Intel Optane SSD diskovi od sada i za mase - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Intel Optane SSD diskovi od sada i za mase

Intel Optane SSD diskovi od sada i za mase

Do sada su Optane diskovi bili isključivo namijenjeni entuzijastima i onima koji prvi žele imati najbolju tehnologiju, no zato su za sobom vukli i ogromnu cijenu. Nova ponuda će taj trend promijeniti.

Nemojte se zavarati misleći da je Intelova Optane SSD klasičan disk poput onih tradicionalnih na koje smo se naviknuli. Premda koristi isto sučelje i radi na očekivani način, radi se o potpuno novoj tehnologiji o kojoj smo pisali kada su prvi puta izašli.

Nazvana 3D Xpoint tehnologija, rješava vrlo realne probleme koji su nastajali kod korištenja tradicionalnih SSD diskova jednom kada su puni gotovo do kraja kapaciteta, ili ih velike količine konstantnog pisanja/čitanja zatrpaju te zbog načina na koji se podaci spremaju na klasične diskove, brzine se drastično uspore.

Kod Optane diskova nema gotovo nikakvog zastoja bez obzira na zadatke koje mora obavljati čineći ga sljedećim korakom u evoluciji pohrane podataka. Optane 800p diskovi su nova mainstream ponuda te dolazi u dva izdanja: 58GB i 116GB, veličinama koje neće nikoga previše impresionirati, no cilj je bio responzivnost, a ne količina memorije. Tako na ovaj disk možete pospremiti svoj operacijski sustav zajedno sa nekolicinom bitnih programa za koje želite da se jako brzo učitavaju, a s 116GB verzijom, mogli bi lansirati i neku igru koja vapi za brzim diskovima.

Riječ je o M.2 formatu dimenzija 2280, te budite sigurni da je vaša konekcija na matičnoj ploči PCIe x2 standarda, a ne SATA III.

Cijene i dobavljivost za naše tržište još nisu poznati, no vani se vrte oko 130 dolara za manji model i 200 dolara za veći. Dolaze i s jamstvom od pet godina.

 

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel Optane SSD diskovi od sada i za mase - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.