Koji pametni sat odabrati- Veliki usporedni test - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Koji pametni sat odabrati- Veliki usporedni test

Koji pametni sat odabrati- Veliki usporedni test

Usporedni test pametni satovi


Pametni satovi daleko su dogurali od svojeg početka. Operacijski sustav je ispoliran, mogućnosti povezivanja su točnije i pouzdanije, lica za satove sve je više, a konkurencija iz Kine sve jača

 


Nije tajna da su pametni satovi premium proizvod. Ne samo zato jer za jedan možete kupiti solidan mobitel ili novu grafičku karticu, već zato jer većina korisnika neće iskoristiti sve što im ovakav sat može ponuditi. Niti sama definicija pametnog sata nije strogo definirana, već se svaki proizvođač fokusira na ono u čemu je najbolji. Primjerice, Garminovi satovi imaju apsolutan fokus na sport, a Samsung se brine o vašem zdravlju pomoću upozorenja za kretanje, kao i statistikama i prijedlozima. Huawei nudi istinsko Android Watch 2 iskustvo te zahvaljujući utoru za SIM kartice možete ostaviti svoj mobitel kod kuće. Ticwatch E je svježi natjecatelj kojem su glavni aduti cijena i originalni Android Watch operacijski sustav.
Svi oni imaju jedinstvene prednosti i mane kojih trebate biti svjesni prilikom kupnje, ovisno o tome za što planirate koristiti svoj sat, osim, naravno, prikaza vremena. Pametni satovi na kraju krajeva nisu novost. Uređaji koje danas imamo na testu su većinom evolucija prijašnjih modela, a i prije nego što su veće kompanije krenule u osvajanje tržišta postojali su pametni satovi u jednom ili drugom obliku. No iskustvo je sada ispolirano gotovo do savršenstva, pa niti u jednom trenutku nismo pomislili: „Ne vjerujem da ovo nije podržano.“ Žao nam je samo što proizvođači poput LG-ja i ASUS-a svoje nove satove, barem za sada, ne nude u Europi, dok se Sony drži podalje od smartwatch industrije.

Uvod 5 manja
Pritisak poznatim proizvođačima dolazi iz Kine u obliku povoljnih satova koji imaju modificirane verzije starijih Android 5 i 6 operacijskih sustava, što im omogućuje veliku fleksibilnost s obzirom na utore za microSD kartice i sim kartice, kamere na satovima, itd. No neki smatraju kako korištenje zastarjelog operacijskog sustava podliježe uređaje napadima virusa.
Za sada vam donosimo šest satova modernih specifikacija te analiziramo prednosti i mane različitih rješenja s obzirom na što sve nude. Većina uređaja se našla u istom cjenovnom rangu, pa taj dio barem neće predstavljati preveliki problem pri odabiru.



Tehnologija


Pametni satovi nešto teže pronalaze svoju publiku, ponajviše zato jer je teško ljudima vidjeti korist od uređaja koji pokazuje vrijeme, a ima toliki premium nad klasičnim satom samo da bi pokazivao obavijesti s mobitela koji vam je ionako u džepu


Začetak pametnih satova možemo naći prije 45 godina kada se za digitalni sat koji je svoje pozadinsko svijetlo palio ovisno o vanjskim uvjetima koje je njegov senzor detektirao. Riječ je o tvrtci Seiko koja je od tada dugo bila pionir na području satova koji su imali dodatnu funkciju osim prikaza vremena. Sljedeći je bio sat s TV prijamnikom, a nakon njega uslijedio je prvi sat koji je mogao primati poruke, MessageWatch. Pomoću FM frekvencija prikazivao je detalje iz vijesti poput vremenske prognoze i sporta, a mogao je napisati i tko vas zove.
2000. godine na tržište je izašao sat koji je imao Linux operativni sustav što ga čini prvim pametnim satom kakvima ih zamišljamo danas. Mogao se bežično povezati s računalima i telefonima, te je prvi mogao primati i čitati mailove. Nedugo zatim, u utrku se ubacuje Garmin sa Forerunner satom te lansira novo doba pametnih satova opremljenih senzorima i sve boljom tehnologijom. Cijene pametnih satova u to doba stavile su pametne satove u premium kategoriju koju je malo tko mogao priuštiti, pogotovo za sat.

