Koji Android flagship odabrati - TOP 10 alternativnih smartphone mrcina - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Koji Android flagship odabrati - TOP 10 alternativnih smartphone mrcina

Koji Android flagship odabrati - TOP 10 alternativnih smartphone mrcina

Samsung, Sony i HTC nikako nisu jedini igrači kada je riječ o pametnim telefonima, a iznenađujuće inovacije dolaze od nama nepoznatih brendova.

Android je veoma fleksibilan operacijski sustav te dopušta proizvođačima da ga prilagode svom brendu. Samsung tu priliku koristi kako bi svi njihovi mobiteli imali prepoznatljivo iskustvo korištenja, no kritiziran je jer svi vizualni dodaci usporavaju rad samog uređaja. Sony ima neusporedivu preciznost ekrana 4K rezolucije i impresivnu integraciju kamere sa 960 fps slow-motion mogućnostima kao i 3D skeniranja objekata u prostoru. HTC probija standarde drugačijim dizajnom, ali i visokom kvalitetom reprodukcije zvuka. No, sigurno ste već vidjeli ove primjerke te znate koje mogućnosti imaju.

U ovom članku donosimo vam desetak uređaja za koje vjerojatno niste čuli, ali svaki ima nešto zanimljivo za ponuditi, te se može mjeriti sa trenutnim flagship modelima.

 


Meizu Pro 7 Plus

Meizu je kineski brend koji se može lagano pronaći i u našim dućanima. Njihov najnoviji flagship je Pro 7 kojim je predstavljen i novi MediaTekov procesor, X30 sa čak deset jezgri. Ima sve što se od modernog high end mobitela očekuje: Super AMOLED ekran rezolucije 1440 x 2560 piksela. 6GB RAMa osigurava da mobitel neće tako brzo izgubiti performanse kako se android razvija. Selfie kamera ima 16MP dok dual stražnje kamere imaju 12 megapiksela s jednom monokromatskom. Prava novost je sekundarni ekran sa stražnje strane koji se smjestio ispod dual kamera. Ideja je da se bolja stražnja kamera može iskoristiti za snimanje selfija pomoću dodatnog ekrana za ciljanje. Ovaj ekran je također AMOLED sa 240 x 536 piksela u boji te služi i kao sat kada je mobitel odložen, a može prikazivati i notifikacije.

Cijena se vrti oko 550 eura za europu, a s obzirom da su prijašnji modeli prodavani kod nas, pitanje je vremena kada će se pojaviti.

meizu pro 7 plus 2

 Naziv: Meizu Pro 7 Plus

Procesor: MediaTek Helios X30

RAM: 6GB

Interna memorija: 64 / 128 GB

Ekran: Super AMOLED 1440x2560 piksela

5.7 inča

Stražnje kamere: Dual 12 megapiksela

Prednja kamera: 16 megapiksela

Dodaci: OLED ekran sa stražnje strane

 


 

Essential phone

Essential phone je ideja kreatora Androida te je dizajniran tako da ne odmiče od onog najbitnijeg, a to je sadržaj koji se na njemu koristi. Ima predivan 5.7 inčni ekran rezolucije 2560 x 1312 piksela koji dotiče sve osim donjeg ruba te na gornjem ima mali izrez za kameru. Iako se čini da će kamera smetati za vrijeme fullscreen načina rada, ekran se jednostavno prilagodi gašenjem gornjeg dijela da ostane u redu s ostatkom ekrana. Modularan je time što omogućuje lagano spajanje dodatne opreme poput 360° kamere. Kamere ne vire iz kućišta te su dual 13 megapikselne, a jedna je monokromatska. Za performanse se brine Snapdragon 835 te 4GB RAMa i 128GB interne memorije.

