HP Omen 27i

HP Omen 27i

Gamer sa stilom

Izvrstan gaming monitor koji se ističe osebujnim dizajnom, a Nano IPS tehnologija omogućuje mu odlične gaming performanse i vrlo dobru kvalitetu slike. Glavni su mu nedostaci limitirana ergonomija i izostanak podrške za HDR.

Već duži niz godina gaming proizvodi Omen zauzimaju posebno mjesto u HP-ovoj ponudi. Premda je HP na tržištu prisutan s hrpom IT proizvoda, svi Omen proizvodi jasno su i nedvosmisleno orijentirani prema gamerima. I to ne bilo kakvim gamerima, već onima koji traže nešto više. HP-ova serija gamig monitora Omen svakako trenutno predstavlja ono najbolje što ovaj kompanija može ponuditi na tržištu gaming monitora. Konkretni primjerak pod nazivom Omen X27i koji smo mi testirali spada među najnovije HP-ove gaming monitore. Nemojte ga samo zamijeniti s HP-ovim budget gaming monitorom sličnog naziva X27i. Nemaju naime mnogo toga zajedničkog.

 

Osebujan dizajn

Omen 27i je high-end gaming monitor osebujnoga i jedinstvenog dizajna. Temelji se na Nano IPS tehnologiji što samo po sebi jamči vrhunsku kvalitetu slike i odlične gaming performanse.

Dizajn je međutim ono što će ovaj 27-inčni Omena izdvojiti iz hrpe drugih gaming monitora. HP se svakako potrudio da i ovaj monitor po svim odrednicama dizajna prati druge HP-ove Omen proizvode. Postolje je maleno, kvadratično, ali zakrenuto tako da izgleda kao dva trokuta s prednje i stražnje strane. Kompletno je napravljeno od metala i vrlo čvrsto, a na ekran ga montirate pomoću malenog priloženog inbus ključa. Monitor zapravo sa stražnje strane izgleda kao da se sastoji od dva dijela. Jedan manji kvadratični dio ponovo zakrenut, oko kojega nalazimo RGB osvjetljenje i ostatak kućišta koji uključuje rubove ekrana.

 

HP Omen 27i 1

RGB osvjetljenje prava je vizualna atrakcija uz nekoliko zgodnih dostupnih efekata. Sa stražnje desne strane nalazimo još maleni joystick koji služi za navigaciju izbornikom za podešavanje slike, kao i tipku za uključivanje. Omen je kvalitetno napravljen monitor s dizajnom koji svakako odskače od konkurencije. Međutim ergonomija mu je dosta limitirana što je posljedica osebujnog dizajna. Naime nema mogućnosti zakretanja, kao ni pivot opcije, jedino je dostupno podešavanje po visini.

Opremljenost je prilično dobra, iako samo dva video izlaza 2022. godine ne djeluju previše impresivno. Daleko su nas se više dojmile adaptive sync mogućnosti što uključuje FreeSync Premium i G-Sync compatible.

 

Nano color

Izbornik za podešavanje slike i drugih mogućnosti monitora podijeljen je na smislene cjeline i u pravilu ćete se brzo i lako snaći. Ovaj monitor nudi neke od dodatnih gaming opcija poput prikaza frame ratea ili postavljanja nišana na ekran. Ono što nedostaje svakako je podrška za neki oblik BFI tehnologije za dodatno smanjenje zamućenja slike.

Kako biste kvalitetu slike prilagodili vlastitim željama, dostupno je ukupno 8 predefiniranih predložaka. Malo je zbunjujuće što ovi predlošci zapravo uključuju opcije temperature boja što obično kod monitora nalazimo kao zasebnu cjelinu. Nadalje ovdje nema klasičnog custom predloška koji sami kreirate i podešavate, već kod svakog predloška možete podesiti intenzitet pojedinog RGB kanala.

 

HP Omen 27i 5

Najbolje je koristiti predložak Standard koji u konačnici omogućuje najprecizniji prikaz boja i sliku vrlo dobre kvalitete. HP se kod Omena oslanja na Nano IPS tehnologiji što omogućuje vrlo širok spektar prikazanih boja. S druge strane ovdje nema mogućnost odabira sRGB opcije za prikaz slike. Ovo znači kako ćete za precizan prikaz morati koristiti odgovarajuću kalibraciju jer inače boje djeluju malo prezasićeno. Također spomenimo kako će za ponajbolji mogući prikaz trebati malo detaljnije podesiti sliku jer nazivne postavke nisu najbolje pogođene.

 

Superiorne gaming performanse

Gaming performanse su najkraće rečeno izvrsne. Kombinacija napredne IPS tehnologije, visoka frekvencija osvježavanja, brzog odziva i malenog input laga omogućuje izvrsne gaming performanse.

U izborniku za podešavanja overdrive algoritma preporučujemo odabrati opciju Level 1 koja nudi optimalan prikaz bez neželjenih artefakata. Opcije Level 2 i Level 3 preporučujemo samo za igranje na maksimalnih 165 Hz. Ako primarno igrate s uključenim adaptive syncom, Level 1 najbolja je opcija.

 

HP Omen 27i 6

Jedan od ključnih nedostataka ovog monitora svakako je izostanak bilo kakve podrške za HDR. Nadalje, ako ga priključite na PS5 maksimalno je dostupna Full HD rezolucija na 60 Hz. Stoga ga nikako ne možemo preporučiti za korištenje s igraćim konzolama.

HP-ov je Omen 27i gaming monitor visoke klase s jasno izraženim pozitivnim i negativnim osobinama. Dizajn je svakako jedinstven uz efektno RGB osvjetljenje sa stražnje strane, gaming performanse odlične, a Nano IPS tehnologija omogućuje vrhunsku kvalitetu slike. Nasuprot tome limitirana ergonomija i izostanak podrške za HDR ključni su nedostaci.

 

HP Omen 27i 3

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP Omen 27i

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP Omen 27i - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.