Tehnologija 2 fmt
Pravi boom pametni satovi doživjeli su 2013. Godine kada je Pebble izbacio ultra jeftine verzije koje su držale cijenu od oko 500 kuna. Tada su se priključili i giganti smartphone industrije (među ostalim) koji su htjeli svoje ime na novoj hit tehnologiji, jer je prodaja smartphonea u zapadnom svijetu počela stagnirati, dok je na istoku Kina žestoka konkurencija sa svojom smartphone ponudom. Tako Samsung, Sony i Motorola gotovo u isto vrijeme ponudili svoje verzije pametnih satova gdje su dizajnom probali privući kupce koji su mogli cijeniti odmak od plastičnih verzija pametnih satova.
Uspjeh je različitih brendova bio prilično neujednačen jer dok je Samsung nudio predivne OLED ekrane, neki su išli jeftinijim putem te nudili staru TFT tehnologiju, a pošto je sat i simbol stila, mnogi su se odlučili i za atraktivniji izgled. Prve generacije bile su impresivne, no imale su svojih nedostataka. Dok su neke kompanije odustale, neke su se pridružile, a neke i propale zbog nezainteresiranosti većeg dijela tržišta. Google je ovdje vidio priliku da se umiješa te je izbacio Android verziju Watch, koja je sada već u trećoj Oreo inačici. No, za razliku od pametnih satova gdje proizvođači mogu više-manje s androidom napraviti što žele, Watch verzija je napravljena po Appleovom iOS stilu. Svi satovi s Android Watch sustavom generalno izgledaju isto unutar sustava te je Google postavio jako čvrste uvjete s obzirom na kvalitetu koju pametni satovi moraju zadovoljiti kako korisnici ne bi bili odbijeni lošim iskustvom.
No, kakvu to tehnologiju današnji satovi imaju i što od njih možemo očekivati? Dotaknuti ćemo se i kineske ponude premda njihovi satovi nisu zastupljeni u našem testu jer ih nije lagano kupiti već se moraju naručiti preko interneta. Sama autonomija sata nije previše duga  te  nije realno očekivati više od dva dana između punjenja s obzirom na kojekakve senzore i načine bežične komunikacije koji su ugrađeni u sami sat, da ne pričamo o prostoru za bateriju. I dok se polako pojavljuju verzije s e-SIM rješenjima, neki poput Huaweia nude i utor za nano SIM karticu. Naravno, verzije s e-SIM karticama teško ćete nabbaviti kod nas,  a da i kojim slučajem dođete do primjerka, samo jedan operater trenutno nudi uslugu spajanja takvih uređaja na mrežu.

Tehnologija opt
Osim konekcije, satovi se moraju izboriti nudeći neke jedinstvene mogućnosti za koje pametni telefoni nisu praktični pa tako nailazimo na brdo senzora koji vam daju dodatne informacije, većinom vezane uz sport na što većina proizvođača računa kako bi opravdali kupnju.  Primjerice, za vrijeme pisanja ove teme dobili smo zanimljiv upit za VIDI doktora gdje je čitateljicu zanimao optimalan sat za praćenje performansi za vrijeme plivanja kako u bazenu tako i na otvorenom. Garminov Fenix 5 naravno ima te mogućnosti out of the box, Vivoactive 3 ima mogućnost praćenja samo performansi u bazenu. Za otvoreno plivanje ćete na žalost morati izdvojiti nešto više od Vivoactivea, te mi preporučamo Garmin Forerunner 935 model koji je vrlo sličan Fenix seriji, no lakši je za nositi sa smirenijim izgledom. Omogućuje praćenje performansi i na otvorenoj vodi zahvaljujući GPS lociranju, jedinstven ekran štedi bateriju dok ostaje vidljiv, a s njime se upravlja gumbima što znači da neće poluditi jednom kada se uroni u vodu.



Metodologija testiranja


Satove u konačnici nije bilo previše komplicirano testirati iz jednostavne činjenice što se pojavljuju očiti standardi bazirani na tome što kupci od takvih uređaja očekuju. Ekrani su u pravilu AMOLED tehnologije, svi satovi mjere otkucaje srca, lokaciju, povezuju se na Bluetooth i Wi-Fi mrežu, i tako dalje. Testiranje se više odnosilo na ljudsku percepciju i interakciju sa satom. Je li udoban? Kakva je rezolucija ekrana? Omjer ekrana i tijela su bitni, kao i sama težina sata koji može postati neugodan zbog svoje glomaznosti ili težine.  Postoje i neka očekivanja kada na svoj uređaj nalijepite Smart naziv, a to su osnovne funkcije obavještavanja, programčići, interakcija sa ostalim uređajima, kao i mogućnost reprodukcije glazbe te spajanje s, primjerice, slušalicama kako biste se barem na kratko mogli odvojiti od svojeg telefona.
Trajanje baterije jedna je od najbitnijih stavki, pa zato i nosi solidnu četvrtinu naše ocjene. Kao što smo i spomenuli, Smartwatch je ništa bez aplikacija, pa tako funkcionalnost odnosi drugu četvrtinu ocjene. 20% odlazi na dizajn i ergonomiju, po čemu pametni satovi zaista mogu dobiti svoju jedinstvenu sliku i razlikovati se od ostalih, ali jednako tako i propasti. 15% ide na zaslon kao glavni oblik komunikacije s vašim pametnim satom, a loš ekran može frustrirati ili vas odbiti od kupnje odmah u startu. Specifikacije nose 10%, jer iako su bitne, satovi neće obavljati komplicirane zadatke niti bi se to od njih trebalo očekivati, a svaki proizvođač zna što njegov hardver može i tome prilagođava iskustvo. Zadnja je kompatibilnost. U ovom je dijelu vrlo jednostavno: može li se sat koristiti neovisno o tipu pametnog telefona te u kojoj mjeri, to jest: je li iskustvo isto na svim platformama?

metodologija smartwatch

 


 

Fenix 5 s markicom
Garmin Fenix 5

Specifični robusni dizajn ulijeva povjerenje da ovaj sat možete nositi i u prirodu bez pretjerane brige da će se polomiti



