IFA Berlin: HiSilicon Kirin 980 nadmašio očekivanja

IFA Berlin: HiSilicon Kirin 980 nadmašio očekivanja

Direktor Huaweija Richard Yu otkrio je detalje njhovog novog(odišnjeg) flagship čipseta HiSilicon Kirin 980, koji će svoju premijeru doživjeti na Huawei Mate 20 seriji mobitela



Huawei se ove godine nametnuo kao pravi lider mobilne industrije i - s obzirom na ono što smo vidjeli na keynote predavanju Richarda Yua, direktora firme, u sklopu IFA sajma u Berlinu - ne namjerava se odmarati na lovorikama. Određene glasine ususret predstavljanja HiSiliconova (op.a., poduzeća u vlasništvu Huaweija) flagship čipseta Kirin 980 pokazale su se točnima, no većina novosti ostala je sakrivenima do samog kraja te nadmašila naša očekivanja. Čipset proizveden na 7-nanometarskom procesu, dvostruki NPU procesor za AI aktivnosti te 5G prijemnik prvi put će se naći na Huawei Mate 20 seriji mobitela, čije je predstavljanje zakazano 16. listopada u Londonu.

IMG 20180831 164327


Prvi na svijetu

Umjesto da na pozornici prede priču o uspjesima, rastu i brojkama prodaje mobitela firme, a na što je Huawei ove godine zasluženo imao pravo, Yu se odmah fokusirao na najbitnije i zaredao s informacijama o novom čipsetu. Prisutne novinare je obavijestio da će Kirin 980 biti prvi na svijetu u brojnim značajkama.
Primjerice, radi se o prvom mobilnom, komercijalnom čipsetu proizvedenom na 7nm procesu, prvi s osmojezgrenom procesorom baziranom na "snažnijim" Cortex-A76 jezgrama te 10-jezgrenom grafičkom karticom ARM Mali-G76, prvi s LTE Cat 21 modemom s podrškom za brzinu podatkovnog prijenosa od 1.4 Gbps te prvi s mobilni čipset s podrškom za 2133 MHz LPDDR4X radnu memoriju.

Ogroman napredak u brojkama i postocima

Zahvaljujući ovim karakteristikama, čipset bi trebao biti 20% brži te 40% efikasniji. Performanse procesora bi trebale biti bolje za 75% u odnosu na HiSilicon Kirin 970, dok bi učinkovitost istog trebala biti bolja za 58%. U odnosu na konkurentni Qualcommov Snapdragon 845, performanse bi trebale biti bolje za 37%, a učinkovitost za 32%.
Čipset se sastoji od 6.9 milijardi tranzistora, a na njegov razvoj utrošeno je 36 mjeseci rada, odnosno točno tri godine.

 

IMG 20180831 164252

Velike, srednje i male jezgre - nova infrastruktura

Smatramo posebno bitnim izdvojiti novu arhitekturu čipseta. Spekuliralo se da će Huawei podignuti takt "velikih" jezgri na 2.8 GHz, no umjesto toga predstavio je arhitekturu koja se oslanja na "velike" (snažne), "srednje" (srednje snažne) i "male" (slabije) jezgre, u odnosu na uobičajenu konfiguraciju "velikih" i "malih" (ARM big.LITTLE).
U Kirin 980 čipsetu kucat će dvije "velike" Cortex-A76 jezgre s radnim taktom od 2.6 GHz za zahtjevne aktivnosti poput igranja, dvije "srednje" Cortex-A76 jezgre radit će na taktu od 1.92 GHz te obavljati posao kad su u pitanju aplikacije poput društvenih mreža, dok će četiri "male" Cortex-A55 jezgre biti zadužene za relativno jednostavne zadatke poput reprodukcije muzike na 1.8 GHz.

 

Mobilni gaming se zahuktava

Već smo pisali o Huaweijevoj GPU Turbo tehnologiji, premijerno implementiranoj na Honor Play uređaju, koja značajno ubrzava performanse u igrama te istovremeno štedi bateriju u odnosu na normalan način rada. Naravno, ona će biti dijelom Huaweijevih mobitela s Kirin 980 čipsetom. Usto, čipset će dolaziti s 10-jezgrenom Mali-G76 grafičkom karticom koja, u odnosu na Kirin 970, poboljšava performanse za 46%, a učinkovitost za 178%. Osim toga, sadržavat će 2133 MHz LPDDRR4X RAM, koji smanjuje latenciju za 22%, a povećava bandwidth za 20% u odnosu na Snapdragon 845. S uključenom GPU Turbo opcijom, Kirin prosječno izvlači 58.8 FPS-a (sličica u sekundi), odnosno za 4.7 više od Snpadragona 845.

Glasine su se ponovno pokazale točnima, nakon što nas je direktor Huaweija Richard Yu na keynote predavanju na IFA sajmu u Berlinu obavijestio kako će novi najjači čipset iz HiSilicona, poduzeća u vlasništvu Huaweija, Kirin 980 biti prozveden na 7-nanometarskom procesu, sadržavati novi osmojezgreni procesor (4x Cortex-A77 "snažne jezgre" na radnom taktu od 2.8 GHz), novu grafičku karticu ARM Mali-G72 MP 24, prema procjenama 50% bržu od Adrena 630 u Qualcommovom Snapdragon 845 čipsetu.

 

IMG 20180831 165747

Dvostruki procesor za kameru i AI

Huawei je otišao dalje i u segmentu razvoja hardvera za kamere, pa se Yu pohvalio da Kirin 980 s novim, dvostrukim ISP-om (Image Signal Processor) postiže ubrzanje kamere od 46%, 23% je učinkovitija kod snimanja te 33% poboljšava latenciju kod snimanja. Uz dvostruki NPU (neural processing unit), Kirin 980 može prepoznati do 4500 fotografija u minuti. Snapdragon 845, kažu iz Huaweija, može postići tek 2371, a Appleov A11 1458. Dvostruki NPU također proširuje mogućosti umjetne inteligencije u prepoznavanju detalja u stvarnom vremenu na slikama i videima te segmentaciji objekata unutar istih. Za primjer je pokazan video u stvarnom vremenu koji prepoznaje geste troje ljudi u kadru, koji nas je podsjetio na mogućnosti Microsoftovog Kinecta. Općenito, AI performanse bi se trebale podignuti za 134%, a učinkovitost istih za 88%.

 

5G na flagshipu

Kirin 980 mobiteli bit će, u paru s Huaweijevim 5G modemom Balong 5000, spremni za 5G revoluciju. S obzirom da su radi sigurnosnih razloga određene zemlje zabranile kupnju Huawei modema, pitanje je koliko će ista funkcionalnost biti dostupna u Hrvatskoj i Europi. No svakako je relevantna. Inače, Kirin 980 omogućit će brzine podatkovnog prijenosa do 1.4 Gbps, a u kombinacija s Huawei Hi1103 čipom, bi trebao pružiti brzine od 1.7 Gbps!

Sad je jasno - nakon Samsunga, Huawei žestoko napada Qualcomm. Hoće li mu uspjeti, vidjet ćemo već u listopadu, kad je predviđeno predstavljanje prve serije Mate 20 mobitela opremljenih Kirin 980 čispetom.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

IFA Berlin: HiSilicon Kirin 980 nadmašio očekivanja - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.