Usporedni test gotovih gaming konfiguracija - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Usporedni test gotovih gaming konfiguracija

Usporedni test gotovih gaming konfiguracija

Spremni za boj

Kupnja gotove već složene konfiguracije najkomotniji je način kako kupiti novo računalo. U Vidilabu smo okupili i testirali računala poznatih hrvatskih trgovina.

Oduvijek je poznato da se najviše performansi za svoj novac može dobiti iz klasičnog gaming računala kojeg sastavimo od komponenti različitih proizvođača, kako bi smo iz svoje teško zarađene krznene životinjice izvukli koji FPS više. No što ako ne želimo se primiti šerafcigera i potrošiti galon benzina na skupljanje hardvera po trgovinama, nakon što smo par vikenda probdijeli zakovani za webshopove i Microsoftov Excel? Pa jednostavno, odlučimo se za kupnju već složenog računala iz nekih od domaćih trgovina. Uz uklanjanje mnogih dilema i pojednostavljenje odluke, gotove gaming konfe često sa sobom nose i pogodnije jamstvene uvjete, a u nekim slučajevima i uključeni operativni sustav. A nešto viša nabavna cijena sa sobom često povlači i besplatnu dostavu, stoga hodočašćenje po trgovinama kako bi smo kupili PCI WLAN karticu pada u zaborav.


Gaming u prvom planu

Tome je bila prilagođena i testna metodologija pa smo se morali žrtvovati i isprobati zahtjevne naslove na svim računalima.

Fokus ovih konfiguracija je gaming; stoga je i fokus našeg testiranja također bio baziran na gamingu. No, unatoč tome, koristili smo i standardne benchmark alate koje i inače koristimo kada testiramo hardver, bilo da se radi o desktop računalima ili o laptopima. Tako smo na testu imali standardnu lepezu softvera: 3D Mark Firestrike, Performance test 8, Cinebench R15, Aida 64 te Heaven benchmark. Sve benchmarkove smo pak izvodili u 4K rezoluciji, budući da tvrdimo da se tržište sve više okreće prema 4K gamingu, a 1080p gaming, pa čak i 1440p gaming pri 60 Hz postaju dostupni u sve nižem spektru ponude.

1 GTA 5

GTA V: Uz igranje prve misije koja nudi dobar balans opterećenja, koristili smo i ugrađeni benchmark unutar igre

Možemo reći da gotovo sve novije kartice koje nalazimo na tržištu, makar se radilo o kartici u donjem domu ponude, mogu bez problema pokrenuti noviju igru u 1080p, s razumnom razinom detalja, s FPS brojkama sjevernije od 60.
Novina u testu je pak Futuremarkov VR mark koji je svjetlo dana ugledao tek nedavno. Time konačno imamo benchmark alat za testiranje VR sposobnosti pojedine konfiguracije, a u ovom slučaju, koristili smo besplatnu verziju s uključenim Orange Roomom. Tijekom testiranja, VR Mark bilježi fps brojke u simuliranom VR okruženju, u kojem se i „igrač“ virtualno kreće, simulirajući gledanje i kretanje unutar VR prostora. Bitno je pak zadovoljiti minimum fps brojki, 81 fps za Oculus Rift, te 109 fps kao targetirana, tj. optimalna brojka.

Kako smo testirali 2

PROJECT CARS: Intenzivnom grafikom i računanjem fizika za 20 vozila na stazi, osjetno smo opteretili konfiguracije

Igranje smo pak testirali s tri igre, iz tri različita spektra. Sve tri smo igre testirali također u 4K rezoluciji, s relativno visokim detaljima i isključenim Vsyncom. Fps brojke u igrama smo pak mjerili frapsom, a u slučaju GTAV, koristili smo i igranje prve misije unutar igre, kao i ugrađeni benchmark, iz kojih smo pak povlačili srednje vrijednosti za što pouzdaniji rezultat.

udjeli

Testirali smo i pomoću CS:GO-a, jedne od najpopularniji e-sports igara, čiji su zahtjevi pak nešto niži. Odlučili smo se za CS:GO ne samo zbog njene popularnost, već i zbog toga jer imam širok spektar hardvera pa nas je i zanimalo da li sve konfiguracije u testu mogu pogurati jednu e-sports igru u 4K na zadovoljavajućim fps-ima.

