Usporedni test 13,3’’ laptopa - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Usporedni test 13,3’’ laptopa

Usporedni test 13,3’’ laptopa

Ultraprijenosnici

Idealni poslovni prijenosnik uz malu masu i dimenzije mora ponuditi ultimativne performanse i izdržljivost, kako baterije tako i kućišta. Ultrabookovi doduše ne moraju biti samo za poslovne korisnike

Hp je ove godine predstavio Spectre 13, model kojeg smo mi imali u ovom usporednom testu i koji je zanimljiv zbog debljine od samo 10,4 milimetra. Kada je izašao zbog toga je zaradio epitet najtanjeg prijenosnog računala na svijetu. Uz to, njegova masa je malo iznad jednog kilograma. U kategoriji ultraprijenosnika ovakav dizajn je težnja, ali ne i jedina. Lenovo sa svojom Yoga serijom do visokog je nivoa doveo šarke koje drže ekran i omogužćuju okretanje. Dell i njegov XPS postao je ultra high-class zbog materijala, inovativnog InfinityEdge ekrana. Svaki od proizvođača pokušava izmisliti dodatni feature koji bi izdigao njihovo drvo iz ove fensi šume.

Alternativa našem testnom sedmercu su Appleov MacBook, koji doduše ima slabije Core M procesore u odnosu na Core i model te Microsofotv Surface Book model. Ideja iza testa je pronaći najbolji prijenosnik kojeg možete ponijeti na cjelodnevni radni zadatak/izlet, na njemu odraditi većinu mogućih zadataka, pa i onih zahtjevnih i vratiti se zadovoljan s obavljenim poslom. Ultraprijenosnici su cijenom namijenjeni poslovnim korisnicima, ali dio ih je direktno namijenjen običnim korisnicima što je najvidljivije po dizajnu. Nakon detaljnih testiranja u Vidilabu odabrali smo naravno Grand Prix te najisplativiji laptop u kategoriji od 13 inča.

 


Tehnologija

Oklop u kojeg su ultraprijenosnici obučeni je metalan, prilično je čvrst, a izgled i kvaliteta izrade među glavnim su stavkama testirane skupine

Gledajući subjektivno u kontekstu posla, ultraprijenosnici su idealni suputnici na tehnološkim konferencijama. Dovoljno su jaki za obraditi video, fotografije i za složiti tekstove, sve ono što je potrebno za kvalitetno izvještavanje, a da i cijeli taj radni dan traje baterija. Lagani su i stanu u sve torbe pa su doista izvrstan alat za posao. Iz ove osobne perspektive lako se njihova upotrebljivost može translatirati na druge zadatke i profesije, a rezultat je isti, potentni laptop duge autonomije koji može odraditi sve što mu se zada.

Laptopi za otvor 1

QHD:  Na dijagonali od 13,3 inča djeluje kao overkill, ali visoka rezolucija na kvalitetnom IPS ekranu ipak djeluje impresivno

 

Kopkanje po hardveraju

Iako su im dizajn i posebni featurei u fokusu, mi ćemo krenuti onako Vidilabovski prema hardverskoj osnovici. Unutar tih lijepih metalnih kućišta naselila se nova Skylake garnitura Intelovih Core i procesora. Apsolutno svi modeli s testa dolaze s dvojezgrenim procesorima koji imaju četiri threada. Core i7 6500U ima 15% bolje performanse, ali nećete puno pogriješiti ako odaberete model s Core i5-6200U budući da će ušteda biti vjerojatno veća nego razlika u performansama.

Minimalna količina radne memorije koja je ugrađena u ove ultraprijenosnike je 8 GB čime smo se konačno odmakli od paradigme 4 GB koja je dugo pratila sve notebookove. Jedino je Dell XPS iznimka i dolazi sa 16 GB, no treba reći da će svi ovi prijenosnici dolaziti u više mogućih konfiguracija, a ovisno o hardveru mijenjat će im se i cijena.

ZVUK

Zvuk: Gotovo svi prijenosnici imaju markicu s nekim renomiranim proizvođačem audio opreme. U ovom Dolby slučaju se to pozitivno odrazilo na kvalitetu zvuka, ali nije uvijek nužno tako

 

Ono što najviše doprinosi korisničkom iskustvu, brzini i responzivnosti sustava je SSD kojeg su imali svi osim Lenovo IdeaPada. Taj pomak u korisničkom iskustvu u odnosu na klasični HDD je s korisničke strane najznačajniji u posljednjih nekoliko godina. Pogotovo kada se to stavi u kombinaciju s i5/i7 procesorom i 8 GB RAM-a. Treba napomenuti da se itekako osjetilo i onih dodatnih 8 GB radne memorije kod XPS-a 13.

Što se tiče grafike, situacija je vrlo jednolična, a to znači da svi osim Asus ZenBooka imaju samo integriranu grafiku. Radi se o modelu Intel HD Graphic 520 kod pet modela, Iris 540 kod jednog i Nvidijinoj GT 940 kod Asusovog ultrabooka. Model 520 nema eDRAM već više sistemsku memoriju, njegova snaga ovisi i o količini L3 cachea, ali u globalu će biti dovoljna za neki casual gaming, s low setingsima na iole zahtjevnijim naslovima. Od videa dekodira bez problema H.265/HEVC, a podržava vanjske ekrane do 3840x2160 preko Display Porta.

