Pripadnik specijalnih postrojbi testirao Garmin Instinct Tactical - 5.0 out of 5 based on 4 votes
Pripadnik specijalnih postrojbi testirao Garmin Instinct Tactical

Pripadnik specijalnih postrojbi testirao Garmin Instinct Tactical

Garmin Instinct Tactical pametni sat

Nema sumnje kako je Instinct Tactical moćan sat i alat na terenu, no kako se ponaša u različitim taktičkim zadaćama i radnjama koje su svakodnevni dio standardnih operativnih postupaka specijalnih i namjenskih postrojbi?


Odgovor na to pružit će nam specijalna recenzija jednog od pripadnika specijalnih postrojbi u Hrvatskoj.

Testiranjem su obuhvaćene zadaće poput provedbe situacijskih gađanja kratkim i dugim naoružanjem, osnove alpinističkih elemenata za infiltraciju zrakom (repeling i brzi konop), topografske hodnje s taktičkim zadaćama, tehnike vojnog borenja i vježbanja s rekvizitima, urbane operacije u dnevnim i noćnim uvjetima, tehnike napredne vožnje, i slično.

Autor je u recenziji provjerio izdržljivost i pouzdanost sata pri maksimalnim naprezanjima i mogućim situacijama u kojima se može naći operativac.

 

IMG 20190927 164616

Je li ga sat razočarao ili oduševio? Krenimo od početka, evo što kaže.

Čim sam uzeo Garmin Instict Tactical u ruku pažnju mi je privukla jako mala težina uređaja od samo 52 grama. Kućište uređaja je izrađeno od vrlo izdržljivog polimera plastike. Ono što mi se svidjelo je gumeni rub oko samoga stakla ekrana koji je uzdignut za cca. 4 mm i samim time dodatno štiti staklo pri kontaktu.

Ekran je vrlo jednostavan i iako je manji od ostalih Garmin satova, može prikazati sve ono što je bitno pri izvršenju zadaće. Silikonski remeni su izuzetno udobni i fleksibilni, tako da sam za vrijeme testiranja potpuno zaboravio kako mi je sat na ruci, za razliku od vojnih, taktičkih i sportskih satova koje sam do sada nosio.

Tipke s kojima se upravlja funkcijama sata su u obliku kvadrata i relativno velike hrapave površine. Upravo to je još jedna od prednosti ovoga sat iz razloga što se tijekom testiranja pod uvjetima povećanog stresa, kada se gubi fina motorika prstiju i još ako nosite rukavice - teško je pogoditi male i zaobljene tipke, dok kod Insticta to nije slučaj.

Otpornost i izdržljivost sata osim kroz sve ove taktičke radnje dodatno sam testirao slobodnim padom s 15 metara na travnato-šljunčanu površinu preko nekoliko puta, pri čemu nije zadobio oštećenja niti su ostali vidljivi tragovi.

Nakon toga sam ga izložio udarnoj sili koja se stvara na ustima cijevi samokresa i kratke strojnice prilikom opaljenja metka na način da sam ispalio puni spremnik iz obje cijevi gotovo naslonivši iste na ekran sata. Ovaj test kao i prijašnji nije ostavio vidljive fizičke tragove, niti je poremetio bilo koju od funkcija ili senzora.

 

IMG 20190927 171119

Nakon toga sam se osvrnuo na neke od mnogobrojnih funkcija sata, zbog kojih smatram da stvarno u svome nazivu zaslužuje pridjev taktički.

Softver sata (uzevši u obzir da govorim o Garminovom satu najnovije generacije) je besprijekoran te daje niz mogućnosti koje sam mogao koristiti tijekom testiranja.

Funkcija Watch Face mi je omogućila da sam izaberem koje ću podatke (nadmorska visina, broj koraka, izlazak sunca, kompas, temperatura, otkucaji srca, itd.) postaviti na zaslon, što je praktično jer sam tako mogao prilagoditi da stalno imam vidljive podatke koji su mi najbitniji za trenutnu aktivnost.

žHot keys je još jedna od opcija koja vam dozvoljava da prilagodite brzi odabir bilo koje od funkcija sata dugotrajnim pritiskom na jednu od odabranih tipki i samim time optimizirate vrijeme potrebno za pristup funkciji koja vam je u tome trenutku najpotrebnija.

