AMD Ryzen 7 5700X

AMD Ryzen 7 5700X

Pristupačnih osam jezgri za gamere

Premda nova generacija AMD-ovih procesora već kuca na vrata, Zen 3 još uvijek nije za baciti. Ryzen 7 5700X pruža odličan omjer cijene i performansi uz super impresivnu energetsku učinkovitost. Ukupno osam Zen 3 jezgri po cijeni od oko 300 eura svakako predstavlja odličan odabir za gamere i entuzijaste.

Prije same tržišne premijere AM5 hardverske platforme i Ryzen 7000 serije procesora, AMD je tijekom proljeća predstavio posljednje osvježenje ponude AM4 procesora. Procesor koji je tada nekako nama najviše zapeo za oko je Ryzen 7 5700X. Zapravo je riječ o 5800X s nešto manjim radnim taktovima i TDP-om ograničenim na 65 W.

Trenutno je Ryzen 7 5700X cjenovno najpristupačniji 8-jezgreni procesor na tržištu, što ga čini vrlo primamljivom opcijom za gamere i entuzijaste. Nešto više za one korisnike koji već posjeduju AM4 matičnu ploču radi odlične nadogradnje starijeg procesora nego za one koji sklapaju novo računalo od nule, s obzirom da su tu mainstream Intelovi Alder Lake procesori ljuta konkurencija.

Super impresivna energetska učinkovitost

Što sve može u praksi Ryzen 7 5700X, uvjerili smo se prilikom testiranja pri čemu smo koristili odličnu najnoviju Asusovu matičnu ploču ROG Strix X570-E Gaming WiFi II, kao i 2x 8 GB DDR4 memorije brzine 3.600 MHz. Važno je napomenuti kako je ovdje riječ o ploči koja nativno podržava sve najnovije AM4 procesore, uključujući 5700X, bez potrebe za nadogradnjom BIOS-a. Mi smo koristili najnoviju verziju BIOS-a, ali je ovo dobro znati radi inicijalne kompatibilnosti.

Kada govorimo o performansama na nazivnim vrijednostima TDP-a i radnog takta, onda tu velikih iznenađenja nema. 5700X je zapravo 5800X s manjim limitima potrošnje energije. Na nazivnim postavkama 5700X danas možda i ne nudi iznimno impresivne performanse, ali je super impresivan po pitanju energetske učinkovitosti. Potrošnja energije je vrlo mala, kao i zagrijavanje, pa npr. temperature s 240 mm AiO vodenim hlađenjem jedva dosežu 60°C pri punom opterećenju.

Međutim, vrlo je lagano osjetno povećati performanse Ryzena 5700X, ponajprije prilikom opterećenja svih jezgri. Sve što treba napraviti je u BIOS-u matične ploče uključiti PBO opciju. Na ovaj način se osjetno povećava gornji limit potrošnje energije, što pozitivno utječe na radni takt i posljedično na ukupne performanse.

 

AMD Ryzen 7 5700X 2

 

Dakako, povećana je i potrošnja energije, ali i dalje je sve to u vrlo razumnim granicama. Što se tiče samog hlađenja, Ryzen 5700X ne dolazi s hladnjakom u prodajnom pakiranju. Međutim, bilo kakav kvalitetniji zračni hladnjak bit će sasvim dostatan da adekvatno ohladi 5700X, čak i prilikom korištenja PBO opcije.

Osam Zen 3 jezgri za 300 eura!

AiO vodeno hlađenje s radijatorom od 240 mm je neko optimalno rješenje ukoliko planirate overclocking. Pritom, budimo iskreni, od nekakvog klasičnog overclockinga kakvog smo ranije poznavali u današnje vrijeme ionako nema neke velike koristi. Puno je korisnije pokušati pronaći optimalan balans po pitanju najmanjeg mogućeg radnog napona pri najvećoj mogućoj radnoj frekvenciji.

Konkretno, naš primjerak Ryzena 7 5700X nije bio stabilan pri 4,7 GHz pri punom opterećenju svih jezgri, neovisno o radnom naponu. 4,6 GHz je nekakav maksimum koji možete očekivati. Naš se testni primjerak ipak pokazao odličnim za optimizaciju radnog napona u smislu da mu za stabilan rad na ovakvoj frekvenciji ne treba osobito visoka vrijednost radnog napona.

Nakon određenog vremena isprobavanja putem metode pokušaja i pogreške, zaključili smo da testni 5700X veselo radi na 4,6 GHz uz radni napon od svega 1,168 V. Na ovaj način pruža izvrstan omjer performansi i energetske učinkovitosti, te vrlo respektabilne performanse u igrama i svim zahtjevnijim aplikacijama uz malo zagrijavanja.

Ryzen 7 5700X se pokazao kao vrlo isplativ procesor za gamere i entuzijaste. Za nekih 300-tinjak eura nudi vam se osam još uvijek sposobnih Zen 3 jezgri, što rezultira odličnim omjerom cijene i performansi. Naravno, konkurenciju iz Intela ne želimo zanemariti, posebno ne Core i5 12600k, no ako već posjedujete AM4 ploču s nekim od starijih Zen ili Zen 2 procesora, u velikoj većini slučajeva 5700X predstavlja vrlo isplativu nadogradnju.

Više informacija

  • Model: Ryzen 7 5700X
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Isplativost: 5,0
  • Dojam: 4,0
  • Proizvođač: AMD
  • Socket: AM4
  • Broj jezgri / radni takt: 8/16, 3,4/4,6 GHz
  • Cache L1/L2/L3: 4+32 MB
  • Disipacija topline (TDP): 65 W
  • Plus: odličan omjer cijene i performansi, iznimna energetska učinkovitost na nazivnim postavkama, umjerena potrošnja energije i malo zagrijavanje, provjerena AM4 platforma, mogućnost jednostavne optimizacije i povećanja performansi
  • Minus: performanse na nazivnim postavkama nisu osobito impresivne, ograničeni overclocking potencijal, AM4 platforma je pri kraju svojeg životnog vijeka, dolazi bez hladnjaka
  • Ustupitelj i cijena: AMD, www.amd.com, Cijena: 2.286 kn/303 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD Ryzen 7 5700X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Ryzen 7 5700X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.