1 3dmark

3D MARK FIRESTRIKE: Iako je benchmark već dulje dostupan, 4K rezolucija natjera konfiguracije do maksimuma

Treća testirana igra je bila Project cars koja pak osjetno opterećuje i GPU i CPU. Tesirali smo ponovno koristeći fraps mjerenja, vozeći jednu utrku na Hockenheim ringu, s 19 protivnika na 5 krugova. Detalji su bili postavljeni na high, s isključenim Vsyncom na svim konfiguracijama, kako bismo dobili što usporedivije rezultate.


Usklađeni izbor

Na jednom mjestu testirali smo od rudimentarne do potpuno nabrijane igrače konfiguracije.

Šest računala koje imamo na testu su definitivno primjer stanja hardvera na tržištu. Pogledamo li prodajne brojke AMD-a spram Intela i Nvidije, odmah će nam jasno biti zašto se u svih šest naših računala nalazi Intelov procesor, a u pet njih i Nvidijina grafička kartica.

Konfe zajedno 7

STOL PUCA OD GAMINGA:  Ne samo zbog performansi već i osjetne težine nekih konfiguracija

Ostatak hardvera je manje-više, off the shelf, tj. dostupan u slobodnoj prodaji. Tako u računalima možemo pronaći i matične ploče i procesore koje smo koristili u raznim konfiguracijama mjeseca, ali i nekim posebnim buildovima koje smo radili za razne druge teme. Procesori u pitanju spadaju u noviju šestu generaciju desktop procesora, dok se na mobilnoj strani već nalazi sedma, koju pak čekamo za desktop verzije.
Shodno tome, RAM memorija je na poželjnoj DDR4 brzini, s minimalno 8 GB. Iako uvijek radije vidimo dual channel konfiguracije, s jednim modulom 8 GB RAM memorije se itekako mogu igrati igre. Ovaj puta su pak izostale konfiguracije s 32 GB ili više memorije, što za gaming ustvari nije niti potrebno. 16 GB se trenutno čini kao optimalna brojka za high-end, adekvatna za nabrijane i7 procesore.

Standardno ili posebno?

Kod matičnih ploča uglavnom možemo vidjeti srednjestrujaške modele, s tek jednom nabrijanom MSI gaming pločom pogodnom za overclockanje. No, u testu imamo i jedan kuriozitet, pomalo atipičan za desktop računala, posebno dizajniranu matičnu ploču. Iako je posebno izrađena matična ploča normalna stvar u poslovnom svijetu, korisnici u prosjeku nešto rjeđe kupuju, ali i imaju prilike, kupiti takva računala. Takve matične ploče često nemaju sve osobine klasičnih matičnih ploča pa tako često ne moraju imati standardizirani raspored vijaka na ploči, niti priključke za dodatne ventilatore, kao niti dodatne SATA portove.

HP Omen 4

PARTNERSTVO I VLASTITA IZRADA: Matična ploča HP Omena je vlastiti proizvod HP-a iz poslovnog svijeta dok su AiO Cooler i GTX1080 plod partnerstva s drugim kompanijama

Time je proširivanje i upgrade računala nešto sužen, no opet moguć. Kod drugih računala pak upgrade je svakako moguć, a u nekim slučajevima, kao dodavanja RAM memorije u poluprazno kućište – iznimno lagan. Druge pak konfiguracije imaju i zaštitnu naljepnicu koja u teoriji krši garanciju na računalo, no to ponovno ovisi od trgovine do trgovine, ali i od računala do računala.
Sličan slučaj je i s napajanjima, koja su u većini slučajeva bila standardna napajanja koja se mogu kupiti u trgovini. No u slučaju HP omena, napajanje je ponovno preuzeto iz svijeta poslovnih računala, no srećom ima adekvatnu snagu za upogonjenje žednih komponenti.

