OnePlus 9 Pro

OnePlus 9 Pro

Uglađen i brz

Novi OnePlus Pro evolucija je njihovog top modela koji iz godine u godinu donosi vrh hardverskih specifikacija s brzim sustavom

Novi OnePlus 9 Pro mobitel zanimljiv je primjer gdje kompanija ima oštar fokus na detalje koje žele unaprijediti, dok koriste specifikacije prošloga modela s kojima su i dalje zadovoljni ili pak na tržištu jednostavno nema značajnije bolje tehnologije. OnePlus i dalje svoj mobitel prodaje po atraktivnoj cijeni kada pričamo o flagship modelima konkurencije, no to je daleko od nekadašnjih “flagship-killer” cijena s kojima su se proslavili. Ove su godine fokus u razvoju svakako imale stražnje kamere, koje dobivaju značajan hardverski upgrade kako bi se mogle mjeriti s ostatkom tržišta, a istovremeno je OnePlus najavio kolaboraciju sa svjetski poznatim proizvođačem medium format fotoaparata, Hasselbladom. Što sve to znači za kvalitetu slike, ali i kakve su ostale specifikacije, detaljno smo testirali.

Sprijeda imamo relativno velik 6,7 inčni zaslon koji, iako se vizualno ne mijenja puno, dobiva značajne nove tehnologije. Rubovi zaslona su i dalje vrlo tanki, s laganim lukom na kutovima. U gornjem lijevom kutu naići ćemo na selfie kameru, koja se smjestila kao rupica u samom zaslonu. Lijeva i desna strana i dalje su zakrivljene, no sam zaslon ima nešto slabiju zakrivljenost, potez na koji se odlučuje dosta proizvođača u interesu smanjivanja slučajnih dodira za vrijeme držanja mobitela. OnePlus koristi Gorilla Glass 5 za obje strane mobitela. Rubovi mobitela standardno su od aluminija te na prvi pogled nema puno razlike u usporedbi s prošlim modelom. Desna strana ima gumb za zaključavanje, a iznad njega je slider po kojem je OnePlus poznat te s tri razine nudi brze postavke glasnoće mobitela. Lijevi rub ima nešto dulji gumb za standardnu kontrolu glasnoće. Vrh mobitela nema značajnih detalja, osim male rupice koja sadrži sekundarni mikrofon. Dno mobitela ima USB C utor u sredini za podatke i punjenje, desno od njega je zvučnik, a lijevo utor za Dual SIM kartice, no MicroSD memorija nije podržana. Oko ruba primijetit ćete plastične trake koje služe za bolji prijam signala od raznih antena unutar mobitela. Stražnja strana mobitela često je i najzanimljiviji dio jer se ovdje proizvođači dizajnom i bojama koje koriste mogu izraziti na različite načine.

 

OnePlus 9 Pro 2OnePlus za verziju 9 Pro koristi par boja, a mi na testu imamo “Jutarnju maglicu” koja na vrhu mobitela daje sivkasti izgled dok prema dnu polagano postaje polirano ogledalo. Pod rukama imate dojam standardnog stakla koje, naravno, prima otiske te će se poprilično primijetiti na donjem “ogledalo” dijelu. Dodatan detalj je i sustav kamera, pomaknut u gornji lijevi kut kao i kod ostatka mobitela na tržištu, gdje su do sada na Pro modelu kamere imali u sredini. Kamere su uzdignute od ostatka kućišta, no to je rađeno u dvije razine te je ukupna izbočina niža od većine moderne konkurencije, što je svakako plus. OnePlus nudi zoom kameru o kojoj ćemo naravno detaljnije u nastavku. Vizualno, imamo ukupno četiri kamere na uzvišenom dijelu te se posebna pozornost vuče na dvije glavne kamere, standardnu i ultraširoku, kojima su dani novi senzori i softverska te hardverska poboljšanja kako bi se mogle mjeriti s najboljima.

