Intelov Coffee Lake inicijalno navodno u ograničenim količinama - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Intelov Coffee Lake inicijalno navodno u ograničenim količinama

Intelov Coffee Lake inicijalno navodno u ograničenim količinama

Ako je vjerovati vijestima koje dolaze iz Švedske, uranjeno puštanje Coffee Lake procesora u prodaju smanjilo je dostupne količine.

AMD je sa svojom Zen arhitekturom i prvim Ryzen procesorima uzburkao tržište impresivnim brojem jezgri te na zadacima koji ih mogu iskoristiti, vodi Intel kada se uspoređuje i cijena sistema. AMD je nakon toga najavio i Threadripper liniju, a Intel je odgovorio rebrandiranjem Xenon procesora u Extreme verzije "Core i9" s nekim zaključanim mogućnostima kako ne bi miješao serverska i korisnička tržišta. Novi Coffee Lake procesori su originalno trebali biti pušteni u prodaju početkom 2018. godine, no čini se kako je taj datum pomaknut ranije kako bi Coffee Lake mogao konkurirati s Ryzenom. Navodno će manjak ponude trajati do početka 2018, no te informacije su više-manje nagađanja. 

Intel proizvodni proces

Izgleda da se priča zahuktava jer AMD pušta u prodaju "osvježeni" Ryzen+ početkom 2018 kada je Coffee Lake trebao izaći, a ako su priče o nedostatku procesora točne, cijene osme generacije procesora će biti visoke gotovo do izlaska Ryzena+. Ostaje nam vidjeti kakve performanse donose novi čipovi i naravno usporediti cijene s postojećom ponudom. Intel krajem 2018. ili početkom 2019. planira izbaciti novu generaciju procesora pod imenom Ice Lake na 10+nm proizvodnoj tehnologiji koja bi mogla donijeti još više jezgri korisnicima osobnih računala. To je otprilike i vrijeme kada AMD planira svoju novu Zen 2 arhitekturu na 7nm proizvodnom procesu te za Zen 2 generaciju najavljuju bolje performanse pojedinačnih jezgri.

AMD proizvodni proces

U svakom slučaju, tržište procesora se konačno počelo kretati nakon višegodišnje stagnacije kada Intel nije imao realnu konkurenciju na području performansi. Kao rezultat svih ovih događanja, pobjednika vidimo upravo u korisnicima za čije će se novce obje kompanije itekako morati boriti.

 

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intelov Coffee Lake inicijalno navodno u ograničenim količinama - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.