Uskoro bi se trebao naći i na europskom tržištu s cijenom od oko 700 eura.

essential mobitel

Naziv: Essential Phone

Procesor: Snapdragon 835

RAM: 4GB

Interna memorija: 128 GB

Ekran: LTPS IPS LCD 1312 x 2560 piksela

5.7 inča

Stražnje kamere: Dual 13 megapiksela

Prednja kamera: 8 megapiksela

Dodaci: Mogućnost spajanja modova poput 360° kamere

 


 

OnePlus 5

Novi flagship OnePlus kompanije pozitivno je prihvaćen, ali nije izazvao oduševljenje poput prijašnjih modela, ponajviše zbog više cijene te već ustajalog dizajna, pogottovo jer se natječe sa Samsungom i LGem koji uistinu imaju futurističke mobitele. Ipak, OnePlus 5 ostaje prilično povoljna opcija pogotovo ako se kupuje direktno s njihove stranice u europi. Dolazi sa Snapdragonom 835 te 6 ili čak 8 GB RAM memorije i 64 ili 128 GB interne memorije. Osnovna verzija Androida s minimalnim preinakama i ogromna količina RAM memorije osiguravaju impresivnu brzinu i responzivnost uređaja, usporednu s čak i iPhoneom 7 plus koji inače uvijek pobjeđuje u takvim testovima. Dual kamere s 16 i 20 megapiksela sa zoomom na drugoj omogućuju odlične fotografije te činjenica da kompanija izbacuje po jedan mobitel znači da se mogu fokusirati na poliranje softvera te se Android 8 očekuje već u listopadu.

Cijena mu se kod nas kreće oko 4400 za 64 GB, a 4900 kuna za 128 GB model.

 Oneplus

 

Naziv: Oneplus 5

Procesor: Snapdragon 835

RAM: 6 / 8 GB

Interna memorija: 64 / 128 GB

Ekran: Optic AMOLED 1080 x 1920 piksela

5.5 inča

Stražnje kamere: Dual 16 i 20 megapiksela

Prednja kamera: 16 megapiksela

Dodaci: /

 


Xiaomi MI MIX 2

Xiaomi je prošle godine izbacio uistinu impresivan MI MIX sa nevjerojatnim omjerom ekrana i samog tijela mobitela. Nedavno je objavljena nova MI MIX 2 verzija koja donosi poboljšanja, ali i nešto manje dimenzije kako bi se mobitel sviđao većem broju korisnika. Tako govorimo o 6 inčnom ekran s omjerom ekrana i tijela od 93.5% što je postignuto prvi puta do sada na nekom mobitelu. Ekran je AMOLED te ima omjer 18:9 sa rezolucijom od 2160 x 1080 piksela. Vratila se i opcija s keramičkim tijelom mobitela čime se garantira da neće biti ogrebotina na uređaju. Naravno krutost keramike jamči da će se u slučaju pada mobitelu smrskati oklop. Druga verzija dolazi u klasičnom aluminijskom kućištu za one koji nisu sigurni da će mobitel uvijek bit na čvrstoj podlozi. Tu su i 12 megapikselna SONY kamera sa stražnje strane kao i 5 megapikselna kamera s donje prednje strane za selfije.

Cijena će se na europskom tržištu kretati od 600 do 700 eura.

MIX 2

 

Naziv: Xiaomi MI MIX 2

Procesor: Snapdragon 835

RAM: 6 / 8 GB

Interna memorija: 64 / 128 / 256 GB

Ekran: IPS LCD 1080 x 2160 piksela

5.9 inča

Stražnje kamere: 12 megapiksela

Prednja kamera: 5 megapiksela

Dodaci: /

 


Doogee Mix

U slučaju da niste spremni čekati da Xiaomijev flagship dođe do nas ili ne želite dati toliki novac, nema brige. Sličan model u malo manjem izdanju donosi nam Doogee u svojoj Mix verziji te se jasno vidi gdje su pokupili ideju. Ipak, ovaj povoljan mobilni uređaj dolazi s impresivnim omjerom ekrana i kućišta od 93% s veličinom Super AMOLED ekrana od 5.5 inča i rezolucijom 1280 x 720 piksela. Stražnje dual kamere imaju 16 i 8 megapiksela za dodatne mogućnosti slikanja dok prednja selfie kamera ima 5 megapiksela. Dolazi sa Helio P25 osmojezgrenim procesorom srednje jačine te 6GB RAM i 64 GB interne memorije koja je proširiva MicroSD karticama.