AMOLED zaslon s top specifikacijama

Zaslon OnePlus 9 Pro modela uistinu je jedan od najboljih koje trenutno možete kupiti na tržištu. Kao i prošlogodišnji model ima QHD+ rezoluciju od 1440 x 3216 piksela, što mu na dijagonali od 6,7” daje gustoću piksela od 525 ppi. Također se može pohvaliti reprodukcijom milijarde boja zahvaljujući 10-bitnoj paleti boja, a ne zaboravimo i da se zaslon osvježava do 120 Hz u sekundi, nudeći uistinu flagship iskustvo korištenja. Veća frekvencija prikaza sadržaja značajno uglađuje efekt scrollanja pa je i sav sadržaj ugodniji za gledanje. Kako smo spomenuli, OnePlus koristi novi Samsungov panel s LTPO oznakom kakav je nedavno implementiran i u Apple proizvode, a omogućuje lagano mijenjanje frekvencije zaslona u punom rasponu od 1 do 120 Hz. U teoriji, SoC tako ne mora trošiti resurse za osvježavanje statičnog zaslona, kakvi su najčešće u Always-On načinu rada zaslona dok je zaključan. Potencijalno se baterija može uštedjeti i kod drugih statičnih sadržaja, a zaslon se, primjerice kod gledanja 60 ili 30 fps videa, također može prilagoditi. Slično ostalim Samsungovim zaslonima nove generacije, ovaj prema OnePlusu može dostići maksimalnu svjetlinu od 1.300 nita. To je vrijednost rezervirana za manji dio osvijetljenog ekrana (ispod 10% površine ekrana) te će se najbolje vidjeti, primjerice, bijeli tekst u night mode načinu rada. Mi nismo imali problema s korištenjem mobitela ni na podnevnom proljetnom suncu. OnePlus ima solidnu količinu različitih modova prikaza sadržaja, od dodavanja sepia tonova do kompletno crno-bijelog prikaza za koji kažu da je idealan ako puno čitate na mobitelu.

Kamere s Hasselblad potpisom

Kako bi se poboljšali rezultati slikanja glavnom kamerom, na scenu stupa Hasselblad, čiji su inženjeri optimizirali rad glavne kamere. Naglasimo da se radi o softverskoj optimizaciji boja te se Hasselblad bavio “Pro” modom slikanja, dok će standardni načini imati tradicionalno zasićenije boje. Glavna kamera ujedno je i gotovo najzanimljiviji dio sustava koji je OnePlus postavio na mobitel. Same specifikacije senzora na papiru ostaju iste: Sonyjev 48 megapikselni senzor s dijagonalom od 1/1,43” mrvicu je manji od flagship senzora koje nude Sony i Samsung po svojoj površini, što mu daje prednosti i mane, ovisno i o softverskom rješenju.

OnePlus 9 Pro 1 Senzori s manje megapiksela brže se mogu očitati pa možete i brže okidati sliku za slikom, a također im je umanjena i velika mana velikih flagship senzora, a to je vrlo mutna slika svugdje osim u sredini što ste bliže nekom subjektu. Ovo je vrlo očita mana limitiranog prostora u mobitelima. OnePlus, kao i ostali, ima već uglađen noćni način slikanja te će uhvatiti oštar kadar i ako se subjekt malo pomakne. Pro model, osim, naravno, optičke stabilizacije, koristi i laserski autofokus zajedno s PDAF tehnologijom za veću brzinu fokusiranja. Laser se smjestio odmah pored glavne kamere te se ne dobiva na standardnom OnePlus 9 modelu. Spomenimo i da kamera može snimati u 8K kvaliteti pri 30 fps-a. Za dobivanje slike s Hasselblad potpisom morate otići na “Pro” način slikanja, koji će slajdanjem s dna zaslona unutar aplikacije fotografije imati Hasselblad logo te vas također uputiti na Pro način.

one plus 9 pro testna2

3,3 x zoom: kamera nije usporediva s periskopskim verzijama konkurencije, no zato ne treba izbočinu na mobitelu

one plus 9 pro testna3

  Hasselblad: Pro način rada ima Hasselblad optimizaciju boja, a slike svakako treba obraditi u softveru s obzirom da je riječ o DNG formatu

Ovdje također dobivate dosta automatike, no i sami možete prilagoditi dubinu fokusa sliderom, EV razinu, brzinu shuttera, balans bijele boje kao i ISO vrijednost. ISO ručno ide do 6.400, no automatski se može podići i na 16.000. Pro način također slika i 12 megapikselnim načinom te može slikati .JPEG ili .RAW format. Moguće je snimati i .JPEG u punoj veličini senzora, no napominju kako je u tom slučaju idealna dobro osvijetljena scena. Hasselbladov Pro način snimanja zadržava realne boje, a s RAW formatom dobivate i 12-bitnu RAW sliku koju dalje možete prilagođavati u svom omiljenom programu na računalu s iznenađujućom količinom slobode, jer i jače podizanje tamnih dijelova scene neće odmah rezultirati šumom. Ovdje dobivate i dodatne opcije, poput vizualizacije fokusiranih predmeta u obliku narančastih obruba, kako je to često implementirano na fotoaparatima. Samo glavna kamera ima opciju Pro načina rada s Hasselblad potpisom.

one plus 9 pro testna

Brza večernja: U svjetlosno zahtjevnim situacijama ne morate uvijek biti potpuno mirni da uhvatite tamnije detalje

one plus 9 pro testna1

Ultraširoka: kamera dobila je značajan upgrade, što uključuje novu leću koja uistinu uklanja rubno savijanje slike

 