Model 940 značajno je jači i neke ćete igre pokrenuti i na mediumu, a na našem je testiranju bila konkurentna u benchmarcima i s GT 940M. Nvidijin model uz to što će bez problema vrtjeti sve videe, s 2 GB DDR3 memorije i 384 shader jedinica moderne Maxwell arhitekture bit će dovoljno za povremeno igranje, s tim da ćete naslove poput Fallouta 4 na Full HD rezi ipak morati baciti na barem medium kvalitetu. Nvidijina grafika dolazi i s CUDA jedinicama pa će dobro doći za obradu videa i druge CUDA prilagođene aplikacije.

ŠARKE 2

Materijali: Aluminijska kućišta dominiraju usporednim testom, ima tu i magnezija, karbonskih vlakana, ali i plastike


Ekrani život znače

U ovom segmentu smo možda i najzadovoljniji jer su sva sedmorica veličanstvenih stigla s IPS ekranima, pa nema uobičajenih problema s kutovima gledanja, prikazom boja i svjetlinom. Ekran kao glavni feature dolazi na XPS Dellovim modelima koji su ga razvukli do samog ruba i zbot tog InfinityEdge dizajna uspjeli su 13,3-inčni ekran nagurati u znatno manje kućište. Uz Dell, Lenovo Yoga stigla je i s visokom 3200 x 1800 rezolucijom koja u nekim situacijama lijepo izgleda, ali s druge strane ju softverski ne prati kvalitetno Windows skaliranje pa ćete doživjeti tu i tamo ukazanje buhica na ekranu. Uz to, visoka rezolucija je gladna resursa, ali u onoj mantri više, bolje, jače ipak bi ju izabrali pred FullHD konkurencijom.

Kad smo kod 1920 x 1080 modela njihovi ekrani ne zaostaju baš jako u pogledu kvalitete. I dok XPS-ovi i Yoga imaju Gorilla staklo i dodirne ekrane, ostatak je više poput klasičnih računala.

NAJTANJI NA SVIJETU

Najtanji: Sa samo 10,4 mm HP-ov Spectre je trenutačno najtanji prijenosnik na svijetu

 

Posebnosti

HP je u svojoj premium kategoriji kako ju je nazvao izbacio model Spectre koji je iznimno tanak sa samo 10,4 milimetra debljine. U tako malom kućištu nije se moralo raditi mnogo kompromisa, a tome su najviše pridonijeli štedljivi procesori i SSD koji je puno manji potrošač struje i prostora od klasičnog HDD-a. Yoga je već par generacija poznata po savitljivosti, a najnovije šarke koje drže ekran izgledaju kao remen otmjenog ručnog sata. Još bitnije od toga, prilično su čvrste i daju idealan otpor bez gubljenja čvrstoće u bilo kojem od položaja korištenja. Dell ima već spomenuti ekran koji se rasteže skroz do ruba. Asus i Acer konkuriraju kvalitetnim hardverom uz nešto nižu cijenu.

SUČELJA

Thunder: Dva Thunderbolt priključka s desne strane ujedno su i USB Type-C portovi (druge generacije - što znači brži). S lijeve strane je USB 3.1 prve generacije, ujedno i utor za punjač

 

Svaki od prijenosnika ima i markicu koja označava veliku tvrtku za audio pa smo vidjeli Bang & Olufsen i Dolby, a raspon zvuka je ipak širi nego što bi to papirnato očekivali. Ipak je uz audio rješenje bitna zvučnička kutija. Varirala je glasnoća, ali i reprezentacija spektra tonova. Tu je nekako najlošiji bio Acer, a najbolji dojam ostavio Dell XPS.

ŠARKE

Hibridna yoga: Preklapanjem ekrana u “šator” mod prijenosnik može postati efektan i koristan alat za prezentacije ili samo gledanje filma

 

U odnosu na zadnji test ultrabookova, potpuno se promijenila situacija oko sučelja pa se umjesto priče koliko ima USB 3.0 fokus prebacio na USB 3.1 i Thunderbolt, pri čemu su neki USB 3.1 Type C, a neki Type A. USB 3.1 Gen 1 je sučelje USB 3.1 standard, ali USB 3.0 propusnosti (5 Gbit/s), dok Gen 2 ima punu propusnost USB 3.1 sučelja s kakvim smo se originalno upoznali (10 Gbit/s). Pa bi zapravo mogli zaključiti kako je Gen 1 zapravo marketinška izmišljotina.

Lenovo Yoga 900 13ISK 6 pregled

Šarke:  Fensi držači ekrana izgledaju kao narukvica od sata, ali od izgleda je bitnija funkcija koja svoj posao odrađuje kvalitetno


Izrada i gabariti

Ovi su prijenosnici redom izrađeni od metala, najviše od brušenog aluminija, nekoliko modela ima magnezijske legure ili karbonska vlakna što dodatno doprinosi high-end osjećaju. Najteži prijenosnik na testu ima 1,5 kilogram čime je i dalje relativno lagan, no ne i ako se usporedi s 1,1 kilogramom koliko ima najlakši model. Već smo spomenuli tanki Spectre, maleno kućište Dell XPS-a, a i drugi se modeli nalaze u tom malom razredu. Kao pravi veliki laptopi u usporedbi s većinom djeluju Lenovo IdeaPad 500S i donekle Asus ZenBook UX303U. Tipkovnice su redom vrlo kvalitetne, čime se vraćamo na onaj uvodni pasus i priču o produktivnosti izvan ureda/kuće. Dodajmo da su i sve pozadinski osvijetljene, a niti s touchpadovima nismo imali problema prilikom korištenja.

