određeni problemi povezani s kontrolom lokalnog zatamnjenja, kao i s ujednačenošću osvjetljenja. Nadalje, smatramo kako mu je cijena previsoka s obzirom na to da je dobrim dijelom skuplji i od LG-evih OLED-a i od Samsungovih Neo QLED-a. Mišljenja smo kako kvalitetom slike ovaj 4k QNED nije na razini ovih televizora, što mu svakako ne ide u prilog.

 

Plus: Mini LED tehnologija omogućuje bolji kontrast, visoku razinu svjetline, odlična kvaliteta slike, HDR sadržaj izgleda dojmljivo, izvrsne gaming performanse, vrlo dobar vidljivi kut, WebOS s podrškom za veliki broj aplikacija.

Minus: Samo dva HDMI 2.1 priključka, visoka cijena, određeni problemi s ujednačenošću osvjetljenja i kontrolom lokalnog zatamnjenja.

 

USPOREDNI TEST TELEVIZORA: KOJI ODABRATI?

MINI-LED U LOVU NA OLED

2021. godina na tržište nam je televizora donijela nekoliko tehnoloških novotarija, prije svega Mini-LED televizore koji na papiru obećavaju dosada ponajbolju kvalitetu slike među LED modelima. Istovremeno su OLED televizori sve jeftiniji, a QLED modele sada već možemo pronaći u mainstream segmentu.

Više informacija

  • Model: 65QNED913PA
  • Smart TV: Da
  • Multimedijska podrška: Da
  • Veličina ekrana: 65 inča (165 cm)
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: LG
  • Vrsta panela: Mini LED, IPS
  • Dijagonala/ rezolucija: 65 inča (165 cm)/Ultra HD 3840x2160 piksela
  • Kut vidljivosti: 178°
  • Osvježavanje: 120 Hz
  • TV tuneri: 1x DVB-T/​-T2/​-C/​-S/​-S2 HEVC (H.265)
  • AV priključci: 2x HDMI 2.1 (eARC, CEC) 2x HDMI 2.0 (ARC, CEC), digital audio Out (1x optical)
  • Procesorske jezgre: A7 Gen4 4K
  • Zvučnici (RMS): 40 W (2.2 channel)
  • HEVC (x265) kodek: Da
  • Miracast / DLNA: Da
  • HDR kompatibilan: Da
  • Ostali priključci: 3x USB 2.0, 1x LAN, 1x CI 1.4
  • Dodatno/Ostalo: 4k@120 fps, ALLM, VRR, AMD Freesync Premium, Nvidia G-Sync compatible, Apple AirPlay2
  • SMART platforma: webOS 6.2
  • Dimenzije: 1452x 903x 336 mm (sa stalkom)
  • Masa: 31,4 Kg (sa stalkom)
  • Plus: Mini LED tehnologija omogućuje bolji kontrast, visoku razinu svjetline, odlična kvaliteta slike, HDR sadržaj izgleda dojmljivo, izvrsne gaming performanse, vrlo dobar vidljivi kut, WebOS s podrškom za veliki broj aplikacija
  • Minus: samo dva HDMI 2.1 priključka, visoka cijena, određeni problemi s ujednačenošću osvjetljenja i kontrolom lokalnog zatamnjenja
  • Ustupitelj i cijena: LG, Cijena: 16.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 65QNED913

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 65QNED913 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.