Freeform leće stupaju na scenu

Ultraširoka kamera dobila je možda najznačajniji pomak naprijed s hardverske strane. Senzor je značajno povećan u fizičkom smislu te mu je dodano još megapiksela, plus svaki piksel se također povećao za 20%. Ono što ovu kameru podiže na sam vrh smartphone ponude svakako je i takozvana freeform leća sa svojom kompleksnom površinom, koja je specijalno dizajnirana kako bi ovom senzoru već unaprijed formirala sliku da se izbjegne zakrivljavanje na rubovima. Standardno, mobiteli s klasičnim lećama iskrivljenja ispravljaju softverski, što za rezultat ima značajno cropanje same slike i gubitak tog ultrawide efekta. Osim što je kućište same kamere tanje, nije potrebno softverski ispravljati sliku pa je rezultat atraktivna i vrlo široka slika. Naravno, ova kamera ima opciju i snimanja do 4K rezolucije pri 60 fps-a, idealno ako snimate široke scene ili želite bolje dočarati uske prostore poput unutrašnjosti kuće. Ova kamera podržava i slikanje u mračnim uvjetima, zahvaljujući noćnom načinu slikanja.

Zoom kamera ima 3,3x optičko približavanje te je solidna za slikanje portreta, iako neće imati separaciju pozadine koja je impresivna kao kod periskopskih kamera. S druge strane, uvelike umanjuje izbočinu kamere na poleđini mobitela te je zahvaljujući malenom senzoru i sama kamera zauzela malo prostora. Ova kamera ima solidne performanse ako joj se pruži dovoljno svijetla, no kada rasvjeta postane izazov sustav sam prebacuje na digitalni zoom s glavnom kamerom, vizualno značajno smanjujući kvalitetu slike.

Na žalost, selfie kamera nije došla na red u ovoj iteraciji mobitela te ostaje ista već treću godinu za redom. Riječ je o 16 megapikselnoj kameri malenih dimenzija koja će imati solidne rezultate na dnevnom svijetlu te joj sam čipset mobitela pomaže da izvuče maksimum iz slike. No, kako pada osvjetljenje, tako će brzo pasti i kvaliteta selfija pa preporučujemo većinom dnevno korištenje.

OnePlus 9 Pro 4

Kada pričamo o performansama, dovoljno je reći kako sustav koristi najnoviji Qualcommov Snapdragon 888 čipset. S ovim čipsetom dolazi i najnoviji 5G sustav, a tu je i vrlo brzi 4G sustav, tako da s brzinama uistinu nikad nećete imati problema. Snapdragon 888 može lagano tjerati ovaj QHD+ zaslon na 120 Hz u svim situacijama, a da pritom mobitel ostane ugodan na dodir bez ekstremnih temperatura. Sve aplikacije kao i gaming neće imati nikakvih problema, a s ovim čipsetom bit ćete future proofani na veći broj godina bez ikakvih problema. Naravno, mobitel dolazi u više opcija memorije te svakako preporučujemo model koji smo i testirali, s 12 GB RAM memorije i 256 GB brze pohrane. Napomenimo i da ostaje 4.500 mAh baterija, no sada je podijeljena na dva dijela, koji omogućuju punjenje od super brzih 65 W žicom te čak 50 W bežično ako kupite njihov punjač, koji dolazi i s aktivnim hladnjakom da osigura niske temperature punjenja.

Više informacija

  • Model: 9 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: OnePlus
  • Operativni sustav: Android 11
  • Procesor: Snapdragon 888
  • Grafički sustav: Adreno 650
  • Pohrana: 256 GB
  • Memorija: 12 GB
  • Konektor: USB C 3.2 Gen1
  • Ekran: LTPO Fluid2 AMOLED, 1440 x 3216, 6,7”, milijarda boja, 120 Hz, HDR10+, 1300 nita svjetline
  • Stražnja kamera: 48 MP, širokokutna, 1/1.43", 1.12 µm, PDAF, Laser AF, OIS 50 MP, ultraširokokutna, 1/1.56", 1.0 µm, PDAF, macro način snimanja 8 MP, telephoto, 1.0µm, PDAF, OIS, 3.3x optički zoom 2 MP, navodno služi za crno-bijelo slikanje
  • Prednja kamera: 16 MP, širokokutna, 1/3.06", 1.0µm
  • Baterija: 4.500 mAh, 65 W punjenje, 50 W bežično
  • Dimenzije i masa: 163,2 x 73,6 x 8,7 mm, 197 g
  • Plus: Specifikacije s kojima realno trenutno ne možete dobiti bolje na tržištu, po konkurentnoj cijeni i ažurnim softverom
  • Minus: Hasselblad kolaboracija svodi se samo na softversko igranje s bojama u Pro načinu, četvrta 2 MP kamera samo je marketinški trik te se ne koristi
  • Ustupitelj i cijena: OnePlus, oneplus.com/hr 7.800,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za OnePlus 9 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

OnePlus 9 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.