Honor 50

Honor 50

Novi početak

Nakon 7 godina Huawei je prodao svoj brand Honor koji sada sa svojim prvim samostalnim modelom 50 dolazi na europsko tržište te nakon dvogodišnje zabrane ima punu podršku za Google servise.

Model 50 izrađen je pod velikim utjecajem Huaweija, što je vidljivo i kod dizajna samog uređaja, ali i po pitanju pojedinih softwareskih detalja. Na prednjoj se strani nalazi 6,57“ OLED ekran rezolucije 1080 x 2340 piksela te stopom osvježenja od 120 Hz. Ono što je posebno zanimljivo kod ovog uređaja je to da je ekran zaobljen s obje strane, što je prava rijetkost u srednjoj kategoriji mobitela. Ekran je vrlo kvalitetan s dobrim prikazom boja, kontrastima te vrlo dobrim kutovima gledanja. Iako nije najsvjetliji ekran, vidljivost na suncu je dosta dobra. Kako se radi o OLED ekranu, podržan je i Always-ON ekran koji nudi dosta mogućnosti podešavanja. Jedino što malo bode u oči jest velika rupa za prednju kameru na vrhu ekrana.

Honor 50 1

 

Stražnja strana uređaja vrlo je jednostavna, s lijepim izgledom modula kamera. Glavna je kamera postavljena u zasebni krug na lijevom rubu, dok se ispod nalazi drugi krug sa sporednim kamerama i LED bljeskalicama. Ova su dva kruga međusobno povezana u jedan pravokutnik. Sve izgleda lijepo i efektno, samo što dosta strši van zadnje strane mobitela. Stražnji je poklopac izrađen od veoma sjajne plastike, a stražnja je strana blago zakrivljena prema bočnim stranicama. Obrub mobitela izrađen je od aluminija te se na desnoj strani nalazi tipka za pokretanje mobitela, kao i tipke za glasnoću. Same tipke su nešto uže, ali su vrlo dobro pozicionirane i ugodne za svakodnevno korištenje. Na donjoj se strani nalazi utor za dvije nano SIM kartice, USB Type-C priključak, mikrofon i zvučnik. Mobitel vrlo dobro leži u ruci te je ugodan za svakodnevno korištene, a zbog zakrivljene stražnje strane imate dojam da je mobitel i nešto tanji nego što je. Iako je stražnja strana napravljena od sjajne plastike, nije jako sklizak. Na mobitelu dolazi instaliran Android 11 preko kojeg je Honor instalirao svoj Magic UI 4.2.

S obzirom na to da više nije u vlasništvu Huaweija, na Honor se više ne odnosi zabrana korištenja Google servisa i aplikacija. Samo korisničko sučelje jako podsjeća na EMUI, pogotovo kada se pogleda izgled ikona ili postavki. Ono što nedostaje su mogućnosti podešavanja velikih ikona u ladici s aplikacijama ili mogućnost spuštanja trake s obavijestima prelaskom prsta prema dolje po ekranu. Nažalost, za ovo drugo je potrebno posegnuti do vrha ekrana, što zahtijeva malo žongliranja mobitelom u ruci ako ga koristite jednom rukom ili uključivanje virtualnih tipki na dnu ekrana i dodavanjem tipke za spuštanje obavijesti. Mobitel radi dosta dobro i bez većih trzaja, bez obzira na nešto zahtjevnije sučelje. Ispod poklopca se nalazi Qualcomm Snapdragon 778G 5G procesor sa 8 jezgri (4+4) te 6 ili 8 GB RAM-a, a za grafiku se brine Adreno 642L GPU. Ova je kombinacija iskušan i popularan izbor kod uređaja srednjeg cjenovnog ranga. Mobitel dolazi sa 128 ili 256 GB interne memorije, no treba spomenuti da nema podršku za microSD memorijske kartice. Za napajanje se brine baterija kapaciteta 4300 mAh koja osigurava jedan dan bezbrižnog korištenja s ekranom na 120 Hz. Malo slabijim korištenjem može se dobiti jedan i pol dan korištenja. A kada se baterija isprazni, u paketu ćete dobiti 66 W brzi punjač koji bateriju od 15 % do 100 % napuni za oko 40 minuta.

