Koji smartphone kupiti do 2500 kuna - veliki VIDILAB usporedni test - 3.5 out of 5 based on 11 votes
Koji smartphone kupiti do 2500 kuna - veliki VIDILAB usporedni test

Koji smartphone kupiti do 2500 kuna - veliki VIDILAB usporedni test

Mobiteli do 2500 kuna


“Hej, možeš li mi reći koji mobitel da kupim za 2 000-2 500 kuna?”, pitanje je kojeg se grozim u inboxu. Jer moram prvo razgovarati s osobom oko njezinih preferencija i kompromisa na koje bi ta osoba pristala za tu cijenu da bih joj u konačnici preporučila model koji bi odgovarao njezinim otkrivenim i skrivenim željama i potrebama. Za to mi nekad treba i po nekoliko sati.

Zašto me nikad nitko ne pita: “Hej, znaš li za koji dobar mobitel iznad 6 000 kuna?” :D Barem bih si uštedjela malo vremena.
Šalu na stranu, mobiteli u srednjoj cjenovnoj kategoriji izvrsna su preporuka za prijatelje i članove obitelji koji ne fetišiziraju tehnologiju, nego samo traže nešto što dobro izgleda i radi te može pokrenuti WhatsApp, Instagram i Clash Royale. Već nekoliko godina mobiteli iz srednje pa i niže cjenovne kategorije bez problema mogu udovoljiti ovim kriterijima. Sukladno tome, potražnja je visoka, ponuda raznolika, a konfuzija ogromna jer se upravo u ovaj razred svake godine upisuje najveći broj đaka.

2 opt
Zato smo se ovog puta malo maknuli od ciklične šprance odmjeravanja najjačih, najboljih i najskupljih flagshipova te vam donosimo usporedni test mobitela u cjenovnom rangu do 2 500 kuna. Smatramo da su mobiteli iz te kategorije dovoljno dobri da izdrže godinu-dvije kontinuiranog korištenja bez da prosječni krajnji korisnik osjeti veće probleme u pogledu brzine, kvalitete kamere i izdržljivosti baterije. Usto nude optimalan omjer kvalitete i cijene.
U usporednom testu birali smo najboljeg all-roundera, no dodatno smo opisali svaki testirani model na zasebnoj stranici. Kako su me upiti prijatelja naučili, neki korisnici ne žele prosječno najbolji mobitel, već prosječni mobitel s najboljom kamerom ili baterijom. Neovisno o vašim preferencama, vjerujemo da će svatko od vas naći nešto za sebe i/ili druge u ovom opsežnom usporednom testu/prikazu mobitela do 2 500 kuna.


 1 opt

Što dobivate za 2500 kuna



U ovoj cjenovnoj kategoriji može se naći – svašta! Zato ćemo vam u ovom dijelu teme pokušati malo olakšati potragu za idealnim mobitelom

Imali smo dva kriterija pri naručivanju mobitela za ovaj usporedni test. Prvi je bio da mobiteli moraju biti u cjenovnom rangu do 2500 kuna. Naime, po specifikacijama uređaja primijetili smo da upravo u ovom međuprostoru egzistira veliki broj kvalitetnih, moćnih, a još uvijek svakome pristupačnih mobitela. Sada možemo debatirati o tome vrijedi li dublje posegnuti u džep i kupiti određeni mobitel za 200-300 kuna više, no isto tako morali smo negdje povući granicu. Generalno smatramo da mobiteli u ovom rangu predstavljaju najbolji omjer uloženog i dobivenog te da će vas bez problema služiti minimalno dvije godine. Drugi je uvjet bio da je godina proizvodnje, odnosno uvoza u Hrvatsku 2017. Za 2500 kuna možete nabaviti odličan stariji flagship, no ograničili smo se na modele iz prošle godine vodeći se pretpostavkom da ćete za modele novijeg datuma imati dužu podršku za softverske nadogradnje i zakrpe. U hrvatskim (web) trgovinama pronašli smo 40-ak mobitela koji zadovoljavaju ove kriterije, a u redakciju nam je do zaključenja teme na testiranje stiglo njih 17 (ispravnih) na test. S kakvom smo se tehnologijom susreli?

