Ryzen 3 3300X

Ryzen 3 3300X

Sve što prosječan korisnik može poželjeti

Smatramo da je ovaj procesor idealan za prosječnog korisnika u svakom pogledu, dok se doima kao da je slabiji 3100 model namjerno usporen kako bi napravio mjesta ovom modelu.

Priča nam je dobro poznata: Jedan proizvođač izbacuje novu liniju proizvoda, pa konkurencija reagira sa još boljom vlastitom ponudom kako bi ostali relevantni na tržištu. Malo peče činjenica da je AMD ovaj model procesora mogao izbaciti već prvog dana kada je predstavljena ZEN2 arhitektura, no razumijemo da su im marže na bolje procesore ipak malo veće.

Lansiranjem ovog procesora pušten je u prodaju i novi B550 čipset za matične ploče, a već imamo i pristojan broj implementacija. Novi procesor zajedno sa novom pločom predstavlja iznimnu vrijednost za traženu cijenu, koja će zasigurno dodatno pasti uz malo strpljenja.

 

Pomno dizajnirane specifikacije

Ryzen 3 3300X tako je u startu dizajniran da se može nositi sa konkurentskim procesorima, često više cijene, bez problema u mainstream segmentu. Vrtoglav rast u performansama sustava zadnjih nekoliko godina svakako je dobrodošao, no dovodi u pitanje, koliko vam je performansi zapravo potrebno, kada pričamo o prosječnom korisniku. Imajmo na umu da procesor koji je sada pred nama te mu je cijena malo iznad 1000 kuna ima performanse koje je donedavno držala i7 serija od Intela (sedma generacija).

Sada već pričamo o početnim procesorima sa tim performansama. Softver naravno brzo pokušava zapravo i iskoristiti novodostupne jezgre te dolazimo do sve bržih sustava po sve nižoj cijeni. AMD-ov Ryzen 3300X tako ima četiri fizičke jezgre sa do osam istovremenih threadova, brzine jezgri od 3,8 do 4,3 GHz, a sve to u paketu od 65 W. Ne zaboravimo i da ga je moguće overclockati, no za to ćete trebati investirati u bolji hladnjak od onog kojega dobivate sa procesorom.

Standardni hladnjak mučiti će se i sa stock performansama procesora, a sa overclcokanjem očekujte zvukove mlaznog motora kako bi rashladio procesor. Model 3300X koristi jedan CCX modul o kojem smo pisali u tehnologiji što znači i da je komunikacija među jezgrama puno brža, a cache memoriji je lakše pristupiti. Sve to rezultira boljim performansama na sintetičkim testovima, dok su u stvarnim zadacima razlike nešto manje u usporedbi sa 3100 modelom procesora, no i dalje je procesor bolji zahvaljujući dodatno višim radnim taktovima. Ovaj model procesora jednostavno je idealan za gaming buildove mid-range kategorije, a lagano možete kupiti i RTX karticu bez da vam procesor bude slaba točka.

Ta činjenica još je izraženija kada se upustite u QHD ili 4K gaming kada vam je gotovo svejedno kupujete li najbolje procesore koji postoje ili ovaj Ryzen 3 model. Dok procesor podržava PCIe 4.0 stadnard i SSD diskove tih brzina, radje bismo vam savjetovali da kupite standardan PCIe 3.0 SSD ili čak SATA III model i uložite u hladnjak na procesoru.

Brži SSD diskovi u igrama nemaju veliki utjecaj u usporedbi sa onim sporijima, dok će performanse biti bolje ako procesor može raditi pod nižim temperaturama jer će ujedno boostati češće, a možete ga i sami overclockati uz vrlo malo truda. Vjerujemo da svaki procesor može postići oko 4,4 GHz na svim jezgrama što će biti pristojan boost u igrama, no nešto značajniji ako ćete procesor koristiti profesionalno, primjerice za enkodiranje videosadržaja ili renderiranje 3D animacija, photoshop, itd.

Uz sve to, razlika između Ryzen 3 3100 i 3300X modela u cijeni iznosi ponegdje i svega 100 kuna što svakako zapečaćuje naš odabir procesora. Još k tome, za razliku od Intela, možete pretražiti tržište za najbolji RAM modul kada pričamo o brzini i budžetu, a AMD platforma će ga podržati bez problema, iako smatramo da nakon 3200 MHz performanse ne daju neku zamjetnu razliku.

 

 

AMD JE NAPAO BUDŽET SEGMENT IMPRESIVNIM PERFORMANSAMA

Novi AMD sustavi

Izlaskom Intelove desete generacije procesora, AMD se odjednom odlučio izbaciti cjenovno prihvatljiviji B550 čipset, zajedno sa novim procesorima

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Ryzen 3 3300X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Ryzen 3 3300X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.