Usporedni test 4K televizora do 4000 kn - 3.8 out of 5 based on 8 votes
Usporedni test 4K televizora do 4000 kn

Usporedni test 4K televizora do 4000 kn

4K smart tv za 4000 kn

Dok se UHD rezolucija ekrana fino udomaćila u uhu potrošača, nije se u tolikoj mjeri ušuljala i u domove korisnika. Kako su monitori ove rezolucije i dalje prilično skupi, vrlo je zanimljiva situacija s televizorima koji svojim naprednim funkcijama dolaze u rang cijene do 4 tisuće kuna. No, da li je sve bajno provjerili smo okupivši entry level UHD modele na usporednom testu.

Televizori već nekoliko generacija nisu isključivo kante za gledanje TV programa. Oni su moćni multimedijalni strojevi puni naprednih mogućnosti, aplikacija i pametnih sučelja. I dok nam se pred očima UHD ustoličuje kao novi standard, hardver i sadržaji za njega kaskaju. Naše televizijske postaje još su daleko i od Full HD programa, nešto HD sadržaja nude kablovski i IPTV operateri, no za pravi užitak visoke rezolucije treba se okrenuti vrhunskim filmovima, serijama i igrama.

Uz to, dosta sadržaja ima na YouTubeu, a proizvođači nude i svoje promo snimke, ali one su toliko nabrijane bojama i efektima da izgledaju potpuno neprirodno. Idelan scenarij za gledanje nekomprimiranog UHD sadržaja bio bi s UHD Blu-ray reproduktorom i diskom.


No, kako je nam glavna tema hardver, vratimo se na junake ove priče. Dok su računalni monitori s UHD rezolucijom i dalje preskupi (27 inčni počinju od oko 3500 kuna), u pristupačnoj kategoriji utaborili su se televizori čija je rezolucija ekrana 3840 x 2160 piksela. I doista, naših šest protagonista nudi UHD rezoluciju, performanse ekrana su redom vrlo dobre, a tu su i napredni pametni sustavi. Ono što je potencijalna mana jest da na televizorima ovih dijagonala (a zbog ciljane cijene radi se o 40 i 43 inča), na udaljenosti većoj od 3 metra, nećete primjećivati razliku u odnosu na Full HD signal, osim vjerojatno u sportskim prijenosima (nogomet). Srećom, većina modela ima veću braću gotovo identičnih performansi, samo veće dijagonale, pa ako imate prostora i novaca za veći model, translirajte naše rezultate i nabavite si tu veću dijagonalu.

Ove televizore možete koristiti i kao zamjenu za monitor za gaming (velika dijagonala plus UHD) čemu smo posvetili dio teme, a u svakom ćete slučaju dobiti više detalja, dok performanse ekrana ne ovise o samoj rezoluciji.

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test 4K televizora do 4000 kn - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.