 

Glavna konkurencija

Ovim Windows prijenosnicima glavni je konkurent Macbook koji dolazi s 12-inčnim zaslonom i visokom rezolucijom ekrana od 2304x1440 piksela i moramo priznati zamjetno boljim skaliranjem aplikacija. Iz iPhonea je preuzet force touch pa je touchpad dobio dodatne mogućnosti. Ima samo jedan USB Type C konektor, a zamišljen je da se sa svime povezuje bežično. S debljinom od 13,1 mm konkurira najtanjima na našem testu, a s 0,9 kg je lakši od naše testne elite. Zamjerka bi išla na slabije Core M procesore koji po sirovim performansama ipak zaostaju za Core i5 i i7 modelima.

OKVIR apple macbook

Stil: Koliko god se Windows ultrabookovi isticali dizajnerskim rješenjima, Appleov Macbook i dalje ima vjernu hordu štovatelja tankog dizajna i laganog moćnog laptopa


Surface Book je konkurent s druge strane spektra i specifikacijama je puno bliži našim testiranim prijenosnicima. Nije tako tanak, a s 1,5 kilogramom bio bi među težima na testu. Neobičan je ekran od 13,5 inča i 3000 x 2000 rezolucija, ali zato dolazi sa Skylake i5 i i7 procesorima, s najmanje 8 GB RAM-a i SSD-om, s tim da uz integriranu grafiku postoji mogućnost dodavanja Nvidijine grafike.

OKVIR Microsoft Surface

Surface book: Microsoftov high-end prijenosnik u samom je vrhu po kvaliteti i performansama

 


Metodologija

Kroz cilj može proći samo jedan pobjednik pa ipak u ovom smo testu više nego inače imali osjećaj kako teško možete pogriješiti s bilo kojim modelom. Redom se radi o vrlo čvrsto izrađenim uređajima, svi s IPS ekranima, lagani i malih gabarita sa snažnim hardverom i posljedično visokom cijenom.

kako smo testirali 3

Ne samo da se kod dublje raščlambe otkrivaju čak i vrlo značajne razlike (1,1 prema 1,52 kg), pa su ti detalji ono što će kroz našu testnu metodologiju odigrati ključnu ulogu u traženju najboljih, već se i sami uređaji fokusiraju na detalje ne bi li se nekako istaknuli. Da ne budemo zaslijepljeni gizdavim detaljima i mogućnostima, kao pravi laboratorijski nerdovi u prvi smo plan ipak bacili performanse i testnom baterijom detaljno ispitali mogućnosti svakog sustava. Performanse u ukupnoj Grand Prix ocjeni imaju udio 30%.

Jedna od najbitnijih stavki kod svih prijenosnika je ekran pa smo kvaliteti ekrana i rezoluciji dodijelili 20% udjela u ocjeni. Ergonomija je kod malih prijenosnika iznimno značajan element. Obratili smo pažnju na veličinu i masu, pri čemu smo manjim vrijednostima dali višu ocjenu, a gledali smo i kako se ponašaju prijenosnici kada ih se drži u jednoj ruci za rub kućišta te općenito kakav je osjećaj korištenja, kakva je tipkovnica i touchpad. Ergonomija je također ocijenjena s 20% u ukupnoj ocjeni.

kako smo testirali 1

Da krilo ne izgori:  Nakon maksimalnog opterećenja kroz vrijeme mjerili smo temperature kućišta na pet mjesta

 

Ideja iza testa je imati uređaj vrhunskih performansi koji ih je bez napajanja u stanju isporučivati gotovo cijeli dan i doista su neki modeli bili vrlo blizu tom idealu, pa smo trajanju baterije na našem custom testu dodijelili 20%. Pitu za ocjenjivanje zaokružili smo vlastitim dojmom nakon duljeg testiranja svakog uređaja i za taj subjektivni doprinos testu ostavili smo 10%.

 


Acer Aspire S13

Acer Aspire S 13 tablica 1

Autonomija i snaga

Novi S13 pokušava donijeti ekskluzivno high-end iskustvo u pristupačniju sferu. Kao i ostatak testiranih uređaja, lagan je i zbog malih gabarita prenosiv. Izrađen je od raznorodnih materijala, pa je poklopac ekrana plastičan, unutrašnjost od sjajnog aluminija na kojem ostaju packe, dok je ostatak tijela od magnezija. Ukupno, prilično čvrst i kompaktan uređaj nenametljivog dizajna. Ekran je IPS FullHD mat s odličnim kutovima gledanja, svijetao i generalno jedna od jačih stavki Aspire S13 modela. U tu kategoriju otpada i tipkovnica koja je na vrlo čvrstoj podlozi, pozadinski osvijetljena i, iako ima male tipke za smjer, vrlo je udobna za tipkanje. Touchpad je vrlo prostran i nismo prilikom testiranja s njim imali problema.

Acer Aspire S 13 8796

Touchpad: Prostran, izveden u jednom komadu i kvalitetan

 

Hardverski, Aspire S 3 ima najnoviju generaciju Core i7-6500U procesora koji postiže solidne Cinebench rezultate, a u isto je vrijeme sa svoje 2 fizičke jezgre i 4 threada vrlo štedljiv. Na našem custom battery testu imao je drugo najbolje vrijeme, što znači da je idealan suputnik na poslovnom putu. S ovom kombinacijom i7, 256 GB SSD i 8 GB radne memorije, sve ćete zadatke moći bez problema obaviti, a uz to imati i dugu autonomiju. Sustav je očekivano vrlo responzivan, a iskustvo korištenja je baš onakvo kakvo se očekuje od ultrabooka. Acer se nije odlučio na QHD rezoluciju, što zbog ne baš idealnog skaliranja u Windowsima i nije tako loša ideja, plus s integriranom HD Graphics 520 moći ćete odigrati slabije i srednje zahtjevne igre na ovoj rezoluciji.