 

Gužva na osam jezgri

Čipset iliti SoC (system-on-a-chip) je srce svakog mobitela, motor koji ga pokreće. Na SoC-u se nalaze procesor, radna memorija, grafička kartica i ostali moduli za povezivanje i normalno funkcioniranje mobilnog uređaja. Ipak, kada spominjemo čipset, uglavnom se referiramo na njegovu brzinu i performanse (procesor, RAM, grafička kartica). Dobra je vijest da većina mobitela u ovom rangu (i usporednom) testu dolazi s osmojezgrenim procesorom i najmanje 3 GB RAM-a, zaduženih za fluidan svakodnevni rad. Cubot X18 i Evolveo StrongPhone G4 pogoni nominalno slabiji MediaTek MT6737T s četverojezgrenim procesorom na 1,5 GHz takta. Razlika u odnosu na osmojezgrene modele vidi se u sintetičkim benchmarkovima, no ne i na testovima stvarnih performansi, gdje je Cubot X18 iznenađujuće išao u korak s konkurencijom.

3 opt
U ulaznu klasu čipseta s osmojezgrenim procesorom možemo svrstati MediaTek MT6753, MediaTek MT6750T Helio P10, Exynos 7 Octa 7870 Octa i Qualcomm Snapdragon 430, 435 i 617. Sve jezgre procesora na MT6753 (1,3 GHz) i 7870 Octa (1,6 GHz) SoC-evima rade na istoj frekvenciji, dok ostali implementiraju ARM-ovu arhitekturu big.LITTLE. U tom načinu rada polovica jezgri radi na manjem radnom taktu i obavlja jednostavne zadatke, dok su jezgre na višoj frekvenciji zadužene za zahtjevnije poslove. Primjerice, četiri jezgre Snapdragona 430 rade na 1,1 GHz, a četiri na 1,4 GHz takta. Najzahtjevniji procesi koriste svih osam fizičkih jezgri. Na sintetičkim testovima performansi ove klase čipseta prednjače Snapdragon 617 i 430, no u stvarnim testovima pokazalo se da performanse ponajviše ovise o optimizaciji proizvođača. Primjerice, prosječno vrijeme uključivanja kamere na Nokiji 6 (Snapdragon 430) iznosilo je 4,2 sekunde, dok je Noi N8 (Helio P10) u prosjeku trebalo tek 1,6 sekundi. Cijene mobitela s četverojezgrenim i osmojezgrenim čipsetom ulazne klase uglavnom se kreću ispod 2000 kuna. Iznimka su mobilni uređaji poznatih proizvođača čija cijena, unatoč slabijem hardveru, može biti do par stotina kuna veća.
Srednja klasa čipseta diže radni takt (jačih) jezgri na 1,9 GHz ili više te stoga mobiteli s ovim SoC-om gotovo automatski dolaze s cijenom višom od 2000 kuna. Opravdano. Performanse na testiranju i u svakodnevnom radu pokazale su da mobiteli s čipsetima Exynos 7 Octa 7880, Qualcomm Snapdragon 625, HiSilicon 658 i 659 i MediaTek MT6757 Helio P20 donose osjetnu prednost. 1 GB RAM-a više također puno pomaže performansam,a. Neovisno o specifikacijama, većina mobitela na testu vrti Android Nougat.