Ako Garminov Fenix 5 usporedite s nekim od ostalih u našem testu, vjerojatno na prvu nećete biti očarani. Ekran nije niti osvijetljen, već ima pozadinsko svijetlo poput klasičnih digitalnih uređaja te lice sata čini teško usporedivim s AMOLED ekranima od, primjerice, Samsunga. Plus, ekran nije touchscreen, već se njime upravlja pomoću pet gumba sa strane sata. Dobro, neki će reći da retro izgled ima svoj šarm, no to nije zaključak do kojeg mi želimo doći.
Dovoljno je izaći na otvoreno i tehnologija ekrana koju Garmin koristi za svoj sat postat će očita. Naime, ekran je transfleksivan i posjeduje memoriju piksela, što znači da će se odlično vidjeti na sunčevom svjetlu jer je i dizajniran da ga danje svjetlo čini vidljivim, a memorija piksela dodatno smanjuje potrebu za osvježavanjem ekrana, štedeći bateriju. Ako vam treba usporedba, sličan je e-ink ekranima eBook čitača koji se također osvijetljuju vanjskom rasvjetom. Ekran je danju savršeno vidljiv i ima rezoluciju od 218 x 218 piksela, no sučelje je tako dizajnirano da vam niska rezolucija neće predstavljati puno smetnji.
Ekran štiti staklo, no ako ga planirate nositi kroz teže terene te se bojite da bi se moglo oštetiti, tu je opcija Safirnog stakla koje je puno otpornije od klasičnog stakla na grebanje i pucanje, no puno ga je skuplje proizvesti te dodatno diže cijenu ovog modela.
Kada smo kod modela, Fenix 5 dolazi u 14 različitih kombinacija, ovisno o veličini, dodatnom softveru i dodacima. Fenix 5X je veća verzija, no ekran je isti 1.2 inčni, dok je kućište dosta veće i neće pasati većini korisnika. Fenix 5S je s druge strane nešto manji te je predviđen veličinom ženskoj ruci. U nekim kompletima dolazi i mjerač otkucaja srca koji se stavlja oko prsa, no Garminov optički senzor koji se nalazi na samom uređaju je gotovo jednake preciznosti, samo se nešto sporije osvježava trenutno stanje. Remeni su zamjenjivi, a Garmin nudi sportske silikonske, kao i metalne, ako sat planirate nositi u više službenom izdanju.
Ističe se i vodootpornost od 100 metara, no nedostatak ISO certifikata znači da su to rezultati dobiveni u savršenim uvjetima, a profesionalci za takav rating najviše preporučuju ronjenje na dah nekoliko sati u komadu, dok plivanje nije problem.

Garmin Fenix 5 2 opt
No to nije glavna prednost ovog sata, dok ostatak pojedinosti mogu ponuditi i drugi satovi. Što Fenixa čini posebnim, i što često kod proizvoda uvjetuje cijenu je micromanagement, iliti granularnost mnogobrojnih opcija za praćenje vaših performansi u, usudili bismo se reći, svakom mogućem sportu. Skačete iz aviona? Nema problema. Želite se spojiti sa svjetlima, radarom ili kamerom, svi su podržani. Bez problema se spojite i sa Shimanovim biciklističkim DI2 sustavom te brojnim dodatnim senzorima koje Garmin ima u svojoj obitelji proizvoda i partnera. Samo nabrajanje opcija sata trajalo bi više od prostora za ovaj članak, a to sve prije nego što smo došli do aplikacije na mobitelu, koja dodatno proširuje mogućnosti sata te vam daje dodatne informacije i njihovu obradu za praćenje vaše tjelesne spremnosti, ocjenjuje vaš napredak i prati vaše ciljeve. Također podržava dodatne izglede samog sata, lako dobavljivih putem mobilne aplikacije, što je uz sve ostalo solidan plus. Radi se, naravno, o odličnom satu, koji, na žalost, cijena čini nedostupnim široj publici.

Garmin infobox



 

Vivoactive 3 Detaljna fmt
Garmin Vivoactive 3
Vivoactive 3 je za razliku od prijašnjih verzija dobio prijeko potrebni facelift kojim se modernizirao te atraktivni dizajn više nalik satu nego glomaznoj narukvici



Gledajući Vivoactive 3 i Fenix 5 satove bez znanja o brendu, rekli bi da su gotovo identični, s jednom razlikom u dizajnu sata i činjenici da Vivoactive ima touchscreen za razliku od skupljeg Fenix primjerka. I to ne malo skupljeg, već je Fenix više nego duplo skuplji. U čemu je razlika i zašto bi se netko onda odlučio na toliko jeftiniji primjerak?
Oba sata imaju iste ekrane rezolucije 240 x 240 piksela s jedinstvenom tehnologijom prikaza koju je najlakše usporediti s eBook čitačima i eInk ekranima koji se služe vanjskom svjetlošću za osvjetljavanje sadržaja s opcijom jednostavnoga pozadinskog svjetla za tamne prostore. Dakle, za razliku od ostalih pametnih satova koji koriste AMOLED ili slične tehnologije da nadjačaju danju svjetlost, Garmin je iskorištava za osvjetljenje svojih ekrana, produžujući trajanje baterije. Za razliku od Fenixa koji dolazi s običnim ili Safirnim staklom, Vivoactive 3 dolazi s dobro poznatom Gorilla Glass 3 zaštitom kako bi spriječila grebanje, no i dalje je potrebno paziti da sat ne grebete po površinama koje bi mogle imati zrna pijeska koji će brzo uništiti vaš uređaj.
Razlike u samom dizajnu sata su očite, no Vivoactive je zahvaljujući svojem duplo lakši od Fenixa te teži 43 grama i samim time će vam biti ugodniji za nositi. Naravno, baterija je zato nešto slabija te će u prosjeku trajati duplo kraće (sedam dana kao smartwatch za razliku od Fenixovih 14 ili jedan dan s GPS-om uključenim, dok Fenix može izdržati do dva dana). Razlika u dizajnu vidi se i po remenima od satova koji koriste različite načine kvačenja, no barem je remene moguće zamijeniti na oba sata. Dok Fenix koristi QuickFit tehnologiju, Vivoactive se koristi Quick release načinom, koji je možda mrvicu manje praktičan. Oba uređaja imaju jednaku kvalitetu materijala te koriste čelik za pozadinu i polimer za ostatak sata. Prednji obrubi su također metalni.

