Vidi Project X #88: Tipkovnica na VIDI-X mikroračunalu

Vidi Project X #88: Tipkovnica na VIDI-X mikroračunalu

Na Vidi mikroračunalo moguće je spojiti PS/2 tipkovnicu i tako mu znatno proširiti funkcionalnost i obogatiti iskustvo korištenja Vidi X-a.

Tipkovnica je vrlo korisna ulazna jedinica te je nalazimo na svim današnjim računalima. Manja računala današnjice (mobiteli) koriste je u virtualnom obliku na ekranu.

Naučit ćete kako na primjeru igre iskoristiti “W, A, S, D” tipke za kontrolu igre, a kasnije i sami možete napraviti kôd koji će tipkovnicu koristiti za znatno naprednije aplikacije.

U ovom tutorijalu pokazat ćemo vam nekoliko načina na koje je moguće spojiti tipkovnicu na Vidi X mikroračunalo. Za njezino korištenje, osim napajanja, trebaju vam samo 2 pina. Većina današnjih tipkovnica koristi 5 V za rad, a tipkovnice starijeg datuma proizvodnje, one koje nemaju RGB rasvjetu, moguće je pokrenuti i s napajanjem od 4,5 V. Napajanje od 4,5 V nije u granicama USB specifikacija jer USB specifikacije zahtijevaju 5 V uz odstupanje od ±5%. Kako Vidi X mikroračunalo radi s napajanjem od 3 V, većina tipkovnica može ispravno raditi i s 4,5 V baterijskim napajanjem Vidi X mikroračunala.

Osim PS/2 tipkovnice, na isti način moguće je spojiti i USB tipkovnicu koja zahtijeva iste specifikacije za napajanjem. PS/2 priključak je 6-pinski DIN priključak, no nama su potrebne samo 4 žice od tih 6: dvije za napajanje i dvije za podatkovnu komunikaciju. Ta komunikacija s tipkovnicom samo je stvar PS/2 protokola koji je relativno jednostavan za razumijevanje. Data i Clock pinovi su preostala dva pina osim napajanja.

(Stranica 1 od 11)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 11)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.