S oduševljenjem možemo primijetiti da su pet od šest računala, izuzev najjeftinijeg, za boot drive imali SSD pa makar u sićušnom 120 GB kapacitetu. Za windows i par programa – sasvim dovoljno. Time se rad računala i na relativno skromnijem hardveru činio veoma brz, a nekih drastičnih razlika u svakodnevnim zadaćama nismo primijetili koristeći najskuplji spram srednje plasiranog računala. Razlike su se pak najviše osjetile u benchmarkovima i igrama – logično.

4K mainstream

Također, možemo s oduševljenjem javiti da su gotovo svi modeli mogli pokrenuti 4K rezoluciju bez problema, a većina njih i igrati, makar na 45 fps. Najjeftinija računala na testu prikladnija bi bila za 1440p ili 1080p gaming koji je pak i adekvatniji za njih obzirom na cijenu računala spram cijene 4K monitora.
Grafička kartice, mahom Nvidia su uglavnom bile modeli koje također možemo kupiti. U slučaju HP-a, ponovno posebni hardver. Kako u testu i navodimo, pretpostavljamo da se radi o partnerstvu XFX-a i HP-a koje nije nikako neobično za hardverski svijet. Međutim, očekivali bismo blower-style coolere malo više, pogotovo kada u obzir uzmemo da na testu imamo i dva omanja računala s nešto oslabljenim protokom zraka, u čijem slučaju bi blowerstyle bio idealan.

Detalji

USB C: Češće ga viđamo na laptopima, no novi standard polako ulazi i u desktop svijet

Pokrili smo gotovo cijelu gamu nvidijine ponude grafičkih kartica, osim 1050 i 1050ti koja se tek počinje pojavljivati na policama trgovima, a svoj put u njihove gotove konfiguracije tek traži. Tako na testu imamo dvije GTX1060, jednu s 3 GB i jednu sa 6 GB RAM memorije, što će izbor između dvije grafike napraviti nešto jednostavnijim, budući da sada imamo i dokumentiranu razliku u performansama između dva modela. GTX1070 smo također pronašli u testu, kako u jednostrukoj izvedbi tako i u moćnom SLI-ju, koji jednostruki GTX1080, figurativno, pojede za doručak. A da GTX1080 nije nikakva šala, dokazuju benchmarkovi, pri čemu ta kartica, očekivano, ima najbolje single-card rezultate čime je pogodna za nešto fizički manja kućišta kao što je slučaju s HP Omenom.

Što bismo bolje?

Iako smo s većinom konfiguracija zadovoljni te s njihovim izborom, konfiguracijama i urednosti nemamo nikakve zamjerke, ipak bismo u nekim slučajevima investirali još po par desetaka kuna i kupili poneki ventilator. Konfiguracije kojima je to najpotrebnije su pak one koje imaju stock cooler, koji temperaturu s čipa kojeg hladi samo raspršuje po kućištu, bez mogućnosti te topline da izađe iz njega. Uvijek pozdravljamo filtre za prašinu na otvorima, no nikad u modelima koji su namijenjeni pasivnom hlađenju, tj. hlađenju bez ventilatora.

Stoga bismo svakako ili uklonili filtar prašine pri igranju ili kako smo već spomenuli ugradili još po jedan ili dva ventilatora.
Ono s čim smo bili zadovoljni su i AiO vodeni hladnjaci u HP Omenu i eXcellens reDragonu koji su ne samo nudili relativno tih rad – pod punim opterećenjem – već i osiguravali niske temperature i ispuh toplog zraka s drugih komponenti. HP pak ponovno koristi hladnjak koji je razvijan u partnerstvu s nekim drugim proizvođačem dok je eXcellens iskoristio MSI-jev 240 mm cooler.


