Laptopi do 4000 kuna - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Laptopi do 4000 kuna

Laptopi do 4000 kuna

Velik izbor

Tražiti drvo u velikoj šumi sličnih modela omiljena je zabava vidilabovaca, a traženje pluseva i minusa prava opsesija. Uz naš detaljni test i ultimativni vodič za kupnju, pronađite pravi laptop u ovoj najpopularnijoj kategoriji.

Klasični test laptopa začinili smo i vodičem za kupnju, u kojem ćemo istražiti što se sve može dobiti u raznim kategorijama do 4.000 kn. Pročešljali smo ponudu domaćih trgovina i pronašli na kojim se cijenama počinju pojavljivati pojedine karakteristike laptopa, primjerice procesor, količina RAM memorije i Full HD ekrani. Uz vodič, pozabavili smo se i testiranjem nekih od laptopa u toj cjenovnoj kategoriji, njih čak 14. Četrnaestoricu smo podvrgnuli svojim uobičajenim testiranjima za laptope, te došli do nekih zanimljivih zaključaka.
Budući da imamo relativno širok raspon budžeta, u testu se našla i široka paleta modela. Ovim testom pokazat ćemo i koliko se ustvari može dobiti performansi za određene novce, te jesu li neki modeli iz skupljih kategorija precijenjeni spram onih u nižem dijelu ponude.

Unutar ovog testa, najvažnija stavka ipak će biti best buy ocjena. Kroz nju će se vidjeti gdje se u kategoriji do 4.000 kn nalazi svojevrsni sweetspot, te isplati li se ići s 3.000 kn na budžet od 4.000 kn. Veća cijena ne nosi nužno bolje performanse, budući da se i u nekim laptopima s nižeg dijela ponude može pronaći SSD koji se u današnje vrijeme pokazuje kao glavna komponenta boljitka korisničkog iskustva.


Što se sve dobije za najviše 4000 kuna

Vrlo široka ponuda procesora i kombinacija hard diskova i ssd-ova i rezolucija ekrana. Samo što se baš i nismo nauživali dediciranih grafičkih kartica.

Procesori

Bez puno iznenađenja, i u ovoj kategoriji primijetili smo dominaciju Intela. Prvi pristojniji procesor koji bismo nazvali upotrebljivim i za srednje teške zadaće bio bi Pentium N3700. Njega često nalazimo u donjem spektru ponude, za otprilike do 2.500 kn. Radi se o pristojnom komadu silicija koji na četiri fizičke jezgre podržava čak i turboboost. Prednost čipa leži u niskom TDP-u od 6W, pa se N3700 može pronaći i u fanless laptopima za nečujan rad. No realno gledajući, i3 procesori za koplje su ispred, a može ih se pronaći ponekad u laptopima iste vrijednosti kao što su oni s N3700.

Pritom bi trebalo paziti i na generaciju i3 procesora. Nalazimo još i i3 4005U modele s kraja 2013. Njih bismo izbjegavali, jer se na tržištu u ovoj klasi nalazi i noviji i3 5005U procesor. Oba procesora veoma su slična, nude dvije fizičke s četiri logičke jezgre, a oba imaju maksimalni TDP od 15W. Međutim, i3 5005U može češće raditi u modu niže potrošnje, gdje se TDP spušta na 10W, što nudi veću autonomiju. Novije i3 procesore šeste generacije još nismo ugledali na našem tržištu unutar ove kategorije. Time je pak očekivati i3 procesore sedme generacije još nerealno, budući da su svjetlo dana ugledali u ovom kvartalu.

Tehnologija testiranja 2

BRANDOVI: Nvidija i Intel apsolutno dominiraju laptop segmentom, ali zalutao je i jedan model s AMD brandingom

Dobra je vijest da za cijenu do 4.000 kn nalazimo i i5 procesore, pete ali čak i šeste generacije. Core i5 5200U je nešto stariji, s početka 2015. godine, s dvije fizičke, četiri logičke jezgre s turbo boostom na 2.7 GHz. Pritom je maksimalni TDP, kao i kod i3 procesora, na 15W, s najnižim TDP-om od 7.5W. Time bi autonomija trebala biti još bolja, iako je procesor osjetno snažniji. Za intenzivnije srednje klasne zadaće, i5 procesori ovog kalibra čine se kao odličan izbor, a te procesore, u kombinaciji sa zasebnim grafičkim karticama, možemo pronaći i u gaming laptopima. 6200U spram 5200U nudi veći takt, a time i bolje performanse, pa bismo, da možemo birati između ta dva procesora, svakako odabrali model s novijim čipom. Sedmu generaciju Intelovih i5 procesora također još očekujemo.

