Sapphire izdaje svoju verziju Radeon RX 480 kartice, otkriven problem s napajanjem - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Sapphire izdaje svoju verziju Radeon RX 480 kartice, otkriven problem s napajanjem

Sapphire izdaje svoju verziju Radeon RX 480 kartice, otkriven problem s napajanjem

Polako su se počele pojavljivati i prve verzije Radeon RX 480 kartica od različitih kompanija.

U zadnje vrijeme jako puno je najavljeno GTX 1080 i 1070 kartica, a sada je vrijeme i za AMD-ovu karticu namijenjenu srednjem cjenovnom rangu koja je došla kod prodavatelja u velikim količinama (što nije slučaj s Nvidijinim karticama koje su brzo razgrabljene). Među prvima koji je najavio svoju verziju kartice bio je MSI, pridružujući mu se sada i Sapphire s Radeon RX 480 8G D5 modelom. Radeon RX 480 tako je baziran na AMD-ovoj Polaris arhitekturi i prvom industrijskom 14 nm FinFET proizvodnom procesu za GPU-ove. Sapphireova kartica sadrži njihovu LiquidVR tehnologiju koja pruža mogućnost kvalitetnog izvođenja high-end VR igara, aplikacija i zabavnih sadržaja. Pogonjen je četvrtom generacijom GCN arhitekture koja sadrži asinkronizirane shadere i ojačani geometrijski engine za što bolji gameplay. AMD XConnect tehnologija također je zastupljena, koja omogućuje spajanje eksterne Radeon grafičke kartice s kompatibilnim prijenosnicima putem Thunderbolt 3 sučelja. Zastupljen je i HDR sustav, Freesync (sprječavanje pucanja ili zastajkivanja slike), Eyefinity (spajanje više monitora) i Crossfire (spajanje više grafičkih kartica).

Sapphire Radeon RX 480 2

Od specifikacija rečeno je kako sadrži 2304 Stream procesora, takt od 1120 MHz (boost do 1266 MHz) i 8 GB GDDR5 memorije na 256-bitnom memorijskom sučelju. Tu su još i jedan HDMI 2.0b i tri DisplayPort 1.4 porta. Potrošnja energije mu iznosi 150 W, a sama kompanija preporučuje napajanje od 500 W.

Upravo je otkriven i problem s PCI-Express specifikacijama napajanja kod Radeon RX 480 kartica, navodeći kako se struja povlači od jednog 6-pinskog PCI-e power konektora ali i PCI-Express slota. Kombinirajući to bi trebalo biti oko 150 W, no ono je više. Zbog toga je AMD izdao kratku službenu službenu izjavu kako rade na rješavanju problema i izdavanju drivera koji bi rješio ovaj problem.

Nisu objavljene informacije o dostupnosti ili cijeni, no očekuje se da stigne ubrzo na tržišta s cijenom od oko 239 dolara (oko 1.612 kn) za 8 GB verziju. Za par dana konkurent Nvidija će službeno objaviti i GTX 1060 karticu za koju se već govori da je i 15 posto brži od ove kartice. Prema nekim procurjelim rezultatima AMD-ova kartica je usporediva s overclockanom GTX 970 karticom kojoj je nedavno pala cijena.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sapphire izdaje svoju verziju Radeon RX 480 kartice, otkriven problem s napajanjem - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.