Koji televizor do 10000 kuna odabrati? Najboljih 8 za gledanje SP-a u Rusiji na usporednom testu - 3.0 out of 5 based on 5 votes
Koji televizor do 10000 kuna odabrati? Najboljih 8  za gledanje SP-a u Rusiji na usporednom testu

Koji televizor do 10000 kuna odabrati? Najboljih 8 za gledanje SP-a u Rusiji na usporednom testu

Veliki Vidilabov usporedni test 55 i 65-inčnih televizora cjenovnog ranga do 10.000 kuna za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

Kada ovaj broj Vidija izađe, ostat će još malo više od mjesec dana do početka najvećeg sportskog događaja ove godine, Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, na kojemu će nastupiti i hrvatska reprezentacija. Nogometno prvesntvo dolazi u dijelu godine kada se mijenja lineup televizora poznatih proizvođača, pa je to idealno vrijeme za kupovinu iz više razloga. Prvo: trgovci će imati akcijske ponude vezane uz prvenstvo. Drugo: zbog dolaska novih modela odlični prošlogodišnji završiti će na akcijama. I treće: moći ćete nabaviti najnovije modele tik uoči prvenstva.

Kao i u svakom drugom usporednom testu, nastojimo dati pravi kontekst testiranim uređajima, a jedno od glavnih pitanja jest koje bi to televizore čitatelji kupili za nogometno prvenstvo ili općenito. Veličina ekrana prvo je što pada na pamet za gledanje u velikom društvu uz gajbu čaja od kamilice. Odlučili smo se za modele koji imaju minimalno 55 inča dijagonale. Sljedeći kriterij bila je cijena. Pa iako se 10 tisuća kuna čini puno, zapravo je to granica srednje i niže srednje klase.

Probrano je to društvo u kojemu se sudaraju nastojanja prema većim dijagonalama i ponekim kompromisima da bi cijena ostala u tom rangu. Daleko od toga da naša testna skupina nije bogato opremljena, a kroz šumu UHD, HDR, LED LCD, QLED, OLED i drugih pojmova do vašeg odabranog potencijalnog modela provest će vas detaljni Vidilabov usporedni test.


Testnu skupinu televizora okupili smo pod donekle labavim zajedničkim nazivnicima. Bitno nam je bilo da tražimo najbolji model do 10.000 kuna za nogometno prvenstvo. Dodatni filter bio je veličina, za koju smo minimalno tražili 55 inča. Pretpostavka (pokazala se točnom) je bila da će većina modela biti UHD rezolucije, koja realno za ljudsko oko i udaljenost s koje se televizor gleda ima smisla na 55-inčnim i većim dijagonalama. Srećom, u testnu skupinu upalo je i par gorostasa od 65 inča, pa smo zaista imali odličan izbor televizora.

Metodologija testiranja

Što je najbitnije kod velikih televizora? Kao i kod svih uređaja s ekranom, performanse prikaza najznačajnija su stavka i stoga njoj ide najveći udio u Grand Prix ocjeni. Taj širok pojam koji uključuje vjernost prikaza boja, tonova, kontrast, definiciju crne, odziv, uniformiranost, procesuiranje i obradu slike uključili smo u kvalitetu slike. Tu smo stavku podijelili na dva dijela. Prvi dio dobiven je subjektivnim gledanjem, a drugi mjerenjem ANSI metodom, koja uključuje i statički on/off kontrast, kao i mjerenje na crno-bijeloj šahovnici bez uključenog dinamičkog osvjetljavanja ekrana na TV-u.

Metodologija TV 1

Za mjerenje smo koristili Lux Meter model PRO-LX1108. Smart TV smo ocjenjivali kroz podršku za najbitnije i najkvalitetnije aplikacije, brzinu kretanja kroz sučelje, njegovu intuitivnost i mogućnosti spajanja s mobilnim uređajima, multimedijsku reprodukciju i druge mogućnosti. Budući da nam je glavni kriterij kod odabira televizora bila cijena ispod 10.000 kuna, s 15 % udjela u GP ocjeni ocjenjivali smo veličinu ekrana, pri čemu je veće bolje, pogotovo za nogomet. Potrošnji smo dali skromnih 10 % jer su svi ovi modeli prilično skromni u potrošnji.