Druga je prednost novijih Intelovih čipova osjetno snažnija integrirana grafika, koja je u novijem i3 5005U s Intel HD 5500 GPU-om gotovo dvostruko jača od i3 4005U s Intel HD 4400 GPU. Kod i5 5200U nalazimo jednaki HD 5500 GPU solidnih performansi, no u novijem i5 6200U nalazimo osjetno snažniji Intel HD 520, dovoljan i za pristojniji lagani gaming.

S AMD strane priče nalazimo uglavnom dva čipa, A10 7300 i 9600P. Po performansama, A10 7300 sa svoje fizičke četiri jezgre otprilike odgovara Intelovom i5 5200U, no s nedostatkom većeg TDP-a, što rezultira ili toplijim kućištem ili jačom bukom ventilatora. Po cijeni se, međutim, nalazi nešto niže pozicioniran nego 5200U. A10 9600P se pak nalazi kao izravan cjenovni konkurent i5 6200U, a s njim dijeli jednak TDP na četiri fizičke jezgre, no nudi nešto jače performanse.

Sve u svemu, da su naši novci u pitanju, krenuli bismo rutom Intelovih procesora novije generacije, no i jači AMD čini se atraktivan, pogotovo kada uzmemo u obzir da se često nalazi u laptopima s Full HD ekranima i izdašnom količinom RAM memorije.

Ekrani

Za ove novce, teško je očekivati IPS panele odličnog kontrasta i kutova gledanja, pa je glavna stavka u ovom slučaju rezolucija. Svjetlina je također u drugom planu, budući da rijetko koji od ovih modela nudi dovoljno svjetline za rad vani pod jačim upadanjem dnevnog svijetla.
Trunku utjehe daje nam činjenica da 1280x800 ekrani ipak odlaze u prošlost, ili pak u sferu tableta i 2 in 1 modela.

Laptopi zajedno 5

ISTI, A RAZLIČITI: Gabaritima slični modeli, razliku traže u kompromisima. Teško ćete u jednom modelu dobiti i FullHD ekran i jak procesor i SSD, ali ni dvoje nije loše

Ekrani 1366x768 su pak standard, čak i za skuplje modele, a njih smatramo apsolutnim minimumom za iole normalno korištenje. Uzmemo li u obzir da je prosječna dijagonala ekrana 15,6“, 1366x768 čini se slabašnom, tj. pikseliziranom.
Slično je i sa 17-inčnim modelima, koji u ovoj klasi broje 1600x900, nudeći gotovo jednaku oštrinu koja bi se mogla smatrati minimumom.

Preferiramo, naravno, Full HD rezoluciju, koja nudi pristojnu oštrinu, no uz danak nešto kraće autonomije, što je kompromis koji smo spremni učiniti. Budući da ne očekujemo previše od ovih panela u ovoj kategoriji, primijetili smo da Full HD ekrani često nude nešto slabiji kontrast i boje spram nekih 1366x768 modela, no to svakako nije pravilo.

Dedicirana grafika

Pomalo smo ostali iznenađeni time da je cijena 940M pala na oko 3.000 kn. Time je dostupan i nešto pristojniji gaming ako ne očekujemo Full HD rezoluciju. Geforce 920M pak nudi nešto slabije performanse, no ipak bolje od integrirane grafike na procesoru. Često se nalazi u kombinaciji s Pentium procesorom, koji pak zna biti preslabašan za moderne igre. Time se neki gaming i ne može očekivati, makar se radilo o dediciranoj grafici.
AMD grafika u ovoj klasi nudi nešto bolje performanse od očekivanih za cijenu, no ipak, nije ni to dovoljno za ozbiljniji gaming.

Naša bi preporuka svakako bila tražiti 940M grafiku, koja može koliko-toliko zadovoljiti neke osnovnije gaming potrebe, bez probijanja budžeta. Na tržištu se pak nalazi i GTX10x0 serija grafičkih, no one su za ovu kategoriju još nedostupne, budući da trenutno nalazimo modele jače od GTX1060, bez naznaka za neke lower end modele.
Operativni sustav

Kad je riječ o OS-u, stvarno nema pravila. Pune Windows 10 Home (single licence) možemo pronaći i na modelima jeftinijim od 2.000 kn, dok nalazimo na tržištu i laptope u vrijednosti preko 6.000 kn bez ikakvog OS-a. Predinstalirani Windows svakako je prednost, no to opet ovisi o preferencijama korisnika. Nekima će Windows 7 biti atraktivniji, no možemo vam samo poželjeti sreću u potrazi za kompatibilnim driverima, budući da sve više proizvođača ne izdaje drivere za tako stari Microsoftov OS. Možete krenuti i rutom besplatnih OS-a, poput Ubuntua, koji nalazimo i predinstaliran na nekim Dellovim modelima.

No riječ upozorenja: predinstalirani Windowsi često nose i veću količinu bloatwarea, često u formi nepotrebnih programa i promocija. Svakako preporučujemo ulaganje od oko 30 minuta, te brisanje svakog od njih, kako bi se rad laptopa osjetno ubrzao.

