Samsung Odyssey G95T

Samsung Odyssey G95T

Panoramski gaming za odlikaše!

Samsung je prije koju godinu šokirao gaming svijet predstavljanjem super ultrawide monitora gigantske dijagonale od 49 inča. Ekstra široki 32:9 format u kombinaciji s veličinom samog monitora donio je jedan posve novi doživljaj prilikom igranja modernih igara, nešto što je bilo neusporedivo s bilo čime ranije, u što smo se i sami uživo imali priliku uvjeriti.

Prošle je godine Samsung predstavio drugu generaciju svojih super ultrawide 49-inčnih monitora koja je ovoga puta dobila i posebno zvučno ime Odissey G9.

Ultraširoki gigant

Samsung nam je na test poslao top model iz G9 serije, preciznije G95T koji trenutno predstavlja svojevrsnu perjanicu Samsungove ponude gaming monitora, a usudili bismo se reći jedan od top gaming monitora općenito na tržištu. Ovaj se model odlikuje 5k ultrawide rezolucijom, osjetno zakrivljenijim 1000R ekranom, QLED VA matricom i brzinom osvježavanja slike od 240 Hz.

Samsung Odyssey 9 2 2

Što to novog G9 serija donosi u odnosu na 32:9 prethodnike? Ponajprije, ekran je sada osjetno „zakrivljeniji“ s obzirom na prilično izraženiji radijus krivulje od 1000R u odnosu na 1800R kod prethodne generacije. Mora se međutim priznati kako ta jako izražena zakrivljenost dobro odgovara ovakvom gigantskom, ultraširokom monitoru. Drugim riječima, rubovi ekrana s jedne i druge strane bit će vam još bliže očima, što je pozitivno.

Dizajn se nije previše promijenio. I dalje govorimo o vrlo kvalitetno napravljenom ogromnom gaming monitoru s vrlo dobrom ergonomijom s obzirom na dimenzije monitora. Dostupno je podešavanje visine uređaja, a možete ga i blago zakrenuti u jednu ili drugu stranu. Imajte na umu kako je ovo doista veliki (jako široki) monitor s prilično velikim i masivnim stalkom, koji zahtjeva veliki površinu na radnom stolu za svoj smještaj. Sa stražnje strane nalazimo i tzv. RGB „prsten“, odnosno dio monitora koji se ističe atraktivnim RGB osvjetljenjem.

Uz impresivan dizajn, ovaj se monitor može pohvaliti i odličnom opremljenošću. Dolazi s dva Displayport 1.4 i jednim HDMI 2.0 priključkom, a na raspolaganju vam je i dvostruki USB hub. Jedna od svakako korisnijih značajki je vrlo napredna podrška za način rada PiP (Picture in Picture), tako da možete istovremeno na ekranu prikazati sliku s više uređaja.

Superširoko i superbrzo!

Ključne prednosti G9 serije u odnosu an 49-inčne prethodnike svakako je prije svega u poboljšanoj brzinu odaziva same matrice koja je sada specificirana na 1 ms (GtG), ali i efektivno udvostručenoj maksimalnoj brzini osvježavanja monitora koja sada iznosi 240 Hz. Unutar samog izbornika možete odabrati 60, 120 ili 240 Hz kao željenu brzinu osvježavanja. Moramo napomenuti kako je brzina osvježavanja od 240 Hz pri nativnoj rezoluciji od 5120 x 1440 piksela dostupna isključivo prilikom korištenja DisplayPort 1.4 priključaka. Nadalje, ovakva brzina osvježavanja slike zahtjeva i korištenje grafičkih kartica najnovije generacije s podrškom za DSC (Display Stream Compression). Trenutno DSC podržavaju AMD-ove grafičke kartice temeljene na RDNA i RDNA arhitekturama (RX 5000 i RX 6000 serije) te Nvidjine RTX 2000 i RTX 3000 kartice (Turing i Ampere). Ukoliko posjedujete stariju karticu, nećete moći koristiti maksimalnu brzinu osvježavanja od 240 Hz.