HP Omen desktop pc-870-170ny

Kompaktno i vodeno

Veličinom, Omen kojeg proizvodi HP se doima kao pripadnik jedne od HP-ovih business serija. Nešto je kompaktnijih dimenzija, no opet se ne doima kao računalo klasične veličine, a u to kompaktno i stilski fenomenalno kućište smjestio se brutalan hardver predvođen jedinom GTX 1080 na testu. Prednja stranica je također nešto posebnijeg dizajna, s vertikalnim čitačem optičkih diskova nalik onima s laptopa. Sličnosti s business svijetom ne prestaju samo na veličini, budući da su priloženi tipkovnica i miš u potpunosti preuzeti s jednog od modela iz business serije, ali se posebno mogu kupiti Omen tipkovnica i miš u izvedbi SteelSeriesa. Slično je i kada otvorimo kućište te bacimo pogled na matičnu ploču i napajanje. Napajanje je vlastito HP-ovo, srebrnog kućišta nalik nekim budget rješenjima, no po specifikacijama je relativno blizu srednjoj retail ponudi, s 500 W i 80+ bronze certifikatom. Matična ploča je pak HP-ova 2b4b koju možemo pronaći u nekim drugim HP i Compaq desktop računalima. Po veličini, spada u microATX raspored, sa Z170 čipsetom za procesore do 95 W u LGA1151 socketu.

HP Omen desktop pc 870 170ny

GUŽVA: Otvoreni Omen djeluje kao prekrcani HP-ov PC iz enterprise sektora

No, prema daljnjim specifikacijama, sličnosti s business svijetom od sada prestaju. Omen je konfiguriran s maksimalno podržanim procesorom za ploču, Intelovim 6700K procesorom s 8 logičkih dretvi, s radnim taktom od 4,0 GHz. Po pitanju hlađenja procesora smo ostali pomalo zapanjeni. Prvotno, dok smo testirali računalo bili smo oduševljeni njegovom tišinom obzirom na veličinu, a pravi razlog tome je postao jasan tek kada smo otvorili računalo. Za hlađenje procesora je zadužen AiO vodeni hladnjak koji nosi HP branding, vjerojatno plod suradnje HP-a i jednog od eminentnijih proizvođača AiO hladnjaka. Dojma smo da se pod bilo kojim opterećenjem ventilator uvijek vrti oko nižeg broja okretaja, budući da je veoma efikasan pri hlađenju. To pak znači da se i pri niskom opterećenju proizvode zvukovi, dijelom iz vodene pumpe, dijelom iz ventilatora. Uzmemo li u obzir da računalo ima samo jedan bočni usis, vodeni hladnjak svoj posao radi odlično.

HP Omen desktop pc 870 170ny kb

PERIFERIJA: Pod Omen brandom mogu se posebno nabaviti i tipkovnica i miš u izvedbi SteelSeriesa

RAM memorija broji izdašnijih 16 GB raspoređenih u dva sticka po 8 GB, naravno, u DDR4 brzini, što se pak čini i optimalnom brojkom za 6700K procesor.
Grafička kartica se ponovno doima kao plod suradnje HP-a i nekog od proizvođača grafičkih kartica, u ovom slučaju, pogađali bismo XFX-a. Iako bismo u ovakvom kućištu očekivali blower style cooler koji bi vrući zrak ispuhivao sa stražnje stranice, radi se ipak o otvorenom hladnjaku koji toplinu raspoređuje po kućištu. Unatoč tome, nismo primijetili neku ekscesivnu količinu zagrijavanja niti thermal throttling od Nvidijine GTX1080. U Omenu je ujedno i jedina GTX1080 u našem testu koja je pak dala fantastične rezultate u gamingu obzirom da se radi o računalu s jednom grafičkom karticom. 4K gaming je time bez problema moguć pa čak i u ovako kompaktnom izdanju.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

FuturaIT eXcellens reDragon

Gaming zmaj

Ime reDragona postaje odmah jasnije čim pogledamo u unutrašnjost kućišta. Možemo odmah ugledati četiri MSI-jeva gaming zmaja, a peti je pak skriven na matičnoj ploči. Kućište je odlično, pomalo neočekivano za često budget orijentirani Chieftec. Robusne je izrade s kompletno prozirnom bočnom stranicom. Ima odvojenu komoru za PSU i HDD-ove, a bez problema može udomiti ATX matičnu ploču i dvije grafičke kartice. Kućište se pak doima optimalno popunjenim, jedna grafička kartica manje i imali bismo dojam da nešto nedostaje. Ponovno, kao i kod HP Omena, radi se o i7-6700K procesoru, ali i RAM memoriji jednake konfiguracije, dva puta po 8 GB DDR4, ovoga puta, Patriot Viper 4 na 2800 MHz. Matična ploča je pak odlična MSI-jeva Z170A Gaming Pro Carbon, idealna za overclockanje otključanog i7 procesora koji je pak hlađen MSI-jevim 240 mm vodenim hladnjakom koji bi trebao omogućiti barem još parsto megaherca iz procesora.