Vivoactive 3 opt
Od senzora, i Vivoactive 3 i Fenix 5 imaju identičan za mjerenje rada srca na poleđini sata koji vrlo precizno može odrediti njegovo kucanje te je aktivan dok god imate sat na ruci, a automatski bilježi i kada započne vaš trening.
Tako dolazimo do možda drugog najbitnijeg faktora kod kupnje, a to je način interakcije sa satom. Fenix 5 ide tradicionalnim putem s pet jedinstvenih gumbi sa strane sata kojima se sve kontrolira. To je odlično rješenje jer ekrani na dodir funkcioniraju najbolje kada su vam ruke suhe, no vjerojatno svi znamo iz iskustva sa svojim smartphoneima kako izgleda interakcija s touchscreenom kada se namoči. Garmin očekuje da ljudi koji se odluče za Fenix 5 iz više od samo modnog dodatka vjerojatno neće uvijek biti u suhim uvjetima ili bi mogli nositi rukavice koje bi također onemogućile korištenje touchscreena. No, s druge strane, ima velik broj onih koji se bave sportom, a ne dolaze u takve situacije, a ekran na dodir im olakšava interakciju s pametnim satom. Vivoactive 3 će im biti odličan suputnik jer ima responzivni touchscreen koji solidno funkcionira čak i kada se smoči. Vivoactive ima i nešto novije korisničko sučelje, koje i dalje ipak izgleda minimalistički u usporedbi s konkurentnim satovima, čiji su se proizvođači potrudili ugraditi zanimljiviji grafički pristup. Vivoactive 3 ima jedan hardverski gumb sa strane i koristit ćete ga za pokretanje i zaustavljanje raznih aktivnosti, kao i za ulazak u početni zaslon s opcijama.
A opcije su i glavna razlika u cijeni Vivoactive 3 i Fenix 5 satova. Naime, Fenix 5 ih može raspoznati više od 80 s mogućnošću dodavanja novih, dok ih Vivoactive ima zapisano petnaestak. Drugim riječima, ako niste profesionalni sportaš, to jest ne zarađujete sportom i granularnost Fenixa 5 vam vjerojatno neće biti svakodnevno potrebna, Vivoactive 3 će sasvim solidno ispuniti vaše kako sportske tako i smartwatch potrebe.

Garmin vivoavctive 3 infobox


Huawei Watch 2 Detaljn opt
Huawei Watch 2

Huawei je sa svojim novim satom krenuo u stopu ostalih te pokušava impresionirati sportsku publiku, dok istovremeno nudi veliku paletu ostalih smartwatch opcija



Nova iteracija smartwatcha od Huaweija pruža nam zajedno sa ostalima jasnu sliku u kojoj se pametni satovi sve više fokusiraju na sportaše sa svojim karakterističnim izgledom i konstrukcijom.  Huawei je mnoge stvari pogodio, ali ima nekih detalja koje bismo voljeli promijeniti kako biste uistinu dobili savršeni sat.
Najveći minus, po našem mišljenju, vidi se u samom izgledu sata kada ga usporedimo s prijašnjom verzijom. Naime, ekran je manji, promjera 1.2 inča, a ogromni obrub vizualno ga dodatno umanjuje, no barem ima ispisane minute, pa i lica satova bez takvih detalja mogu ostati funkcionalna za precizno određivanje vremena bez neugodno dugog buljenja u sat (nije da se nama dogodila takva situacija). Za one koji žele sat sličniji premium dizajnu prvog Huawei Watcha, tu je Classic verzija drugog izdanja koja više sliči tradicionalnim, manje sportskim satovima, no ima manje mogućnosti od standardne dvojke, a za njega se traži viša cijena, pa postaje neisplativ, osim ako vam je dizajn toliko bitan.
Sam ekran je odličan, zahvaljujući AMOLED tehnologiji te rezoluciji od 390 x 390 koja sve prikaze čini kristalno jasnima čak i na danjem svjetlu. Ostatak unutrašnjosti je gotovo identičan ostalim satovima sa 768 MB RAM memorije te 4 GB interne memorije. No sat koristi Snapdragonov 2100 procesor koji je navodno dizajniran upravo za ovu uporabu, no ostavlja dojam slabijih performansi od, primjerice, Samsungove ponude. Kao i oni, može izdržati do dva dana korištenja, nakon čega mu treba napuniti bateriju. Najveća hardverska razlika između standardne i Classic verzije je u mogućnosti spajanja putem LTE konekcije koju standardna verzija ima, dok skuplja Classic verzija nema tu mogućnost. To je postignuto stavljanjem utora za nano sim kartice koji se može otvoriti skidanjem jednog remena i vađenjem držača kartica. Uređaj dobiva pristup internetu i može raditi samostalno bez mobitela u blizini, no onda niste u mogućnosti koristiti mobitel ako ne koristite dvije kartice, koje onda stvaraju dodatne probleme. Cijela stvar funkcionira, no problem su, naravno, aplikacije od kojih dobar dio ne može samostalno funkcionirati bez upotrebe mobitela ili im je funkcionalnost ograničena na, primjerice, samo sakupljanje i prikaz informacija, dok ih aplikacija na mobitelu može i dodatno obraditi za prikaz statistika i grafikona.

