Intel SSD 750 Series donosi generacijski iskorak

Intel SSD 750 Series donosi generacijski iskorak

Na pomolu su velike promjene u svijetu komercijalnih, ali i poslovnih, storage solucija koji se konkretno i logično tiču SSD-ova.

Kombiniranjem i odabirom PCI-express sučelja (M.2, SATA Express, pa na kraju i sam PCI-e utor) kao jednom od glavnih metoda prijenosa podataka otvorilo je mnoge mogućnosti, a upravo na njima je bazirana i nova 750 serija Intelovih SSD-ova. Nova generacija odlikuje se visokim performansama zahvaljujući Intelovim 20nm MLC NAND flash čipovima, trećom generacijom Intelovog NVMe kontrolera (Intel CH29AE41AB0) preuzetoga s također Intelove enterprise DC 3700 / 3600 / 3500 serije SSD-ova, ali i durgačiji formatom, gdje u našem slučaju imamo PCI-express verziju 750 serije, dok je također možete dobiti i u 2,5" formatu sa SFF-8639 konektorom koji je u suštini prenamijenjeni miniSAS HD konektor / kabel. Intel je tako predstavio dva kapaciteta za oba formata od 400 GB i 1,2 TB, a jedina razlika osim u performsama u korist većega zbog većeg broja NAND flash čipova koji se skaliraju do boljih rezultata, je im u količini DRAM-a (2 GB vs. 4 GB), te naravno cijena.

NVMe protiv AHCI

Glavni razlog zbog kojeg se većina true geekova veseli dolasku 750 serije je konačno približavanje NVMe standard i zamjene sad već stvarno zastarjelog AHCI protokola. Glavna razlika između ova dva protokola je u brzini, odnosno manjoj latenciji i maksimalnom broju komandi / zadanih zadataka koje može NVMe standard postići u odnosu na AHCI. Ovdje posebno dolazi do izražaja maloprije spomenuta latencija koja je dvostruko manja, ali i mogućnost da zbog veće broja queue depthova osigura bolju i efikasniju komunikaciju s procesorom na razini više jezgri.ATTO

Ludo brz

Pod testove smo stavili 1,2 TB model za kojeg je pretpostaviti da će biti brži od 400 GB modela, zbog puno većeg broja NAND flash čipova, a stvarno se tako na kraju i ispostavilo. Upiknuti u PCE-e x4 3.0 slot Intelova 750 serija u 1,2 TB verziji dostiže brzine debelo iznad bilo kojeg SSD kojeg smo imali prilike testirati, pa čak i nekih PCI-e modela od konkurencije. Kao što možete vidjeti iz tablice, konstatno smo dobivali debelo preko 2 GB/s za sekvencijalno čitanje podataka, te preko 1 GB/s za skevencijalno zapisivanje nekomprimiranih podataka. Kod rukovanje s komprimiranim podacima rezultati su kao i uvijek logično manji, ali ništa neuobičajno. Ono što definitivno najviše impresioniralo je surov broj IOPS-a koji se u nekim slučajevima gotovo penjao do iznosa od pola milijuna. Naravno, imajući u obzir Intelov pedigre, performanse i pouzadnost, te činjenica da je riječ o prvim tehnološkim prvijencima svoje generacije, Intelova 750 serija cijeni se za velik postotak više u odnosu na konkurenciju ako gledam i uspoređujemo cost per gigabyte. Uzevši sve u obzir, entuzijasti i profesionalci među nama kojima je stvarno potrebna ovakva brzina i pouzdanost, moći će bez problema opravdati kupnju ovakvog uređaja, iako moramo priznati da bi voljeli vidjeti veću garanciju od njihovih 5 godina budući da taj trend počeo rasti kod njihove konkurencije.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel SSD 750 Series donosi generacijski iskorak - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.