Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT OC

Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT OC

Novi mainstream kralj?

Nova AMD-ova uzdanica u mainstream areni kartica do 300 eura u posljednji je trenutak doživjela svojevrsni turbo boost, što je u konačnici čini trenutno jednom od najisplativijih kartica na tržištu. Sapphire je, po običaju, napravio kvalitetnu karticu kompaktnih dimenzija uz vrlo dobar hladnjak.

Nova AMD-ova mainstream uzdanica Radeon RX 5600 XT svakako je najnovija i najzanimljivija mainstream kartica trenutno na tržištu. Kako bismo se uvjerili u mogućnosti 5600 XT kartica, iz AMD-a su nam na test poslali Sapphireovu Pulse verziju.

Koliko god je sama priča oko Radeona 5600 XT prilično intrigantna, s obzirom na neke neočekivane promjene u 5 do 12 prije samoga prodajnog predstavljanja, sama Sapphireova kartica i grafički procesor na kojoj se temelji zapravo i nisu osobito interesantni.

Radeon 5600 XT temelji se na dodatno oslabljenoj verziji grafičkog procesora Navi 10, koji nalazimo kod svih RX 5700 i RX 5700 XT kartica. Razlika u odnosu na RX 5700 je isključivo u memorijskoj konfiguraciji i propusnosti. U skladu s tim, testirana Pulse verzija 5600 XT kartice se zapravo previše ne razlikuje od Sapphireove Pulse RX 5700.

 

Sapphire Pulse RX 5600 XT 4

Kartica je dosta kompaktna što se tiče duljine, premda zauzima više od dva utora na matičnoj ploči. Rashladni sustav kod Pulse kartica nam je također već prilično dobro poznat. Riječ je o sustavu Dual-X s dva 90 mm ventilatora, a Sapphire pritom odgovarajuću pažnju poklanja i hlađenju GDDR6 memorijskih čipova i VRM komponenata.

Rashladni sustav se pokazao više nego adekvatan za ovakvu mainstream karticu, pa se temperature grafičkog procesora kreću oko 63-67 °C. Pritom ovo, dakako, dosta ovisi o odabranom BIOS-u.

Sapphire, naime, nudi dva BIOS-a, pa možete birati između Silent i Performance verzije BIOS-a. Silent omogućuje nešto tiši rad uz manju potrošnju, dok Performance nudi najbolje performanse uz nešto malo veću potrošnju i buku. Već smo spominjali kako smo od AMD-a i Sapphirea u zadnji tren prije završetka testiranja ove kartice dobili novije verzije BIOS-a u obje varijante.

 

Sapphire Pulse RX 5600 XT 2 v2

Nakon flashanja novijih BIOS-a, ključna razlika između Silent i Performance verzije je zapravo samo u radnom taktu GDDR6 memorije. Performance BIOS radni takt GDDR6 memorije podiže na 1750 MHz umjesto referentnih 1500 Mhz. Sve skupa, jasno, rezultira određenom razlikom u performansama između Silent i Performance BIOS-a.

No rekli bismo kako ni u performance modu Pulse 5600 XT nije bučna kartica. Ali ako preferirate nešto tiše računalo, Silent BIOS is the way to go! Tu priči, međutim, nije kraj. Pozabavili smo se i s overclockom, pri čemu nam je kao početna pozicija poslužio Performance BIOS.

GDDR6 memorija bez problema radi na maksimalnih 1860 Mhz koliko nam dozvoljava AMD-ov softver. Radni takt grafičkog procesora je, s druge strane, moguće postaviti na 1820 MHz za boost takt uz 1,050 V i Power limit od +20%. Ovo rezultira boost clockom od 1770-1780 MHz. Ovako overclockana 5600 XT kartica se svojim performansama opako približava RX 5700 karticama. Međutim, zanimljivo je kako pritom troši i više energije.

U svakom slučaju, Sapphireova 5600 XT kartica oduševljava izvrsnim omjerom cijene i performansi. Nova verzija Performance BIOS-a osjetno poboljšava performanse, što uz kvalitetu same kartice ovaj model čini trenutno najpovoljnijom kupnjom u mainstream segmentu grafičkih kartica.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.