Tehnologije zaslona

Dvije su vrste televizora stigle na testiranje. Velika većina LED LCD, a u testnu kategoriju ugurao nam se i jedan OLED. Kod LED modela imamo dvije vrste panela, IPS i VA, pri čemu Samsungovi VA zasloni imaju odličan kontrast, prikaz boja i svjetlinu, a iskazali su se i u prikazu crne. Mana im je gubitak performansi pomicanjem od idealnog prednjeg kuta gledanja. IPS zadržava kvalitetu prikaza i iz najvećeg kuta, a ima nešto veću potrošnju energije. Pored matrice, kod LED LCD modela treba napomenuti da Samsung i TCL nude Quantum Dot tehnologiju, odnosno marketinški QLED. Radi se i dalje o televizorima s pozadinskim LED osvjetljenjem, no oni obasjavaju male nanočestice koje daju puno preciznije boje i s većom svjetlinom.

TCL (i Philips) imaju zvučnike smještene u formi soundbara ispod ekrana. Definitivno podržavamo usmjerenost zvučnika prema gledatelju.

TCL zvučnici

Probajte se informirati oko načina na koji su postavljene ledice. Postoji Edge LED i Direct LED pozadinska rasvjeta. Bolja je potonja jer pruža kvalitetnije osvjetljenje piksela, a televizori s direct LED-om mahom imaju i napredne mogućnosti lokalnog zatamnjenja ekrana, što rezultira boljim kontrastom, prikazom crne i smanjuje neuniformiranost prikaza te se u idealnom slučaju izbjegava clouding efekt. Mada probijanje svjetline kroz ekran nema isključivo veze s tim.

Dizajn 360 Proizvođači sve više paze i na zadnju stranicu. Korak dalje otišao je Samsung s cable managementom, pri čemu su žice u potpunosti skrivene, a sučelja imaju dodaka u obliku HUB-a.

Pozadina

Crna mačka ovog testa definitivno je OLED televizor. Da je ta tehnologija stigla do cjenovnog ranga ispod 10.000 kuna zapravo je odlična vijest za sve korisnike. OLED modeli nemaju pozadinsko osvjetljenje, već se kod njih svaki piksel može upaliti i ugasiti, što u konačnici donosi nevjerojatan kontrast. OLED definitivno donosi ponajbolju kvalitetu slike, a mane te tehnologije nešto su niža svjetlina (u odnosu na skuplje LCD modele) i ono što mi u našem testiranju ne možemo uočiti, ali je poznat problem, a to je burn-in efekt.


HDR

Definitivno najveći selling point high-end televizora je HDR mogućnost. E sad, postoji HDR i HDR. Prije svega provjerite ima li vaš televizor 10-bitni ekran. Nakon toga morate znati da će modeli s višom svjetlinom ekrana u pravilu imati veće mogućnosti u HDR prikazu, pri čemu bi još bilo idealno da je crna niska. E sad, u HDR svijetu traje velika borba oko standarda, pa uz HDR 10 (koji je stigao prvi) i Dolby Vision postoji i HLG, a sada je stigao novi standard HDR10+. Ideja iza njega jest da donese sve napredne mogućnosti Dolby HDR-a, ali da se u isto vrijeme ne treba Dolbyju plaćati licenca. Dolby je inače jedini koji podržava 12-bitni HDR, a HDR10+ je u svim novim Samsungovim modelima, što je potaknulo Netflix i Amazon da najave moguću podršku. Na našim testnim televizorima većina može pokrenuti HDR sadržaj, ali ne daje onaj premium koji ta tehnologija u idealnim uvjetima može pružiti. Zato se možete okrenuti gamingu na HDR televizorima.

Fotkanje televizora u vidilabu bilo je zahtjevno i pomalo opasno, ali svi su udovi ostali na broju (i televizori).

Mario i Igor

4K HDR10 TV gaming

Dobro, kupili ste novu telku za 10 tisuća, a svi znamo da to nije bilo radi gledanja HRT-a u svoj njihovoj 480p slavi. Možda ste uzeli i HD paket koji vam nudi nevjerojatnih 720p sa zapanjujućim detaljima. Otkrili ste streaming servise i shvatili što propuštate. No osim Blu-Ray diskova, jedna stvar može uistinu iskoristiti sve što vaš TV nudi, a to je naravno PC. Jednostavno priključite TV na računalo i uživajte u HDR… Eh, da je barem tako jednostavno.

