Samsung Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4

Fokusirana poboljšanja donose pravo flagship iskustvo

Preklopni mobiteli od početka su imali nekoliko ograničenja s obzirom na svoje fizičke mogućnosti, no Samsung je sve specifikacije doveo do razine usporedne s klasičnim mobitelima.

Galaxy Z Flip4 dolazi s vizualno vrlo malo promjena, osim možda novih boja i malo drugačijom refleksijom brušenih komponenti. No, bitni dijelovi poput baterije, kamere, čipseta i drugih detalja zato su unaprijeđeni kako bi ponudili iskustvo usporedivo s flagship mobitelima.

Kupnja preklopnih mobitela od Samsunga u Europi donosi veći boost u performansama nego, primjerice, u SAD-u. Razlog tomu je što su Samsung mobiteli u premium kategoriji za naše tržište standardno naoružani Samsungovim Exynos čipsetima, dok su u SAD-u Qualcommovi Snapdragon čipseti. Na kraju krajeva, ipak Qualcomm ima nešto bolje procesore i grafičke sustave s nižom potrošnjom i zagrijavanjem sustava. Tako ovdje dobivate Snapdragon 8 Plus Gen 1 čipset koji je osjetno jači od Exynos čipseta. Spomenimo samo da sustav dolazi s 8 GB radne memorije te od 128 GB preko 256 GB, pa sve do 512 GB interne pohrane. Uz to, osjetno je povećan kapacitet baterije koja sada ima 3.700 mAh kapaciteta, a ubrzano je i punjenje na 25 W žicom i 15 W bežično. Dok ove brojke možda ne zvuče impresivno, s obzirom na dimenzije mobitela koji je ograničen na unutrašnji dio koji se ne preklapa, ovakva poboljšanja su svakako dobrodošla, pogotovo kod kapaciteta baterije koji ovakvom mobitelu puno znači.

 

Samsung-Galaxy-Z-Flip4-4.jpg

 

Osim samog sustava, dobar dio aplikacija, pogotovo kamere, imaju jedinstven izgled kada djelomično preklopite mobitel te se aplikacije podijele na pola - primjerice, navigacija za kameru je na donjem dijelu zaslona, dok je prikaz onoga što kamera vidi na gornjoj polovici. Samsung svakom iteracijom dodaje nove mogućnosti ovom sustavu, a sve češće možete naletjeti na više kompatibilnih aplikacija sa zanimljivim funkcijama, naravno, mahom Samsungovih.

 

Sustav kamera donosi poboljšanja

Velik izazov proizvođačima svakako je sustav kamera koji zahtijeva dosta prostora i izvan samog kućišta mobitela, a debljina je kod preklopnih modela itekakav premium. Samsung je u ovoj verziji ipak uspio nadograditi glavnu kameru ubacivanjem značajno većeg senzora nego što je to bilo kod prijašnjih modela, i tako je poboljšao fotografske i video mogućnosti mobitela koji svojim dizajnom prirodno otvara nove mogućnosti slikanja i snimanja. Glavna kamera zadržava 12 megapiksela rezolucije na svojem senzoru. Ono što se promijenilo je veličina senzora te s prijašnjih 1/2,55” dijagonale sada ima 1/1,76”, što je veličina senzora glavne kamere dobrog dijela mobitela te se može svrstati u višu mid-range ponudu kada govorimo o mogućnostima ovakve kamere. Kamera je optički stabilizirana što osigurava oštrije slike navečer kada je potrebna dulja ekspozicija, a snimanje videa također nudi značajno bolje rezultate. S obzirom na rezoluciju senzora, maksimalna kvaliteta videozapisa je 4K@60 FPS. Kod fotografiranja imamo vrlo brz autofokus i, naravno, već dobro poznati softverski „bokeh“ efekt kod slikanja portreta. Dodatno, za vrijeme slikanja možete upaliti i stražnji zaslon kako bi i osoba koju slikate mogla vidjeti i prilagoditi svoj položaj za slikanje iz najboljeg kuta. Samsung je prikazao razne načine na koje možete slikati i snimati s lagano zakrenutim zaslonom, no smatramo da je najbolja stvar to što lagano postavite mobitel na bilo koju ravnu podlogu, namjestite kadar i odmah možete početi snimati, bez potrebe za stalcima uz stražnji zaslon gdje bolje vidite kako sve izgleda.