Acer Aspire S 13

Fali basa: Dolby je zaslužan za glasan output i vrlo pristojnu zvučnu sliku, ali nedostaje bolji prikaz dubljih tonova

 

Aspire S13 dolazi s Dolby audio zvukom, što znači da ćete dobiti glasan i solidan zvuk koji se malo muči s dubljim tonovima, ali ukupno pruža zadovoljavajuće iskustvo. Od sučelja treba izdvojiti Type C USB 3.1.

Acer Aspire S 13 8797

Acer Aspire S 13 8798

Sučelja: Uz klasične HDMI, utor za slušalice/mikrofon, čitač kartica, tu je i jedan USB 3.1 Type C konektor


Ukupno, odličan kompaktan uređaj s dobrim ekranom, jakom hardverskom osnovicom i čvrstom izradom. Cijena je kao i ostatku tanke elite visoka, ali ipak niža. Za te novce možda je i poklopac ekrana mogao biti od čvršćeg materijala.

Acer Aspire S 13 8802

Miks: Upotrijebljeni materijali variraju od plastike na poklopcu ekrana, preko aluminija do magnezijske legure

GP: 3,64
BB: 3,91

Testiranja:

3DMark 11 Firestrike - 844
3DMark 11 Score - P 1635
Graphics Score - 1475
Physics Score - 4090
Combined Score - 1508

Performance Test7

PassMark Rating - 2560
CPU Mark - 4489
2D Graphics Mark - 552
3D Graphics Mark - 939
Memory Mark - 2100
Disk Mark - 4650

Cinebench R15 64-bit

Renderning CPU (Multi Core) - 324
Renderning CPU (Single Core) - 106
OpenGL (fps) - 42,65

AIDA64 Cache&Memory Benchmark

Memory Read - 23692
Memory Write - 24553
Memory Copy - 23363
Memory Latency (ns) - 80 

Unigine Heaven benchmark quality medium

FPS - 12,6
Score - 316

Baterija: 1080p video reprodukcija - 6:23

Dobavljač:Acer
Link: www.acer.hr
Cijena: 9.499,00 kn

 


Asus ZenBook UX303U

Asus Zenbook UX303U 1 tablica

Metalni maratonac

Uz Lenovo IdeaPad, ZenBook je najveći i najteži od testiranih prijenosnika. I dok se za Lenovo može reći da je uljez u ovom društvu i da predstavlja zapravo jeftinu alternativu ultimativnim subnotebook uređajima, UX303U je već par generacija prisutan u elitnom segmentu. A priča o kvalitetnim 13,3 inčnim prijenosnicima u Asusu je aktualna u prethodnici ZenBooka, Transformer serijama.
Kućište je izrađeno od metalik sivog brušenog aluminija, dok je donja strana plastična. Sa skoro 1,5 kilogramom i dalje je za prijenosnik lagan, ali osjetno teži od onih najtanjih i najlakših. Dojam je da zbog toga više vuče ka klasičnom prijenosniku. Kvaliteta izrade je tu, ali s novim generacijama kod konkurencije ponovno se otvorio prostor za napredak.

Asus Zenbook UX303U 4

Odlična: tipkovnica, niti malo se ne uvija prilikom rada, a jedina zamjerka su nešto manje tipke za smjer, što je epidemiološki slučaj zbog malih gabarita ovih prijenosnika

 

Full HD IPS ekran je svijetla točka prijenosnika, nudi dobre kutove gledanja i osvjetljenje, nije glossy i iako nije najbolji, korisnici će mu teško naći ozbiljnu zamjerku. Ispod ekrana nalazi se vrlo kvalitetna tipkovnica koja se nimalo ne savija pod pritiskom. Kao i kod ostalih modela, zamjeramo mu manje tipke za smjer, dok je ostalo sve samo pozitivno. Touchpad je velik i prostran, izveden u jednom komadu, a kod testiranja je par puta bilo malih problema s gestama.

Asus Zenbook UX303U 5

Asus Zenbook UX303U 6

Samo jedan: Samo jedan USB 3.1 konektor i to prve generacije, čime odskače od ostatka testiranih modela. Zato su tu čak 3 USB 3.0 konektora, čitač kartica i HDMI out

 

Hardverski, jedini je na testu s posebnom grafičkom karticom, Nvidijom GT 490M s kojom ćete se moći poigrati (Fifu i Dirt na srednjim i visokim, Fallout 4 na niskim postavkama…). Dvojezgreni i7 u kombinaciji s 8 GB RAM-a i 256 GB SSD-om nudi vrlo dobre performanse, sustav je s ovakvim hardverom responzivan i odlično je korisničko iskustvo.

Asus Zenbook UX303U 2

IPS i metal: Kvalitetna izrada, čvrstoća i IPS ekran prvo su što ćete primijetiti na ZenBooku

 

Zvučnici se nalaze sa lijeve i desne donje strane kućišta, a za zvuk je odgovoran Bang & Olufsen, mada glasnoća zaostaje za najboljima s ovog testa, kao i sama definicija zvuka.