Radna memorija

Nema puno filozofije – više je bolje. Konačno se polako počinjemo rješavati mizernih 2 GB RAM memorije u ovoj kategoriji, pa njih nalazimo samo u najjeftinijim modelima s Atom procesorima, ili pak u Windows tabletima. 4 GB RAM memorije sve se više pokazuje kao minimum za upotrebu računala s više programa odjednom, dok je 8 GB RAM neki optimum. 16 GB RAM memorije također možemo pronaći za najviše 4.000 kuna, gdje više služi kao začin za oplemenjivanje AMD laptopa. 4 GB RAM-a može se pak pronaći i u mnogo skupljim modelima, što je ipak pomalo nelogično.

Tehnologija testiranja 5

UPGRADE: Rijetki modeli nude jednostavni upgrade RAM memorije, ali i dva popunjena SO-DIMM slota

Rado bismo rekli da ne treba brinuti oko 4 GB RAM-a, te da se lako ubaci još jedan modul od 4 GB, no većina modela ne nudi lagan način za upgrade, što je bio slučaj nekad. Danas se češće mora odvrnuti cijeli donji dio laptopa, dok se nekoć trebao samo ukloniti jedan vijak koji drži malena vratašca RAM-a. Time su današnji laptopi nešto tanji i čvršći. U najgorem slučaju, neki modeli imaju trajno instalirani RAM na matičnu ploču, čime se ikakav upgrade čini nemogućim. Ako razmišljate o naknadnom upgradeu RAM memorije, svakako se savjetujte s Googleom, te provjerite jesu li SO-DIMM slotovi dostupni korisniku.

Pohrana

U najnižem dijelu ponude nalazimo eMMC memorije, koje variraju od 32 do 64 GB. U suštini, radi se o memorijama koje su više predviđene za mobitele i tablete nego za računala. Prema performansama, često znaju biti i ispod 5.400 rpm HDD-ova, no srećom, ne nalazimo ih tako često u konvencionalnim laptopima. Kao minimum se postavlja klasičan HDD kapaciteta 500 GB, što je sasvim pristojna količina pohrane, no nedovoljno brzo za 2016. godinu.
Kao nekakav prosjek postavlja se 1 TB HDD, koji se u ponudi također može pronaći i u mnogo skupljim modelima. Ne nudi nikakve bolje performanse prema 500 GB HDD-a, ali logično je, nudi dvostruko više pohrane.

Tehnologija testiranja 7

HDD VS. SSD : Odavno je poznata prednost SSD-a nad HDD-om, no kao i kod RAM-a, upgrade ne mora biti ovako jednostavan

Dobra je vijest da možemo pronaći i modele s SSD-om, no s pomalo tijesnih 128 GB. Performanse će time biti par kopalja iznad HDD opremljenih modela, no pohrane će zasigurno nedostajati. Za instaliranje OS-a i ključnih programa definitivno će biti mjesta, no za medijsku kolekciju, preporučujemo nabavku eksternog hard diska koji se može naći za parsto kuna.
Kao što smo učinili za RAM memoriju, preporučujemo da se informirate o tome koliko je komplicirano rastaviti laptop, te u njega ubaciti SSD umjesto HDD-a. Preostali se HDD onda može ubaciti u eksterno HDD kućište, dostupno za manje od 100 kn.


Dell Inspiron 5558

Mekana inspiracija

Dell Inspiron 5558 1

Kućište i izgled Inspirona 5558 nam nikako nije strano. U više navrata smo se susreli s njime, no u ovoj verziji tipkovnica nam se čini malo premekanom, zbog čega je još teže tipkati po već ionako malenim tipkama. Uz mekanu tipkovnicu, cijeli gornji dio tipkovnice se lagano izvija pri tipkanju i ne ostavlja baš solidan dojam. Laganu zamjerku upućujemo i malenoj enter tipki, koja je netipična za hrvatski raspored tipaka. Donja strana i vanjska strana ekranskog dijela laptopa su potpuna suprotnost, nudeći iznimno čvrstu izradu koja se ne savija niti malo. Ekran nas također nije oduševio, budući da je nešto premračan za naš ukus. Po performansama, nema puno iznenađenja.

Dell Inspiron 5558 1.jpg temp.jpg

Radi se o klasičnoj kombinaciji i3 5005U s 4 GB RAM i okretajućim HDD-om. Međutim, Dell je nešto kvalitetnije riješio rashladne sposobnosti laptopa pa je ventilator veoma tih. Dobra vijest je da se baterija može ukloniti, što je sve rjeđi slučaj. Rijetkost je i lagan pristup internim komponentama, poput RAM-a i HDD-a. To je pak prava prednost, makar laptop otvorili samo jednom, budući da nudi lagan pristup 1 TB HDD-u kojeg bi svakako trebalo zamijeniti SSD-om za osjetnije ubrzanje.