Kod nas se ovaj uređaj može kupiti za svega 2000 kuna.

Doogee mix

 

Naziv: Doogee Mix

Procesor: Helio P25

RAM: 4 / 6 GB

Interna memorija: 64 / 128 GB

Ekran: Super AMOLED 1280 x 720 piksela

5.5 inča

Stražnje kamere: 16 i 8 megapiksela

Prednja kamera: 5 megapiksela

Dodaci: /

 


BlackBerry KEYone

Nažalost prošlo je vrijeme kada se BlackBerry marka smatrala jednom od vodećih smartphone proizvođača. Sada pod upravom više tvrtki koje koriste BlackBerry brend, pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem. U klasičnom BlackBerry stilu, KEYone je opremljen fizičkom QWERTZ tipkovnicom te je namijenjen korisnicima koji najviše vremena provode tipkajući tekstove na svom uređaju. Generalno je hvaljen, no shvaćamo da nisu svi spremni predati se ovako drugačijem uređaju, pogotovo u korak trendu da je površina ekrana glavna opcija smartphonea. Pokreće ga Snapdragon 625 te mu je dostupno 4 GB RAM memorije i 32 GB interne memorije proširive MicroSD karticama. Ekran je IPS LCD Touchscreen rezolucije 1080 x 1620 piksela veličine 4.5 inča, zaštićen Gorilla Glass 4 staklom. 

Kod nas će vas ovaj uređaj stajati oko 5100 kuna.

keyone

 

Naziv: Blackberry KEYone

Procesor: Snapdragon 625

RAM: 3 / 4 GB

Interna memorija: 32 / 64 GB

Ekran: IPS LCD 1080 x 1620 piksela

4.5 inča

Stražnje kamere: 12 megapiksela

Prednja kamera: 8 megapiksela

Dodaci: fizička QWERTZ tipkovnica

 


CAT S60

Zanimljiv uređaj tvrtke CAT dolazi u obliku smartphonea S60 koji je pun jedinstvenih rješenja, no zasigurno nije za svakoga. Izašao je na tržište prošle godine te je dizajniran da može izdržati zahtjevnije građevinske uvjete. Ekran mu je 4,7 inčni sa a-Si AHVA tehnologijom te ga pokreće Snapdragon 617 s 3GB RAM memorije. Za pohranu podataka tu je 32 GB interne memorije proširive MicroSD karticom  do 256 GB. No to nisu podaci koji ovaj uređaj odvajaju od ostalih. Prava razlika je mogućnost pada s visine 1.8 metara na asfalt bez oštećenja te otpornost na vodu koja mu daje mogućnost rada na dubini od 5 metara u trajanju od sat vremena. Dok je uronjen u vodu ekran funkcionira potpuno normalno na ljudske komande. Druga jedinstvenost je i dual kamera. Sastoji se od klasične 13 megapikselne kamere te druge, termalne FLIR kamere koja može prikazati i mjeriti temperaturu scene koju snimamo. 

Kod nas se ovaj uređaj može nabaviti po cijeni od 4500 kuna.

