Apple napušta Intel i od 2020. prelazi na vlastite procesore kod Macova!

Apple napušta Intel i od 2020. prelazi na vlastite procesore kod Macova!

Proteklih godina imali smo priliku već čuti dosta šuškanja i glasina o tome kako Apple planira prestati koristiti Intelove procesore kod svojih serija stolnih i prijenosnih računala i razviti vlastitie čipove temeljene na arhitekturi ARM. Dosada nismo međutim čuli konkretnije informacije o tome kada bi se ova točno ova velika promjena trebala dogoditi. 

Prema pisanju Bloomberga i Axiosa Apple bi svoje procesore u Macove trebao početi ugrađivati već od 2020. godine. Glavni motiv Appleovog prelaska na vlastite čipove svakako je želja da pojedinu aplikaciju možete koristiti na svim uređajima bilo da je riječ o iPhoneu, iPadu ili Macu. Na taj način bi ubrzo svi oni koji razvijaju aplikacije za Apple store u budućnosti mogli napraviti isključivo jednu aplikaciju koja bi bez problema radila na svim Appleovim uređajima. Na ovaj način se želi pojednostaviti i olakšati posao developerima, ali i povećati ukupan broj dostupnih aplikacija.

Apple je već ranije započeo tranziciju popularnih iOS aplikacija na MacOS. Posve je jasno kako od dugo očekivanog spajanja mobilnog iOS-a s MacOS-om neće biti ništa. Apple je odabrao drugi put koji uključuje jednu aplikaciju koja će raditi na svim dostupnim Appleovim uređajima. 

Još jedan od razloga prelaska na vlastite procesore kod Macova svakako je i Appleova želja da ne bude više ovisan o proizvodima pojedinog proizvođača. Naime dosada je izlazak novih Intelovih procesora zapravo diktirao vrijeme izlaska novih Appleovih prijenosnih i stolnih računala.

Ukoliko se ove glasine ostvare bit će zanimljivo vidjeti mogu li Appleovi procesori temeljeni na arhitekturi ARM performansama konkurirati Intelovim procesorima, posebno bržim Core i7 verzijama. Naime arhitektura ARM je optimizirana za korištenje kod energetski učinkovitih i posebno štedljivih procesora, kakvi se koriste kod pametnih telefona i tableta. Postavlja se pitanje mogu li Appleovi procesori temeljeni na ovoj arhitekturi postići potrebne radne taktove, odnosno osigurati performanse usporedive s Intelovim procesorima.

Osim toga dakako treba vidjeti što će biti s kompatibilnošću trenutno dostupnih MacOS aplikacija s novim Appleovim procesorima. U tom pogledu može se očekivati situacija slična onoj od prije desetak godina prilikom Appleove velike hardverske tranzicije na Intelove procesore.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti hoće li se ove glasine ostvariti i na koji način će sve ovo utjecati na Intelove prihode i općenito njihovu poziciju na tržištu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple napušta Intel i od 2020. prelazi na vlastite procesore kod Macova! - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.