 

BATERIJA PROCESOR EKRAN
4:15 h Intel Core i3 5005U 1920x1080

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

HP 17-x000nm

Veliki za cijenu malog

HP 17 x000nm

Glavna prednost ovog modela spram ostalih u testu je što za manji cjenovni premium nudi par inča veći ekran i veću rezoluciju. No na oštrini se neće previše dobiti, budući da je rezolucija više-manje proporcionalno uvećana dijagonali. Kontrast i boje bi mogle biti bolji, no svakako su zadovoljavajući, kao i kut gledanja. Ponovno nalazimo provjerenu kombinaciju i3 5005U procesora i 4 GB RAM memorije, no s 500 GB HDD-om, koji spram ostalih nudi kompromis manje prostora, bez nekog dobitka na brzini kao kod SSD-a. Međutim, spram ostalih HP modela na testu, 17-inčni model nudi nešto ozbiljniji rashladni sustav koji nudi bolje termalne sposobnosti uz nižu razinu buke.

HP 17 x000nm temp

Tipkovnica i touchpad su klasični HP-ovi, no s nešto izdašnijim obrubima koji nude nešto više prostora za odložiti dlanove pri pisanju. Površine su pak mekane i glatke, doimajući se kao da pripadaju višoj HP ponudi, a trackpad je, klasično, u jednom komadu s kućištem tek lagano uvučen i s laganijim prijelazom.

 

BATERIJA PROCESOR EKRAN
4:31 h Intel Core i3 5005U 1600x900

 

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

HP 250 G4

Full HD blagodat

HP 250 G4

Još jedan klasičan dizajn s kojim smo se susreli više puta. Ponovno, izrada je solidna, no susreli smo se i s boljim unutar serije. Plastika s unutarnje strane je nešto hrapavija i nije više klase, no dojam popravljaju dizajnerski elementi horizontalnih crta koje itekako popravljaju dojam. Tipkovnica je također klasična za ovu seriju, nešto premekana, no s dobrim razmakom i rasporedom tipaka. Touchpad je pak sljubljen s ostatkom kućišta te je tek lagano ulegnut s mekanim prijelazom između kućišta i dodirne površine. Međutim, pomalo je prehrapav budući da je jednake izrade kao i kućište. Ekran pak broji full HD rezoluciju, što je svakako dobrodošlo, a po kvaliteti prikaza je zadovoljavajući, s dobrim kontrastom i kutovima gledanja. Svjetlina je područje na kojem se može još poraditi, no susreli smo se i s mnogo gorim unutar ovog testa.

HP 250 G4 temp

Uz FHD ekran, iznenadila nas je i dedicirana grafika, pomalo kontradiktorno, AMD R5 M430 uz klasičan i3 5005U i 4 GB RAM. Iako ni AMD grafika nije podobna za full HD gaming, svakako je bolja od integrirane HD5500. Problematično je ponovno hlađenje koje unatoč solidnom hlađenju komponenti ne zadovoljava naša očekivanja buke – jednostavno je prebučan kada ne bi trebao biti. Vibracijama kućišta pridonosi i klasičan 1 TB HDD, koji iako nudi dobru količinu pohrane ne nudi neka brza vremena učitavanja operativnog sustava i aplikacija.

 

BATERIJA PROCESOR EKRAN
2.33 h Intel Core i3 5005U 1920x1080

 

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

HP 15-ay000nm

Ja nisam 250

HP 15 ay000nm

Već treći put se susrećemo s jednakim dizajnom kućišta, no ovaj puta, ponovno u 15,4-inčnoj izvedbi. Spram 250 G4, 15-ay000nm nudi ekran lošije rezolucije, no s nešto boljim kontrastom i svjetlinom. Kućište je također crno, no umjesto hrapavih površina prekinutih horizontalnim linijama, finiš je gladak i mekan, s dezenom kružića. Trackpad nije ulegnut u kućište već na njemu nema spomenutih kružića, a on sam po sebi djeluje nešto premalen za laptop ovog kalibra.

HP 15 ay000nm temp

Pravo iznenađenje je i5-5005U procesor, uparen sa slabašnih 4 GB RAM memorije. Procesoru ovog kalibra bi svakako godilo dodatnih 4 GB, budući da je sposoban i za nešto ozbiljniji multitasking spram i3. 1 TB HDD je očekivan te on, uz 4 GB RAM memorije nešto otežava rad. Jeftiniji model nam se čini kao bolja opcija, budući da nudi full HD ekran, za nešto nižu cijenu, čiju bi se uštedu spram ovog modela moglo iskoristiti za kupnju SSD-a.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
3:32 h Intel Corei5 5200U 1366x768

 

