NOKIA 5.4

NOKIA 5.4

Finski dizajn

HMD Global nastavlja s predstavljanjem četvrte generacije svojih pametnih mobitela branda Nokia, a model od kojeg najviše očekuju je Nokia 5.4 te se uvelike oslanjaju na prethodnika.

Kada uzmete mobitel u ruku i usporedite ga s prethodnikom, odmah primjećujete da je mobitelom lakše baratati jednom rukom zbog nešto manjih dimenzija, a razlog tome je što mobitel dolazi sa 6.39“ IPS LCD ekranom i rezolucijom 720 x 1560 piksela. Sada je umjesto „V“ izreza na vrhu tu popularna rupa za prednju kameru koja je smještena na vrhu ekrana. Ekran je dosta kvalitetan s obzirom na kategoriju u koju mobitel pripada, s dobrim kontrastima i dobrim prikazom boja te pristojnim kutovima gledanja. Mobitel posjeduje i automatsko osvjetljenje, no isto dosta prigušuje osvjetljenje, tako da smo ubrzo isključili ovu opciju i podesili osvjetljenje na željenu razinu. Sami obrub ekrana je tanak, a na dnu nešto deblji te se tu nalazi i Nokia logo. Stražnja strana je i kod ovog modela izrađena od sjajne glatke plastike s bojama koje se prelijevaju. Modul s kamerama je okrugao te postavljen centralno na stražnjoj strani. Jedina promjena je u tome što je LED bljeskalica izmještena iz centra kruga te je sada pored modula kamera. Ispod kamera se nalazi okrugli, blago ulegnuti čitač otiska prsta. Bočne stranice su izrađene od plastike te blago zaobljene. Na desnoj strani se nalazi tipka za paljenje uređaja i tipke za glasnoću, dok se na lijevoj strani nalazi tipka za Google Assistant te utor za dvije nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Na vrhu se nalazi 3,5 mm utor za slušalice dok je na dnu USB Type-C utor, mikrofon te mono zvučnik. Ono što na ovom uređaju nedostaje je LED za obavijesti, koji je kod prethodnika bio integriran u tipku za paljenje uređaja. Donji zvučnik daje pristojan zvuk, no nešto je tiši.

Nokia kamere

Glavna kamera je 48 MP s f/1,8 ali se fotografije snimaju u rezoluciji od 12 MP. U postavkama možete odabrati i snimanje fotografija u punom formatu. Pored ove kamere tu je još 5 MP ultraširokokutna, 2 MP macro kamera s fiksnim fokusom te 2 MP senzor dubine. Glavna kamera daje dosta pristojne fotografije u dnevnim uvjetima, s dobrim uzvratom boja i kontrastima te dovoljno detalja. U noćnim uvjetima je primjetan šum, ali tu je „Noćni način“ koji poboljšava kvalitetu fotografija, a kada fotografirate s ovim načinom potrebno je pričekati koju sekundu da mobitel snimi fotografiju. Glavna kamera u suradnji s 2 MP senzorom dubine može isporučiti zadovoljavajuće portrete u dnevnim uvjetima. Ultraširokokutna kamera daje pristojne fotografije u dnevnim uvjetima, ali je manje detalja, a balans bijele boje malo je toplije podešen nego kod glavne kamere. Za ovu kameru nije predviđen noćni način tako da su fotografije pune šuma te sa znatno manje detalja, a često znaju biti i mutne. Macro kamera ima fiksni fokus na 4 cm, a s dovoljno mirnom rukom i malo vježbanja moguće je dobiti zadovoljavajuće fotografije u dnevnim uvjetima, no količina detalja u fotografijama je mala. Prednja kamera je 16 MP, a fotografije se snimaju u 4 MP rezoluciji. Fotografije snimljene s prednjom kamerom u dnevnim uvjetima su zadovoljavajuće. Obje kamere imaju mogućnost snimanja videa u 1080p rezoluciji sa 30/60 fps-a.

Nokia 5

Iako bi se očekivalo da u novom modelu bude jači procesor, Nokia se odlučila na tek neznatno unaprijeđeni procesor. Tako ovaj mobitel posjeduje Qualcomm Snapdragon 662 koji se sastoji od 4 x 2,0 GHz i 4 x 1,8 GHz, dok je GPU ostao Adreno 610. Mobitel dolazi s 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, a korisniku je dostupno oko 48 GB, ali i utor za microSD. Za napajanje se brine 4000 mAh baterija koja osigurava dan i pol do dva korištenja. I ovaj model je u sustavu Android One, što znači da dolazi s čistim Androidom 10 te su garantirane 2 godine nadogradnji sustava. Pristojne specifikacije i Android bez dodatnih korisničkih sučelja znače da mobitel sve zadatke obavlja dosta glatko. Nekad je možda potrebno pričekati koji trenutak za pokretanje zahtjevnijih igrica ili za prebacivanje između aplikacija, no to se dešava i kod drugih uređaja u ovom cjenovnom rangu.

Ako tražite mobitel s pristojnim procesorom, dobrom kamerom i izdržljivom baterijom, a izdvojili biste oko 1.500kn, svako se isplati pogledati i ovu Nokiju, pogotovo zbog nadogradnji koje će dobivati kroz 2 godine.

Više informacija

  • Model: 5.4
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Nokia
  • Operativni sustav: Android 10
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 662
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Konektor: USB Type C
  • Ekran: 6,39 inča
  • Stražnja kamera: 48 MP wide + 5 MP ultrawide + 2 MP macro + 2 MP senzor dubine, 1080p@60fps video, LED bljeskalica
  • Prednja kamera: 16 MP
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, NFC
  • Baterija: Li-Po 4000 mAh, 10W punjenje
  • Dimenzije i masa: 161 x 76 x 8.7 mm / 181 g
  • Ostalo: microSD, FM radio
  • Plus: baterija, cijena
  • Minus: Ekran, sporedne kamere
  • Ustupitelj i cijena: HMD Global www.hmdglobal.com Cijena: 1.720,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za NOKIA 5.4

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

NOKIA 5.4 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.