Cat S60

 

Naziv: CAT S60

Procesor: Snapdragon 617

RAM: 3 GB

Interna memorija: 32 GB

Ekran: a-Si AHVA 1280 x 720 piksela

4.7 inča

Stražnje kamere: 13 megapiksela

Prednja kamera: 5 megapiksela

Dodaci: FLIR termalna kamera

 


 Motorola Z2 Force

 Motorola je ime brenda koje je sada u vlasništvu Lenovo kompanije. Z2 Force je trenutni flagship model te predstavlja vrh ponude od Motorole. Ima P-OLED ekran rezolucije 2560 x 1440 piksela, no pati od dizajna kao i OnePlus 5 s neimpresivnim omjerom ekrana i tijela uređaja. Performanse su odlične uz Snapdragona 835 i 6 GB RAM memorije te za pohranu je tu 128 GB interne memorije s mogućnošću proširenja sa MicroSD karticom. Straga su dual kamere rezolucije 12 megapiksela koje nude mogućnosti u rangu ostalih flagship dual rješenja. Ova verzija ima prilično malu bateriju od 2730 mAh jer je i mobitel uži za jedan milimetar od prethodnika. Glavna zvijezda su naravno Moto Mods, modularni dodaci na mobitel kojima Motorola brend pokušava napraviti nešto drugačije od konkurencije, a nedavno vidimo da i drugi koriste ovakve dodatke pa se može reći da su prilično uspješni te su kompatibilni kako sa starijim verzijama tako i sa najnovijim uređajima te Motorola garantira da će održati kompatibilnost još veći broj godina.

Uređaj bi u naše trgovine trebao doći u rujnu.

moto z2 force

Naziv: Motorola Z2 Force

Procesor: Snapdragon 835

RAM: 4 / 6 GB

Interna memorija: 64 / 128 GB

Ekran: P-OLED 1440 x 2560 piksela

5.5 inča

Stražnje kamere: Dual 12 megapiksela

Prednja kamera: 5 megapiksela

Dodaci: Moto modovi

 


 

NOA Element H10le

NOA je već poznati brend u našim krajevima te im se trenutni flagship model zove H10le pod Element brendom. Ima FullHD AMOLED ekran veličine 5.5 inča koji se lagano mjeri s ostalima u ponudi. Pokreće ga MediaTekov Helio X27 desetojezgreni procesor koji će vam pružati solidne performanse uz 4GB RAMa te 64 GB interne memorije. Sa stražnje strane nalazimo dual kamere rezolucije 13 megapiksela te selfie kameru od također 13 megapiksela. 

Kod nas se može kupiti po cijeni od 3000 kuna.

NOA H10le

 Naziv: Noa H10le

Procesor: MediaTek Helio X27

RAM: 4 GB

Interna memorija: 64 GB

Ekran: AMOLED 1080 x 1920 piksela

5.5 inča

Stražnje kamere: Dual 13 megapiksela

Prednja kamera: 13 megapiksela

Dodaci: /

 


 

Asus Zenfone 4

Asus se već neko vrijeme probija u smartphone svijetu i to svojom Zen mantrom po kojoj i dizajnira uređaje. Najnoviji je Zenfone 4 te dolazi sa AMOLED ekranom 1920 x 1080 rezolucije veličine 5.5 inča zaštićen Gorilla Glass staklom. Pokreće ga Snapdragon 630 sa 6 GB RAMa koji su dovoljni za bilo koji zadatak te interna memorija od 64 GB proširiva sa MocroSD karticama do 256GB memorije. Sa stražnje strane imamo dual kamere od 12 i 8 megapiksela za bole slike te s prednje strane selfie kameru rezolucije 8 megapiksela.

Kod nas se u trgovinama može naći po cijeni od 4600 kuna.

ASUS ZenFone 4

 

Naziv: Asus ZenFone 4

Procesor: Qualcomm Snapdragon 630

RAM: 6 GB

Interna memorija: 64 GB

Ekran: AMOLED 1080 x 1920 piksela

5.5 inča

Stražnje kamere: Dual 12 i 8 megapiksela

Prednja kamera: 8 megapiksela

Dodaci: /

(Stranica 1 od 11)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 11)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji Android flagship odabrati - TOP 10 alternativnih smartphone mrcina - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.