HP X27i

HP X27i

Pristupačnih 144 herca

Relativno pristupačna cijena treba bi biti ključan adut ovog HP-ova budget IPS gaming monitora. Ugodno nas je iznenadio vrlo dobrim gaming performansama, međutim opremljenost mu je dosta siromašna, a u potpunosti su izostale i neke dodatne napredne gaming opcije.

Za sve gamere koji početkom 2022. godine tragaju za kvalitetnim gaming monitorom, nekakva polazišna točka po pitanju specifikacija trebala bi biti dijagonala od 27 inča, IPS tehnologija prikaza, rezolucija 1440p i frekvencija osvježavanja slike od 144 Hz. Srećom danas na tržištu ne nedostaje gaming monitora povoljne cijene s ovakvim osobinama. U tu budget IPS 144 Hz skupinu spada i ovaj HP-ov monitor lako pamtljivog naziva X27i. Što konkretno HP ovdje nudi gamerima?

 

IPS u budget kategoriji

Prije svega dosta neugledan monitor ne pretjerano dojmljivog dizajna. Jasno je kako se ovdje pokušalo uštedjeti svaku kunu kako bi ukupna cijena bila što povoljnija. HP-ov X27i napravljen je od uobičajene crne plastike i evidentno je nešto lakši od nekih drugi 27-inčnih modela. Kvaliteta izrade je rekli bismo prosječna, monitor je kompletno crne boje uz relativno maleno kvadratično postolje. Jedino ga HP-ov logo i zeleno osvjetljenje s prednje strane vizualno čini nešto atraktivnijim. Intenzitet osvjetljenja možete podesiti u tri razine, a dostupan je i breathing efekt.

Rubovi oko samog ekrana prilično su maleni, osim ako govorimo o donjoj strani monitora gdje je rub osjetno deblji. Ukupno gledano pohvalit ćemo ergonomiju, s obzirom na to da ovdje imate na raspolaganju podešavanje visine i pivot opciju, a monitor se može zakretati za 360 stupnjeva. Pritom imajte na umu da zapravo zakrećete kompletno postolje monitora što nije idealno rješenje.

 

HP X27i 3

Premda je ergonomija vrlo dobra, opremljenost je poprilično siromašna. Sa stražnje smo strane pronašli slovom i brojkom tri (3) priključka. Ovdje je riječ o dva video izlaza i audio priključku. Očekivali smo ipak nešto više po pitanju opremljenosti, iako nam je jasno kako je ovdje riječ o budget modelu.

Nadalje ovaj monitor dolazi s prilično zastarjelim izbornikom za podešavanje parametara slike koji pritom nudi jako mali broj dodatnih gamerskih opcija. Tipke za podešavanja nalaze se s donje desne strane monitora i ovakav način navigacije putem izbornika svakako nije idealno rješenje. Primjerice od gaming opcija jedino možete uključiti ili isključiti FreeSync, a dostupna je i opcija Black Stretch koja zapravo služi da posvijetlite tamna područja kako biste bolje vidjeli neke detalje u pojedinoj igri.

 

Iznenađujuće potentan gamer!

Dostupno je ukupno 7 predefiniranih predložaka za prikaz slike, no nažalost od njih nećete imati velike koristi. Za optimalan prikaz potrebno je ručno podesiti intenzitet svakoga pojedinačnog RGB kanala. Uz određena podešavanja možete postići bolju kvalitetu slike nego je to slučaj s nazivnim postavkama. Pritom istaknimo kako smo kod ovog monitora bili prisiljeni koristiti daleko veće vrijednosti svjetline i posebno kontrasta nego što je to uobičajeno kako bi slika dobila odgovarajući dinamiku. Osim toga svjetlina jako opada nakon odabira opcija ispod 90 %, što se osjeti u bolje osvijetljenim prostorijama.

 

HP X27i 2

Napomenimo još kako je ovdje sama površina ekrana u mat izvedbi, ali uz dosta agresivnu anti-glare površinu zbog čega se slika može učini „zrnatom“ pa je zbog toga čitljivost teksta nešto slabija. Ovo dakako ne utječe na gaming performanse koje su ukupno gledano vrlo dobre. Korištena IPS tehnologija omogućuje vrlo dobru kvalitetu slike uz širok vidljivi kut.

 

Isplativo budget rješenje?

Osim toga brzina odziva je iznenađujuće dobra što u kombinaciji s osvježavanjem slike od 144 Hz omogućuje odlično gaming iskustvo. Dostupno je nekoliko opcija za podešavanje overdrive algoritma, pri čemu Level 4 daje ponajbolji rezultat ako primarno igrate s visokim brojem sličica u sekundi blizu maksimalne frekvencija osvježavanja monitora. Ako pak to nije slučaj, opcija Level 3 također nudi vrlo dobru brzinu odziva lišenu bilo kakvih artefakata.

Koliko je ovaj HP-ov budget gaming monitor pogodan za PC igrače toliko je posve nepogodan za konzolske gamere. Naime ovdje nema apsolutno nikakve, čak ni nazivne podrške za HDR, a spojen s PS5 monitorom ne može procesirati 4K signal, već isključivo Full HD pri 60 Hz.

 

HP X27i 1

U konačnici je HP-ov X27i vrlo dobar 27-inčni IPS gaming monitor koji se odlikuje dobrom kvalitetom slike, 144-hercnim osvježavanjem slike i dovoljno brzim odzivom za ugodno igranje.

Međutim preporučena cijena HP-ova X27i iskreno je prilično visoka, rekli bismo previsoka s obzirom na nedostatak naprednijih gaming opcija. Ako ovaj monitor možete pronaći po cijeni bližoj 2.500 kuna, svakako ga može preporučiti. U suprotnom neki konkurentski modeli nude daleko bolji omjer cijene i mogućnosti.

 

HP X27i 4

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP X27i

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP X27i - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.