AMD lansirao sedmu generaciju A-Series procesora za desktop - 5.0 out of 5 based on 2 votes
AMD lansirao sedmu generaciju A-Series procesora za desktop

AMD lansirao sedmu generaciju A-Series procesora za desktop

Sedma generacija AMD-ovih procesora za desktop računla krenula je s isporukom, zajedno s novom AM4 platformom.

AMD je objavio da je započeo isporučivati sedmu generaciju svojih "Bristol Ridge" APU procesora A-serije OEM-ovima, a prvi koji će ih ugrađivati u svoja desktop računala su Lenovo i HP. Njihov konkurent, Intel, je prije svega tjedan dana objavio svoju novu generaciju Core procesora, koja se poklopila da je sedma kao i AMD-ova.

AMD lansirao sedmu generaciju A Series procesora za desktop 2

U priopćenju AMD navodi kako novi procesori donose značajno povećanje u performansama, što između ostaloga poboljšava streaming 4K videa i eSports gaming iskustvo. Novi procesori temelje se na četiri Excavator jezgre koje su slabije od Zen jezgri koji su sredinom prošlog mjeseca imali i svoju prvu demonstraciju.

AMD lansirao sedmu generaciju A Series procesora za desktop 6

Sedma generacija A-Series desktop procesora (znana pod kodnim imenom "Bristol Ridge") sadrži dvije verzije, ona od 65 W i 35 W, čime je poboljšana efikasnost rada. Kompanija je izjavila kako nova generacija procesora od 65 W ima performanse koje ostvaruje procesor od 95 W iz prošle generacije. Također su ga usporedili (A12-9800) s Intel Core i5-6500 procesorom u PCMark 8 Home benchmarku gdje je vidljivo da je jednako brz kao Intel Core i5-6500, te otprilike dvostruko brži od njega u grafici u 3DMarku 11. Učinkovitost je također uvelike povećana, pokazujući kako je PC Mark 8 Home benchmarku isti procesor do 32 posto više efikasniji u odnosu na i5-6600K sa 91 W, do 85 posto bolji A12-9800E na 35 W u odnosu na i5-6500 pri 65 W.

AMD lansirao sedmu generaciju A Series procesora za desktop 3

AMD lansirao sedmu generaciju A Series procesora za desktop 5

Uz to, njihovi novi procesori pružaju i poboljšane grafičke sposobnosti i video playback opcije koje podržavaju i 4K Ultra HD u H.264 i novom H.265 formatu.

Lansirana je i nova AM4 desktop platforma, koja je nova ujedinjena socket infrastruktura koja pruža kompatibilnost između ove generacije procesora i nadolazećih high-performance "Summit Ridge" desktop procesora. Sama platforma ima podrđku za DDR4 memoriju, PCIe Gen 3, USB 3.1 Gen 2, NVMe i SATA Express. AMD NAvodi kako ona infrastruktura donosi i so 22 posto više bandwidtha u odnosu na prethodnika, socket FM2+.

AMD lansirao sedmu generaciju A Series procesora za desktop

Kompanija je tako najavila ukupno osam procesora, od čega su šest sa četiri jezgre i dva s dvije jezgre. U A12 seriji najavljeno je dva procesora, A12-9800 i A12-9800E varijanta sa četiri jezgre, Radeon R7 grafikom i taktom od 3,8 GHz (max do 4,2 GHz) za 9800 i 3,2 GHz za 9800E model (max do 3,8 GHz). Osim toga još dva procesora imat će A10 serija (A10-9700 i E varijanta) i A6 serija (A6-9500 i E varijanta). Tu su još i A8 serija s 9600 modelom i Athlon s X4 950 modelom koji nema integriranu grafiku.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD lansirao sedmu generaciju A-Series procesora za desktop - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.