Ultraširoka kamera ostaje ista kao i kod prijašnjih modela. Senzor je relativno malen te, razumljivo, ne stane veća verzija ako Samsung želi zadržati tanak dizajn mobitela, s obzirom da kod širih kuteva gledanja leći treba više prostora radi zaobljenosti. Ovu kameru opisali bismo kao funkcionalnu ako imate dovoljno svjetla u prostoru, a pogotovo ako ste vani. Kada uvjeti postanu zahtjevniji, savjetujemo da brzo prijeđete na noćni način slikanja, te subjekti moraju biti vrlo mirni par sekundi da slika ispadne jasna. Ova kamera također omogućuje 4K@60 FPS snimanje kao i glavna, pa je prebacivanje među njima za vrijeme snimanja vrlo jednostavno. U mračnijim uvjetima snimka brzo postaje zrnata te savjetujemo dosta svjetla ako ćete ju koristiti za snimanje. Ova kamera, na žalost, nema autofokus, tako da se ne može koristiti za Macro slikanje.

Selfie kamera je ugrađena u „unutarnji“ zaslon te ju možete koristiti kada i glavni ekran. Ona koristi standardni Samsungov senzor od 10 megapiksela koji se koristi na dosta drugih mobitela. Pokazao se solidnim na gotovo svim razinama osvjetljenja, a moguće je slikati pristojne večernje selfije uz pomoć osvjetljenja zaslona. U ovom slučaju olakšani su vam videopozivi jer mobitel jednostavno možete savinuti i staviti ga na stol za vrijeme videopoziva. Ono što ovoj kameri nedostaje jest autofokus, tako da će imati specifičnu udaljenost od vašeg lica na kojoj je najoštrija, te je najbolje u miru otkriti o kojoj se udaljenosti radi kako bi ubuduće selfiji uvijek ispali oštri.

 

Zasloni najviše poboljšavaju iskustvo

Ove godine model dolazi u tri glavne boje, a mi na testu imamo ljubičastu. Uz nju dolaze još grafitna, ružičasto-zlatna te plava. Samsung ovaj mobitel reklamira i kao modni dodatak te je na njega proširio svoju Bespoke liniju koja sada pokriva njihove premium uređaje, a riječ je o nešto istaknutijem dizajnu. Ovo staklo je vrlo čvrsto jer se radi o Gorilla Glass Victus Plus modelu koje je iznimno otporno na grebanje, a preživjet će i nekoliko padova u najboljem slučaju.

 

Samsung-Galaxy-Z-Flip4-2.jpg

 

Galaxy Z Flip4 poput svog prethodnika dolazi s dva zaslona, glavnim „unutarnjim“ koji se presavija, kao i s vanjskim sekundarnim koji olakšava rad s ovakvim mobitelom na razne načine. Zasloni se nisu mijenjali od prošle generacije te izvana imate mali zaslon koji vam daje neke osnovne informacije. Glavna funkcija ovog zaslona je da vam ponudi pristup porukama i obavijestima kako ne biste morali stalno otvarati mobitel za svaku sitnicu, a tu su i razni widgeti s dodatnim informacijama poput fitnessa ili prognoze. Zaslon također olakšava fotografiranje jer mobitel omogućuje slikanje selfija pomoću glavnih kamera koje osiguravaju daleko bolje rezultate slikanja, pogotovo kada je u pitanju slikanje u zahtjevnijim svjetlosnim uvjetima.

Više informacija

  • Model: Galaxy Z Flip4
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 12, OneUI 4.1.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
  • Grafički sustav: Adreno 730
  • Pohrana: 256 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB-C 2.0
  • Ekran: 1.080 x 2.640 piksela / 6,7 inča / 120 Hz, preklopni Dynamic AMOLED 2X, HDR 10+, 1.200 nita
  • Stražnja kamera: 12 MP, širokokutna, 1/1,76”, 1.8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS 12 MP, f/2.2, ultraširoka, 123˚ 1.12 µm
  • Prednja kamera: 10 MP, f/2.4, 1.22 µm, HDR
  • Baterija: 3.700 mAh, 25 W punjenje, 15 W wireless
  • Dimenzije i masa: 165,2 x 71,9 x 6,9 mm/ 84,9 x 71,9 x 15,9-17,1 mm sklopljen, 187 g
  • Plus: Kamere, dizajn, brzina rada
  • Minus: Ograničena funkcionalnost cover zaslona
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.com/hr Cijena: 1.021,80 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Z Flip4

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Z Flip4 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.