Čitavu recenziju pročitajte ovdje

Acer E15 E5-571G-3322

Plavac mali

Acer E15 E5 571G 3322

Očekivano solidna izrada Acerove E15 serije je oplemenjena neočekivano atraktivnom sjajnom plavom bojom koja ovaj model ističe od svih koje imamo u testu. Po hardveru se pak previše ne ističe. Nalazimo klasičnu kombinaciju i3 5005U i 4 GB RAM memorije, no s 500 GB HDD-om. Preferirali bismo 1 TB HDD kada već mora biti klasični, pogotovo za ovu relativno visoku cijenu. Zauzvrat pak dobivamo predinstalirani Windows 10 Home koji je relativno nakrcan nepotrebnim programima za koje bismo uložili još po 30 minuta da ih uklonimo nakon prvog podizanja sustava. U ovoj seriji se i za manje novaca može pronaći full HD ekran, no HD ekran ovog modela se može pohvaliti pristojnim kontrastom i kutovima gledanja spram FHD panela kojeg se često može pronaći.

Acer E15 E5 571G 3322 temp

Pravo iznenađenje je dodatak dedicirane grafičke kartice, makar ona i bila par generacija starija, Geforce 840M. Iako je nešto starija, postigla je najbolje rezultate u našem gaming benchmarku, stoga je na nativnoj rezoluciji ekrana moguć nekakav pristojniji gaming srednje zahtjevnih naslova. Baterija nas je pak oduševila s gotovo 6 sati autonomije, a dobra tipkovnica i velikodušni trackpad začinjen multitouch gestama ponovno uveseljavaju.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
5:40 h Intel Core i3 5005U 1366x768

 

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Asus X540LA (4005U)

Malen i dvofunkcionalan

Asus X540LA 4005U

Iako bi se moglo reći da ponovno nema iznenađenja s i3 i 4 GB RAM kombinacijom, ovaj Asusov laptop ima generaciju stariji i3 4005U spram konkurencije iz testa. Time su performanse nešto slabije, no cijena je relativno visoka. Za cijenu je netipičan i 500 GB HDD, koji se čini premalen, no X540LA se počinje iskupljivati s licenciranim Windowsom 10 Home koji je, očekivano, pun nepotrebnog softvera. Ekran broji standardnu HD rezoluciju sa zadovoljavajućim kontrastom, a zadovoljavajuća je i autonomija od gotovo 4 sata. Pomalo začuđujuće obzirom na stariji čipset, tj. procesor, nalazimo USB Type-C port koji se tek treba spustiti među laptopski puk.

Asus X540LA 4005U temp

Tipkovnica je velikodušno široka i ugodna za tipkanje, budući da tipke imaju pristojan hod i relativno su čvrste. Trackpad je pak prosječne veličine i prosječne preciznosti. Nadprosječni su zvučnici koji nose karakterističan SonicMaster branding, čime nude odličan bass i jasne srednje i visoke tonove, sve uz relativno malo distorzije pri pojačavanju volumena koji je sam po sebi nešto snažniji nego kod ostalih modela.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
3:54 h Intel Core i3 4005U 1366x768

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Asus T101HA

Stari procesor uz dobar zvuk

Asus T101HA

U istoj kategoriji s pravim laptopima se pak pronašao i maleni Asusov transformer, T101HA. Iako bi ga neki mogli odbaciti kao pravoga konkurenta, zanimalo nas je koliko je ustvari noviji Intelov Atom čipset potentan spram snažnije konkurencije. Spram starijih generacija, noviji Atom Z8350 posjeduje 64-bitnu arhitekturu koja mu dozvoljava i izvršavanje gotovo svih testova koje „bacimo“ pred njega. Problema smo pak imali samo s 3D markom koji je bio ipak preveliki zalogaj za integrirani grafički čip. Pozdravljamo 64 GB eMMC pohranu, koja se spram ostalih tableta može pohvaliti kapacitetom, no nudi brzinu poput klasičnijeg HDD-a. Problematičnim pak smatramo samo 2 GB RAM memorije koje i samo Googleov Chrome može bez problema sam ispuniti.

Asus T101HA temp

Windows 10 Home je predinstaliran, kako to već biva kod tableta, no ne dopada nam se niska rezolucija ekrana (1280 x 800) koju Asus pokušava nadoknaditi dobrim kontrastom i preciznim touchem. Budući da se sve interne komponente nalaze u gornjem, ekranskom, dijelu tableta, tipkovnica i touchpad su potpuno hladni te se zagrijavaju samo do naših dodira. Kad smo kod toga, tipkovnica je očekivano skučena, no nakon privikavanja i na njoj se može s lakoćom pisati budući da su tipke precizne i dobroga hoda. Isto se ne može reći za trackpad koji je jednostavno premalen. Oduševila nas je pak autonomija koja je i T101HA donijela relativno dobre ocjene na našem testu, unatoč uglavnom lošijim benchmark rezultatima.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
8:00 h Intel Z8350 1280x800