Huawei Watch 2 opt

Često je hvaljen kao jedan od najbolje opremljenih, a to nije pretjerana tvrdnja jer su u njegovo kućište uspjeli nagurati Bluetooth 4.2, Wi-Fi 2.4 GHz i mobilni internet, a od senzora tu su još Akcelerometar, žiroskop, barometar, senzor otkucaja srca, kapacitivni senzor kako bi detektirao nosi li korisnik sat ili ne, senzor ambijentalne rasvjete te geomagnetni senzor za točno funkcioniranje kompasa. Tu su, naravno, GPS + Glonass i 420 mAh baterija.
Korisničko sučelje je prema Googleovim uputstvima jednako preko ponude svih pametnih satova koji koriste Android Wear te će vam biti poznato kod svih satova koji se njime koriste.
Jedina veća primjedba koju imamo je način na koji su riješeni remeni sata. Moguće ih je mijenjati, no samo remenima napravljenima za Huawei Watch 2, i imaju čvrsti zavoj 90° okomito na sat koji je bio potreba u starijim satovima jer nisu imali gdje smjestiti GPS i Wi-Fi antene. pa su se one protezale u remen, no moderni satovi svi uspijevaju bez takvog dizajna. pa mislimo da bi se Huawei mogao potruditi riješiti još taj problem.
huawei watch 2 infobox


TicWatch E Ds markicom
Mobvoi Ticwatch E
Mobvoi je kineska tvrtka koja se proslavila sada već drugom Kickstarter kampanjom te je stekla ogromnu podršku svojih kupaca nudeći uistinu povoljne satove solidne kvalitete



Ako pogledate po internetu najbolje satove za pristupačnu cijenu, gotovo svi će preporučiti Ticwatch, ako ne na prvom onda barem u prva tri mjesta. Kompanija se proslavila svojom crowdfunding strategijom te je masama isporučila odlične uređaje po solidnim cijenama i putem web trgovine nastavila prodavati satove za one koji nisu na vrijeme podržali kampanju. Ticwatch 2 postao je slavan među smartwatchevima koji nemaju Android Wear operacijski sustav, iz razloga što je Google veoma striktan kada se radi o toj platformi, posudivši strategiju iz Appleove knjige.
Mi vjerujemo da je restriktivna cijena pametnih satova, zajedno s činjenicom da je teško opravdati kupnju nečega što vaš mobitel već ionako pruža, glavni razlog njihove niske potražnje, a s obzirom na to da se proizvođači pametnih satova sve više okreću sportu, gdje su sportske narukvice doživjele relativan uspjeh, vjerujemo da nismo daleko od istine. Tako kada je najavljen kickstarter za novi pametni sat kojeg bi pokretao Android Wear 2 po cijeni duplo nižoj od konkurencije, morali smo se jednoga i dočepati.
Zašto je bitna činjenica da ga pokreće Android Wear? Google drži čvrsto u rukama tu platformu te se stavlja samo na uređaje koje su oni odobrili, eliminirajući mogućnost lošeg iskustva kod kupnje od nepoznatog brenda. Naravno, Android Wear nije savršen i ima svojih mana, ali i prednosti zbog odlične integracije s Androidom na pametnim telefonima te solidne podrške kada je u pitanju spajanje s Appleovim uređajem.
Tako su na tržištu završili Ticwatch S za sport i E za express. U principu su jednaki s hardverske strane, no sportskoj verziji antene za GPS i Wi-Fi idu u remene, što im daje bolji signal i preciznost, no nije ih moguće mijenjati te su remeni čvrsto savinuti prema ruci, što će ljudima širih zglobova predstavljati probleme. Model E ima GPS, no nema velike antene, pa nije precizan kao S verzija, no remeni mu se lako mijenjaju i puno bolje paše na ruku. Dizajn mu je minimalan sa samo jednim gumbom koji se nalazi s lijeve strane kućišta, što je zanimljiva dizajnerska odluka, no gumb barem ne smeta kada se savine zapešće prilikom, primjerice, vožnje bicikla.

TicWatch E opt

Verzija koje smo se dokopali je potpuno crna, no dolazi i u žutoj i bijeloj boji, čije kućište ima i prozirnih elemenata, o čijoj estetici bi se dalo razgovarati.
Ekran je AMOLED rezolucije 400 x 400 piksela i dijagonale 1.4 inča te rubova užih od većine drugih satova, što mu daje dojam velikog ekrana i stavlja ga u prvi plan. S njime dolazi silikonski remen otporan na znojenje i vlagu te je sam sat pod IP67 certifikatom, što znači da neće biti problema ako se smoči na kiši, no plivanje s njim nikako nije preporučljivo. Slično ostalim satovima na testu, ima 512 MB RAM memorije zajedno s 4 GB interne memorije. Pokreće ga MediaTekov procesor za pametne satove MT2610 te podržava Wi-Fi, Bluetooth, GPS, senzor otkucaja srca na poleđini, senzor blizine, akcelerometar, žiroskop i e-kompas.
Mobvoi je isticao suradnju s Googleom te je ona urodila dodatnom mogućnošću, a to je podrška za Google asistenta kojemu možete davati sve naredbe isto kao i na vašem mobitelu. Aplikacije su standardne kao i kod svakog Android Wear pametnog sata, no Mobvoi ima par fitness aplikacija s nešto naprednijim funkcijama i atraktivnim sučeljem, čije se mogućnosti proširuju na pametnom telefonu. Naravno, ne može dostići Garmin po kvaliteti izrade niti ponudi raznih opcija, niti Samsung po kvaliteti ekrana na Gear Sport modelu, no za traženu cijenu daje odličan uređaj koji nudi zlatnu sredinu cijene i kvalitete.

