Lenovo Tab P11 Pro

Lenovo Tab P11 Pro

Plus tipkovnica, stalak i olovka

Lenovo ima odličnu ponudu novih tableta, a Pro model agresivno cilja one koji su se našli kod kuće te im treba prijenosno rješenje za rad i zabavu

 Volimo se referencirati na doba kada su tableti počeli posustajati, no to se dogodilo nakon prvobitnog booma tableta, te danas proizvođači moraju imati ozbiljnu ponudu kako bi privukli pravog kupca. Na tržištu su se postavili lideri u ovom segmentu, no za solidan tablet često ćete morati izdvojiti i značajno više nego za solidan mobitel. Glavna “fora” je u prodaji tableta i svih dodataka zasebno. Dok je sam tablet odličan za konzumaciju multimedije i igru, bilo kakav ozbiljniji rad ipak će zahtijevati dodatke. Ovdje sa svojom novom ponudom uskače Lenovo koji u jednom paketu nudi solidan tablet zajedno sa svim dodacima koji vam trebaju da odmah možete postati produktivni. Tako osim samog tableta u paketu dobivate i držač/masku koja se magnetski hvata za pozadinu tableta, a ima šarku u sredini kako bi se tablet mogao uspraviti, praktički must-have dodatak ako tablet ne namjeravate držati stalno u rukama. Drugi dodatak također se magnetski povezuje sa tabletom (dno tableta) te se radi o fizičkoj tipkovnici zajedno sa trackpadom. Kada ste gotovi sa korištenjem, jednostavno ju preklopite preko zaslona, te će se tablet zaključati, a zaslon biti zaštićen od grebanja. Treći dodatak je i olovka sa jednim dodatnim vrškom kojom više nemorate ostavljati otiske po zaslonu i korištenje je puno lakše kada je povezana tipkovnica, a tablet nagnut sa pozadinskom maskom. Tako za neku mid-range cijenu dobivate tablet koji uz sebe već ima sve potrebne dodatke kako biste na njemu zapravo mogli raditi i biti produktivni. Naravno, igranje se automatski podrazumijeva.

Metal i staklo

Krenimo tako sa vanjskim izgledom. Prednja strana tableta je naravno kompletna u staklu, no imajte na umu da se radi o “standardnom” staklu, te pad tableta kao i grebanje mogu ostaviti posljedice na njemu, to jest nešto je osjetljivije od brendiranih otpornih stakala. Rubovi oko samog zaslona su, rekli bismo moderno tanki, idealno da tablet možete držati u rukama bez da dodirujete sadržaj na ekranu. Držanjem tableta horizontalno, na gornjem rubu naići ćete na dvije jasno vidljive kamere, kao i par manje vidljivih senzora. Jedna od tih kamera je Selfie kamera, dok je druga infracrvena te služi ekskluzivno za otključavanje tableta kada odaberete prepoznavanje lica. Ostali senzori standardno provjeravaju osvjetljenje prostora i druge detalje.

Lenovo Tab P11 Pro 2364

Prebacimo se tako na samo kućište tableta. Cijelo je napravljeno od aluminija, te jednostavno rečeno daje premium izgled tabletu, kao i čvrst osjećaj pri držanju u ruci. Rubovi tableta sa svake strane imaju nešto, pa krenimo od toga da ga držite horizontalno sa kamerom gore. Na donjem rubu nailazimo na pogo pinove koji služe za komunikaciju sa tipkovnicom. Lijeva i desna strana od pinova ima malene utore, oni dodatno pridržavaju tipkovnicu kako se ne bi klizala, dok ju čvrsto za tablet drže magneti unutar samog donjeg ruba tableta. Desni rub ima USB-C utor za prijenos podataka i punjenje, a sa svake strane utora na rubovima imamo rupice koje skrivaju dva zvučnika. Lijevi rub također ima još rupica sa dodatna dva zvučnika, te tablet ukupno ima četiri zvučnika. LIjevi rub tableta, pri vrhu ima i gumb za zaključavanje koji je smješten tako da bude u ravnini sa kućištem, te se treba naviknuti na njegovo pritiskanje. Ravan je jer također funkcionira kao senzor za očitavanje otiska prsta. Moramo naglasiti da zbog male površine senzora on nije brz i točan kao oni na mobitelima, te će pogoditi u otprilike 80-90% slučajeva. Blizu ovog gumba, na gornjem rubu tableta imamo još dva, standardno za kontrolu glasnoće. Ostaje nam tako još pozadina tableta. Lenovo se odlučio malo razbiti monotoniju, te se primjećuju različite nijanse sive boje koje odvajaju gornju petinu tableta, gdje ćete naći i kamere. Tablet dolazi sa dvije kamere i bljeskalicom koja je vrlo korisna pogotovo ako trebate slikati dokumente u lošim svjetlosnim uvjetima.

