Intel i Vega u jednom čipu?

Intel i Vega u jednom čipu?

Internet je živ nakon nedavno procurene slike prema kojoj Intel i AMD surađuju na procesoru koji će u sebi imati AMDovu nedavno objavljenu Vega grafičku arhitekturu



Objavljivanje glasina je najzanimljiviji dio nadolazećeg hardvera jer uključuje zdravu dozu kockanja. Jednom kada firme objave konačne specifikacije, igra je gotova i performanse se većinom mogu izračunati na temelju poznatih faktora i prije nego je hardware u rukama testera.

Intel Vega glasina
No, što je točno dalo vjerodostojnost ovim glasinama? Naime, glasine su prvi put počele ranije ove godine kada je Intelu istekla obveza plaćanja licence za grafičke komponente u njihovim procesorima. Detalji su komplicirani te izmiču temi ovog članka, ali o tome možete čitati u vijestima oko veljače i ožujka.
U to vrijeme već se nagađalo o suradnji jer je intel već prije izrazio zanimanje za AMDov Mantle. No, ove glasine su utišane jer je intel javno negirao suradnju s AMDom i licenciranjem njihovih grafičkih rješenja.
Ponovnu priču pokrenula je slika, najvjerojatnije s neke prezentacije, u klasičnoj lošoj kvaliteti poput onih kada netko „snimi NLO“ ali je cijela snimka jako mutna. Zato ovu vijest ipak treba gledati iz daljine jer su šanse za ovom suradnjom još uvijek prilično niske.

Intel procesor dijagram

Druga stvar je nedavan pomak u dizajniranju samih procesora. Prvi pravi primjer možemo vidjeti u AMDovim EPYC i Threadripper procesorima gdje su jednostavno više (2 ili 4) procesora spojili u jedan veći. Naime, što je procesor snažniji, povećava se broj tranzistora kao i šansa za greškom u proizvodnji te malih iskoristivih količina procesora. Prelazak na izradu više manjih čipova po procesoru omogućio bi veće performanse u procesorima i smanjio količinu škarta. Priča se da Intel i Radeon već razmišljaju o integraciji ove tehnologije u svoje grafičke kartice. U slučaju da se Intelov procesor proizvede na ovaj način, bilo bi moguće spojiti ga s odvojenim grafičkim čipom pod „jednim krovom“. AMDova Vega grafička kartica s druge strane radi na prilično velikim temperaturama guta električnu energiju, a obje stvari su bitne kod laptopa zbog limitiranog hlađenja i kapaciteta baterije.
Imala ova priča u sebi istine ili ne, s iščekivanjem očekujemo što bi sljedeće velike kompanije mogle smisliti.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel i Vega u jednom čipu? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.