Konferencija Amazon Web Services Adria - Cloud computing ima svijetlu budućnost

Konferencija Amazon Web Services Adria - Cloud computing ima svijetlu budućnost

U Opatiji i Rijeci je po prvi put održana dvodnevna konferencija Amazon Web Services (AWS Adria) koja je privukla je stručnjake, IT menadžere, studente i novinare iz cijele zemlje te šire.

Riječke IT tvrtke Coadria i Hexis te zagrebački NVTeh AWS-ovi su partneri koji su željeli približiti Amazonove internetske servise tvrtkama te svim zainteresiranima iz inozemstva i Hrvatske. Pričalo se o efikasnosti poslovanja, novostima te prednostima korištenja AWS-a uz mnogobrojne primjere iz svakodnevne prakse tri domaće IT tvrtke.

Vraćamo se u 2006. kada je Amazon osnovao servis u svrhu on-demand platforme za spremanje podataka na cloud. Danas, 11 godina nakon, zauzima gotovo 30 posto tržišta cloud computinga, a godišnja vrijednost raste po 55 posto (sudeći po Synergy Research Groupu). AWS nudi preko 90 servisa u područjima baza podataka, analitike, IoT-a, opcijama za developere, sigurnosti...

aws 2

Petak je bio rezerviran za detaljno tehničko upoznavanje s Amazonovom cloud tehnologijom što je zanimalo male i srednje tvrtke koje možda planiraju implementiranje AWS servisa u svoje poslovanje. Naglasak je bio na individualizaciji tehnoloških rješenja za pojedine korisnike i tvrtke.

Ivo Ugrina, predsjednik zagrebačkog NVTeha i profesor na splitskom Prirodoslovno – matematičkom fakultetu ukratko se osvrnuo na cloud computing u Hrvatskoj. „Ponuda tvrtki je zaista velika, a u Hrvatskoj imate sve veće igrače s područja clouda. Naravno, ponuda nije na razini zapada, ali i to se mijenja.“

Njihovo istraživanje pokazalo je kako podaci na cloudu mogu vrlo lako postati javno dostupni zbog svojevrsne prilagodbe korisnika na cloud s lokalnih sustava. Stoga je bitno podići svijest o kontroli i procesima vezanih uz sigurnost podataka u poslovanju, ali i privatno.

aws 1

Vlasnik riječkog Hexisa Siniša Valentić se, pak, osvrnuo na segment financija i isplativosti cloud computinga. „Cloud je trend koji raste, ali Hrvatska kasni za ostatkom svijeta. Drago mi je što je ova konferencija imala odličan odaziv jer nismo radili na posebnom marketingu, a interes je, očito, velik. Što se tiče ulaganja u tvrtku, problem je što ljudi nemaju perspektivu ulaganja. Kad imaš tvrtku, moraš dugoročno razmišljati. Mi ne gledamo na to kao trošak već kao ulaganje u poslovanje.“ Dodao je i kako Hrvatska ima jako napredne ljude, ali većina svoju sreću ode potražiti van Lijepe naše. „I sam sam radio u Americi i Rimu, ali sam se vratio ovdje jer se poslovno može funkcionirati, a život je mnogo ugodniji“, kazao je Siniša.

U subotu je naglasak bio na okruglim stolovima i diskusijama. Pričalo se o infrastrukturi cloudova, praksi u čuvanju podataka na AWS-u, izradi „Big data“ platforme te računalnom učenju.

Neki od ostalih sudionika panela bili su Ivan Ivakić, Matko Abramović i Domagoj Radovčić iz Hexisa, Nick Larsen, Damjan Subotić, Vjeran Tuhtan i Edi Grbac iz Coadrie te Vjekoslav Giacometti i Luka Kladarić.

Dvodnevna konferencija pokazala se iznimno uspješnom te ne vidim razloga zašto ovakvi događaji do sljedeće godine ne bi privukli još više tvrtki i zainteresiranih pojedinaca.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Konferencija Amazon Web Services Adria - Cloud computing ima svijetlu budućnost - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.