Lenovo Tab P11 Pro 2352Straga imate standardnu 13 MP kameru koja neće oduševiti kvalitetom, no ako zatreba uvijek je pri ruci. Druga 5 MP kamera ima ultraširok kut gledanja, te ima prolaznu kvalitetu samo usred bijela dana. Selfie kamera sprijeda je ona u sredini, te ima 8 megapiksela, a može snimati u FullHD rezoluciji, idealno za videopozive. Čak ju možemo nazvati solidnom i u umjerenim svjetlosnim uvjetima. Druga selfie kamera je infracrvena te služi za otključavanje tableta prepoznavanjem lica.

Ekran je 50% tableta

Kada gledamo tablete, vjerujemo kako je najbitnije da ima solidan zaslon primarno, a responzivan sustav je također bitan, no dolazi na drugo mjesto. Ovaj tablet obje specifikacije zadovoljava. Ima OLED zaslon visoke svjetline (do 500 nitsa) koa i visoke rezolucije sa 1600 x 2560 piksela. Ekran ima solidnih 11,5 inča dijagonale što rad na njemu čini užitkom. Zaslon također podržava HDR10 standard kao i Dolby Vision. Lenovo je u postavkama obogatio mogućnosti prilagodbe, te pod postavkama zaslona osim naravno noćnog načina rada možete prilagoditi i prikaz boja. Standardno, uključen je “OLED” način rada koji, recimo to tako, obogati boje sadržaja na zaslonu. Druge opcije su DCI-P3 standard, te sRGB prikaz. Naravno, ono što ćete primijetiti kada ih birate je da uglavnom smanjuju zasićenje ako želite realističniji prikaz multimedije. Osim toga, možete odvojeno birati i toplinu prikaza na zaslonu od tople preko neutralne do hladne bijele boje. Zaslon radi na 60 Hz-a, a moramo naglasiti detalj da bi vam se sitniji tekst mogao činiti mutnim, mutnijim nego što bi to očekivali od zaslona visoke rezolucije. To je zato jer OLED zaslon koristi Pentile raspored piksela, a ne standardni RGB stil. Dok ovakav raspored piksela ima svoje prednosti kod potrošnje energije, sitni oštri rubovi poput onih na tekstu izgledati će mutnije. Naravno, s druge strane radi se o OLED tehnologiji, te ćete prednosti OLED-a vidjeti već pri prvom paljenju tableta kada zasvjetli samo logo, a okolina ostane duboko crna. Gledanje svog multimedijskog sadržaja pravi je užitak, no imajte na umu da će radi 16:10 omjera zaslona biti u većini sadržaja i crnih rubova. Igre, pogotovo one sa puno boje, daleko je atraktivnije gledati na ovakvom zaslonu.

