AMD proširio seriju FirePro grafičkih kartica sa S7150 i S7150 X2

AMD proširio seriju FirePro grafičkih kartica sa S7150 i S7150 X2

Tehnološki gigant AMD najavio je novu seriju FirePro grafičkih kartica za virtualna okruženja.

AMD u posljednje vrijeme ima velikih problema sa svojim grafičkim čipovima i karticama. U high-endu sekciji tržišta Nvidia ima veliku premoć, a na ruku im ne ide i činjenica da Intel sa svojim CPU-ima razvija i integriranu grafiku koja polako postaje sve bolja i jača. Nedavno su objavili i dostupnost inicijative GPUOpen, koja je namijenjena optimizaciji softvera za njegove GPU-ove od strane vanjskih developera, a sada predstavljaju i kartice za radne stanice.

amd firepro technology chip shot

FirePro S7150 i S7150 X2 GPU namijenjeni su da budu hardverski bazirana solucija za virtualna okruženja i radne stanice za cloud gaming, računalstvo i VDI (infrastruktura virtualnog desktopa).

S serija grafičkih kartica pruža podršku za multi-user za ojačane grafičke performanse u virtualnom okruženju, dok mu je hardver zapravo sličan drugim modelima grafičkih kartica za radne stanice iz FirePro serije. Također, serija kartica koristi Tonga-based AMD GCN (Graphics Core Next) arhitekturu, čime omogućavaju visoke performanse u grafici za aplikacije kao što su CAD.

No, ono što kompanija tvrdi u priopćenju je kako njihovi GPU-ovi su prva na svijetu grafička rješenja za hardverski baziranu virtualizaciju. Zahvaljujući hardverski virtualiziranim GPU-ovima može pružiti konzistentne performanse tako da svakom korisniku koji ima pristup grafičkoj kartici cijeli raspon resursa. Oni se potom dijele ravnomjerno za svakog korisnika dodanog na karticu.

Kartice pružaju mogućnost podrške do 16 korisnika po GPU korištenjem kompanijine Multiuser GPU tehnologije. Oba imaju ECC mtip memorije (memorija koja ispravlja greške), OpenCL2.0 i PowerTune, sustav koji nadzire rad GPU-a i potrošnju energije.

Od ostalih detalja, S7150 sadrži 2048 shadera s 8 GB ECC GDDR5 memorije i 256-bitnom memorijskom propusnošću.

FirePro S7150 FrontView

X2 verzija je slična kao i ostale njihove X2 varijante, dolazeći u obliku dual-GPU grafičkih kartica s dvostruko više shadera i VRAM-a jedne S1750 kartice.

No, njihov TDP i cijena nisu dvostruki u odnosu na jednu S7150 karticu. Cijena S7150 je 2.399 američkih dolara (oko 16.986 kn), dok X2 varijante 3.999 dolara (oko 28.316 kn). Pasivno je hlađen, dok jedna S7150 kartica može biti aktivno ili pasivno hlađena.

Ove kartice očekuju se negdje u prvoj polovici ove godine. Ovim potezom pokušavaju konkurirati Nvidijinoj Quadro seriji grafičkih kartica namijenjenih za radne stanice, a da li će uspjeti pokazat će vrijeme. Njihova Quadro M5000 kartica bila bi nekako najbliža S7150 kartici, posjedujući 8 GB GDDR5, 211 GBps memorijsku propusnost i 2048 CUDA jezgri. Ista im je potrošnja koja iznosi 150W. 

quadro m5000 front

Naš detaljan test i pregled grafičkih kartica od 900 do 1400 kn možete pročitati ovdje.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD proširio seriju FirePro grafičkih kartica sa S7150 i S7150 X2 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.