Pet najboljih back-to-school laptopa

Pet najboljih back-to-school laptopa

Pretresli smo hrvatasko tržište prijenosnih računala i odabrali pet koji za razumnu cijenu nude kvalitetan hardver. Uz naših pet odabranih modela donosimo i općeniti vodič za kupnju kako biste znali na što obratiti pozornost kod odabira novog laptopa.

Ljeto je prošlo te je vrijeme vratiti se hladnom svijetu punom obveza i rokova. Potrebno vam je nešto toplo da vam pravi društvo, pa zašto to ne bi bio novi laptop optimalnih performansi da ubrza vaš worflow i u isto vrijeme vam pruži sate zabave bili oni serije, filmovi ili pokoja igrica. Svi navedeni laptopi spadaju pod „višu razumnu“ kategoriju, to jest nude najnoviji hardver za realnu cijenu.

Drugim riječima, naši kriteriji su osma generacija mobilnih procesora radi podosta boljih performansi nad prijašnjom generacijom, a 8 GB RAM memorije je danas apsolutni minimum ispod kojega ne želite ići, pogotovo ako kupujete novi laptop. Ako je mid-range mobitelima danas potrebno 4-6 GB RAMa za fluidno korištenje, zašto misliti da isto pa i više ne vrijedi za računala.

Sve to ništa ne znači ako laptop nema SSD disk. Možete kupiti apsolutno najbolje komponente, no klasičan tvrdi disk, pogotovo kod laptopa gdje je još sporiji, pretvoriti će vašu novu mašinu u puža starog deset godina. Stoga je i SSD bitna komponenta laptopa.

Kod ekrana, danas su manje-više svi IPS ili VA paneli OK, dok god im je rezolucija FullHD. TN matrice svakako izbjegavajte u širokom luku, pogotovo kod laptopa.

Dizajn u ovoj kategoriji nije toliko bitan, no ultra gaming boje i oblici laptopa nisu po svačijem ukusu.

Bacimo se tako na same laptope.

 




Lenovo Y530

 

y530 legion

Legion serija laptopa primarno cilja gaming publiku, no dizajn ovog laptopa neće se isticati previše u ozbiljnijim trenucima bili oni sastanci ili studentske klupe. Mogli bi ga čak nazvati klasičnim, ako izuzmemo suptilnu LED rasvjetu na pozadini zajedno sa prilično suptilnim ali jasnim logom.

Zapinje za oko vrlo solidan procesor, Intelov i5 8300H, namijenjen za laptope koji nisu previše suptilni sa svojim hlađenjem, no zato je i u prosijeku 15-20% jači od primjerice i5 8250U koji je namijenjen ultratankim laptopima.

Od ponude grafičkih kartica tu su GTX 1050 ili GTX 1050Ti od Nvidije ili RX 560 od AMDa te preporučamo Nvidijino rješenje s obzirom na potrošnju i na kraju dana, bolje performanse. Ekran koji pogoni je 15.6 inčni IPS koji možda nije najživotopisniji, no sigurno će zadovoljiti.

Od radne memorije tu dobivate jedan stick od 8 GB RAMa što je dovoljno za prosječnog korisnika.

Pohrana se nudi u više varijanti, od solo tvrdog diska od 1 TB kojeg ne možemo preporučiti, do kombinacije SSDa i tvrdog diska (128 GB) koji nam se možda i najviše sviđaju, sve do solo SSD ponude od 256 GB memorije.

Ovaj model, ovisno o kombinaciji za koju se odlučite će vas stajati oko 5.900 – 6.400 kuna.

Viđeno u: Mikronis.hr

 




Acer Aspire Gaming 7

 


Acer Aspire Gaming 7


Ovaj laptop nešto je „sočnijih“ dimenzija što znači da u njega stane i bolji hardver, ovisno cijeni koju ste spremni platiti. Dizajnom također neće previše odskakati od uredskog okruženja, no uvijek će se naći vremena ponešto i odigrati.

Od procesora, nude se Intelovi i5 8300H ili i7 8750H za oni kojima je procesorska snaga od iznimne važnosti. Dimenzije kućišta osiguravaju optimalno hlađenje pa će procesor moći odraditi svaki zadatak.

Grafički, ponuda kreće od 1050 (2GB) verzije te ide sve do 1060 modela što znači da imate četiri grafičke kartice od kojih možete birati svoju kombinaciju. 15.6 inčni FullHD IPS ekran prosječne je kvalitete, no neće nikoga razočarati.

Radna memorija dolazi u dvije verzije, 8 ili 16 GB, no poprilično diže cijenu ukupnog paketa.

Od pohrane nude se ili samo tvrdi disk ili samo SSD, pa je s te strane naš savjet očit. Uzmite SSD.