ZenBook je hardverski u samom vrhu, a izdvaja se odličnim trajanjem baterije - daleko najdulje na našem custom testu. Jedini je s dodatnom grafikom i performanse su mu među najboljima. Minuse možemo pronaći u skromnom audiu i gabaritima koji odskaču masom i veličinom.

  

GP: 4,17
BB: 4,31

Testiranja:

3DMark 11 Firestrike - 1351
3DMark 11 Score - P 2315
Graphics Score - 2208
Physics Score - 4230
Combined Score - 1760

Performance Test7

PassMark Rating - 2554
CPU Mark - 4726
2D Graphics Mark - 582
3D Graphics Mark - 940
Memory Mark - 2155
Disk Mark - 3022

Cinebench R15 64-bit

Renderning CPU (Multi Core) - 312
Renderning CPU (Single Core) - 129
OpenGL (fps) - 35,9

AIDA64 Cache&Memory Benchmark

Memory Read - 23528
Memory Write - 23848
Memory Copy - 21369
Memory Latency (ns) - 71,3 

Unigine Heaven benchmark quality medium

FPS - 16,7
Score - 420

Baterija: 1080p video reprodukcija - 8:13

Dobavljač:Msan
Link: www.msan.hr
Cijena: 8.589,00 kn

 


Dell XPS 13 9350-6654 i XPS 13 9350

Dell XPS 13 1 tablica

Dell XPS 13 i7 1

EKRAN: InfinityEdge zaslon prostire se do samog ruba vrlo kvalitetnog kućišta. Ima visoku rezoluciju i stao je u puno manje kućište

 

Najjači kicoši

Dellov XPS s ekranom koji se proteže do samog ruba okvira u samom je vrhu najboljih ultraprijenosnih modela, pa je ovaj novi model samo malo osvježena provjerena varijanta modela koji je izašao pred kraj 2015. godine. Glavna novost je novi Skylake procesor u vidu Core i5-6200U, te dodatno sučelje Thunderbolt s podrškom za drugu generaciju USB 3.1 sučelja.

Izgled, dizajn i korišteni materijali stvari su na kojima je XPS zaradio reputaciju. Najveća inovacija je spomenuti InfinityEdge ekran koji je zapravo omogućio da ovaj 13,3 inčni prijenosnik bude smješten u kućište 11 inčnih modela. A to kućište je iznimne kvalitete. Izvana je metalno, na poklopcu je gladak brušeni aluminij metalik sive boje. Na donjoj strani, također metalnoj, nalaze se zvučnici i dvije gumene trakice za bolje prijanjanje na podlogu. Unturašnjost je korak naprijed zbog podloge od karbonskih vlakana koja pruža čvrstoću, ali i osječaj gumiranosti i udobnosti.

Tipkovnica je odlična, ima pozadinsko osvjetljenje srednje dugačak hod tipki, čvrstu podlogu i udobna je za tipkanje i dulje korištenje, a prigovor ide na manjim tipkama za smjer i enteru. Touchpad je vrlo dobar, ali je zbog manjih dimenzija kućišta i on nešto manji. No, uvijek se možete osloniti i na dodirni ekran.

Dell XPS 13 4

Touchpad: Nešto je manji jer su i dimenzije XPS-a manje u odnosu na konkurenciju. Osim toga, vrlo je kvalitetan, a tu je uvijek i dodirni ekran kao rezerva

 

Osim što je dizajnerski odlično riješen, ekran do samog ruba, sa svojom ogromnom rezolucijom, odličnim kutovima gledanja i svjetlinom zaista se ističe kao jedna od najjačih stavki. Jedina zamjerka ide na glossy premaz, što smeta u uvjetima jakog dnevnog osvjetljenja. Ali, odlku o tome treba ostaviti svakom korisniku pojedinačno, jer neki ih i vole. Za casual gaming morat ćete smanjiti rezoluciju ekrana, ali za sve ostalo ekran će biti veliki plus (ako vas ne živcira skaliranje u Windowsima i povremene buhice od menija).

Hardverski, tu je novi dvojezgreni Core i5-6200U koji je malo slabiji od i7 modela, ali zapravo u većini zadataka nećete osjetiti tu razlik. Ostatak hardvera uključuje 8 GB radne memorije i 256 GB SSD, a za grafiku se brine integrirana intelova grafika. Cijena je najveća zamjerka ovom uređaju, no s druge strane dobivate stvarno ekskluzivni uređaj koji ima vrlo male gabarite, odličan ekran i performanse.

Dell XPS 13 3

Dizajn: Markica s informacijama o proizvodu sakrivena je ispod posebnog poklopca. Sve da se ne naruši dizajn

 

Dell XPS 13 9350

GP: 4,03
BB: 3,67

Testiranja:

3DMark 11 Firestrike - 826
3DMark 11 Score - P 1536
Graphics Score - 1384
Physics Score - 3700
Combined Score - 1459

Performance Test7

PassMark Rating - 2028
CPU Mark - 4053
2D Graphics Mark - 347
3D Graphics Mark - 868
Memory Mark - 1773
Disk Mark - 3724

Cinebench R15 64-bit

Renderning CPU (Multi Core) - 284
Renderning CPU (Single Core) - 114
OpenGL (fps) - 30,06

AIDA64 Cache&Memory Benchmark

Memory Read - 25003
Memory Write - 26745
Memory Copy - 25612
Memory Latency (ns) - 92,4 

