AOC CQ32G3

AOC CQ32G3

Velik ekran za budget gamere

Mainstream gaming monitor pristupačne cijene i osjetno zakrivljenog ekrana koji se temelji na VA tehnologiji što mu omogućuje pristojnu kvalitetu slike uz odličan kontrast. Nažalost nešto sporija brzina odziva ne čini ga posebno pogodnim iza igranje bržih igara.

Zadnjih je godina AOC gotovo kao na tekućoj traci izbacivao gaming monitore vrlo povoljne cijene i jako dobrih gaming mogućnosti. Možemo slobodno reći kako su mainstream gaming monitori povoljne cijene postali svojevrsni zaštitni znak ovog proizvođača. U ovu skupinu spada i jedan od novijih gaming modela CQ32G3SU. Ovdje je riječ o 32-inčnom 1440p monitoru koji se temelji na VA matrici i odlikuje poprilično zakrivljenim ekranom radijusa 1000R. Ovako agresivno zakrivljen ekran prilično je neobično vidjeti kod uobičajenog 16:9 monitora i to se svakako neće dopasti svima.

 

Opako zakrivljen

Kada je u pitanju dizajn, AOC se drži provjerene formule i ovaj monitor slijede prepoznatljiv dizajn koji smo već vidjeli kod AOC-ovih gaming monitora povoljne cijene. Odmah moramo napomenuti kako je ovdje riječ o većem monitoru koji zahtjeva nešto veću površinu za smještaj. Kombinacija tamne boje s crvenim dodacima djeluje prilično efektno, a monitor posjeduje dosta veliko postolje s dva kraja prema naprijed. Kvaliteta izrade je u principu solidna, a stabilnost na podlozi vrlo dobra.

 

AOC CQ32G3U 3

Tradicionalno gledano, AOC je prilično široke ruke po pitanju opremljenosti kod svojih monitora, što uključuje i budget mainstream modele. Tako da i ovdje nalazimo tri videoizlaza, petorostruki USB hub i ugrađene zvučnike. Ergonomija je s druge strane pomalo limitirana s obzirom na to da nije podržana pivot opcija, međutim ovo je sasvim razumljivo s obzirom na veličinu dijagonale.

Nažalost AOC i dalje kod svojih mainstream monitora tipke za pristup izborniku za podešavanje slike smješta ispod samog monitora što ih čini teže dostupnima. Ovo nije neki veliki problem ako nemate čestu potrebu za podešavanjem postavki. U suprotnom preporučujemo korištenje AOC-ove aplikacije za Windows G-menu.

 

VA za superioran kontrast

Nekoliko je ključnih parametara koji ukupno utječu na kvalitetu slike i gaming performanse s ovim monitorom. Prije svega 1440p rezolucija nije idealna za ovakvu veličinu dijagonale i gustoća piksela po inču relativno je mala. Nadalje, ovaj se monitor temelji na VA matrici i jasno su izražene sve prednosti i mane korištenja ove tehnologije. Također jako izražena zakrivljenost svakako utječe na ukupan dojam. Smatramo da kod 16:9 monitora ovako zakrivljen ekran ne donosi neku vidljivu prednost, za razliku recimo od ultrawide monitora kod kojih je zakrivljenost ekrana čak i poželjna osobina. Ako dosad niste koristili zakrivljen monitor, trebat će vam neko vrijeme privikavanja na ovakav ekran.

 

AOC CQ32G3U 1

Ukupno gledano kvaliteta slike koju vam ovaj monitor može ponuditi u je pravilu vrlo dobra. Jasno su naglašene prednosti korištenja VA tehnologija u pogledu odličnog kontrasta i jako dobrog prikaza tamnih nijansi. Vidljivi kut također je vrlo solidan, premda nije na razini modernih IPS monitora. Slika ima dobru dinamiku, boje su dobro definirane, premda valja napomenuti kako ovaj monitor ne podržava širi spektar boja.

 

Zanimljiva mainstream opcija

Ako se fokusiramo na gaming performanse, istaknimo podršku za FreeSync Premium, te maksimalnu frekvenciju osvježavanja od 165 Hz. Ovakve su osobine svakako poželjne kod modernog gaming monitora. Nažalost mana VA matrica nešto je sporija brzina odziva, posebno u pogledu prijelaza kod tamnijih nijansi boja što uzrokuje osjetnije zamućenje slike i pojavu tzv. smearing efekta. Ovaj monitor definitivno ne spada u brže VA monitore koje smo imali priliku vidjeti. Čak ni odabir agresivnih postavki overdrivea ne pomaže puno po ovom pitanju. Da se razumijemo, s ovim ćete monitorom bez problema igrati većinu igara. Ne bismo ga međutim nikako preporučili za igranje primjerice bržih online igara, jer je zamućenje slike primjetno.

 

AOC CQ32G3U 2

Određen problem predstavlja i ne toliko visoka maksimalna vrijednost svjetline. Tako da ovdje nema “prave” HDR podrške, a pritom ovaj monitor svakako nije idealan za korištenje u jače osvijetljenim prostorima.

U konačnici nam se ovaj monitor čini pogodnijim za nekakvu multimedijalnu primjenu, primjerice YouTube i streaming video servise, gdje odlična dinamika slike i veličina dijagonale dolaze do izražaja. Cijena mu je također više nego povoljna s obzirom na veličinu dijagonale, opremljenost, pa i gaming mogućnosti.

 

AOC CQ32G3U 4

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AOC CQ32G3

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AOC CQ32G3 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.