 

Dodatna oprema na čipu

Većina mobitela na našem testu došli su sa senzorom otiska prsta, dvama utorom za microSD karticu te podrškom za 4G tehnologiju, što moramo pohvaliti. S druge strane, pojedini modeli ipak ne hvataju 4G signal otprve, pa ćete morati otići u postavke i ručno potražiti 4G mrežu. Moramo priznati da smo pomalo bili razočarani modelima sa 16 GB interne memorije. Već danas je to premalo memorije za održavanje sustava, ažuriranje nadogradnji i instalaciju nekoliko aplikacija. Osim ako vas ne zabavlja stalno čišćenje međuspremnika (cache), fotografija i preuzetih datoteka. 32 GB je minimum koji trebate gledati da biste bili sigurni na dvije godine. Sviđa nam se što većina mobilnih uređaja na testu dolazi s nekim zaštitnim staklom, bio to Gorilla Glass ili Asahi Dragontrail Glass. NFC tehnologija uglavnom se nalazi na Snapdragon čipsetima, no pitanje je koliko ćete potrebe imati koristiti je u Hrvatskoj. USB-C utor tek polagano kuca na vrata ove kategorije.Otvorna 4 opt

Velik ekran, solidna baterija

Više kao da ne možemo naći mobitel s ekranom manjim od 5 inča, a to vrijedi i za ovu cjenovnu kategoriju. Štoviše, 5-inčni modeli su u manjini. Daleko su popularnije veličine od 5,2 i 5,5 inča. Za prikaz se nerijetko koriste kvalitetni IPS i SuperAMOLED paneli. S druge strane, rezolucije su u odnosu na veličinu HD(+) ili FullHD(+) kvalitete, što znači da prikaz nije toliko oštar. Gustoća piksela po inču (ppi) mora biti 300 ili više ako na normalnoj distanci ne želite vidjeti pikseliziran prikaz, a nemali broj mobitela na testu ima manje od zadane vrijednosti. Nekolicina mobitela dolazi s novim 18:9 formatom slika. Taj format, u odnosu na klasični 16:9, ima višak piksela na vertikalnoj osi, odnosno dodatan prostor za skrolanje. S druge strane, većina programa još nije prilagođena za taj omjer, pa aplikacije na tom tipu ekrana izgledaju neprirodno izduženo. 18:9 nije ni superioran ni inferioran klasičnom formatu. Jednostavno spada pod stvar ukusa.
O ukusima se ne raspravlja, ali mi bismo ipak pohvalili dizajnerski trend smanjivanja obruba oko ekrana. Noa N8, LG Q6 i Huawei Honor 9 Lite prednjače u tom pogledu. Unatoč nižim rezolucijama, veliki ekrani ne štede kapacitet baterije. Znaju to i proizvođači, pa se prosječni kapacitet ovih mobitela kreće oko 3000 mAh. Po pitanju izdržljivosti baterije, Noa N5 i N8, Samsung Galaxy J5 i A5 te Meizu M6 Note specifikacijama i stvarnim performansama odskaču od prosjeka, koji iznosi nekih 5 sati aktivnog korištenja. Veseli nas što brojni modeli imaju ugrađenu neku vrstu brzog punjenja, pa vraćanje kapaciteta od nule do 100 % u prosjeku ne traje duže od 3 sata.

 

Jedna, dvije, tri, četiri kamere!

Sjećate li se kako prije tri godine niste mogli naći prednju kameru na nekim modelima iz niže srednje klase? E, pa situacija se otad bitno promijenila. Prednja kamera postala je nužnost, a u nekim slučajevima i prioritet, što se može vidjeti na primjerima Noa mobitela. Selfie kamera N5 i N8 modela ima veću razlučivost nego stražnje kamere. Da, i stražnje kamere dobrodošla su novotarija u ovom cjenovnom rangu. Dupli broj kamera sam po sebi za kvalitetu fotografija znači isto kao broj megapiksela – ništa, no može biti koristan želite li snimiti širokokutnu fotografiju, uhvatiti više svjetla noću ili lakše postići bokeh efekt. Zanimljivo je da smo na test dobili mobitel s dvostrukom stražnjom i prednjom kamerom, Huawei Honor 9 Lite. Nažalost, velik broj mobitela na testu imao je interpoliranu kameru. To znači da je razlučivost kamere umjetno skalirana (primjerice, s 8 MP na 13 MP). Naša je preporuka da uvijek fotografirate s originalnom razlučivošću.