Unigine Heaven benchmark quality medium

FPS - 11,7
Score - 296

Baterija: 1080p video reprodukcija - 6:10

Dobavljač: Links
Link: www.links.hr
Cijena: 14.534,05 kn

 

Model s Core i7 i više radne memorije još je jedan korak iznad testiranog modela s i5 procesorom. Kao i kod slabijeg modela, u fokusu je ekran ultra visoke rezolucije koji se proteže do samog ruba, zbog čega je ovaj dvojac smješten u prilično mala kućišta. Gumirano unutra, metalno vani je mantra i kod ovog jačeg Dellovog modela. Fizički, zapravo nema razlike između ova dva modela. Ono čime se razlikuju je hardver. XPS 13 dolazi s najjačim procesorom na testu, Core i7-6560U koji uz dobre Cinebench rezultate, ima i jaču integriranu karticu, Intel Iris 540 koja je skoro u rangu s Asusovom dodatnom Nvidijinom Gt940M grafikom. Tu je i najveća količina RAM memorije od 16 GB, te SSD od 256 GB. Tipkovnica i touchpad su, kao i na slabijem bratu, vrlo kvalitetni, a sustav funkcionira vrlo responzivno, spreman je za gotovo sve zadatke.

Ono u čemu nalazimo zamjerke su cijena, koja je najviša na cijelom testu, i baterija koja ima pristojno trajanje, ali bi ipak od ultimativnog ultrabooka očekivali više. Beskompromisne performanse, kvaliteta izrade i stil uz Infinity Edge ekran visoke rezolucije glavni su aduti ovog modela kojem i Appleova prijenosna računala cjenovno gledaju u leđa.

 

Dell XPS 13 9350-6654

GP: 4,27
BB: 3,36

Testiranja:

3DMark 11 Firestrike - 1309
3DMark 11 Score - P 2357
Graphics Score - 2197
Physics Score - 4731
Combined Score - 1957

Performance Test7

PassMark Rating - 3076
CPU Mark - 4835
2D Graphics Mark - 707
3D Graphics Mark - 1406
Memory Mark - 2278
Disk Mark - 4700

Cinebench R15 64-bit

Renderning CPU (Multi Core) - 332
Renderning CPU (Single Core) - 132
OpenGL (fps) - 52,14

AIDA64 Cache&Memory Benchmark

Memory Read - 25117
Memory Write - 37839
Memory Copy - 25785
Memory Latency (ns) - 87,7 

Unigine Heaven benchmark quality medium

FPS - 15,5
Score - 391

Baterija: 1080p video reprodukcija - 4:33

Dobavljač:Comtel
Link: www.comtel.hr
Cijena: 19.500,00 kn

 


HP Spectre

HP Spetra 8717 tablica

Puno naj: Pored tankoće, kvalitete ekrana i performansi, nevoljko gledamo samo na cijenu i manjak starijih sučelja

 

Najtanji na svijetu

Vrlo vjerojatno jedan od izgledom najneobičnijih modela ovog usporednog testa, novi HP-ov Spectre definitivno nas nije ostavio ravnodušnim. HP je prije svega s ovim ultrabook prijenosnikom okrenuo potpuno novu stranicu po pitanju vlastitog brandinga, gdje su upotrijebili novi minimalistički, ali i vrlo cool logo. Osim toga vanjština je totalno drugačija od onog što smo do sad imali prilike vidjeti od HP-a. Spectre dolazi u dvobojnoj shemi boja, gdje u oko upada njegovo stražnji brončano-zlatni dio, no niti to zapravo nije toliko u fokusu zbog činjenica da je prije svega Spectre izuzetno tanak – svega 10,4 mm.
Uz to Spectre ima masu od svega 1,11 kg, što ga čini izuzetno prenosivim. Makar bi na spomen ovih fizičkih karakteristika pomislili da nije ništa rigidniji od suhog krekera, Spectre je izuzetno čvrst zahvaljujući svojoj kvaliteti izrade. Za to je prije svega zaslužna kombinacija karbona i metala u konstrukciji. Šarke su izuzetno čvrst i napravljene na klasičan način gdje praktički izlaze iz kućišta prema van u polukružnom maniru.

HP Spetra 8724

HP Spetra 8722

Fizika: Samo tri USB Type C konektora i utor za slušalice. U kutiji dolazi konektor za spajanje Type-A uređaja koji su i dalje najzastupljeniji


Ono možda najimpresivnije leži u činjenici da je ekran moguće otvoriti s jednom ruke bez potrebe da se donji dio prijenosnika drži drugom rukom ili da se ista pritom “klacka”. Odmah po otvaranju pozdraviti ćeš vas 13,3 FullHD IPS ekran koji je također obložen i Gorilla Glass slojem.

HP Spetra 8721

Samo 10,4 mm: Ovo je trenutačno najtanji prijenosnik na tržištu

 

Tipkovnica je klasičnoga HP-ovoskog chiclet stylea i vrlo kratkog hoda, što nam i nije najdraža kombinacija, ali je unatoč tome udobna za tipkanje. S njezine desne i lijeve strane nalaze se Bang & Olufsen zvučnici koji iako nisu pretjerano glasni, imaju sasvim solidnu kvalitetu reprodukcije. Touchpad je velik i prostran, precizan prije svega. Iako će Spectre dolaziti u nekoliko različitih hardverskih konfiguracija, naš model došao je u sklope slabije ponude, odnosno s Core i5 – 6200U procesorom, 8 GB RAM-a, 256 GB SSD-om i integriranom grafičkom.

