Asus ROG Strix XG27AQ

Asus ROG Strix XG27AQ

Jurilica s RGB dodatkom

Odličan high-end gaming monitor koji se odlikuje osebujnim dizajnom i vizualnom atrakcijom u obliku RGB osvjetljenja. Bogat je naprednim gaming opcijama, a zahvaljujući respektabilnoj IPS matrici i frekvenciji osvježavanja od 170 Hz bit će odličan odabir za sve gamere.

Za sve gamere kojima je monitor više od pukog prozora u svijet omiljenih igara i posebno im je važna vanjština i što atraktivniji izgled, Asusova serija monitora ROG Strix svakako je pravi izbor. ROG monitori donose agresivniji gamerski dizajn s danas neizbježnim RGB osvjetljenjem. U našem slučaju testni model spada u sam vrh Asuove gaming ponude, posebno ako govorimo o 27-inčnim IPS monitorima. Zanimljiv je i zbog činjenice kako se temelji na AU Optronicsovoj LCD matrici, odnosno njihovoj AHVA tehnologiji za razliku od većine IPS monitora visoke klase koji koriste LG-jevu Nano-IPS matricu.

 

Vizualna atrakcija

Neobičan dizajn ovog monitora ponajprije je posljedica postolja dosta neobičnog izgleda. Samo je postolje prilično robusno i napravljeno od metala, dok je ostali dio monitora od uobičajene plastike. Rubovi oko ekrana su minimalni, jedino je donji dio nešto deblji.

Stražnjom stranom monitora dominira Asusov ROG logo koji je osvijetljen. U izborniku monitora možete podešavati željene efekte RGB osvjetljenja, a zahvaljujući Aura Syncu možete osvjetljenje uskladiti i s drugim uređajima. Slična podešavanja dostupna su i putem Asusove aplikacije DisplayWidget. Ergonomski gledano ovaj ROG monitor ima sve što vam je potrebno, uključujući podešavanje visine, zakretanje, podešavanje nagiba i pivot opciju. Moramo ovdje naglasiti kako je ovdje riječ o nešto debljem i težem monitoru koji će zauzeti nešto više mjesta na radnom stolu.

 

ASUS ROG XG27AQ 2

S obzirom na to da je riječ o high-end monitoru, opremljenost je vrlo dobra. Ovo uključuje tri videoizlaza, zvučnike, priključak za slušalice i jedan ulazni USB 3.0 priključak, kao i dva izlazna USB 3.0 priključka.

Kako je ovo vrh Asusove gaming ponude, ne čudi što je ovaj monitor bogat raznim naprednim gaming mogućnostima. Dakako počevši od samog IPS panela s podrškom za širi spektar boja, preko maksimalne frekvencije osvježavanja od 170 Hz, pa sve do podrške za adaptive sync, odnosno G-Sync. Ono što je međutim još zanimljivije je kako je izbornik za podešavanje također bogat raznim gaming opcijama od primjerice mogućnosti prikaza frame ratea, shadow boosta do Asusova specijaliteta – snajperskog moda! Ovaj će način korištenja povećati središte ekrana za 1,5, 1,7 ili 2 puta i postaviti nišansku točku u središte. Night vision opcija ovome dodaje kompletno zelenu sliku u obliku naočala za noćni vid!

 

Sniper mode!

Na raspolaganju vam je ukupno 7 predefiniranih predložaka za prikaz slike. Od toga je jedino realno upotrebljiv predložak Racing koji smo i mi koristili, a tu je i sRGB predložak koji rješava problem prenaglašenih boja prilikom uobičajenog korištenja u slučaju da niste proveli hardversku kalibraciju. Nažalost nakon što ste odabrali predložak sRGB, nećete moći detaljno podešavati neke druge opcije prikaza. Temperaturu boja smo postavili na warm (toplo), premda je možda bolje za najbolji rezultat prilagoditi temperaturu svakog pojedinog RGB kanala.

 

ASUS ROG XG27AQ 6

Ovaj monitor posjeduje nekakvo bazično lokalno zatamnjenje, međutim riječ je o vrlo malom broju zona i u praksi ovo ne donosi poseban napredak po pitanju kvalitete slike.

Svakako za gaming performanse ključna opcija unutar izbornika za podešavanje slike odaziva se na ime Variable OD. Ime sugerira kako je ovdje riječ o promjenjivoj, prilagodljivoj verziji overdrivea algoritma za ubrzanje brzine odziva. Međutim nama je ovo djelovalo kao uobičajena verzija Asusova overdrivea s ukupno šest razina. Negdje u sredini opcija 3 bit će vrlo vjerojatno najbolje rješenje po pitanju brzine odziva. Što se toga tiče, ovaj je monitor stvarno brz i gaming performanse su na vrlo visokoj razini.

 

Superiorna brzina

Asus ovdje službeno podržava DisplayHDR 400 certifikat što označava da monitor može postići barem 400 nita prilikom reprodukcije HDR sadržaja. Moramo reći kako je razina maksimalne svjetline za 27-inčni monitor vrlo dobra tako da HDR sadržaj izgleda pristojno. Ipak IPS matrica ne nudi dovoljno dobar kontrast i dinamiku slike koja je potrebna za pravi HDR doživljaj.

 

ASUS ROG XG27AQ 4

Kada govorimo o adaptive sync tehnologijama Asus ovdje nazivno podržava isključivo G-Sync, međutim monitor radi bez problema i s AMD-ovim grafičkim karticama. Podržano je korištenje HDR-a u kombinaciji s adaptive syncom, kao Asusove ELMB tehnologije za dodatno smanjenje zamućenja slike također u kombinaciji s adaptive syncom. Nema dvojbe kako je ovo odličan gaming monitor visoke klase koji se pritom ističe vizualno atraktivnim dizajnom. Ovakve gaming mogućnosti jasno prati i odgovarajuća cijena, pa ga svakako ne može svrstati u isplativije gaming monitore.

 

ASUS ROG XG27AQ 3

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus ROG Strix XG27AQ

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus ROG Strix XG27AQ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.