Naravno, velik izbor hardvera utječe na cijenu pa se ovaj model tako može naći od 5.500 pa sve do 9.500 kuna za najopremljeniji model.

Viđeno u: Instar-informatika.hr

 




Acer Aspire AMD Ryzen

 

Acer Aspire Ryzen APU

AMDovi APU procesori za laptope slavni su po grafičkim mogućnostima koji zasjenjuju svoje Intelove kolege. Bez dodatne grafičke kartice, APU može podržati dobar dio igara na 720p, dok su igre poput MOBA naslova u potpunosti igrive na najvišim postavkama, ovisno koji APU uzmete, naravno.

Acer nudi sva tri APU procesora: Ryzen 2200U, 2500U te 2700U. Mi preporučamo zadnja dva ako planirate pokretati zahtjevnije programe poput igrica jer je osnovni model upravo to: osnovan.

Grafička kvaliteta raste s boljim procesorom te je moguće igrati i najnovije igre ako ste strpljivi jer će primjerice Far Cry 5 biti na nekih 20-25 FPSa na minimalnim postavkama. IPS ekran FullHD rezolucije i dimenzije 15.6 inča solidnih je boja i svjetline te smo ga i mi imali na testu.

Radna memorija dolazi s 4 ili 8 GB te vam nikako ne preporučamo 4GB verziju jer u ovoj kombinaciji i APU uzima dio RAMa za grafički sustav. Svakako uzmite 8GB te budite sigurni da ćete za radni vijek laptopa morati nadograditi RAM memoriju.

Kod pohrane nude se sve tri opcije: tvrdi disk, tvrdi disk sa SSDom te samo SSD. Srednja opcija nama se najviše dopada.

Ovi modeli mogu postići poprilično prihvatljive cijene te se nude za 3.500 kuna za početni model sa 8 GB RAM memorije i 256 GB SSD te idu sve do 7.400 kuna za najbolju verziju sa pregršt pohrane.

Viđeno u: Hgshop.hr

 




HP Pavilion X360

 

HP Pavilion X360

Možda vam sva snaga ostalih laptopa i nije previše potrebna već više za svoje korištenje preferirate svestranost. Pavilion X360 od HPa će vam pružiti upravo to zahvaljujući zakretnom ekranu na dodir koji se brzo pretvara u tablet i nudi sve što Windowsi imaju za 2-u-1 laptope.

Ovakvi uređaji automatski imaju i limitiranu mogućnost hlađenja te se HP odlučio za Intelov i3 8130U procesor koji ima 2 hyperthreadane jezgre sa solidnom boost frekvencijom.

Integrirana grafika poslužiti će za sve, no nemojte očekivati neke lude gaming performanse izvan MOBA igara. Sve ostalo poput videa raditi će bez ikakvih problema, a potrošnja energije je smanjena.

Radne memorije ima solidnih 8 GB što je sasvim dovoljno za svakog korisnika, pogotovo u kombinaciji s ovim procesorom.

Od pohrane imamo 256 GB SSD tako da će laptop raditi brzinom koja osigurava apsolutno minimalna čekanja učitavanja podataka.

Kod nas se ovaj model nudi za 4.900 kuna.

Viđeno u: Mall.hr

 




Dell Inspiron 5770

 

Dell Inspiron 5770

U slučaju da vam popularne dimenzije nisu dovoljne, u ponudi su naravno i laptopi sa 17 inčnim ekranima. FullHD rezolucija i dalje u potpunosti zadovoljava ove dimenzije te po performansama nećete osjetiti razliku u usporedbi s manjim modelima, osim boljeg hlađenja kojeg ove verzije mogu imati. Dell nudi solidan Mid-range laptop koji valja razmotriti u svojoj kupnji.

Procesor je solidan četverojezgreni i5 8250U kojeg smo u više navrata testirali te možemo reći da u potpunosti zadovoljava modernog korisnika. Za 800 kuna više od cijene ovog modela, možete dobiti i i7 verziju procesora.

Grafička kartica je malo slabija Radeon RX 530 (4 GB) koja će rasteretiti procesor i integriranu grafičku kako bi mogao dulje raditi pod maksimalnim opterećenjem, no ne očekujte puno bolje performanse. U FullHD rezoluciji igre tipa MOBA vrtjeti će besprijekorno, no bilo što zahtjevnije će grafički sustav baciti na koljena.

Dobivate solidnih 8 GB radne memorije s kojima neće biti nikakvih problema u svakodnevnom radu, no potreba za nadogradnjom rama kroz nekoliko godina ne bi vas smjela iznenaditi.

Kod nas za ovaj model morate izdvojiti 5.985 kuna.

Viđeno u: Links.hr

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pet najboljih back-to-school laptopa - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.