Starija, ali ne još zastarjela tehnologija

Kad jedan osmojezgreni Helio P20 radi na frekvencijama od 2,3 GHz i 1,6 GHz, a Snapdragon 835 na 2,45 i 1,9 GHz radnog takta, logično se nameće pitanje zašto postoji tolika razlika u cijeni između jednog mobitela za 2000 kuna i flagshipa. Odgovor, naravno, ne može biti vezan samo za naizgled malene razlike u radnom taktu. Veličina, rezolucija i kvaliteta ekrana, performanse kamere, dizajn i zaštita kućišta i još mnogo drugih relevantnih faktora utječe na razliku između cijene ovih dvaju kategorija. No čak i ako se samo zadržimo na performansama, mobiteli srednje klase realno se ne mogu uspoređivati s admiralskim brodovima. U pitanju nije samo radni takt, već suvremeniji dizajn čipseta i procesora. U flagshipima ćete gotovo bez iznimke naći najnovije čipsete proizvedene na 10-nm tehnologiji, dok se u mobitelima srednje klase može naći čipset star dvije godine na 28-nm tehnologiji. Nadalje, svi mobiteli na testu rade s procesorom Cortex-A53. Radi se o četiri godine starom procesoru srednje klase. Flagshipi koriste Cortex-A53 eventualno kao procesore nižeg takta, a za višu frekvenciju uzimaju učinkovitije procesore Cortex-A73, Kyro ili Exynos M2 Mongoose. Čak i u slučaju da navedeni procesori imaju isti radni takt kao Cortex-A53, zbog svog dizajna bit će mnogo brži. Za kraj, važno je napomenuti da je sredinom prošle godine ARM predstavio Cortex-A55, koji bi sveprisutni A53 ove godine konačno trebao poslati u zasluženu mirovinu. S novim procesorom A55 (i A75 za višu klasu) također dolazi moderna DynamIQ arhitektura distribuiranja zadataka po jezgrama za multitasking koja će zamijeniti big.LITTLE.

 


5 opt
5 savjeta za kupnju jeftin(ije)og pametnog telefona


1. Mali uzorak velikog tržišta
Čitajući ovaj tekst morate imati na umu da su ovo samo modeli koje smo dobili na test. Tražili smo dvostruko veći broj uređaja, a još toliko ih je prošle godine izašlo na tržištima izvan Hrvatske. Osim toga, ova kategorija nije toliko ciklički usmjerena kao, naprimjer, flagshipovi. Za nove flagshipove otprilike znate kada će se pojaviti na tržištu (svibanj i listopad udarni su termini), dok to ovdje nije slučaj. Svaki mjesec pojavi se novi izazivač, s novim hardverom, gigabajtom RAM-a više ili boljom kamerom. Baš u trenutku testiranja i pisanja teksta, Sony je najavio novu liniju uređaja XA2, a Nokia novu Nokiju 6 (2018).

2. Šuker ili autsajder
U flagship segmentu brendirani mobiteli gotovo uvijek donose neku dodatnu vrijednost poput inovativnog dizajna, tehnologije (primjerice, snimanje 3D zvuka) ili jednostavno bolje optimizacije i kvalitete. Međutim, kupujete li mobilni uređaj u ovom rangu, ne trebate se zamarati imenima. Ono u pravilu ne donose ništa posebno osim možda nešto posebnijeg dizajna (koji je opet većinski prekopiran od flagship linije) i više cijene. Ono na što biste trebali obratiti pozornost prilikom kupnje jesu komponente. Specifikacije procesora, rezolucija ekrana ili broj megapiksela na kameri neće vam reći puno o njihovoj kvaliteti. Ali tip čipseta, procesora, senzora kamere ili ekrana dat će vam prilično dobru sliku o tome što možete očekivati od mobitela. Za poznat čipset vrlo lako možete naći rezultate i brzinu na raznim benchmark testovima. Na sličan način možete pretražiti i usporediti fotografije s određenog senzora kamere, a veliku razliku između običnog TN ekrana i IPS-a nije potrebno detaljno objašnjavati.