FuturaIT eXcellens reDragon

UREDNOST: Urednošću interijera smo oduševljeni, što nije ni čudo budući da kućište pruža pregršt mjesta za skrivanje kablova

MSI komponente koje su u fokusu ovdje su Nvidia GTX1070 grafičke kartice s 8 GB RAM memorije. Obje kartice su pak i povezane MSI-jevim SLI bridgeom, čisto da se upotpuni već odlični dojam, ako ništa drugo. Po performansama dvije 1070 su pomele pod s bilo kojim drugim računalom u testu, naravno i s HP Omenom i jednom GTX1080 grafičkom. Prava prednost se osjetila u svim klasičnim benchmarkovima dok je VR Mark donio gotovo iste rezultate kao i s GTX1080. Igre su pokazivale veće prosječne FPS brojke, no i veći razmak između minimalnih i maksimalnih FPS-a, što je pak tipično za SLI konfiguracije. Pomalo neočekivano, između dvije grafičke kartice se našla i PCI mrežna kartica s podržanim Wi-Fi AC-om, a ona pak nije nešto previše utjecala na temperature i performanse sustava, makar smo u početku imali sumnje da će prouzrokovati gušenje ili će se i ona pregrijati u sendviču grafičkih kartica.

Kako grafičke kartice ne bi došle same u paru, u paru dolaze i Samsungovi SSD-ovi, točnije, dva puta po 250 GB u RAID0 konfiguraciji. Time su brzine sustava osjetno bolje, makar ne i linearno dvostruko bolje, što je pak i očekivano. U posebnoj komori s napajanjem je skriven Toshibin P300 HDD, kapaciteta 1 TB, ali i relativno dobrih performansi za jedan klasičan 3,5-inčni hard disk.

FuturaIT eXcellens reDragon2

GIGANT: Spram ostalih u testu, Futurina zvijer nadjačava i visinom, ne samo perfomansama

Za napajanje sustava je zaduženo EVGA supernova g2 napajanje od 750 W što se možda na prvu čini pomalo slabim, no računajući na 80+ Gold certifikat nemamo nikakvih briga da će se napajanje opteretiti, makar i pod punim oterećenjem grafičkih kartica u SLI-ju. Gaming u 4K rezoluciji pri punim detaljima nije naravno nikakav problem, a sve naslove smo bez problema mogli pokretati na maksimalnim detaljima.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Links Krypton SSD 561K

Prostranost

Glavna stvar po kojoj ova konfiguracija ulazi među naše favorite je zasigurno najvažniji element svakog testiranja hardvera, a to su performanse po kojima većim dijelom zadovoljava naše zahtjeve za 4K 60 Hz gamingom. Cijenom i omjerom kvalitetnog hardvera i performansi izborio se za uredničku pohvalu. Procesor možda nije kalibra jednog i7-6700K, ali savršeno odrađuje sve zadaće koje smo pred njega postavili, što znači da je sasvim pristojan i više nego dovoljan gaming. Za pohranu su zaduženi SSD od 120 GB i 1 TB HDD, što nam se čini kao vrlo prihvatljivo rješenje.