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Lenovo Ideapad 100 (3825U)

Budget plastičnjak

Lenovo Ideapad 100 3825U

Jedan od jeftinijih modela na testu se može pohvaliti nečime što mnogi nemaju – SSD-om. Iako broji samo 128 GB, to će biti dostatno za najbitnije programe i operativni sustav, a njegova brzina najviše utječe na dojam rada. Ovaj model se čini nešto bržim u korisničkom iskustvu spram nekih drugih modela s i3 procesorom i klasičnim hard diskom. To je pomalo začuđujuće, budući da se u ovom laptopu nalazi Pentium 3825U, nešto slabašniji od i3 ergele. 4 GB RAM memorije je prosječno, kao i baterijsko vrijeme od oko 3 sata. Ispodprosječni su pak ekran, tipkovnica i trackpad. Ekran je jednostavno pretaman za bilo koje korištenje osim u interijerima s prigušenim svjetlom dok mu je rezolucija kombinirana s dijagonalom prosječna. Tipkovnica je relativno širokog razmaka između tipaka, no njen raspored je veoma nekonvencionalan. Ona sadrži numerički pad, no on umjesto da ima četiri stupca, ima samo 3, zbog čega su neke tipke zamijenile svoje mjesto. Primjerice, drugi enter, onaj na numpadu je tako pomaknut u sasvim gornji desni kut, gdje mnogi drugi modeli imaju tipku za paljenje. Kad smo kod toga, tipka za paljenje se nalazi na bočnoj lijevoj strani, uz cijeli I/O i rashladni sustav.

Lenovo Ideapad 100 3825U temp

Kod tipkovnice pak pozdravljamo direkcionalne (strelice) tipke pune veličine, no ne i njihov raspored koji skraćuje desni shift i umanjuje tipku 0 kod numpada. Trackpad pak više djeluje kao da bi bio adekvatniji za tablet budući da je premalen, a po preciznosti nas podsjeća na trackpadove s laptopa par generacija unazad. No, pogledamo li na cijenu, jasno nam je da se negdje moralo napraviti par kompromisa. Ideapad 100 se ponovno počinje iskupljivati dodatkom dedicirane Geforce 920M grafike koja znatnije podiže rezultate, a nudi i mogućnost skromnijeg gaminga.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
3:08 h Intel Pentium 3825U 1366x768

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Lenovo Ideapad 110

10% bolja plastika

Lenovo Ideapad 110

Ideapad 110 djeluje slično kao i Ideapad 100, no mnogo plemenitije i bolje. Neki problemi su uklonjeni, no preostaje problematika relativno jeftinog plastičnog kućišta. Trackpad je znatnije uvećan, a po preciznosti je nešto unaprijeđen. Iako je numerički dio proširen i broji četiri stupca, strelice su i dalje nagurane pa je desna shift tipka ponovno skraćena, no to je omanji kompromis. Većim kompromisom nam se pak čini klasični HDD od 500 GB, budući da jeftiniji model ima sasvim pristojan SSD. Ekran je spram Ideapad 100 unaprijeđen, s boljim osvjetljenjem i kontrastom, a prava prednost je predinstalirani Windows 10 Home koji svakako nismo očekivali. Pentium N7300 posjeduje prave četiri jezgre s turbo boostom, no rezultati su mu nešto slabiji u našem testiranju spram 3825U.

Lenovo Ideapad 110 temp

Prednost nekima će biti i mogućnost kompletnog otvaranja laptopa, tj. mogućnost otklapanja laptopa za 180 stupnjeva, što nudi dodatnu dozu fleksibilnosti koju nismo vidjeli na testu. Ovaj procesor smo mogli vidjeti u drugim modelima bez aktivnog hlađenja, dakle u nečujnom modu, no u Ideapad 110 prisutan je relativno tih ventilator koji se niti pod punim opterećenjem nije zavrtio do nesnosnih razina, tj. bolje rečeno, tiši je pod opterećenjem nego neki HP modeli u idleu.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
3:00 Intel Pentium N3700 1366x768

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

HP 250 G5

Obnovljen klasik

HP 250 G5

Noviji model iz HP-ove 250 serije nudi sličan dizajn kao G4 modeli, no finiš mu je mnogo bolji te laptop djeluje time mnogo bolje nego G4 modeli u testu, što se ocrtava i u nešto višoj cijeni. Viša cijena je i tu zbog dodatne grafike, AMD R5 M430 s 2 GB RAM memorije. Uparen s i3 5005U i 4 GB sistemske RAM memorije, rezultati u igrama su sasvim pristojni, no i dalje nisu adekvatni za gaming u nativnoj full HD rezoluciji.

