CES 2019: Samsung sve bliže ozbiljnoj proizvodnji MicroLED TV panela

CES 2019: Samsung sve bliže ozbiljnoj proizvodnji MicroLED TV panela

MicroLED paneli svojevrstan su cilj velikog broja proizvođača zaslona kao ultimativnog riješenja u toj kategoriji.

MicroLED tehnologija već se nekoliko godina provlači kroz razna predstavljanja i sajmove kao tehnologija budućnosti za najbolje iskustvo gledanja sadržaja. U čemu je stvar? Naime, jednostavno se želi klasične SMD LE diode kakve možete po svuda naći na različitim trakama za osvjetljenje prostora, primjerice u kafićima ili u unutrašnjosti kućišta staviti u zaslone.

Takva implementacija osigurala bi ne samo daleko veću maksimalnu svjetlinu zaslona, već i apsolutne crne gašenjem pojedinih LED-ica. Naravno, uzbuđenje oko takve tehnologije je veliko te se i Apple uključio u investiranje te kupovanje manjih firmi koje se bave razvojem te tehnologije, a neki su ortali išli tako daleko da čak tvrde da se najnoviji Apple satovi koriste tom tehnologijom.

Ipak, do tog trenutka je još ostalo neko vrijeme jer je Samsung na CES-u objavio najnapredniji panel na koji je u 75 inča zaslona uspio nagurati dovoljno MicroLED-ica za 4K rezoluciju. I ne samo to, radi se o modularnom zaslonu na koji se može dodavati još MicroLED panela kako bi se zaslon povećao. Samsung smatra kako će takvom implementacijom postati nebitno kojom rezolucijom baratate, jer će ona biti nadogradiva.

Naravno, novi koncept je i dosta tanji od prve implementacije koju su prošle godine nazvali Zid ("The Wall") i time navjestili uskori dolazak na tržište, u premium segmentu.

Za razliku od OLED tehnologije, ne koriste se organski materijali što omogućuje još manje i tanje pojedine piksela sa većom svjetinom te nestaju druge mane poput burn-in efekta od kojega OLED pati. U čemu je onda problem kod proizvodnje? Kako proizvođači tvrde, jednostavno ne postoje alati dovoljno mali i precizni da proizvedu MicroLED panel sa troškovima koji bi bili viabilni za masivnu proizvodnju, no svake godine sve smo bliže ostvarenju i tog cilja.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

CES 2019: Samsung sve bliže ozbiljnoj proizvodnji MicroLED TV panela - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.