Mobvoi ticwatch E infobox


Gear Sport Detaljna sl opt
Samsung Gear Sport
Najnoviji Samsungov smartwatch je Gear sport, koji je za razliku od S3 verzije kompaktniji i lakše leži na ruci za vrijeme raznih aktivnosti



Samsung je nedavno izbacio cijelu liniju sportskih gadgeta, od smart trackera do slušalica. Gear sport spada u više smartwatch dio, premda je fokus sport te ga pogoni isti Tizen OS kao i manju sportsku S3 braću. Po čemu se onda razlikuje?
Za početak, odlično leži na ruci i zbog manjih dimenzija kućišta odgovara većem broju ljudi koji ga isprobaju. Ekran je također malo manji, no teško da će vas to zasmetati. Tehnologija ekrana je, naravno, AMOLED rezolucije 360 x 360 piksela dijagonale 1.2 inča, a zaštićen je Gorilla Glass 3 tehnologijom. Sam uređaj je konstruiran od atraktivnog metalnog kućišta i dolazi sa zamjenjivim silikonskim remenima. Riječ "zamjenjivi" ovdje je bitna jer je Samsung i u ovo manje kućište uspio staviti Bluetooth, Wi-Fi i GPS antene bez potrebe da se one protežu u sam remen uređaja, kako to zna biti kod velikog broja pametnih satova.  Kao i kod ostalih modela iz Samsungove ponude, tu je i veoma dobro osmišljen obrub oko ekrana sata čijim rotiranjem možemo prolaziti kroz widgete, kao i ostale aplikacije, jednom kada uđemo u izbornik klikom na jedan od dva gumba koja se nalaze s desne strane sata.

Gear Sport opt
U satu se nalazi Samsungov procesor Exynos 3250 Dual, koji je bio zvijezda Gear S2 ere. To znači da, premda je novijeg datuma, ima stariji procesor od S3 modela. 3250 procesor je napravljen 28nm tehnologijom, dok je S3 sa svojim 7270 napravljen 14nm tehnologijom. To znači da Sport troši više energije od Frontier modela, a ima manju bateriju.  Ostatak detalja je više-manje jednak S3 modelu sa 768 MB RAM memorije i 4 GB interne memorije. Povezuje se Bluetoothom 4.2 i ima 300 mAh bateriju. Nedostaje mu zvučnik, no za razliku od S3 modela posjeduje 50 m vodootpornost. Kada smo već kod te vodootpornosti, 50 metara ne znači apsolutno ništa, pa će vam bilo tko s boljim iskustvom reći da s takvim satom nikako ne možete roniti. Zapravo, sve što 50 m predstavlja je da s ovim satom možete oprati ruke ili se kratko okupati bez previše mahanja. Da bi sat uistinu bio vodootporan na označene dubine, treba imati ISO standard s kojim biste bili sigurni da možete zaroniti na 50 + 25% metara.
Tako dolazimo i do softvera. Kako pametni satovi nisu zaživjeli kod većeg broja ljudi, sada ih tvrtke više ciljaju sportašima jer mogu obavljati stvari koje mobiteli nisu u mogućnosti, poput jednostavnog mjerenja otkucaja srca, praćenja kretanja, brzine, broja koraka, katova, itd., a da nemate veliku ciglu u džepu. Samsung to obavlja s atraktivnim softverom na Tizen operacijskom sustavu koji izgleda jednako kao i kod S3 modela te više-manje nudi iste mogućnosti. Mjerenje otkucaja srca je intuitivno i pokazuje očitanje u realnom vremenu na način kako to vidimo u filmovima. Ostaje pitanje koliko je točno, no vrlo je primjetna razlika ako vam je srce mirno ili lupa. Samsungove aplikacije su ispolirane, no aplikacije od trećih strana nisu nas oduševile kao one s klasičnog Android Wear 2 Osa. Mnogobrojna lica za sat lagano se pretražuju putem mobitela te šalju na sat. Izbor besplatnih je ogroman, kao i onih za koje ćete morati izdvojiti koju kunu.

Samsung gear sport infobox


Samsung S3 Detaljna sl opt
Samsung S3 Frontier
Iako star već godinu dana, Samsung S3 Frontier je i dalje flagship sat južnokorejske tvrtke i dolazi s odličnim hardverom



S obzirom na položaj Samsunga kao kompanije, nije čudo da se često postavlja kao predvodnik u svijetu smart uređaja. Svojim AMOLED ekranima svaki display mogu napraviti ekstra vividnim te mu druge tehnologije teško mogu konkurirati. Tako je barem bilo u prvim verzijama, no sada sve više i više pametnih satova ima AMOLED ekrane, pa Samsungu trebaju druge pojedinosti da se istaknu. Vjerojatno je to i razlog zašto umjesto Android Wear operacijskog sustava biraju vlastiti Tizen OS koji ima svoj jedinstveni stil. Nedostatak toga je slabija povezanost s Google i Android uslugama koje se odlično integriraju na Wear satove.
Put kroz izbornik odlično je riješen zakretanjem vanjskog prstena oko ekrana (za koji smo se naviknuli da beskorisno škljoca kod nekih klasičnih satova). Okretanjem prstena prolazi se kroz cirkularni izbornik, a dva gumba sa strane pomažu oko biranja i izlaska iz aplikacija. Naravno, ekran ima touchscreen mogućnosti, pa se satom može upravljati i preko ekrana.