3. Made and sold in China
U posljednje vrijeme na policama domaćih trgovina primjećujemo sve više kvalitetnih kineskih brendova poput Meizua, Xiaomija i Elephonea. Međutim, to još uvijek nije ništa prema kompetitivnom i raznolikom kineskom tržištu. Oppo, Vivo i Gionee samo su neki od brendova za koje vjerojatno niste čuli, a drmaju u suvremenoj meki mobilne tehnologije. S jeftinom poštarinom i carinom (određene web trgovine na paketu znaju napisati mnogo manju vrijednost od realne) nameće se slatka dilema: uvoz mobitela direktno iz Kine ili kupnja u domaćoj trgovini? Ako nas pitate, odabrali bismo ovo drugo. Jednostavno, kupnja mobitela iz Kine na blef (čak i uza sve rigorozne prethodne provjere) a da ga najprije uživo ne opipamo i isprobamo njegove glavne značajke nama je nezamisliva. Još je jedna prednost kupnje u domaćoj trgovini, uvjetno rečeno, brži i jeftiniji servis u slučaju kvara. Pokvaren ili oštećen mobitel kupljen u Kini morat ćete o vlastitom trošku vraćati natrag na servis te čekati na popravak bez zamjenskog modela.

4. Viša jeftina klasa
Kad već spominjemo flagshipove u tekstu, valja istaknuti da se za 2500 kuna na web oglasnicima može naći solidan rabljeni flagship s još uvijek važećom garancijom ili flagship od prije dvije generacije. Ovdje dobivate premium kvalitetu izrade, još uvijek dobre performanse, uobičajeno kvalitetnu kameru i ekran. Jedini je problem taj što ne možete dugoročno računati na softverska ažuriranja i zakrpe.

5. Cortex-A55 iza ugla
Možda i najveći problem prošlo-/novogodišnje generacije mobitela srednje klase. Već ove godine Cortex-A55 procesor trebao bi zamijeniti vremešni Cortex-A53. Mobiteli s novim procesorom, kad se pojave na tržištu, trebali bi biti učinkovitiji i štedljiviji. Pitanje je možete li se strpjeti do kraja godine ili morate uskoro nabaviti novi mobitel?


Pregled modela

HUAWEI P10 LITE

Smanjeni flagship

Huawei je kineska tvrtka sa sjedištem u Šenženu koja je uspjela izgraditi globalno prepoznatljiv brend. Kad govorimo o brendiranim mobitelima, Huawei je nezaobilazan predmet rasprave.


SAMSUNG GALAXY A5

Srednjestrujaški Samsung

Samsung Galaxy A5 čisti je predstavnik srednje klase. Dizajn mobitela nije originalan, ali kvaliteti izrade nema se što prigovoriti. S prednje i stražnje strane naći ćete Gorilla Glass 4, a okvir je načinjen od metala. Usto je otporan na vodu i prašinu (IP68 certifikat).


HUAWEI HONOR 9 LITE

Selfie generacija

S četirima kamerama i dizajnom minimalnih okvira Honor 9 Lite sigurno će pokupiti simpatije mlade generacije. Da, dobro ste pročitali – Honor 9 Lite ima četiri kamere! Dvije straga i dvije sprijeda. Obje imaju istu razlučivost, tj. 13 MP + 2 MP.