U igrama Samsungov Odissey G9 doista nudi neponovljivo iskustvo. Veličina dijagonale i ultraširoki format posebno su pogodni za simulacije vožnje ili leta, a i igre iz trećeg lica izgledaju fenomenalno. G9 svakako spada u najbrže VA gaming monitore koje smo dosada vidjeli. Poboljšanja brzina odaziva u kombinaciji s 240 Hz osvježavanjem slike daje doista odlične rezultate. Unutar izbornika za podešavanje slike dostupne su tri opcije za kontrolu brzine matrice i overdrive algoritama. Standard, Fast i Fastest. Opcija Standrad daje najbolje rezultate s obzirom na jako dobru brzinu odaziva uz malu količinu artefakata i pojave inverznog „ghostinga“.

Jedinstveno gaming iskustvo

Samsung Odissey G9 podržava FreeSync Premium Pro, ali je i G-SYNC compatible monitor. Drugim riječima, to znači kako ćete moći koristiti tehnologiju za sinkronizaciju brzine osvježavanja monitora s brzinom grafičke kartice bez obzira na to koristite li AMD-ovu ili Nvidjinu karticu. Mi smo na raspolaganju imali AMD-ovu karticu i možemo potvrditi da FreeSync funkcionira besprijekorno.

Kada pričamo o kvaliteti slike kod G9 monitora, zanimljivo je spomenuti kako po službenim specifikacijama Samsung navodi nešto manje vrijednosti po pitanju kontrasta i standardne maksimalne svjetline u odnosu na prethodnike. Objektivno gledano, i dalje QLED VA matrica nudi odličnu kvalitetu slike uz jako dobar kontrast i vrlo dobru preciznost u prikazu boja. Svakako se u svijetu gaming monitora Samsungov G9 smješta u sam vrh po pitanju kvalitete slike.

Samsung Odyssey 9 3

Postoje dakako određeni nedostaci, posebno kada govorimo o vidljivom kutu, a ni HDR performanse nisu toliko impresivne obzirom na ono što možemo vidjeti kod modernih QLED televizora. Ovaj model nazivno podržava i lokalno zatamnjenje, međutim, riječ je o vrlo jednostavnoj implementaciji ove tehnologije od koje ovdje nema previše koristi. U manje impresivne osobine ovog monitora mogli bismo ubrojiti i nešto veću potrošnju energije, ali to i nije toliko neočekivano s obzirom na veličinu dijagonale.

U svakom slučaju, Samsungov Odissey G9 vrhunski je gaming monitor koji omogućuje osebujno gaming iskustvo zahvaljujući ultrašikrokom formatu ekrana i ogromnoj vidljivoj dijagonali. Poboljšana brzina odaziva i brzina osvježavanja slike u odnosu na prethodnike svakako donose još bolje gaming performanse. Nije dakako za svakoga. Moći će si ga priuštiti isključivo gameri dubljeg džepa, ali će zauzvrat dobiti doista jedinstven gaming monitor.

Više informacija

  • Model: Odyssey G95T
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Dojam: 5
  • Isplativost: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 49“, zakrivljen ekran 1000R/5120x1440 32:9
  • Osvježavanje: 240 Hz
  • Vrsta panela: VA
  • Kut vidljivosti: 178°/178°
  • Vrijeme odziva: 1 ms (GtG)
  • Kontrast: 2500:1
  • Priključci: 1x HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.4, 1x audio line out, 1x USB 3.0 in, 2x USB 3.0 out
  • Dimenzije: 1147,6 x 537,2 x 416,4 mm
  • Masa: 16,7 kg
  • Plus: dizajn, super ultrawide format, kvaliteta slike, brzina odaziva, 240 Hz osvježavanje slike, opremljenost, podrška za FreeSync Premium Pro i G-SYNC compatible
  • Minus: zauzima mnogo mjesta na radnom stolu, potrošnja energije, maksimalna svjetlina i kontrast su nešto slabiji u odnosu na prethodnika
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.com Cijena: 11 499 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Odyssey G95T

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Odyssey G95T - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.