Samsung S3 opt
Tu su Samsung Widgeti, koji su većinom fokusirani na zdravlje, no prikazuju i druge korisne informacije poput digitalnog barometra i visinomjera (visinske vrijednosti dobivaju se putem interneta). Prate se vaši koraci, otkucaji srca, prijeđeni katovi i kalorije kroz cijeli dan. Nakon višednevnog korištenja uručuje se statistika s prijedlozima za unapređenje zdravlja. Za dodatne informacije potrebna vam je aplikacija na vašem pametnom telefonu za Samsung gear, a za zdravlje Samsung health. Lica satova se mogu mijenjati s par već instaliranih, par besplatnih koje možete vidjeti na satu, a za ostale vam treba aplikacija na mobitelu, gdje se nalaze još tisuće različitih digitalnih i analognih lica. Imajte na umu da ih se dosta plaća, no i aplikacija će vas na to upozoriti.
Od samog hardvera, Frontier verzija je robusnog izgleda i napravljena od čelika, a ocijenjena je IP certifikatom 68, što znači da se može s njim nešto dublje od 1,5 metra na 30 minuta. Ekran je, kako smo već rekli, AMOLED s rezolucijom 360 x 360 piksela te mu je dijagonala 1.3 inča. Procesor je dvojezgreni Exynos 7270 iz Samsungove vlastite radionice te ga podržava 768 MB RAM memorije s 4 GB interne memorije. Povezuje se Bluetoothom 4.2 te podržava reprodukciju glazbe putem ugrađenog zvučnika, zajedno s razgovorima. Baterija od 380 mAh držat će vas oko tri dana, no ako ga želite aktivnije koristiti s always-on ekranom, budite spremni na punjenja svaki drugi dan.
Ukupni dojam je vrlo dobar, atraktivan dizajn odvraćat će poglede, no za velik broj ljudi izgledat će previše glomazno. Aplikacija ima manje nego za Android Wear, a i one koje se nađu većinom nisu originalne. Također, unatoč sportskom izgledu, za razliku od Classic verzije, bit će neugodan za nošenje za vrijeme trčanja zbog svoje težine. Aplikacije za praćenje tjelesne aktivnosti su funkcionalne i intuitivne te nije potrebno mnogo da se na njih naviknete.

Samsung S3 Frontier infobox


TCL Movetime MT10G Det opt

TCL Movetime MT10G
Cijenu ovog pametnog sata teško će pobijediti konkurencija, no kako bi do nje došli možda su u proizvodnji izuzeli previše stvari



MoveTime je atraktivan sat i jedini je u našem testu došao s kožnim remenom. Premda, naravno, nije riječ o pravoj koži, to mnogo govori o njegovoj predviđenoj namjeni. Dolazi s atraktivnim metalnim obrubom koji od grebanja štiti prilično veliki 1.4 inčni AMOLED ekran rezolucije 400 x 400 piksela. Njime se kontrolira jednim fizičkim gumbom s desne strane kućišta te se kroz izbornike prolazi pomoću touchscreen sučelja. Ima ugrađen zvučnik za obavijesti i poruke koji također zvoni kada vas netko zove, a tu je i mikrofon za razgovor bez komplikacija. Moguće je i primati notifikacije s vašeg pametnog telefona kako biste umanjili potrebu da ga stalno vadite iz džepa. Odlično leži u ruci, a u slučaju da želite drugačiji remen, lako je zamijeniti ga bilo kojim drugim širine 18 mm. S donje strane nalazi se senzor otkucaja srca, što je prilično solidna ponuda za uređaj koji na našem tržištu drži takvu cijenu.

No kako bi postigli takvu cijenu morali su ipak žrtvovati neke stvari. Memorija na samom satu je niska. Jako niska zapravo, jer cijeli sat podržava svega 16 megabajta RAM memorije i 32 megabajta pohrane, što je za ostale satove prilično mala brojka. Naravno, to znači i da neće podržavati lica napravljena od treće strane, već je ono što dobijete na uređaju sve što on može, no nudi solidan broj kombinacija pozadina i kazaljki te će udovoljiti većini korisnika, bilo onih s analognim ili digitalnim preferencama kada je riječ o izgledu lica. Za one malo zahtjevnije, softver sa strane mobitela nudi biranje slika koje se na vašem uređaju nalaze kako bi se mogle umetnuti kao pozadina vašeg sata. TCL se potrudio da ono najbitnije bude i kvalitetno, pa je sami ekran vrlo dobre kvalitete te ga okružuje moderno dizajnirano kućište. S donje strane tog kućišta nalazi se senzor otkucaja srca kao i kod svih testiranih satova, no TCL ga nudi po puno atraktivnijoj cijeni.

TCL Movetime 3 opt

Testiranjem smo utvrdili da aplikacija od nas često zahtijeva pričvršćivanje sata zatezanjem remena kako bi dobro ležao uz ruku i dao ikakav rezultat. Jednom kada nađe otkucaje oni su unutar dopustive razine greške, dok će za vrijeme vježbanja dati nešto manje precizne rezultate na koje se vjerojatno ne biste trebali previše osloniti. Najbolje je mjerenje izvršiti s mirnom rukom u kontroliranim uvjetima za najbolje rezultate. Od senzora tu su još akcelerometar i žiroskop za praćenje situacije i kada se od sata očekuje da upali zaslon, a od mogućnosti konekcija tu su Bluetooth 4.0 i Wi-Fi koji oboje rade solidno.

