Lenovo Legion 7 16ACHg6

Lenovo Legion 7 16ACHg6

Gaming šampion sa 16-inčnim ekranom i RGB-om

Elegantno dizajniran gaming laptop iznimnih performansi, ponajviše zahvaljujući ugrađenoj najbržoj grafičkoj kartici za laptope – Nvidijinoj RTX 3080! Odličan 16-inčni ekran s brzinom osvježavanja od 165 Hz i atraktivno RGB osvjetljenje samo upotpunjuju odličan dojam


High-end gaming laptopi ove su godine tražena roba i teško ih je pronaći, a cijene su im također dosta visoke. Stoga se na neki način osjećamo privilegirano što smo nakon Asusova G512 s AMD-ovim Radeonom RX 6800M mogli testirati još jedan gaming laptop s jednim od najbržim grafičkih procesora u obličju laptop verzije Nvidijina RTX 3080.
Ovdje je riječ o Lenovovom Legion 7, svojevrsnom top modelu u ponudi gaming laptopa ovog proizvođača, a koji općenito možemo prozvati jednim od ponajboljih gaming laptopa trenutno dostupnih na tržištu. Model koji smo testirali odlikuje iznimno moćna hardverska konfiguracija predvođena AMD-ovim osmojezgrenim Ryzenom 9 5800H i već spomenutom Nvidijinom najbržom laptop grafičkom karticom RTX 3080.

Elegantan i atraktivan

Za razliku od nekih osjetno većih i težih gaming laptopa, ovo je doista kompaktno i lako prenosivo računalo debljine od 23,5 mm i težine od 2,5 kg. Kvaliteta izrade također je na vrlo visokoj razini. Robusnost je odlična, a kućište je napravljeno od kombinacije aluminija i magnezija. Još impresivnije zvuči činjenica da Legion 7 dolazi s većim 16-inčnim ekranom, a po dimenzijama je posve usporediv s uobičajenim 15-inčnim gaming laptopima. Uživo ovaj laptop izgleda iznimno elegantno, a gamerski štih daje mu RGB osvjetljenje s donje, te lijeve i desne strane, a osvjetljeni su i prorezi za hlađenje i Lenovov logo s gornje strane laptopa.

Lenovo 7 laptop 4
Ugrađena chiclet tipkovnica uobičajena je za Lenovo laptope. Dakako, glavna je atrakcija ugrađeno RGB osvjetljenje s ukupno tri razine svjetline. Osvjetljenje tipkovnice detaljno možete podešavati pomoći Corsairova softvera iCUE.
Očekivano, Legion 7 bogato je opremljen laptop. Lenovo nije štedio, posebno po pitanju USB priključaka. Ima ih ukupno čak šest, od čega dva USB-C 3.2 gen 2 priključka s podrškom za videoizlaz, prijenos podataka i punjenje uređaja. Zanimljivo je kako je većina priključaka smještena sa stražnje strane laptopa, te kako su oznake iznad njih posebno osvjetljene. Jedino što ovdje nedostaje je čitač SD kartica i npr. podrška za Thunderbolt 4, osobine najnovije Intelove hardverske platforme.

16 inča za gamere!

Uz moćnu hardversku konfiguraciju, jedan od ključnih aduta Lenovova Legiona 7 svakako je ugrađeni 16-inčni ekran s omjerom stranica 16:10. Osim što nudi nešto veći dijagonalu u odnosu na klasične 15,6-inčne ekrane, ovaj ekran zahvaljujući spomenutom omjeru omogućuje i veću vertikalnu površinu, uključuju rezoluciju od 2560 × 1600 piksela.
Ugrađeni se ekran temelji na IPS tehnologiji s deklariranom maksimalnom svjetlinom od 500 nita, dolazi s podrškom za HDR i Dolby Vision, a frekvencija osvježavanja mu iznosi 165 Hz. Za gaming performanse osim toga iznimno je važno naglasiti kako podržava i FreeSync i G-Sync. Posebna predinstalirana aplikacija X-Rite Color Assistant omogućuje odabir posebnih tvornički kalibriranih profila za prikaz boja (SRGB, REC.709 i sl.) što će svakako biti od velike koristi prilikom korištenja aplikacija za obradu slika ili videa. Jedino što nam se kod ugrađenog ekrana nije dopalo činjenica je da razina svjetline brzo opada postavite li je na 70% ili manje, što se osjeti na dinamici slike.

Brutalan gaming stroj

Lenovo vam s Legionom 7 omogućuje da odaberete jedan od ukupno tri predefinirana profila koji zapravo određuju razinu performansa, ali i ukupnu potrošnju energije. Na raspolaganu su vam profili Performance, Balanced i Quiet. U svakom se trenutku možete prebaciti iz jednoga u drugi pomoću kombinacije tipki Fn+Q, a za odabir željenog profila možete koristiti i Lenovov softver Vantage. Zgodan detalj svakako je i činjenica kako će osvjetljenje na površini tipke za uključivanje promijeniti boju ovisno o odabranom profilu (bijela – balanced, crvena – performance, zelena – quiet).