HP Spetra 8729

Čvrste šarke: S obzirom na tanko kućište i ekran, kružne šarke koji ih drže skupa su prilično rigidne

 

Naravno, sve ovo je i više nego dovoljno dobro za prosječnog korisnika i zapravo neka klasična sredina kada govorimo o ponudi ultrabook prijenosnika. Unatoč dosta štedljivom hardveru, 38 Wh baterija nažalost neće donijeti autonomiju koju bi očekivali od high-end ultrabooka. Ipak nije stala veća baterija u ovako minijaturno kućište

HP Spetra 8730

Premium: Linija uz Envy i Elite modele, obogaćena je ultratankim Spectrom

 

Ukupno, ako tražite ekskluzivni model vrlo malih gabarita, a ujedno vrlo dobrih performanski, čvrst i s odličnim ekranom, Spectre svakako mora biti u užem izboru.

 

GP: 3,57
BB: 3,77

Testiranja:

3DMark 11 Firestrike - 633
3DMark 11 Score - P 1359
Graphics Score - 1271
Physics Score - 2862
Combined Score - 1076

Performance Test7

PassMark Rating - 1981
CPU Mark - 2882
2D Graphics Mark - 567
3D Graphics Mark - 620
Memory Mark - 1577
Disk Mark - 6369

Cinebench R15 64-bit

Renderning CPU (Multi Core) - 305
Renderning CPU (Single Core) - 112
OpenGL (fps) - 42,5

AIDA64 Cache&Memory Benchmark

Memory Read - 18964
Memory Write - 12696
Memory Copy - 16698
Memory Latency (ns) - 69,5 

Unigine Heaven benchmark quality medium

FPS - 9,4
Score - 236

Baterija: 1080p video reprodukcija - 4:38

Dobavljač: HP Inc
Link: www.hp.com/hr
Cijena: 10.500,00 kn

 


Lenovo IdeaPad 500S-13ISK

Lenovo ideapad 500S 3 tablica

Na prvu loptu: Zbog bijele boje se činio kao plastični uljez, ali ga je odao hladni dodir metala. Jedini na testu koji više liči na klasični prijenosnik

 

Cjenovni uljez

Dizajnom i izgledom ovaj model se bori više s drugim mainstream uređajima, pa vizulano nema sličnosti s ostalim ultrabookovima. Tom dojmu dodatno doprinosi bijela boja (dolazi i u drugim bojama), no po ostatku ovaj uređaj zapravo i spada u ovu konkurenciju.

Lenovo ideapad 500S 5

Lenovo ideapad 500S 8

Generacijski niz: Uz klasični HDMI out i čitač kartica, od USB sučelja imamo zastarjelo 2.0 sučelje, zatim plavo 3.0 i na kraju jedno 3.1 sučelje


Kućište ima metalni poklopac ekrana i unutrašnjost, dok je (po nama prevelik) prostor oko ekrana, sa strana kućišta i podloga od plastike. Unatoč tom miksu, prijenosnik se doima čvrst. Iako je ekran 13,3 inčni, zbog gabarita bi pomislili da se radi o većem prijenosniku, pogotovo ako se promatra pored Dellovog XPS-a. Ti se modeli ipak obraćaju drugoj publici, no imaju dodirnih točaka. Kompromis u odnosu na skuplje modele je vidljiv u nedostatku klasičnog SSD-a, pa IdeaPad 500S dolazi s 500 GB SSHD-om koji ipak nema takve performanse i tu se najviše osjeća razlika u korisničkom iskustvu.

Lenovo ideapad 500S 6

Touchpad: Velik, prostran, izveden u jednom komadu, a lijevu i desnu tipku odvaja decentno nacrtana crtica


Ostatak hardvera je prilično klasičan, s i5 procesorom, 8 GB radne memorije i integriranom grafikom. Ekran je vrlo dobar, radi se o IPS zaslonu FullHD razlučivosti sa svim benefitima koji dolaze uz IPS matricu, kao što su dobri kutovi gledanja i prikaz boja. Svjetlina bi mogla biti jača.

Lenovo ideapad 500S 7

Marketing: Uz kratku informaciju da je unutra i5 procesor, doznat ćete da se za zvuk brine Dolby, a to da je tanak i lagan je malo neobično napisati na naljepnici


Touchpad je velik, prostran i izveden u jednom komadu, a lijeva i desna tipka tek su naznačene malom crtom. Tipkovnica je solidna, blago se uvija pod pritiskom i plitkog je hoda tipki. Pomalo zaostaje kvalitetom za ostatkom testa. Zvuk je, s druge strane, vrlo solidan, a dolazi uz markicu Dolby Audio i dok raspon reprezentacije tonova naginje laptop osrednjosti, glasnoća je na željenoj razini.
Prijenosnik koji se dodvorava ultrabook eliti solidnim izborom hardvera, dijelom metalnim kućištem i subnotebook veličinom ekrana. Kompromisi u vidu malo slabije tipkovnice i nedostatka SSD-a opravdavaju cjenovnu razliku donekle, a masa i veličina koja odskače od ostatka daju do znanja da je za one koje hoće još više tu model Yoga 900.