HP 250 G5 temp

Ekran je pak sasvim zadovoljavajući, ponajviše zbog poželjne full HD rezolucije pa onda tek radi dobrog kontrasta s tek pomalo preslabom svjetlinom. Za 3.800 kn bismo radije vidjeli i SSD, no 1 TB HDD nam pada lakše za oprostiti kada u obzir uzmemo da laptop dolazi s predinstaliranim Windows 10 Home editionom. Druga pak stavka koja nam olakšava sud je autonomija od gotovo 5 sati, što je za punokrvni laptop iznadprosječno. Ponovno upućujemo zamjerku prebučnom ventilatoru, koji ne priliči laptopu ovog kalibra i cijene.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
4:53 h Intel Corei3 5005U 1920x1080

 

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Asus X540LJ (5005U)

Druga boja, novi procesor, isti zvuk

Asus X540LJ 5005U

Srodnik X540LA modela kojeg imamo u testu nosi niz prednosti za cca. 300 kn višu cijenu. Iako je zlatna boja kućišta subjektivna stvar, laptop djeluje mnogo atraktivnije te se poput plavog Acera ističe u našem testu. Među ostalim prednostima pronalazimo noviji i3 5005U procesor, s jednakom količinom RAM memorije.

Asus X540LJ 5005U temp

No, pohrambeni prostor je udvostručen pa tako nalazimo 1 TB HDD. Ekran je ostao pak isti, kao što su i odlični Sonic Master zvučnici. Dodana je pak dedicirana grafička kartica, Nvidia 920M, koja i u ovom slučaju nudi nešto bolje gaming performanse, sasvim adekvatne za pokretanje na nativnoj HD rezoluciji. Ponovno pozdravljamo inkluziju USB Type-C porta koji će pružati dozu future proofinga, bez odustajanja od klasičnih USB portova. Ponovno ostaje prednost predinstaliranog Windowsa 10 Home.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
3:42 h Intel Corei3 5005U 1366x768

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Lenovo Ideapad 300

Zašto nisam full HD?

Lenovo Ideapad 300

Zagrebali smo i do površine više klase pa smo tako i u testu pronašli i i5 procesor, 6200U, i to uparen s adekvatnih 8 GB RAM memorije, sve u obliku Ideapada 300. Integrirana grafika s 6200U procesora je HD 520 koji performansama dolazi gotovo uz bok niže rangiranih dediciranih grafika. Time su gaming rezultati veoma dobri, pogotovo kada u obzir uzmemo nativnu HD rezoluciju. Više bi nam odgovarao full HD ekran obzirom na procesor i RAM memoriju, no ekran je po kontrastu prosječan dok je svjetlina zadovoljavajuća. Dojam pomalo kvari i 1 TB HDD, koji se i5 procesoru postavlja kao svojevrsno usko grlo.

Lenovo Ideapad 300 temp

Materijali izrade su nešto bolji nego na Idepad 100 i 110 modelima, što se ponajviše vidi na trackpadu. Izrada kućišta je slična kao i na jeftinijim modelima, hrapava plastika, no ona djeluje nešto deblje pa ostavlja bolji dojam. Nažalost, time je porasla i debljina samog laptopa, koja je tu i radi nešto ozbiljnijeg rashladnog sustava kojeg treba i5 procesor. Trackpad također djeluje veoma dobro te je pristojne veličine s glatkom površinom koja nudi malo trenja.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
3:58 h Intel Core i5 6200 U 1366x768

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Lenovo Ideapad 100 (5005U)

Ista plastika, jači procesor

Lenovo Ideapad 100 5005U

Drugi Ideapad 100 model kojeg imamo na testu stoji 800 kuna više. Zašto? Posjeduje i3 5005U procesor i 4 GB RAM memorije, što je popriličan napredak spram Pentiuma 3825U. No samo na papiru, pogledamo li benchmark rezultate, 3825U ne zaostaje toliko za 5005U procesorom da bi opravdao razliku od 800 kn. Oba modela pak posjeduju SSD od 128 GB tako da se po brzini rada gotovo pa ne razlikuju. Kod oba nam je trn u oku ekran, koji uz HD rezoluciju ima pretamno osvjetljenje. Dostupna je i dedicirana Nvidia 920M grafika, no uz mnogo muke i ponovnih pokušaja jednostavno nismo uspjeli dobiti bolje rezultate nego u verziji Ideapada s Pentium procesorom. Pretpostavljamo da se radi o nekoj grešci s Nvidia driverima, koju nismo uspjeli ukloniti niti reinstalacijom drivera, niti s instaliranjem Beta verzije drivera.

