Chieftronic G1 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Chieftronic G1

Chieftronic G1

Novi brend u kvartu

Chieftec osvaja tržište pod novim imenom, a novo moderno Chieftronic G1 kućište Prvi je proizvod ove vrste pod novim brendom.

Cheftronic G1 kućište je koje već neko vrijeme imamo kod nas, a koristili smo ga u nekoliko atraktivnih buildova te dobili dobar osjećaj o njegovim mogućnostima.

Kućišta danas, osim funkcije, moraju imati i formu, te osim performansi svakako se gleda i koliko su oku ugodna. Nekoliko stvari spada u tu kategoriju, od tempiranog stakla do LED rasvjete kako bi se računalo istaknulo u prostoru.

Naši čitatelji će ga brzo prepoznati po jedinstvenom dizajnu prednje strane za koje moramo reći kako zadržava Chieftecov stil, a novom brendu daje dah modernog dizajna. No, krenimo redom.

 


Kućište izvana

Prvo što svakoga treba interesirati su prednji I/O portovi, kao i prekidači. Chieftronic G1 tako ima veći okrugli gumb za paljenje i gašenje računala koji je osvijetljen sa vanjskim LED prstenom.

 

Chieftronic G1 1 2

Pored njega imamo manji gumb koji se tradicionalno koristi za restart računala, no standardno Chieftronic ovaj gumb koristi za nešto drugo. On je povezan sa kontrolerom straga te kontrolira rasvjetu kako kućišta, tako i svih RGB komponenti poput ventilatora.

Zatim slijede četiri USB porta. Dva su standardna USB 2.0, dok druga dva označena plavom bojom imaju bržu USB 3.0 konekciju. Zatim imate i dva utora za slušalice i mikrofon koji kompletiraju prednje I/O portove te vam nude sve potrebno kako ne biste morali kopati po stražnjoj strani računala.

 

Chieftronic G1 1 4

Osim tih detalja, ostatak gornje strane kućišta je prazan te nema rupa za ventilaciju niti drugih značajki. 

Prednja strana kućišta sastoji se od plastične maske koja ima udubljene detalje. Uzduž sredine imamo urezani komad plastike te sa svake strane RGB liniju LED rasvjete, sakrivenu ispod zamućene bijele plastike.

 

Chieftronic G1 3

Ona služi u dvije svrhe: sakriva LED-ice, te ublažuje oštro svijetlo a u isto vrijeme ga i ujednačuje, dajući mu profinjen izgled. LED trake zakrivljene su pod kutom kako ne bi direktno svijetlile u oči, već bile atraktivan dodatak, jasno vidljiv i kada se kućište gleda iz kuta.

Rubovi prednje maske također su uvučeni te imaju standardne proreze kako bi zrak mogao prolaziti kroz prednju masku. Tako je moguće imati usisne ventilatore sa unutarnje strane za hlađenje komponenti.

 

Chieftronic G1 10

Prorezi sa prednje strane naravno imaju i filtere protiv prašine kako bi komponente unutra ostale čiste. Skidanjem prednje maske lagano ih je maknuti i očistiti.

Dno kućišta također je kompletno prošarano prorezima za zrak, te se sa vanjske strane na njega lagano postavlja veliki filter prašine. U slučaju da imate usisnih ventilatora, bitno ga je očistiti svakih par mjeseci.

 

Chieftronic G1 8

Stražnja strana prva daje na znak da se kućište malo razlikuje od modernog standarda. Naime, otvor za napajanje nalazi se na vrhu stražnje strane kućišta, dok ispod njega nailazimo na standardni otvor za ventilator od 120 mm. Tu je i prorez za I/O od matične ploče, te ispod njega imamo standardnih sedam proreza za PCIe komponente.

Prorezi svaki dolaze sa svojim pokrovom koji je pričvršćen vijkom te se može vratiti kada nije u funkciji. Svi vijci prekriveni su metalnom maskom koja se također može maknuti i bez alata.

 

Chieftronic G1 1

Lijeva strana kućišta dolazi sa kaljenim staklom. Srećom, rubovi koji ga drže za kućište su metalni pa nećete trebati biti previše pažljivi sa ostavljanjem otiska prstiju pri rukovanju.

 

Chieftronic G1 4

Desna strana je metalna te potpuno ravna bez dodatnih izbočina. Unatoč tome, ispod nje imate dovoljno prostora za pristojan cable management, no malo se potrudite kako ju kablovi ne bi izbočili.


Kućište iznutra

Kako smo već spomenuli, glavna razlika sa konkurentnim kućištima je postavljanje prostora za napajanje, koje je pomaknuto na vrh kućišta. Za one starije među nama ovaj dizajn je poznat, no dosta toga je modernizirano. Kućište je dizajniorano u dva odjeljka.

Napajanje je fizički odvojeno od ostatka viljivog dijela sa prednje strane te je otvoreno sa stražnje. To mu daje laganu instalaciju, a pritom sakriva sve žice koje iz napajanja izlaze. Jedini otvor prema donjem dijelu kućišta služi za usisni ventilator napajanja koji vuče zrak iznad procesora kako bi se napajanje njime hladilo. Zrak se zatim izbacuje sa vanjske strane kućišta.