SAMSUNG GALAXY J5

Samsung Galaxy J5 nalazi se u sredini Samsungove serije J nižeg cjenovnog ranga mobitela. To znači da ne može parirati skupljim i sposobnijim modelima poput bratskog Samsung Galaxyja A5, no može pružiti dobru vrijednost za svoju cijenu, u što smo se uvjerili tijekom testa.


SONY XPERIA XA1

Sudeći prema najavi nove linije XA(2) na CES-u, rekli bismo da Sony konačno izlazi iz okvira ustaljenog dizajna.


WILEYFOX SWIFT 2 X

Wileyfox Swift 2 X dolazi nam iz Velike Britanije. Radi se o novom brandu koji želi uzdrmati tržište proizvodnjom povoljnih modela s dobrim dizajnom i trajnom softverskom podrškom.


ZTE AXON 7 MINI

ZTE Axon 7 mini za samo je 0,3 inča manji od ZTE Axon 7 flagshipa po kojem je modeliran. Razlika između ova dva modela vidljiva je pogledom na specifikacije, a ne generalno sličan dizajn. ZTE Axon 7 mini spada među srednju klasu, dok se ZTE Axon 7 svrstava u višu kategoriju mobitela.


MEIZU M6 NOTE

Omjer uloženog i dobivenog. To je cijela filozofija iza sve veće popularnosti kineskih brandova na domaćem tržištu.


LG Q6

Prije nekoliko godina, sva veća imena u Android svijetu proizvodila su mini verziju svog flagshipa.


NOKIA 6

Masivni hit

Od svih novih Nokia modela predstavljenih početkom prošle godine, čini nam se da je Nokia 6 izazvala najviše pozornosti među mobilnim entuzijastima i običnim korisnicima.


NOKIA 5

Zvjezdani povratak

U nešto više od godinu dana, HMD Global uspio je povratiti hype oko novih Nokia mobitela. Podsjećamo, kad se Microsoft povukao iz utrke u mobilnoj industriji krajem 2016., Nokia je prodala licencu na korištenje svog imena HMD Globalu, friško osnovanom startupu čiji su direktor i većina zaposlenika upravo stasali u finskom mobilnom divu.


NOA N8

Najveći na testu

Noa N8, kako službene specifikacije kažu, ima ekran od 5,99 inča. Unatoč tome, otprilike je jednake veličine kao Cubot X18 (5,7 inča) te je nešto veća od robusne Nokije 6 (5,5 inča).

 

NOA N5

Čudo(vište) od baterije

Baterija od 5000 mAh-a dokazala se na PC Mark testu izdrživši 6 sati i 44 minute. PC Mark snizi kapacitet baterije sa 100 % na 15 %, a ostatak smo morali ubiti ručno.

 

EVOLVEO STRONGPHONE G4

Snažan izvana, mekan iznutra

Već pri prvom pogledu znat ćete je li Evolveo Strongphone G4 mobitel za vas ili ne. Čak bismo rekli da je Strongphone G4, za ovu vrstu uređaja, prilično atraktivan primjerak.

 

CUBOT X18

Visoko iznad očekivanja

Zaista smo se ugodno iznenadili kad smo mjerili stvarne performanse ovog uređaja. Cubot X18 ima četverojezgreni procesor što se očekivano odrazilo na niže rezultate u sintetičkim benchmarkovima.

 

ALCATEL IDOL 5

Pristojan all-rounder

I dok se Alcatel A5 LED pod svaku cijenu želi izdvojiti od mase, čini nam se da Alcatel Idol 5 ide u sasvim drugom smjeru.

 

ALCATEL A5 LED

Kralj podija

Svašta smo očekivali, ali ne i potpuno originalan te radikalno drugačiji dizajn koji je ponudio Alcatel svojim A5 LED modelom.

