Tko će sve tiskati svoje proizvode na TSMC-ovih 5 nm?

Tko će sve tiskati svoje proizvode na TSMC-ovih 5 nm?

TSMC je, kako nas većina već zna, tvornica koja proizvodi fizičke čipove na temelju dizajna raznih proizvođača. Novo ime na listi klijenata svakako je zanimljiva vijest.

TSMC trenutno vodi u proizvodnji naprednih 7nm procesa, pogotovo kada pričamo o novom EUV (Extreme UltraViolet) pristupu tiskanja. Naravno, Samsung i Intel imaju slične EUV tehnologije, no sama količina čipova koju proizvode definitivno ih stavlja na prvo mjesto.

Dok su napredni 7 nm procesi u punom pogonu, sada znamo malo više i o nadolazećem 5 nm procesu. Novi leak pokriva proizvodnju do 2022. godine. Prvi čipovi na 5 nm pojaviti će se već krajem 2020. godine, a riječ je o Appleovom A14 iliti A14X čipu, kao i nadolazećem Huaweijevom HiSilicon Kirin 1000 SoC-u.

2021 i 2022. godina zato će biti udarne te je procurio velik broj kupaca. Tu je naravno AMD sa svojim ZEN4 procesorima, kao i RDNA3 grafičkim karticama. Qualcommov Snapdragon 875 SoC će biti proizveden na 5 nm, kao i njihov X60 modem za 5G mrežu.

Novost je Nvidia koja se napokon ubacuje u napredne proizvodne procese jer ne zaboravimo, i dalje su na 12 nm proizvodnom procesu. Ovdje se naravno spominju grafičke kartice tek nakon nadolazeće Ampere arhitekture.

Mediatek se vraća u high-end SoC igru, a na 5 nm će imati proizveden nadolazeći Dimensity 2000 mobilni SoC. S vremenom će se na proizvodnoj traci prema leaku naći i Appleov A15 te Kirin 1100 kao i AI procesori.

Na listi se našao i Intel. Navodno će se na TSMC-ovom 5 nm proizvodnom procesu tiskati njihove grafičke kartice bazirane na Xe arhitekturi. Ipak je Intelova proizvodna linija puna te dodatnu proizvodnju vjerojatno ne bi mogli podržati u zadovoljavajućim količinama.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Tko će sve tiskati svoje proizvode na TSMC-ovih 5 nm? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.