 

GP: 2,43
BB: 3,46

Testiranja:

3DMark 11 Firestrike - 1070
3DMark 11 Score - P 1832
Graphics Score - 1743
Physics Score - 3351
Combined Score - 1416

Performance Test7

PassMark Rating - 1734
CPU Mark - 3978
2D Graphics Mark - 475,4
3D Graphics Mark - 753
Memory Mark - 1675
Disk Mark - 831

Cinebench R15 64-bit

Renderning CPU (Multi Core) - 288
Renderning CPU (Single Core) - 116
OpenGL (fps) - 25,97

AIDA64 Cache&Memory Benchmark

Memory Read - 12175
Memory Write - 11877
Memory Copy - 12204
Memory Latency (ns) - 83 

Unigine Heaven benchmark quality medium

FPS - 11
Score - 277

Baterija: 1080p video reprodukcija - 

Dobavljač: Lenovo Exclusive Store
Link: www.lenovostore.hr
Cijena: 6.499,00 kn

 

 


Lenovo Yoga 900 13ISK

Lenovo Yoga 900 13ISK 1 tablica

Dizajn i izrada: Yoga je sinonim za dio konvertibilnih laptopa. Ima čvrste i funkcionalne šarke, kvalitetnu izradu i ekran 

 

Okretan predvodnik

Yoga je od svoje pojave postala jedan od sinonima konvertibilnih prijenosnika, a kao glavnu karakteristiku imao je čvrste šarke pomoću kojih se ekran okreće oko kućišta. Na Yoga 900 13 modelu taj je dio doživio upgrade i zove se Watchband. Ekran i kućište spojeni su nizom šarki koje izgledaju poput otmjene narukvice ručnog sata. Izuzmemo li vizualni dojam iz priče, one doista funkcioniraju kako bi trebale, s idealnim omjerom čvrstoće, otpora koji pružaju i lakoće okretanja ekrana.

Lenovo Yoga 900 13ISK 5

Zvučnici: Kao i kod većine, problem su basovi, ali zvuk osim toga nije loš, dapače

 

Osim tih čvrstih šarki, prijenosnik je i inače vrlo čvrst i kompaktan, izvana obložen aluminijem, a u unutrašnjosti gumiranim mat materijalom. IPS ekran iz Samsungove radionice je odličan, osjetljiv na dodir i obložen Gorilla Glass 4 staklom. Visoka rezolucija, dobri kutovi vidljivosti i svjetlina, što znači da je ukupno među boljim ekranima. Na toj visokoj razini je i tipkovnica koja je vrlo urednog layouta (čak su i tipke za smjer pristojne veličine), bez imalo uvijanja, vrlo udobna za tipkanje, u IBM-ovskom stilu, uz dodatak pozadinskog osvjetljenja.

Lenovo Yoga 900 13ISK 7

Jedan, ali vrijedan: USB 3.1 je među sučeljima, ali radi se o prvoj generaciji, pa osim Type C konektora nema benefita u brzini

 

Već nekoliko puta viđeni Core i5 obrađuje procese unutar Yoge, a to radi u suradnji s 8 GB radne memorije i SSD-om od 256 GB. To u prijevodu znači, vrlo dobro korisničko iskustvo, responzivan sustav sposoban je za sve zadatke (gaming samo na casual nivou i sa smanjenom rezolucijom, jer laptop raspolaže samo integriranom karticom). Zadovoljavajuća je i autonomija od skoro 6 sati na našem custom testu, što znači da ćete puno toga moći odraditi prije nego vas iznevjeri na poslovnom sastanku.

Lenovo Yoga 900 13ISK 4

Tablet: S velikim dodirnim ekranom dobivate kada Yogu u potpunosti preklopite

 

Zvučnici su smješteni s donje strane uređaja i bolje rezoniraju na drvenom stolu nego na krilu. Zvuk je vrlo dobar, zvučnici glasni, ali kao i kod drugih, pati od nedostatka definicije niskih tonova. U ovom high-end razredu svaki od modela ima nešto čime se pokušava izdvojit. Lenovo aduti su QHD ekran, odlična kvaliteta izrade i okretanje ekrana te korištenje u više modova (zgodno za prezentacije u kombinaciji s touchscreenom). Performanse sustava su dobre, tipkovnica također vrlo kvalitetna. Mali prigovor ide nešto manjem touchpadu, a treba spomenuti i da je cijena poviša.

Lenovo Yoga 900 13ISK 6 pregled

Modovi korištenja: Tzv. šator način zgodan je za prezentacije

 

GP: 3,78
BB: 3,89

Testiranja:

3DMark 11 Firestrike - 753
3DMark 11 Score - P 1452
Graphics Score - 1315
Physics Score - 3439
Combined Score - 1338

Performance Test7

PassMark Rating - 2016
CPU Mark - 4160
2D Graphics Mark - 396
3D Graphics Mark - 636
Memory Mark - 1917
Disk Mark - 3726

Cinebench R15 64-bit

Renderning CPU (Multi Core) - 286
Renderning CPU (Single Core) - 115
OpenGL (fps) - 38

AIDA64 Cache&Memory Benchmark

Memory Read - 23211
Memory Write - 23892
Memory Copy - 23015
Memory Latency (ns) - 90,7 

Unigine Heaven benchmark quality medium

FPS - 11,4
Score - 288

Baterija: 1080p video reprodukcija - 5:45

Dobavljač: Lenovo Exclusive Store
Link: www.lenovostore.hr
Cijena: 10.599,00 kn

 


Rezultati i specifikacije 

reza i spec 1

reza i spec 2

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test 13,3’’ laptopa - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.