 

 


Otvorna 10 opt
Metodologija testiranja

Svatko ima vlastite preferencije kad je u pitanju odabir mobitela. Nekome će prioritet biti dobra kamera, a nekome izdržljiva baterija. U ovom usporednom testu ipak se nismo fokusirali na jedan element, nego gledali sve relevantne aspekte koji bi mogli biti važni prosječnom korisniku.  Testirali smo performanse, ekran i ergonomiju, kamere, bateriju i opremljenost.
Performanse smo testirali nizom univerzalnih sintetičkih i stvarnih benchmarkova. Konkretno, mobitele smo podvrgnuli AnTuTu (v6.2.7.), Basemark OS II i Geekbench 4 (Single-Core, Multi-Core i Compute) benchmark aplikacijama. One su sveukupno bile zadužene za mjerenje brzine procesora, memorije, grafičkih mogućnosti, UX-a i weba. Sintetički benchmarkovi nekad ne odražavaju pravo stanje stvari pa smo također testirali kako se mobitel ponaša u stvarnom okruženju. Koliko brzo otvara popularne aplikacije poput kamere, Instagrama i Clash Royalea te koliko mu vremena treba za uključivanje i isključivanje.
Sve smo testove ponavljali tri puta, a u tablicu smo stavili srednju vrijednost. Nadalje, testirali smo mobitele nakon obaveznog softverskog ažuriranja sa 100 % kapaciteta, maksimalnom svjetlinom i uključenim Wi-Fi signalom. Performanse sintetičkih benchmarkova testirane su bez, a stvarnih s jednom SIM karticom u mobitelu. Performanse su nosile 20 % udjela u ocjeni.

metodologija pita
Zatim smo testirali kvalitetu ekrana i ergonomiju. Svjetlina, vjernost reprodukcije boja, rezolucija, gustoća piksela i kut vidljivosti bili su nam glavni kriteriji u većinski subjektivnoj procjeni kvalitete ekrana. Format 18:9 nije činio prevagu u testu ekrana jer jednostavno smatramo da dotični nije inherentno (ili barem u ovom trenutku) superioran 16:9 formatu. Ergonomiju smo procjenjivali na temelju dimenzije i mase uređaja te isto tako subjektivnog osjećaja držanja u ruci i kvalitete izrade. Ekran i ergonomija sudjelovale su s 20 % bodova u testu.
U našem fokusu bile su i prednja i stražnja kamera. Ili više njih, ovisno o modelu. Selfie kamera postaje sve značajniji kriterij u kupovini mobitela pa smo jednu fotografiju slikali upravo njome (ili njima) u dobro osvjetljenom, ali zatvorenom prostoru. Stražnju/e kameru/e smo iskoristili za jednu scenu u dnevnim i noćnim uvjetima na otvorenom, bez bljeskalice. Performanse kamera, odnosno oštrina i vjernost boja, konačnoj ocjeni pridonijele su s 20 %.
Dobar kapacitet ne mora nužno značiti i dobru izdržljivost baterije. PC Mark test neće do kraja iscijediti bateriju. To smo morali ručno napraviti. Potom smo stavili mobitele na punjenje s originalnom opremom, gdje god je to bilo moguće. Wileyfox Swift 2X došao je samo s kabelom pa smo ga punili preko punjača Noe N8. Samsung Galaxy A5 se također punio preko punjača, ali i kabla Noe N8, a za Samsung Galaxy J5 koristili smo opremu od LG Q6.  Test pražnjenja i punjenja baterije nosio je 20 % ocjene.
Za kraj, 15 % bodova ostavili smo opremljenosti mobitela. Gledali smo aspekte koji će vam u skoroj ili daljoj budućnosti biti važni poput dualSIM mogućnosti, količine interne memorije, senzora otiska prsta, USB-C utora, NFC tehnologije, IP certifikata te zaštite ekrana.Pet posto ocjene je, kao i uvijek, bilo rezervirano za subjektivni dojam.

Top 5 GP i BB


TABLICA usporednog testa pametnih telefona do 2500 kuna

tablica3

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji smartphone kupiti do 2500 kuna - veliki VIDILAB usporedni test - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.