Links Krypton SSD 561K

A GDJE SU KOMPONENTE? Izbor komponenti za ovako veliko kućište ostavlja mnogo praznog prostora

Za odlične performanse u igrama zaslužna je GTX1060 grafička kartica s vrlo dobrih 6 GB RAM memorije koji su nam dobro došli na open world igrama s velikim draw distanceom, poput GTA V. U ostalim igrama performanse su bile i bolje od očekivanih, pogotovo u Project Cars koja pak zna izazvati probleme s procesorske strane računala. Konfiguracija dolazi u Antecovom GX1200 kućištu koje bez problema može udomiti i ATX matične ploče, no u ovom računalu pronašla se mATX ploča, ASRock H170M pa nam se učinilo da veliki Antecov case izgleda prazno, no dobra stvar je što nudi obilje mogućnosti naknadnog dodavanja komponenti. S 8 GB RAM memorije bili bismo zadovoljni da se radi o dva sticka zbog dual channel pogodnosti, no kao zrno utjehe dolaze nam DDR4 brzine.

Links Krypton SSD 561K2

IMPRESIVNO KUĆIŠTE: Antecov GX1200 vraća kompaniju u dobar smjer, no u ovom slučaju je overkill

Srećom, upgrade RAM memorije je veoma jednostavan, pogotovo u ovom slučaju gdje mjesta u kućištu ima na pretek. Ako bismo trebali odabrati ono što bi se moglo navesti kao nedostatak to je što nema ispušnog ventilatora koji bi došao jako dobro obzirom da je i5-6500 procesor hlađen stock coolerom, koji temperaturu samo raspoređuje po kućištu, a bez ispušnog ventilatora ona se u njemu i zadržava. Kao što smo rekli na početku, glavni adut ove konfiguracije su performanse pa ćete uživati u svim aspektima gaminga, uključujući 4K igranje.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Links Krypton SSD 360IK

I3 i 4K

Manji Linksov model sadrži nešto logičniji izbor kućišta za matičnu ploču, no opet primjećujemo dosta praznog prostora između napajanja i grafičke kartice. Asusova H110M matična ploča je u microATX izvedbi dok kućište može udomiti i ATX ploče, no možda će vam taj višak prostora dobro doći jednog dana kada se odlučite na nadogradnje.

Links Krypton SSD 360IK

ĐUMBUS: Zbog većeg Kryptona u testu, očekivali smo bolji cable managment, pogotovo zbog prozirnog bočnog panela

Ugrađeni i3-6300 procesor je solidan izbor u ovom cjenovnom razredu, a kako je slabijeg TDP-a, pa tako i slabijeg zagrijavanja nije nas previše smetalo što ni ovdje nema ispušnog ventilatora. Performanse su i ovdje u prvom planu, a za njih je opet zadužena grafička kartica GTX1060, no s upola manje RAM memorije u odnosu na veću Krypton konfiguraciju, 3 GB. Time smo došli do granice dostupnog VRAM-a kada smo pogurali draw distance u GTA V do maksimuma, no ako bismo ignorirali limite ili ih pak poštivali ne bismo primijetili nikakve razlike u benchmark rezultatima. Za pohranu, kao i u većem Kryptonu zadužena je kombinacija SSD-a i HDD-a s jednakih 120 GB odnosno 1 TB kapaciteta. Sve se napaja preko Antecovog 500 W napajanja koje se možda u ovom slučaju čini i pomalo prejakim, no njegovo opterećenje bi se trebalo svesti na nisku razinu, čime se naravno povećava dugovječnost.

Links Krypton SSD 360IK 2

ROBUSNI DIZAJN: Dizajn coolermasterovog kućišta se doima iznimno solidnim

U kućištu smo primijetili nešto neuredniji cable management koji dodatno oslabljuje airflow kroz kućište pa tu vidimo prostora za eventualno poboljšanje. Krivac za lošiji cable management je dijelom i Coolermasterovo K380 kućište koje ne nudi toliko opcija za uređivanja nereda kao druga kućišta. Razlog tome je i starija generacija kućišta, u čije doba cable management i nije bio toliko raširen pojam.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Avenio OptiGamer

Optimalno za početak

Najjeftinije računalo u našem testu se pokazalo kao relativno dobra opcija ako ne želimo baš odmah uskočiti u 4K gaming. Komponente su pak skladno odabrane, pogotovo kućište i matična ploča koji se čine kao idealan izbor za nešto prostranije računalo, no opet nešto manjih dimenzija.

