Western Digital s HDD diskovima nove tehnologije uskoro na tržištu

Western Digital s HDD diskovima nove tehnologije uskoro na tržištu

Proizvođači HDD diskova približavaju se maksimumu kojeg trenutna tehnologija može podržati, no izgleda da je WD već razvio rješenje.

Tijekom godina HDD diskovi fokusirali su se na količinu memorije koju mogu pohraniti povečavajući gustoću bitova koji se mogu pisati na disk smanjujući razmak među bitovima u redu kao i između redova. Veliki pomak nastao je kada su se bitovi umjesto uzdužno, počeli pisati okomito na ploču, donoseći nove izazove koji su se rješavali tjekom vremena. Tako sad od teoretskog maksimuma od 1.1Tb pohrane po kvadratnom inču trenutni HDD diskovi od 12GB imaju gustoću 923 Gb po kvadratnom inču. Zadnja tehnologija koja je dovela napredak su HDD diskovi napunjeni helijem kojim je smanjen otpor zraka unutar diska tjekom njegovog rada te su proizvođači mogli smanjiti razmak između diskova te ih sada mogu imati sedam, pa čak i osam po HDDu. 

HAMR

Sada se industrija okreće novim tehnologijama: HAMR i MAMR. HAMR ili Heat-Assisted Magnetic Recording je tehnologija u razvoju na koju se industrija oslanjala kao budućnost razvoja tvrdih diskova. Cilj je bio u diskove staviti manje komadiće metala koji spremaju bitove, no za njihovu kontrolu je potrebna puno veća magnetna sila kojom se utječe na bitove, potencijalno imajući neželjene utjecaje na susjedne bitove kao i potrošnju energije. HAMR je tehnologija kojom bi stavili laser na glavu diska koji bi grijao bitove i olakšao njihovu promjenu pomoću magnetskog polja. Glavni problem je jednom kada se bitovi ohlade, puno ih je teže ponovno mjenjati što još uvijek koči ovu tehnologiju od uspješne implementacije.gustoća

 

Western Digital dolazi u pomoć s funkcionalnom implementacijom MAMR tehnologije ili Microwave Assisted Magnetic Recording. Smatralo se da ova tehnologija neće biti razvijena još neko vrijeme jer proizvođači nisu vidjeli načina da na glavu diska stavljaju male uređaje za proizvodnju mikrovalova. Western Digital je sve iznenadio svojom objavom, ali i funkcionalnim prototipom jer to znači da je barem godinu ispred konkurencije u tehnologiji. Teoretski maksimum pisanja se diše sa 1.1Tb po kvadratnom inču na 4Tb po kvadratnom inču te u Western Digitalu očekuju HDD diskove kapaciteta 40TB do 2025. godine.

Ostali proizvođači će se zasigurno fokusirati na tu tehnologiju, računajući na vanjske dobavljače da razviju tu tehnologiju. Smatra se da patetnti neće usporiti razvoj kod drugih proizvođača.

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Western Digital s HDD diskovima nove tehnologije uskoro na tržištu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.