 

Chieftronic G1 13

Gornji dio ima dovoljno mjesta za napajanja bilo kojih dužina, kao i svih potrebnih žica. Prednji dio također može imati pričvršćeno i dva klasična 3,5 inčna tvrda diska ili kombinaciju sa manjim SSD-om. Gornja strana ima i dva ureza za prolaz žica iz napajanja prema matičnoj ploči.

To nas dovodi i do odlične činjenice da se obično sa gornje strane pored procesora sada nalazi sve više dodatnih utora za napajanje. Novi AMD procesori zahtjevaju dodatnih 2 x 8 - pinskih napajanja, a kako se nalaze dijagonalno udaljeni od napajanja ako je ono instalirano dolje, teško ih je uredno rasporediti, a nekada su i prekratki.

 

Chieftronic G1 16

Stražnja strana kućišta ima još tri rupe za provlačenje kablova sa crvenim gumicama, tri rupe po dužini donje strane idealne za povezivanje prednje strane kućišta sa izlčazima na matičnoj ploči, te dvije rupe pored prednje strane, blizu usisnih prednjih ventilatora. Ovakav raspored garantira odličan cable management kako god rasporedili vaše računalo.

Osim toga, na površini stražnje strane ima dovoljno prostora za čak četiri 2,5 inčna SSD diska.

 

Chieftronic G1 14

Uz sve to, dobivate i malen magnetizirani RGB kontroler koji je ujedno zadužen i za kontrolu ventilatora. Dok njime mogu upravljati svi moderni RGB sustavi različitih proizvođača matičnih ploča, Na njega se mogu povezivati jedino Chieftecovi ventilatori. Kontrolira se putem matične ploče, to jest USB 2.0 pinova, gumbima na samom kontroleru, a svijetlo se može kontrolirati i standardno postavljenim Reset gumbom sprijeda.

 

Chieftronic G1 15

Prednja strana je uglavnom prazan prostor koji osigurava čisti build bez previše smetnji. Na vama je samo da postavite raspored ventilatora te imate na umu da kućište podržava hladnjake procesora do 160 mm visine.

 

Chieftronic G1 5

Na prednju stranu kućišta stanu dva ventilatora veličine 120 ili 140 mm, a imaju i prigodne rupe za provođenje kablova. Vuku zrak kroz prednje rešetke koje imaju filter prašine.

 

Chieftronic G1 7

Donja strana može imati do tri ventilatora dimenzija 120 mm te također imaju zaštitu od prašine sa donje strane koju se lagano makne za čišćenje.

 

Chieftronic G1 11

Stražnja strana također može podržati jedan ventilator od 120 mm te ga već dobivate sa kućištem. Ventilator ima solidnu snagu, tihi rad te naravno RGB rasvjetu sa dva izvora (vanjski prsten te sredinu motora). Povezuje se sa kontrolerom sa stražnje strane.

 

Chieftronic G1 6

Od značaja je još i mala nožica sa gumenom presvlakom koju možete koristiti za podršku kod većih grafičkih kartica kako bi se minimalizirala šansa za savijanjem matične ploče i PCIe konektora jer inače grafičke kartice sa ove strane samo vise u zraku.

Dizajn omogućuje i bilo koju debljinu radijatora za vodeno hlađenje kako sprijeda, tako i sa donje strane, ovisno o vašim OCIe uređajima, a ima dovoljno mjesta i za custom loopove.


Zaključak

Ovo kućište pokriva sve potrebe modernih korisnika. Gameri će imati dovoljno prostora za veće grafičke kartice, a kaljeno staklo pruža pogled na unutrašnjost koju je moguće atraktivno osvijetliti ventilatorima. 

Kontroler omogućuje brojne načine osvjetljenja i jačine rada LED-ica, dok kužište daje dovoljno prostora za sve komponente. Svi prorezi za zrak kod kojih se očekuje korištenje imaju filtar za zrak kako bi spriječili prašinu te ih nije teško održavati. 

No, oni koji su proučili nekoliko kućišta mogu odmah primijetiti značajan nedostatak. Naime, postoji samo jedna lokacija za izbacivanje toplog zraka straga, a za to je zadužen jedan ventilator od 120 mm. Ostatak toplog zraka odlazi u napajanje čiji ventilator ionako lagano radi, te dodatno grije komponente napajanja. 

Tako imamo čak 5 mjesta za usis svježeg zraka te jedno za izbacivanje što nije idealna kombinacija.

No, realno, u 95% slučaja biti će vam dovoljno staviti dva usisna i jedan ventilator za izbacivanje topline straga gdje dodatni ventilatori nemaju velik utjecaj. Kod custom vodenog hlađenja zato možete eksperimentirati sa smjerovima hlađenja pa ovaj problem postaje neznatan.

 

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Chieftronic G1

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Chieftronic G1 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.