 

IMG 20191001 140553

Ono što me je ugodno iznenadilo je brzina kojom sat uspostavlja GPS signal, koja je nevjerojatno brza tj. gotovo trenutna. Uzevši u obzir da je u pojedinim trenutcima jako bitna mogućnost trenutnog bilježenja zemljopisne koordinate mjesta gdje se nalazimo ili prema kojem se možemo kretati.

Sat nudi mogućnost rada s koordinatama u UTM sustavu kojeg najčešće koriste državne službe sigurnosti kao i drugim koordinatnim sustavima ovisno o potrebi korisnika ili podneblju u kojem se nalazite.

Mogućnost unošenja pozicija kroz format koji koristi google maps uvelike olakšava odabir točke do koje želimo doći ili planiranje rute s određenim brojem i redoslijedom pozicija koje želimo imati na smjeru kretanja.

Dovoljno je kliknuti na poziciju Google mapsa koju želimo posjetiti te prikazane koordinate na zaslonu možete ručno unijeti u rute kretanja na satu i samo slijediti pravac tj. azimut kretanja, a isto ne zahtjeva dobro poznavanje vojne topografije što pojednostavljuje korištenje za krajnjeg korisnika.

Potrebno je naglasiti da Garmin Instict Tactical u sebi nema integrirane mape (kao neki Garmin satovi) koje se prikazuju na ekranu s vidljivim izohipsama terena tako da treba uzeti u obzir prilikom planiranja dužih ruta da nemamo u potpunosti izgled područja kojim se krećemo, te je potrebno prethodno napraviti izviđanje i planiranje rute na karti.

 

IMG 20191002 084105

Vezano za navigaciju posjeduje nekoliko funkcija koje daju mogućnosti projiciranja točke na koju želimo stići, funkciju praćenja svoje rute kretanja i vraćanja po istoj (korisna funkcija za zadaće izvidničkih postrojbi koje djeluju u dubini), mogućnost brzog označavanja trenutne lokacije uz praćenje udaljavanja od iste (korisna funkcija kod situacija kada nam nešto tijekom transporta ispadne u more, iz helikoptera ...pa se naknadno vratimo po isto kada se za to ostvare uvjeti).

Funkcija Tactical koja je novost na ovom modelu Garmin Insticta daje mogućnost prikaza vremena trajanja zadaće, brzine kretanja, trenutnog vremena, nadmorske visine, praćenja smjera kretanja prema projiciranoj točci, trenutne koordinate pozicije i još niz modifikacija i mogućnosti koje će vam uvelike biti korisne na nizu zadaća s kojima se susreću operativci za posebne namjene.

Sat možete staviti u takozvani stealth (nevidljivi) način rada čime štedite bateriju, ali možete upravljati željenim funkcijama.

Mod Night Vision sam testirao pod uređajem za noćno motrenje (NVG) četvrte generacije te moram priznati da je to jedini segment koji nije ispunio očekivanje, što znači ekran sata nije jasno vidljiv pod uređajem za noćno motrenje.

Uz sve ovo Garmin Instict Tactical posjeduje sve ostale funkcije koje krase Garmin satove - povezivost s ostalim uređajima, sportske funkcije i ostalo.

 

IMG 20191002 102515

Zaključio bih sa sljedećim:

Garmin Instict Tactical je svakako premašio moja očekivanja za vrijeme testiranja. Izrazito udoban za nošenje, nezamjetan i neupadljiv (što ga čini prikladnim i za korištenje tijekom prikrivenih radnji kao i za nošenje na odoru), ali funkcijama pokriva cijeli spektar vojnih i policijskih aktivnosti, te uspješno odgovara na sve taktički zahtjevne zadaće.

Pouzdan i praktičan za korištenje, s vrlo izdržljivom baterijom u prilagođenom načinu djelovanja. Danas kada je taktički sat postao neizbježan dio opreme svakoga ozbiljnog operativca Garmin Instict Tactical će sigurno naći svoje mjesto u najužem izboru. Omjer cijene i kvalitete ne može biti bolji od ovoga.

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pripadnik specijalnih postrojbi testirao Garmin Instinct Tactical - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.