Gaming 4K HDR10 6

Na sreću, omogućavanje HDR-a u Windows 10 s Creators Update 3 nadalje nije nikakav problem. Povežite TV s HDMI kabelom. Kada se slika pojavi, jednostavno kliknite desnim gumbom, idite na postavke prikaza, odaberite 4K rezoluciju i samo kliknite na HDR reprodukciju, gumb koji se omogući kada imate podršku HDR-a na vašem displayu. Ekran će bljesnuti par puta i najvjerojatnije se ništa neće promijeniti. Niste valjda mislili da će biti tako lako. Dobrodošli u u zanimljivi svijet standardizacije i podrške navedenih standarda. Prvi uvjet, koji su TV s HDR10 standardom i PC kartica koja može igrati na 4K sigurno zadovoljili, jest podrška HDMI 2.0 standarda. On povrh podataka slike šalje i metapodatke koji televizoru ili monitoru govore kako da koristi HDR mogućnosti. Prodavači vole naglasiti da i HDMI kabel ima veze s time reklamirajući ih prema standardima, no verzija HDMI kabela potpuno je nebitna; bitan je hardver koji šalje i prima signale i koji standard podržava. Osim HDR10 standarda, tu je i Dolby Vision, koji ima više hardverske uvjete te se zato i nalazi većinom na flagship modelima televizora. Drugi je razlog taj da se za njegovo korištenje proizvođači televizora plaćaju licencu, a to je cijena koja se naposljetku ubraja u konačnu cijenu televizora.

Sve u svemu, televizori ovog cjenovnog ranga podržavat će HDR s računala na 4K rezoluciji uz brzinu osvježavanja od 30 Hz. Ne 29,94 ni 31. Tu postavku morate namjestiti u Windowsu pod detaljima Displaya gdje će standardno biti označeno 60 Hz. Ako ni to ne funkcionira, ovisno o vašoj grafičkoj kartici, druga je opcija FullHD rezolucija s 30 ili 60 Hz. Te dvije rezolucije najčešće su podržane na TV uređajima.

Jednom kada su frekvencija i rezolucija riješeni, klikom na HDR u postavkama prikaza od Windowsa ekran bi se trebao promijeniti i sva bijela boja izbornika u Windowsima trebala bi postati siva. Windows, naravno, ne podržava HDR, pa se u njemu ne može raditi, već je sada potrebno pokrenuti program koji podržava HDR, u našem primjeru to su Mass Effect: Andromeda i Battlefield 1, čije HDR postavke morate konfigurirati u opcijama. Jednostavno uključite HDR i odaberite koju verziju podržava vaš televizor, s tim da Dolby u teoriji ima bolji prikaz samo ako i televizor nadilazi HDR10 standard. Moguće je još kalibrirati i maksimalnu bijelu u opcijama radi preciznijeg prikaza.

Sada ste napokon spremni uživati u svemu što HDR nudi, a ako vaša grafička može vrtjeti i 4K rezoluciju na maksimalnim postavkama kao i naša 1080Ti, steći ćete novo poštovanje prema tehnologiji koja se tek probija do mainstream korisnika, a nikako se ne bi trebala miješati s televizorima koji samo „podržavaju“ HDR jer ih se ne može ni uspoređivati s onima koji su za HDR i napravljeni, bio on Dolby Vision ili HDR10.


O pameti, o živote

Smart TV platforme prošle su dug put na pametnim televizorima i od bogatih sučelja s mnoštvom aplikacija isfiltrirale su se ipak puno dizajniranije, minimalistički nastrojene platforme u kojima su izdvojene tek one najbitnije aplikacije u prvom planu. Fokus je stavljen na brzu navigaciju kroz sučelja, a jako je bitna stavka i povezivanje mobilnih telefona na televizore. Samsung, primjerice, vaš telefon (ako je Samsungov) prepozna već pri inicijalnom setupu, pa se putem pametnog telefona obavlja i brzi setup uređaja. Android TV uređaji imaju ugrađen Chromecast, a postoji i Google Cast. Većina modela ima i Miracast mogućnosti, pri čemu neki mogu dijeliti i video, a veliki Sony je mogao zrcaliti samo fotografije. Mogućnosti povezivanja zaista su brojne i doslovno možete na mobitelu pustiti film u VLC playeru i streamati ga na televizor. Isto tako možete na Android TV-u skinuti Kodi i imati taj snažni medijski player (koji koketira s piratstvom) na televizoru.