Avenio OptiGamer

ODLIČAN CASEFLOW: Iznimno uredno slaganje kabela u suradnji s dva optimalno postavljena ventilatora osigurava niske temperature pri radu, bez nepotrebne dodatne buke

Iako se radi o microATX matičnoj ploči i za nju adekvatnom kućištu, nalazimo čak dva predinstalirana ventilatora - jedan zadužen za usis, a drugi za ispuh vrućeg zraka koji će se stvarati oko stock ventilatora na i3-6100 procesoru. 8 GB RAM memorije se također u ovom slučaju čini adekvatnim za i3 procesor, a jedina brana između 4K gaminga i ove konfiguracije je grafička kartica. Nalazimo AMD Radeon RX460 s 4 GB RAM memorije, koja spada u niži sektor AMD ponude.

Mikronis mali

SJAJNO KUĆIŠTE: Iako preferiramo matirana kućišta zbog otpornosti na otiske prstiju, kompaktnije Avenio kućište izgleda odlično

Ona je time, unatoč izdašnijih 4 GB RAM memorije više pogodna za 1080p gaming. Računamo li pak na relativno nisku cijenu ove konfiguracije, pretpostavit ćemo da se u gaming budžetu ne nalazi i još jednaka suma za monitor koji bi nosio 4K rezoluciju. Potencijalni bottleneck se nalazi u vidu pohrane bazirane samo na 3,5-inčnom HDD-u koji nudi 1 TB pohrane, no barem peterostruko lošije performanse nego konvencionalni SSD. Usporenja sustava su pak najčešće moguća u svakodnevnom radu na računalu, primjerice kod browsinga i otvaranja datoteka dok se u gamingu nešto sporija pohrana osjeti samo kod učitavanja igara ili misija. Ovisno o tome koju igru igramo ovisit će i koliko će to utjecati na samo iskustvo gaminga. FSP-ovo napajanje od 400 W se čini kao dobra opcija, gledano i po kvaliteti ali i po snazi.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Avenio ProGamer

Najviše za novac

Veći Avenio model se doima, slično kao i manji brat kao dobar ulazak u gaming, no u ovom slučaju 4K gaming umjesto 1080p. Iako nije najjeftiniji 4K sposobni model, za nešto višu cijenu se dobivaju nešto bolje performanse, što bi u budućnosti trebalo osigurati nešto bolju dugovječnost. No, kako bi se dugovječnost i uistinu ostvarila, ponovno bismo rado vidjeli nekakav ispušni ventilator na stražnjoj stranici budući da je procesor hlađen slabašnim stock coolerom.

Avenio ProGamer

ODVOJENO I UREDNO: Kućište nudi posebnu komoru za napajanje i klasične 3,5 HDD-ove, uklanjajući time njihovu toplinu, ali i buku

Obzirom na cijenu od 8.500 kn, očekivali bismo barem jedan ventilator. I5-6500 procesor smo već mogli vidjeti u jačoj konfiguraciji iz Linksa, no u ovom slučaju, ona je uparena s nešto jačom grafičkom karticom, GTX1070. Ona pak, kako smo spomenuli, nudi veoma dobre performanse u 4K igranju, ali i u benchmarkovima. Avenio Midi tower u koji su smještene komponente pak nudi posebnu komoru za napajanje i HDD, što je karakteristika koju svakako pozdravljamo. Napajanje je pak sasvim pristojno Corsairovo VS 550W s 85+ certifikatom dok je HDD klasičnijeg 1 TB kapaciteta.

Mikronis veliki

KLASIK: Kućište se doima kao klasičan primjer dobro osmišljenog gaming casea

Bočna stranica kućišta sadrži prozor od pleksiglasa koji nam pak daje mogućnost da vidimo bočno montirani 120 GB SSD, ali i ostatak relativno dobrog cable managmenta. Ono što nas pak bode u oči je čitač optičkih diskova postavljen na vrh prednje stranice, koji je sive boje dok je ostatak kućišta crne. Problematično je što je i prorez na bočnoj stranici veoma velik, čime ODD kvari estetiku klasično dobro dizajniranog gaming casea.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test gotovih gaming konfiguracija - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.