Mercedes predstavio Hyperscreen - novi infotainment sustav u nadolazećim autima

Mercedes predstavio Hyperscreen - novi infotainment sustav u nadolazećim autima

MBUX iliti Mercedes Benz User Experience dobiva novi dizajn sa nadolazećim električnim automobilom, a potom nadamo se i u ostatku ponude.

Novi dizajn infotainmenta dolazi tri godine nakon predstavljanja MBUX sustava, a predstavlja svojevrsnu evoluciju u dizajnu i načinu kako komuniciramo sa automobilom. Kako se ipak radi o električnom automobilu u koji će se novi sustav prvo ugraditi, tako su i neke funkcije nadograđene za taj stil vožnje.

Dakle dosadašnja dva zaslona koja su bila primarno fokusirana na vozača zamjenjuje takozvani Hyperscreen. Riječ je o jedinstveno dizajniranom komadu stakla koji se proteže po cijeloj širini prednjeg dijela automobila te postaje glavni detalj dizajna. 

 

2021 01 07 Screenshot World Premiere MBUX Hyperscreen 04 05

Ispod stakla nalaze se tri odvojena zaslona koji koriste modernu OLED tehnologiju za vrlo jasan prikaz svih podataka kako vozaču, tako i ostatku putnika. Naime, imamo zaslon ispred vozača koji nudi atraktivne, ali istovremeno i samo nužne informacije o vožnji kako bi fokus ostao na cesti. U sredini nalazi se najveći zaslon kojim  se pristupa glavnim funkcijama MBUX-a, od karte, veze s mobitelom, do detaljnih postavki sustava.

 

2021 01 07 Screenshot World Premiere MBUX Hyperscreen 06 09 1

 

Zadnji zaslon nalazi se ispred suvozača sa ultraširokim omjerom, te nudi pristup korisnim informacijama o vožnji, ali i multimediji. Specifična tržišta imati će opciju i da suvozač gleda primjerice filmove ako na sustav spoji Bluetooth slušalice. Naravno, interna kamera će zabavu gasiti ako vozač pogleda prema tom zaslonu.

Rubovi Hyperscreena imaju i izrez za novi izgled izlaza ventilacije sa atraktivnom evolucijom popularnog dizajna.

 

2021 01 07 Screenshot World Premiere MBUX Hyperscreen 11 40

Sa softverske strane, sustav naravno postaje još pametniji, te se pokušalo minimizirati kopanje po menijima tako da se na glavnom zaslonu već ponude kratice na menije koje često koristite na određenim dionicama ili u određeno vrijeme. To je riješeno tako da glavni zaslon osim recimo prikaza karte, ima više "layera", te ovisno o prioritetu odabira nudi nove prijedloge. 

 

2021 01 07 Screenshot World Premiere MBUX Hyperscreen 14 47

Kako smo spomenuli, novi MBUX predstavlja se na ovogodišnjem CES-u, no biti će po prvi puta implementiran u Mercedesov novi potpuno električni EQC model automobila.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mercedes predstavio Hyperscreen - novi infotainment sustav u nadolazećim autima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.