VCC: Novi Codec za streamanje budućnosti

VCC: Novi Codec za streamanje budućnosti

Pitanje je koliko ljude specifično zanima codec u kojem je video posporemljen, dok god ga mogu gledati bez problema. No, napredak je u ovom polju vrlo bitan te smatramo da je važno informirati se i sa te strane.

Danas najkorišteniji (oko 90% videa) codec svakako je H.264 iliti AVC codec. Razlog njegove rasprostranjenosti svakako je kompatibilnost sa ogromnim brojem uređaja koji su se godinama razvijali i zasitili tržište. Ovaj codec izašao je davne 2003. te se dodatno nadograđivao kroz početne godine postojanja.

No, sve brži razvoj streamanja sadržaja na mobilne uređaje pokazao je na minuse codeca, ponajprije radi veličine videa koji zahtijevaju sve veće rezolucije kao i brzinu. Također, kod većih rezolucija postaju primjetni artefakti koji se pojavljuju u videima.

Kao odgovor na sve to razvijen je H.265/HEVC format. On smanjuje ukupnu veličinu videa za 25 - 50% zadržavajući kvalitetu, ili daleko povećavajući kvalitetu za istu količinu podataka. Bitna razlika je što se stalo na kraj pravokutnim artefaktima koje je proizvodio H.264 implementacijom različitih veličina blokova.

Prvi ozbiljniji standard za H.265 pojavio se u 2013. godini, a dekoderi za ovaj format hardverski su se ozbiljnije počeli implementirati u 2015. godini. Danas je oko 40% sadržaja u ovom formatu, to jest i dalje nije objeručke implementiran. Bitan razlog je i vrlo visoka cijena koju proizvođači sadržaja, ali i hardvera moraju plaćati za licence.

Sada je izašao novi standard, codec dizajniran specifično za prijenos 4K i 8K rezolucije, a fokus je bio na smanjivanju potrebne količine podataka za prijenos bez gubitka kvalitete slike. Naziva H.266/VCC (Versatile Video Coding) tako bi trebao u usporedbi sa trenutnim H.265/HEVC formatom imati duplo manje potrebe za pohranom za istu kvalitetu videa. 

Tako ćemo kroz samo par godina uvelike smanjiti potrošnju podataka bez gubitaka na kvaliteti. Naravno, na kraju dana implemetacija i rasprostranjenost ovog novog codeca ovisti će o cijenama licenciranja koje su kočile razvoj trenutne H.265/HEVC verzije.

Ovaj novi codec za sada je još daleko od implementacije, a zatim trebaju doći i uređaji koji format mogu dekodirati kako bi postao upotrebljiv. Bitan je jer novi mobiteli već snimaju u 8K rezolucijama što jede ogromne količine pohrane, dok se u opravdanost takvih snimaka nećemo ovdje upuštati.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VCC: Novi Codec za streamanje budućnosti - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.