Cijelu stvar pokreće baterija od 350 mAh koja će uz umjereno korištenje izdržati do dva dana, nakon čega ga ponovno treba napuniti pomoću magnetiziranih kontakata preko USB porta.
Sat će zadovoljiti one koji žele smartwatch zbog mogućnosti njegova ekrana i prikaza vremena te atraktivnim dizajnom koji ide solidno uz formalnu odjeću. Same pametne mogućnosti prilično su limitirane na mijenjanje lica i primanje, ali ne i odgovaranje na poruke i notifikacije, gdje dosta kazni za Android Wear satovima. Nadamo se da će sljedeća iteracija zadržati odličan izgled i ekran te se malo fokusirati kako na unutrašnji hardver tako i na softver, za čije je nedostatke ipak teško naći opravdanje s obzirom na novi Ticwatch koji se pojavio na tržištu.

TCL MOVETIME MT10G infobox


 Apple Watch 3 opt

Apple Watch 3
Kada krenu priče o brendovima, mnogi će brzo stati na jednu ili drugu stranu pokušavajući opravdati svoj izbor pred drugima. Kada kod nas pričamo o Apple proizvodima, raspravi nema kraja



U našoj usporedbi pojavila se i jedina verzija Appleovog sata dostupna u Hrvatskoj – ona osnovna. Kao i ostale, usporedimo ga s njegovim prethodnikom – Apple Watch verzijom 2. S vanjske strane zadržao se kockasti izgled, koji su ostali napustili čim se pojavila mogućnost ugradnje okruglog ekrana, koji je prvo imao oblik probušene gume, no sada popunjava cijelu prednju stranu sata. Apple je zadržao pravokutni izgled, što se nekima u startu neće svidjeti. No, takav oblik ima i svojih prednosti u obliku većeg prostora kojim razne aplikacije mogu raspolagati, što ih čini preglednijima i ugodnijima za korištenje. No nepromijenjen nije samo vanjski izgled, već se u trojci koristi i isti ekran rezolucije 272 x 340 za manju 38 milimetarsku verziju, odnosno 312 x 390 za 42 milimetarsku verziju, poput Watch 2 generacije. Maksimalna svjetlina također ostaje ista pri 1000 nitsa, što bi trebalo biti dovoljno za gledanje sata i po sunčanom danu. Iza ekrana nalaze se neke nadogradnje, a najinteresantnija je sam procesor, koji je od Watch 2 procesora jači 70% prema Appleovim tvrdnjama. Poboljšanje je dobio i čipset za bežično povezivanje s ruterima i mobitelima te bi trebao trošiti do 50% manje energije. Verzija dostupna kod nas ima i 8 GB interne memorije za pohranu podataka, dok bolje inačice dolaze i sa 16 GB memorije. U satu se sada nalaze i barometar te visinomjer, što ga izjednačuje s njegovim Android, Samsung i Garmin konkurentima. Mjerač otkucaja srca već je standardan, no s novim nadogradnjama operacijskog sustava na verziju 4.1 dolaze poboljšanja specifično za HIIT način tjelovježbe, što za manje upućene znači aerobno vježbanje visokog intenziteta u kratkim intervalima od par minuta koje se prekida polaganijim kretanjem. To za samo očitavanje kucanja srca znači velike amplitude u radu srca koje dobar broj sportskih trackera krivo zapiše, pa mnogi sportaši i dalje preferiraju senzor montiran oko prsiju. Ovaj način vježbanja bira se u opcijama aplikacije za fitness te prilagođava algoritam za mjerenje srca radi preciznijih očitavanja.

Apple Watch 3 2 opt
Naravno, samim time primjećujemo da Apple, poput ostalih, sve više pažnje posvećuje sportskoj funkciji svojega sata i time se može s njima mjeriti. Na žalost, jednak problem kao i u dvojci ostaje i u novoj verziji, unatoč reklamiranim poboljšanjima u smislu štednje baterije. Naime, Apple treću verziju sata, poput druge verzije, reklamira kao uređaj koji može samostalno funkcionirati svega 18 sati i vjerujte, ne kažu to iz skromnosti. Uključivanje opcija koje dodatno troše bateriju vidno skraćuje vijek trajanja baterije.
Upravo zbog sličnosti dviju verzija, Watch 2 se više ne može kupiti sa službenih stranica, no na našim policama još ima primjeraka. Koja je onda razlika? Apple Watch 3 se, naime, može kupiti u verziji koja ima mogućnost postavljanja eSIM tehnologije, što mu omogućuje spajanje na mobilnu mrežu za konstantnu povezanost s internetom čak i kada vaš iPhone nije u blizini ili nema poznatih Wi-Fi mreža. Ideja je odlična, no kada se sat tek pojavio bilo je dosta problema s njenom softverskom izvedbom. No tu dolazi do malog problema jer u Hrvatskoj donedavno nije bilo eSIM tehnologije, koja je uvedena tek nakon što je na tržište došao Huawei Watch 2, koji također ima tu mogućnost.
Na žalost, Apple za naše tržište nije predvidio model s ugrađenom eSIM opcijom, pa vam preporučamo da, ako već idete s Apple opcijom, uzmete uređaj koji je u tom trenutku povoljniji, bio on Watch 2 ili 3, jer radi se o gotovo jednakom satu. Imajte još na umu da se sat, naravno, može spojiti jedino s iPhone pametnim telefonom, bez kojeg je gotovo neupotrebljiv.

apple watch 3 infobox


TABLICA USPOREDNOG TESTA

Tablica

(Stranica 1 od 12)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 12)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji pametni sat odabrati- Veliki usporedni test - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.