Silicon Power UD90 1 TB

Silicon Power UD90 1 TB

Brzina po povoljnoj cijeni

Najnovija serija Silicon Powerovih PCI 4.0 SSD-ova UD90 oslanja se na posve novi budžetno orijentirani kontroler, te uz neke kompromise omogućuje odlične performanse po iznimno povoljnoj cijeni.

Tehnološki napredak čini svoje. Uvijek će se pojaviti nešto bolje, novije, brže. Trenutno smo u iščekivanju prve generacije PCIe 5.0 SSD-ova koji će nam omogućiti da na pravi način iskoristimo PCI 5.0 podršku kod najnovijih hardverskih platformi. Međutim, velikoj većini korisnika i dalje su mnogo zanimljiviji PCI 4.0 x4 SSD-ovi. Posebno u nekom budžetnom segmentu, gdje ih dosada još i nismo imali priliku viđati.

Pristupačna brzina

Silicon Power je nedavno predstavio svoju najnoviju seriju PCIe 4.0 x4 SSD-ova pod nazivom UD90, koja je prije svega namijenjena korisnicima koji žele brzinu PCIe 4.0 SSD-a po što je moguće povoljnijoj cijeni. Vjerujemo kako će u bližoj budućnosti PCIe 4.0 diskovi u potpunosti zamijeniti PCI 3.0 uređaje. Ovo je nekakav prvi korak.

Silicon Powerova UD90 serija SSD-ova dostupna je u kapacitetima od 250 i 500 GB, te 1 ili 2 TB. Nama je na test pristigla terabajtna verzija koja i predstavlja nekakvo optimalno rješenje po pitanju omjera cijene i kapaciteta.
UD90 serija je zapravo poprilično tehnološki zanimljiva, premda na prvi pogled možda ne djeluje tako. Svojim performansama je usporediva s prvom generacijom PCIe 4.0 SSD-ova, međutim, tehnologija koja stoji iza nje je posve drugačija.

Naime, UD90 se temelji na najnovijem Phisonovom 4-kanalnom kontroleru E21 koji je u svojoj osnovi osmišljen za mainstream PCIe 4.0 SSD-ove unutar budžeta. Izrađen je u proizvodnom procesu od 12 nm, što bi trebalo dovesti smanjenu potrošnju energije i manje zagrijavanje. Primjerice, UD90 tako ne dolazi s aluminijskim hladnjakom koji često možemo vidjeti kod PCIe 4.0 SSD-ova.

Nadalje, kako bi cijena bila što je moguće niža, UD90 ne posjeduje DRAM memorijske čipove koji obično služe kao priručna memorija. Kada govorimo pak o samim NAND Flash memorijskim čipovima, Silicon Power ovdje koristi najnovije Micronove 3D NAND Flash čipove, što je svakako dobar znak. Osim toga, prisutna je i SLC priručna memorija, što je svakako važno za performanse prilikom zapisivanja podataka.

Isplativa investicija

S obzirom na sve ranije napisano, uopće ne čudi vrlo jednostavno pakiranje i jednostavan izgled Silicon Powerovog UD90 SSD-a. Posebice kako nema nikakvog hladnjaka. S tim u vezi nas je ponajprije zanimalo na koji način ovo utječe na temperaturu u radu.

Poznato je kako se PCIe 4.0 diskovi dosta zagrijavaju. Međutim, izgleda kako je posve novi kontroler donio pozitivan pomak. Nismo zamijetili smanjivanje performansi uslijed previsoke temperature, koja ovdje iznosi oko 70°C. I dalje preporučamo ovaj disk koristiti s adekvatnim hladnjakom koji posjeduje većina matičnih ploča, no dobro je znati kako čak i bez hladnjaka radi bez problema. Ovo također znači da je ovaj disk pogodan za korištenje kod laptopa i računala manjih dimenzija.

Performanse su također na vrlo visokoj razini. Što se tiče sekvencijalnog čitanja, približava se 5.000 MB/s, dok je kod zapisivanja na nešto više od 4.000 MB/s. Vrlo se dobrim pokazao i u svim testovima koji uključuju kopiranje i prebacivanje datoteka. Dakako, u nekim slučajevima se izostanak DRAM priručne memorije može negativno odraziti na performanse, no njih nema tako mnogo.

Općenito gledano, pozdravljamo pojavu sve pristupačnijih PCIe 4.0 diskova. Smatramo kako je UD90 jako dobar SSD koji nudi izvrsne performanse po prihvatljivoj cijeni i donosi nesumnjivo osjetan pomak u performansama u odnosu na najbrže PCIe 3.0 diskove. Sve skupa ga čini jako dobrom investicijom ukoliko posjedujete računalo s podrškom za PCIe 4.0.

Više informacija

  • Model: UD90
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Mogućnosti: 4,0
  • Isplativost: 4,0
  • Dojam: 4,0
  • Proizvođač: Silicon Power
  • Format: M.2 2280
  • Kapacitet: 1 TB
  • Sučelje: PCIe 4.0 x4, NVMe 1.4
  • Vrsta flash memorijskih čipova: 3 NAND TLC
  • MTBF: 1.500.000 sati
  • Deklarirana brzina: čitanje do 4.800 MB/s, zapisivanje do 4.200 MB/s
  • Otpornost na vibracije/udarce: 1.500 G/0.5 ms
  • Dimenzije i masa: 80 x 22 x 3,5 mm, 8 g
  • Plus: dizajn, omjer cijene i performansi, kapacitet od 1 TB, ne zahtijeva aluminijski hladnjak
  • Minus: izostanak DDR memorije kao priručne memorije može limitirati performanse u nekim slučajevima, nije kompatibilan s PlayStationom 5
  • Ustupitelj i cijena: Silicon Power, www.silicon-power.com, Cijena:1.147 kn/152 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Silicon Power UD90 1 TB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Silicon Power UD90 1 TB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.