Smartphone kao upravljač Samsung nudi jednostavno povezivanje uz mnoštvo opcija za zajedničko korištenje pametnog telefona i televizora. I drugi modeli imaju tehnologije poput Chromecasta, Miracasta, Google Casta, zrcaljenja ekrana...

Upravljanje mobitelom

 

Ipak, najznačajnije aplikacije u pametnom ekosustavu jesu Netflix, Amazon Prime, HBO to Go i Youtube. Uz ova četiri streaming servisa televizijski program vam gotovo ni ne treba. Naravno, za punokrvno korištenje tih usluga trebat će vam dobar podatkovni bandwidth. Pa tako 4K reprodukcija za Youtube funkcionira samo ako aplikacija detektira da je veza s internetom konstantnih 40 megabita u sekundi (Mb/s). Ako je konekcija iznad 20, svi videi se mogu gledati na maksimalno 2560 x 1440 bez opcije biranja. Ti limiti mogu se zaobići korištenjem browsera na televizoru i pokretanjem Youtubea preko web stranice. Tad je, kao i na računalu, moguće birati kvalitetu slike (uzobavezno čekanje da se video učita). 4K Netflix ima nešto blaže uvjete za 4K zbog oštrije kompresije te je 20 megabita dovoljno za gledanje njihova 4K sadržaja. Za HDR opciju potražite oznaku u opisu serije te će se pokretanjem takvog videa televizor prebaciti u HDR prikaz.


Pregled modela

 

SONY KD-55XE9005

HDR u srednjoj klasi

U UHD eri televizori od 55 inča više se ne mogu smatrati velikima. Čak bismo išli toliko daleko i rekli da se radi o početnoj veličini koju bi trebalo razmatrati pri kupnji novog, pogotovo UHD televizora.


SONY KD-65XE7005BAEP

Veličina kao feature 

U pravilu je veličina ekrana glavni faktor podizanja cijene uređaja. Budući da je za veće društvo i nogometno prvenstvo ona među bitnijim stavkama, vrijedi potražiti modele koji obično žrtvuju dio funkcionalnosti kako bi cijena ipak ostala konkurentna.


TCL U55X9006

Nakrcan i brz QLED

U ovaj cjenovni rang TCL sa svojim Xess X2 modelom donosi nekoliko važnih aduta. Prije svega radi se o QLED modelu baziranom na Samsungovoj Quantom Dot tehnologiji.


LG 55EG9A7V

OLED ispod 10k!

Dok OLED televizori nekih proizvođača cijenama idu u nebo, LG je odgovorio na recentne prijetnje iz Philipsa koji je ponudio pristupačne OLED modele s još nižim cijenama.


PHILIPS 55PUS7502

Android i Ambilight

I dok se novi modeli Philips televizora posebno hvale novim P5 procesorom slike koji drugačije procesuira faze u obradi slike i sve bi to trebalo rezultirati boljim upscaleom, kontrastom, izbjegavanjem artefakata i boljom slikom u pokretu, što je nama osobito važno budući da nam je izravni povod za test predstojeće nogometno prvenstvo u Rusiji. Ovaj procesor slike prvenstveno je namijenjen za OLED modele, a 7502 je „najslabiji“ za sada s ovim engineom.


GRUNDIG 65 VLX 9772 SP

UHD gorostas

Grundingova mrcina od 65 inča doista je težak televizor, što može zahvaliti 360 dizajnu s obilatom uporabom aluminija, počevši od masivne ploče, odnosno stalka preko obruba oko ekrana do detalja sa stražnje strane na kojoj su očekivano smještena sučelja.


SAMSUNG QE55Q6FAMT

QLED superman

Dizajn je nešto na što se u cijeloj QLED gammi od Samsunga posebno pazi, pa i Q6F model (najpristupačniji iz tog razreda) ima 360 dizajn, što znači da se pazilo i na stražnju stranu, tanke obrube ekrana (Samsung to zove borderless) i od QLED high-end modela posudila se briga o cable managementu.


SAMSUNG UE65MU6402UXXH

Kontrast za 5

Želite li većinu mogućnosti koje donosi Samsung u svojim televizorima i da je još velika 65-inčna dijagonala, a cijena ispod naše granice od 10.000 kuna, ova serija spojit će ta dva svijeta.


 


 tablica1

 

(Stranica 1 od 7)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 7)
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji televizor do 10000 kuna odabrati? Najboljih 8  za gledanje SP-a u Rusiji na usporednom testu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.