Lenovo Legion 3
Mi smo sva testiranja proveli s odabranim profilom Performance koji jedini omogućuje maksimalnu dostupnu snagu za grafičku karticu i procesor, ali za posljedicu ima osjetnu buku rashladnog sustava. Također, kako bismo dobili ponajbolje performanse u igrama, isključili smo tzv. Hybrid mode odnosno Optimus tehnologiju koja omogućuje korištenje integrirane grafičke kartice na AMD-ovu procesoru u kombinaciji s Nvidijinom zasebnom karticom.
S obzirom na moćan hardver „ispod haube“, Legion 7 je očekivano brutalno brzi laptop koji omogućuje iznimne performanse, kako u svakodnevnom radu tako i prilikom najzahtjevnijih zadataka poput renderinga, obrade videa ili pak u najnovijim igrama. Štoviše, s obzirom na „višak“ dostupne računalne snage, bit ćete mirni sljedećih nekoliko godina bez potrebe za nekom osjetnom nadogradnjom. Jedino smatramo kakao je „samo“ 16 GB radne memorije u ovoj konfiguraciji premalo za ovako skup laptop. Osim toga, AMD-ovi Ryzen mobilni procesori ne podržavaju PCIe 4.0, pa ste tako ovdje osuđeni na PCIe 3.0 ×4, primjerice kod ugrađenog SSD-a.

Najbrži mobilni GPU!

Posebna su pak priča performanse u igrama. Nvidijina RTX 3080 u laptop verziji nominalno je trenutno najbrži grafički procesor kod prijenosnih računala, što se i potvrdilo u praksi. Konačno, ova verzija RTX 3080 laptop kartice posjeduje ogromnih 16 GB GDDR6 videomemorije što gamerima trenutno i nije od velike koristi, ali će posebno zanimati sve koji se bave obradom videa, 3D modeliranjem i sličnim kreativnim zadacima.
RTX 3080 sasvim je dovoljno snažan za ugodno igranje na native rezoluciji ugrađenog ekrana, pri čemu će vam u svim najnovijim igrama prilikom korištenja ultra detalja omogućiti 60 fps-a ili osjetno više. Jedina iznimka je Cyberpunk 2077 kod kojeg će ipak trebati koristiti Full HD rezoluciju za 60 fps-a. Zanimljivo je dakako vidjeti i usporedbu s najbržom AMD-ovom mobilnom grafičkom karticom RX 6800M, pri čemu Nvdijina RTX 3080 u ovoj izvedbi odnosi pobjedu u svim testovima.

Lenovo 7 laptop 5
Za kraj spomenimo trajanje baterije. Ovdje je priča prilično komplicirana, jer ćete za najdulje moguće vrijeme autonomije trebati napraviti nekoliko stvari. Ponajprije isključiti ili deinstalirati Corsairov iCUE softver za podešavanje RGB osvjetljenja, isključiti osvjetljenje tipkovnice, prebaciti frekvenciju osvježavanja ekrana na 60 Hz, koristiti Hybrid način grafičke kartice, te ručno odabrati profil Quiet za štedljiviji način rada. Na ovaj smo način zabilježili najbolji rezultat po pitanju trajanja baterije od preko 6 sati reprodukcije testnog videa. U svakom drugom slučaju vrijeme autonomije može se bitno razlikovati i iznositi od 2 do 4 sata ovisno o postavkama.
Iz svega viđenog i napisanog, nedvojbeno je kako je Legion 7 top gaming laptop iznimnih performansi. Posebno je dojmljivo koliko je računalne snage Lenovo uspio upakirati u relativno kompaktno i tanko kućište elegantnog dizajna. Sve je skupa začinjeno odličnim 16-inčim 165-hercnim ekranom i atraktivnim RGB osvjetljenjem. Cijena je čak sasvim razumna uzevši sve u obzir, no stvarna dostupnost za kupnju i dalje je vrlo dvojbena.

Više informacija

  • Model: Legion 7 16ACHg6
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool Faktor: 5
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: AMD Ryzen 9 5800H 32 / 44 GHz turbo 45W+
  • Memorija: 2 × 8 GB DDR4 3200 MHz
  • Grafički sustav: Nvidia RTX 3080 laptop 16 GB GDDR6
  • Tvrdi disk: WD 730 1 TB NVMe PCIe 3.0 x4
  • Zaslon: 16“ , 2560 × 1600 piksela, IPS, 165 Hz, podrška za FreeSync i G-Sync, HDR, Dolby Vision
  • Priključci: 2x USB C 3.2 Gen 2 s podrškom za DisplayPort 1.4 i punjenje baterije, 1x USB-C 3.2 Gen 1, 3x USB-A 3.2 Gen 1, 1x HDMI 2.1 zvučnici, priključci za slušalice i mikrofon, 720p kamera
  • Sučelja: Gb LAN, Killer WiFi 6+ Bluetooth 5.1
  • OS: Windows 10 Home
  • Dimenzije i masa: 356 × 260 × 23,5 mm/ 2,5 kg
  • Plus: dizajn, kompaktne dimenzije s obzirom na veličinu ekrana, brz osmojezgreni procesor, općenito vrhunske performanse, iznimne gaming performanse, odličan 16-inčni ekran a podrškom za FreeSync i G-Sync, vrlo dobra tipkovnica s RGB osvjetljenjem, opremljenost
  • Minus: izostanak podrške za PCIe 4.0, izostanak podrške za Thunderbolt, prilično bučan pod punim opterećenjem, samo 16 GB radne memorije, osjetan pad svjetline ekrana odabirom postavke 70% ili manje
  • Ustupitelj i cijena:

    Lenovo

    www.lenovo.com

    Cijena: 22.999,00 kn

     

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Legion 7 16ACHg6

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Legion 7 16ACHg6 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.