Huawei nova 9

Huawei nova 9

Borba za mid-range

Huawei na velika vrata lansira nova 9 mobitel s vrlo atraktivnim specifikacijama kojima će se boriti za prevlast u mid-range segmentu

Huawei je nedavno izbacio veliki update vlastitog HarmonyOS 2.0 sustava koji donosi poboljšanja i novi dizajn te će se naći u novim modelima uređaja od Huaweija te smo ga imali priliku vidjeti na njihovom novom tabletu. Hada pričamo o nova 9 mobitelu, dobio je HarmonyOS 2.0 na kineskom tržištu, dok je kod nas izašao sa poznatom EMUI 12 verzijom, dok se update na HarmonyOS i dalje očekuje. Sustavi su bazirani na otvorenom Androidu te dobivate Android 11 verziju, no bez Google Play servisa. Umjesto toga, Huawei ima vlastitu platformu koja se fokusira na njihov AppGallery, dućan za aplikacije kompatibilne sa Huawei uređajima. AppGallery se do sada već popunio brojnim aplikacijama koje uključuju i one bitne za nas u obliku bankarskih, kao i drugih usluga.Još uvijek nedostaju aplikacije poput Facebooka na samom AppGalleryju, no sustav će sam pretražiti web s APK instalacijama te vam ponuditi web stranicu gdje možete preuzeti željenu aplikaciju te tako instalirati i aplikacije koje nisu nužno na njihovom dućanu.

Huawei nova 9 1

Novi mobitel pod nazivom “nova 9” cilja mlađu generaciju, što se vidi i po odabranoj paleti boja uređaja, no nama se uvijek dopada kada proizvođači isprobavaju nešto novo s bojama i dizajnom, što je u ovom slučaju rezultiralo izgledom brušenog stakla te se presijavaju plava i ljubičasta boja s dojmom šljokica. Plavu boju prati i polirani rub mobitela koji ima vrlo tanak dizajn. Stražnja strana i rubovi su plastični, dok je unutarnji okvir aluminijski. Desni rub ima gumbe za kontrolu glasnoće, kao i manji gumb za paljenje i zaključavanje mobitela, a lako je prepoznatljiv jer na sebi ima crvenu crticu. Lijeva strana kućišta je prazna, a vrh mobitela također nema detalja osim rupice za sekundarni mikrofon. Dno mobitela ima standardno glavni zvučnik i mikrofon te USB-C utor koji osim prijenosa podataka omogućuje i brzo punjenje. Na dnu imamo i držač SIM kartica koji omogućuje dual-sim rad, no nema mogućnost proširivanja prostora pohrane. Još jedan zanimljiv detalj koji svakako nećete promašiti je izbočina sa sustavom kamera straga koji ima četiri kamere i LED bljeskalicu.

Huawei nova 9 4
Prednja strana mobitela daje mu uistinu premium izgled jer se radi o velikom zaslonu s tankim rubovima i zakrivljenim dizajnom. Zakrivljeni rubovi daju mu dodatan dojam tankog dizajna te vrlo čvrsto stoji u ruci i bez maske. Vrh zaslona ima malu rupicu za selfie kameru, a zvučnik za pozive nalazi se na samom gornjem rubu zaslona. Sam zaslon koristi OLED tehnologiju što nudi vrlo žarki i precizan prikaz sadržaja bez blijedog efekta na visokoj svjetlini kao kod IPS zaslona, a nema niti sjena oko rubova kakve se ponovno mogu naći kod IPS zaslona. OLED ima 10-bitni prikaz boja što mu nudi prikaz oko milijarde boja te podržava HDR standarde za atraktivan prikaz kompatibilnog sadržaja. Također podržava 120 Hz brzinu osvježavanja te možete birati želite li forsirati 120 ili 60 Hz ili prepustiti odluku softveru, a sve naravno utječe na trajanje baterije. Mobitel također može spustiti rezoluciju s FullHD na HD radi uštede energije na isti način kao i brzinu osvježavanja. Tu je i precizno namještanje boja koje se prilagođavaju prikazu, od točnih sRGB do umjetno zasićenih, a možete i precizno birati toplinu prikaza.
Kamere sa stražnje strane sastoje se od četiri različita modela. Glavna širokokutna kamera ima velik senzor sa 50 megapiksela i brzim autofokusom, no koristi se samo elektronska (softverska) stabilizacija pa, iako je podržano 4K snimanje, pogled je “croppan”, odnosno kut gledanja puno je uži kod videa nego kada slikate. Slike ispadaju vrlo oštre, a softver dodaje HDR efekt kako bi se bolje razaznali i tamni detalji. Tu je i noćno slikanje koje će značajno očistiti artefakte nastale kod slikanja u vrlo tamnim scenama. Sekundarne kamere su 8 megapikselna ultraširoka kamera koja nudi zamućene rezultate ako ne slikate na danjem suncu te bismo voljeli ipak malo precizniji senzor za traženu cijenu. Treća je 2 megapikselna kamera za macro slikanje, dok je zadnja dvomegapikselna za računanje dubine. Po našem mišljenju, ove su kamere više za popunjavanje dizajna s obzirom da bi bolja ultraširoka kamera s autofokusom mogla lako zamijeniti ostale dvije od 2 megapiksela s istim funkcijama.

Huawei nova 9 3

 

Selfie kamera zato ima 32 megapiksela te nudi solidne performanse i ako slikate selfie prema suncu te će HDR solidno obaviti svoj posao, a kamera podržava i 4K snimanje iako opet ima značajan cropping radi elektronske stabilizacije.
Na kraju tu je i sam hardver, Qualcommov Snapdragon 778G može se naći u većem broju mid-range mobitela te nudi sasvim pristojne performanse bez zastajkivanja i gaming na svim modernim naslovima u visokoj kvaliteti. Uz čipset, tu je 8 GB radne memorije i 128 GB pohrane koji će osigurati dugogodišnji rad bez puno problema, dok za pospremanje slika imate ponudu cloud servisa. Sve to pokreće baterija od 4.300 mAh koja će izdržati kroz dan te se može puniti brzinom od 67 W za potpuno punjenje ispod 40 minuta. Manja baterija osigurala je vrlo lagan mobitel sa svega 175 grama težine i 7,7 mm debljine.
Mobitel na tržište donosi kompetitivne specifikacije, no konkurencija je oštra sa XIaomijevom Mi 11T ponudom, kao i Samsungovim A52s modelom koji je dulje na tržištu te mu je već snižena cijena.

Više informacija

  • Model: nova 9
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Huawei
  • Operativni sustav: EMUI 12
  • Procesor: Snapdragon 778G
  • Grafički sustav: Adreno 642L
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB C
  • Ekran: 6,57” OLED, 120 Hz, 1080 x 2340 piksela, HDR10
  • Stražnja kamera: 50 MP, širokokutna, PDAF 8 MP ultraširoka 2 MP makro 2 MP računanje dubine
  • Prednja kamera: 32 MP širokokutna
  • Baterija: 4,300 mAh
  • Dimenzije i masa: 160 x 73,7 x 7,8 mm, 175 g
  • Plus: Glavna kamera, ekran
  • Minus: Cijena, boja kućišta neće se svima dopasti
  • Ustupitelj i cijena: Huawei, https://consumer.huawei.com/hr/ 3.899,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei nova 9

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei nova 9 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.