Honor 50 4

Od kamera smještenih u zanimljiv sustav se izdvaja glavna od 108 megapiksela

 

Ovaj mobitel dolazi s 3 kamere i senzorom dubine na stražnjoj strani. Glavna kamera je 108 megapikselna, a fotografije snima u veličini od 11,4 MP. Same fotografije dosta su dobre u dnevnim uvjetima, imaju dobar uzvrat boja te dovoljno detalja. U noćnim uvjetima uvelike pomaže „noćni način“, kada dobivate fotografije s dobrim uzvratom boja, ali nešto užim dinamičkim rasponom. Kod slikanja u noćnom načinu potrebno je pričekati 4 sekunde da se fotografija snimi. Ultraširokokutna kamera od 8 MP daje pristojne fotografije u dnevnim uvjetima s dobrim uzvratom boja, ali nešto manje detalja te ponekad primjetnim šumom u tamnijim dijelovima. Za ovu kameru nema noćnog načina rada pa su fotografije jako tamne i pune šuma. Macro kamera ima skromna 2 MP te fiksni fokus na cca 4 cm. Uz mirnu ruku i malo strpljenja u dnevnim je uvjetima moguće dobiti pristojnu fotografiju, no istoj manjka detalja. Pored njih, tu je 2 MP senzor dubine za snimanje portreta.

Honor 50 3

 

Prednja kamera ima 32 MP te u dnevnim uvjetima daje pristojne fotografije, dok je u lošijim uvjetima primjetan šum. Glavna kamera ima mogućnost snimanja i 4K video zapisa s 30 fps. Pored toga, Honor nudi i mogućnost snimanja video zapisa istovremeno s dvije kamere, bilo da se radi o glavnoj i ultraširokokutnoj kameri ili glavnoj i prednjoj kameri. Usto, ovi videozapisi snimaju i zvuk. Kada se pogledaju kamere, prednja i glavna kamera su dobre i daju rezultate u rangu s konkurentima, dok su sporedne kamere ipak malo ispod očekivanja. Pojedini konkurenti nude i optičku stabilizaciju glavne kamere, što nije zanemarivo.
Honor sa svojim modelom 50 više ne cilja na pristupačne uređaje, nego se sada orijentira na srednju klasu, kamo ovaj uređaj realno i pripada. Vrlo dobar dizajn, ekran, brzo punjenje te pristojna glavna kamera ne opravdavaju cijenu koja je 700+ kn veća od konkurencije. To će biti veliki kamen spoticaja, pogotovo jer konkurenti nude i OIS, IP zaštitu i stereo zvučnike.

Više informacija

  • Model: 50
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 3
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Honor
  • Operativni sustav: Android 11, Magic UI 4.2
  • Procesor: 4x2.4 GHz Kryo 670 + 4x1.8 GHz Kryo 670, 8 jezgri, čipset Qualcomm Snapdragon 778G 5G (6 nm)
  • Pohrana: 128/256 GB
  • Memorija: 6/8 GB RAM
  • Ekran: 6.57" OLED, 1080 x 2340 pixels, 120 Hz
  • Stražnja kamera: 108 MP wide + 8 MP ultrawide + 2 MP macro + 2 MP senzor dubine, 4K@30p video
  • Prednja kamera: 32 MP
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2, NFC
  • Baterija: Li-Po 4300 mAh, 66 W brzo punjenje
  • Dimenzije i masa: 160 x 73.8 x 7.8 mm / 175 g
  • Plus: Ekran, 66 W punjenje, glavna kamera u dnevnim uvjetima
  • Minus: - Slabija vibracija, nema stereo zvučnike, nema OSI
  • Ustupitelj i cijena: Honor Hihonor.com Cijena: 3.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Honor 50

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Honor 50 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.