Lenovo Tab P11 Pro 2358

Kada pričamo o internim specifikacijama, tablet koristi Qualcommov Snapdragon 730G procesor. On se sastoji od dvije Kryo Gold jezgre, te šest slabijih Kryo Silver jezgri. Također imamo Adreno 618 GPU. Riječ je o mid-range SoC-u koji će osigurati vrhunsko glatku kontrolu tableta kroz menije i većinu aplikacija, dok će grafička komponenta pokrenuti sve igre, jedino će one najzahtjevnije morati biti grafički oslabljene kako biste ih mogli igrati bez zastajkivanja. Uz SoC dobivate 6 GB RAM memorije te 128 GB interne memorije. Pri korištenju sustava, čak i kada smo ga namjerno opterećivali, nismo primijetili značajnije zagrijavanje kućišta, te možemo reći da nećete imati problema sa zagrijavanjem od dugotrajnog korištenja. Naglasimo i kako tablet podržava MicroSD kartice, te se pri postavljanju kartice može odlučiti namjeravate li ju koristiti za aplikacije i ne vaditi kako biste proširili internu memoriju, te na nju možete instalirati i aplikacije. Sve to napaja baterija od 8.600 mAh koja će za gledanje multimedije, surfanje internetom ili pisanje trajati do 12 sati na jednom punjenju, ako se podrazumijeva korištenje niske svjetline zaslona. Uz tablet dobivate i “brzi” punjač od 20 W. S obzirom na veličinu baterije, ispasti će da tabletu treba oko dva i pol sata kako bi se napunio. Spomenimo još da ovaj tablet podržava GPS i kompas funkcije te ga se može koristiti i za navigaciju.

Kada smo kod teme gledanja multimedije i videa, tablet podržava Googleov Widevine lvl1, što znači da ćete sa svih popularnih streaming servisa poput Netflixa i HBO-a moći streamati do FullHD rezolucije na tablet, ako vam Internet brzina dopušta. Naglasimo da tablet ima sveukupno četiri zvučnika, dva sa svake strane kada je horizontalno okrenut, te potpis ide JBL-u. Zvučnici imaju impresivnu glasnoću te nude vrlo jasan zvuk, no standardno im nedostaje dubokih tonova radi nedostatka prostora.

Lenovo Tab P11 Pro 2362

Za kraj, kako smo spomenuli dodatke, tablet podržava nekoliko standardnih Stylusa, te gotovo sve starije verzije vlastite ponude. Noviji model koji dobivate koristi dva gumba sa strane, puni se preko USB-C utora, te ga tablet prepoznaje na visini od oko jednog centimetra od ekrana kada se aktivira sprječavanje ostalih dodira kako biste mogli nasloniti ruku na tablet dok pišete ili crtate. Olovka je i veliki plus za pomoć u navigaciji kada je tablet naslonjen. Sam naslon dio dvodijelne maske koja se za njega čvrsto drži magnetom. Stražnja strana ima čvrstu šarku koja će ga držati pod kutom koji si odredite. S vanjske strane ima atraktivan tekstilni uzorak koji će spriječiti grebanje tableta, ali i ostalih površina u kući. Tipkovnica koja štiti prednji dio tableta ima isti vanjski uzorak. Sama tipkovnica ima navigacijske gumbe prilagođene androidu koji se brzo mogu pohvatati, dok je ostatak rasporeda standardan. Ispod tipkovnice je i mali touchpad, no smatramo da će većina koristiti alternativne metode kliktanja po zaslonu. Tipkovnica je naravno nešto plića od onih na laptopima, no tipkanje je ugodno, no uvjet je da ipak imate nešto manje ruke za lakši rad.

S obzirom na trenutnu ponudu, ovaj tablet nudi vam uistinu premium iskustvo korištenja, zajedno sa bitnim dodacima u jednom paketu, sve to po cijeni nižoj od konkurencije pa tako smatramo da ga je lagano preporučiti i kao best buy opciju.

Više informacija

  • Model: Tab P11 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Opremljenost: 5
  • Proizvođač: Lenovo
  • Operativni sustav: Android 10
  • Procesor: Snapdragon 730G
  • Radna memorija: 6 GB
  • Memorija: 128 GB
  • Grafički sustav: Adreno 618
  • Ekran: 1600 x 2560 piksela, OLED, 500 nits, 11,5”
  • Mreže: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, GPS, Glonass, BDS
  • Baterija: 8600 mAh
  • Dimenzije i masa: 264,3 x 171,4 x 6,9 mm, 485 g
  • Plus: Premium izgled, solidni zvučnici, dodatak tipkovnice i stylusa, OLED zaslon
  • Minus: Pentile raspored piksela daje mutniji dojam izgleda teksta unatoč visokoj rezoluciji
  • Ustupitelj i cijena: Ustupitelj: Lenovo www.lenovo.com/hr Cijena: 6.199,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Tab P11 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Tab P11 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.