Lenovo Ideapad 100 5005U temp

Pretpostavljamo da će problem biti s vremenom riješen, no vrijeme neće riješiti problem relativno lošeg materijala kućišta, kao i nelogičnog rasporeda tipkovnice kojeg smo već opisali pri opisu slabijeg modela.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
2:28 h Intel Corei3 5005U 1366x768

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

Acer E15 E5-553G-T4KV

Vruće performanse

Acer E15 E5 553G T4KV

Jedini punokrvni AMD predstavnik u testu nam dolazi u obliku Acera E15. Kada kažemo punokrvni, mislimo na to da su i CPU i GPU iz crvenog tabora. Nalazimo AMD 10-9600P procesor, s četiri fizičke jezgre s privremenim overclockom na čak 3,2 GHz. Dojam popravljaju i 16 GB RAM memorije koju zaista nismo očekivali na cjenovnom rangu do 4.000 kn, makar cijena bila i samo 1 kn niža od nama zadane maksimalne. Pozdravljamo i full HD ekran koji nas nije samo obradovao rezolucijom nego i dobrim kontrastom i prikazom boja. AMD Radeon R7 M440 grafika s 2 GB RAM memorije nije baš adekvatna za full HD gaming, no gaming u HD-u će biti svakako moguć, makar gaming rezultati bili niži od Nvidia konkurencije u testu.

Acer E15 E5 553G T4KV temp

Ponovno pozdravljamo USB Type-C port, no radije bismo vidjeli SSD umjesto 1 TB HDD-a, obzirom da se radi o najskupljem modelu u testu koji dolazi bez predinstaliranog Windows OS-a koji bi dizao cijenu. AMD čipovi, ozloglašeni po višoj radnoj temperaturi su i na ovom laptopu ostavili danak, da se pod opterećenjem ovaj Acerov model zagrijavao najviše, što je pak i rezultiralo osjetnim ubrzavanjem ventilatora. Budući da se temperatura generira tako da se troši električna energija, shodno tome, autonomija je najkraća na testu. Tipkovnica i trackpad su međutim ponovno kao iz više klase, prava ugoda za koristiti.

BATERIJA PROCESOR EKRAN
2:06 h AMD A10-9600P 1920x1080

 

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

 


Redovno testiranje s naglaskom na Best Buy

Mjerenje, šarafljenje, sintetički benchmarci i prstohvat subjektivnosti u potrazi za najboljima.

Budući da na testu imamo 14 laptopa, odlučili smo ih testirati jednakim metodama kao dosad. Time ne samo da nudimo vjernijim čitateljima pregled tj. usporedbu i sa starijim modelima, nego dobivamo i uvid u snagu laptopa na pojedinim područjima.

Tehnologija testiranja 4

ODVIJAČ:  Najbolji prijatelj mnogih pružio nam je uvid u to koliko je neke modele jednostavno upgradeati, a neke nismo ni pokušali

Za preciznije i objektivne brojke, iskoristili smo uobičajeni arsenal benchmark alata, no neke stvari nismo mogli objektivno mjeriti. Kvalitetu tipkovnice tj. ergonomiju ocjenjivali smo subjektivno, tipkajući postove po društvenim medijima u pauzi od tipkanja za ovaj broj časopisa. Ekran smo također ocjenjivali subjektivno, a jedina stavka za koju smo davali objektivni bonus je rezolucija. Full HD ekrani su, naravno, prošli nešto bolje nego HD ekrani. Ekrani s 1280 x 800, točnije jedan model s tim ekranom, dobio je i umanjenu ocjenu zbog rezolucije, unatoč odličnog kontrasta i touch panela.

udjeli u testiranju

Kako bismo imali uravnotežen test baterije, pustili smo na ponavljajućoj reprodukciji unutar VLC playera full HD video većeg bitratea, s 50 % osvjetljenja i 50 % glasnoće, mjereći koliko je trajalo da laptop uđe u sleep mode od uklanjanja s punjača.

Tehnologija testiranja 1

LASERSKO MJERENJE: Pod opterećenjem, uzimali smo termalne vrijednosti na dodirnim površinama laptopa

Tijekom cijelog testiranja iskoristili smo i laserski mjerač temperature te njime mjerili temperaturu na dodirnim površinama laptopa, na tipkovnici, trackpadu i na mjestima gdje odlažemo dlanove dok tipkamo sljedeći bestseller za koji nitko u obitelji ne zna.

 

Laptopi za Top 5 Grand Prix tablicu
  Model GP Bodovi BB Bodovi
1 Lenovo Ideapad 300 3,84 3,18
2 Acer E15 E5-
571G-3322
3,81 3,16
3 HP 250 G5 3,68 3,16
4 HP 250 G4 3,61 3,71
5 Acer E15 E5-
553G-T4KV
3,56 2,94

 

Laptopi za Top 5 Best Buy tablicu
  Model BB Bodovi GP Bodovi
1 Asus T101HA 3,94 3,23
2 Lenovo Ideapad 100 (3825U) 3,77 2,95
3 HP 250 G4 3,71 3,61
4 HP 17-x000nm 3,50 3,49
5 HP 15-ay000nm 3,46 3,44
(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Laptopi do 4000 kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.